Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

FT: Informații transmise de SUA i-au convins pe aliați de amenințările ruse la adresa Ucrainei

Publicat

in

În urma unui schimb de informații americane fără precedent cu privire la pregătirile militare ale Moscovei, UE și NATO au luat în considerare estimările Administrației Biden potrivit cărora s-ar putea ca Rusia să invadeze Ucraina, scrieFinancial Times, citat de Rador.

Săptămâni de activitate diplomatică susținută între SUA și guvernele europene, sprijinite de niște informații care până acum erau rezervate celor mai apropiați aliați, au ajutat la a convinge o serie de capitale până acum sceptice că s-ar putea ca, în curând, Kremlinul să ordone trupelor sale să intre în Ucraina.

Demersul a scos astfel în evidență necesitatea unor amenințări cu sancțiuni dure pentru a face Kremlinul să dea înapoi.

O serie de oficiali europeni din sectorul apărării și al securității au declarat pentru Financial Times că, în cursul unei videoconferințe programate marți, Biden îl va avertiza pe Vladimir Putin să renunțe la invazie, președintele american bucurându-se de sprijinul deplin al NATO și al UE în vederea unor măsuri de ripostă.

Rusia ar putea plănui să invadeze Ucrainia chiar de la începutul anului 2022, după cum a declarat, vineri, un oficial al Administrației Biden, el adăugând că, luna trecută, jumătate din unitățile care ar urma să participe la operațiune au sosit în apropierea frontierei cu Ucraina.

Decizia SUA de a transmite informații statelor europene pe marginea acestui subiect și de a lansa o serie de avertismente se bazează pe speranța Washingtonului că, prin cimentarea sprijinului occidental în privința sancțiunilor, Moscova ar putea să înțeleagă care ar fi prețul oricărei agresiuni. Detaliile pe tema sancțiunilor și a altor contramăsuri sunt încă în discuție.

Kremlinul a negat insistent faptul că ar intenționa să invadeze Ucraina, el dând vina pe tensiunile crescânde provocate de faptul că SUA și NATO sprijină Kievul.

Patru dintre oficiali au spus că nivelul neobișnuit al acestui schimb de informații a fost provocat de inițiala opoziție a unor aliați europeni, aceștia refuzând să considere ca fiind credibile afirmațiile SUA cu privire la pregătirile rușilor în vederea unei invazii.

Dezvăluirea acestor detalii, care anterior fuseseră secrete, a fost inițiată la începutul lunii noiembrie, înaintea reuniunii miniștrilor NATO de săptămâna trecută, anterior dominată de altfel de discuții pe tema Ucrainei. Infornațiile au reușit să schimbe cursul discuției de la ipoteza potrivit căreia avertismentele ar fi îndreptățite la modul în care invazia ar putea fi împiedicată.

„Mulți aliați nu erau convinși că se întâmplă niște lucruri grave”, a declarat un al doilea oficial. „Am fost surprinși de lipsa informațiilor de până atunci – cum și de ce Statele Unite văzuseră niște lucruri pe care noi nu le văzuserăm”.

„Dacă ar fi să compar discrepanța dintre aceste informații și cele de la reuniunea NATO de la Riga, există o mare schimbare în sprijinul versiunii prezentate de SUA”, a mai adăugat oficialul.

Vineri, Biden spusese că pregătește o serie de inițiative concrete și detaliate pentru a preveni agresiunea Rusiei. „Eram la curent de multă vreme cu acțiunile Rusiei, iar eu mă aștept să purtăm o lungă discuție”, a declarat el legat de apropiata convorbire cu Putin.

Statele Unite au afirmat că Rusia se pregătește să mobilizeze 100 de batalioane, totalizând aproximativ 175.000 de militari, pe niște poziții strategice de-alungul frontierei ucrainene, sprijinite de 100.000 de rezerviști.

Trupele rusești au invadat Georgia în 2008, după care, în anul 2014, și-au anexat Peninsula Crimeea a Ucrainei. Kremlinul i-a sprijinit pe separatișții promoscoviți, care, în Donbas, o regiune aflată la frontiera cu Rusia, luptă de șapte ani împotriva forțelor guvernului ucrainean.

În luna aprilie, Rusia a mobilizat rapid și fără vreun avertisment 100.000 de soldați din alte regiuni ale țării în zona de frontieră cu Ucraina, precum și tancuri, avioane, forțe navale, spitale de campanie și aparatură electronică, îngrijorând Kievul și capitalele occidentale. În cele din urmă, o serie de trupe au fost retrimise la bazele lor.

O serie de state membre ale UE și alți membri ai NATO au pledat pentru un dialog cu Moscova, preferându-l unei confruntări și considerând această escaladare a situație drept o dovadă că Rusia nu ar iniția o invazie propriu-zisă decât dacă ea va fi provocată. Dar informațiile americane pe tema recentelor mișcări de trupe au schimbat o asemenea analiză.

Statele Unite și UE împărtășesc „același mesaj coerent… pentru a arăta prețul pe care Putin l-ar plăti” pentru orice acțiune împotriva Ucrainei”, a spus un al treilea oficial european. „Unele state europene, care nu au înțeles (la fel ca SUA) intențiile lui Putin, acum le înțeleg în același fel”. (editorial Financial Times)

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Alexandru Rafila: săptămâna viitoare vom depăși 25.000 de cazuri

Publicat

in

De

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că în cursul săptămânii viitoare ne putem aștepta la o creștere a numărului de cazuri și s-ar putea ajunge la un prag de 28.000 de cazuri pe zi.

”Avem acum 19.000, probabil că săptămâna viitoare vom avea 25.000 sau 28.000. Contează și perioada de incubație a virusului, pentru că Omicron are o perioadă de 3-5.

Panta descendentă depinde de foarte multe lucruri și dacă masa de oameni, câți dintre aceștia s-au îmbolnăvit. Măsurile pe care le luăm, ca de exemplu purtarea măștii, dar purtarea ei corectă, ajută foarte mult la stoparea răspândirii. Cu cât utilizezi o mască mai bună, cu atât ești mai protejat”, a spus Alexandru Rafila, la Prima TV.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Scrutin legislativ anticipat, alegătorii din Portugalia ies la urne pentru o zi de vot în avans

Publicat

in

De

Alegătorii portughezi au început să iasă la urne duminică pentru o zi de vot în avans, organizată din cauza crizei sanitare, cu o săptămână înaintea unui scrutin legislativ anticipat unde socialiştii aflaţi la putere par favoriţi, relatează AFP.

Printre cei circa 315.000 de alegători care s-au înscris să voteze în avans, dar care pot face acest lucru şi duminica viitoare, se numără şi premierul în exerciţiu, socialistul Antonio Costa.

Scrutinul, convocat după respingerea bugetului pe 2022 al executivului minoritar de către foştii săi aliaţi din stânga radicală, este al treilea pe care Portugalia îl organizează în plină pandemie de COVID-19.

La fel ca vecinii săi europeni, Portugalia este afectată de varianta Omicron a coronavirusului şi înregistrează numere record de infectări zilnice, care au ajuns aproape la 60.000 vineri şi sâmbătă.

Dacă previziunile din sondaje se vor confirma, Antonio Costa ar urma să câştige alegerile, dar fără să obţină majoritatea absolută pe care şi-o doreşte, aşa cum s-a întâmplat şi în 2019.

Partidul Socialist este creditat cu aproape 38% din intenţiile de vot, comparativ cu 30% pentru principala formaţiune de opoziţie de centru-dreapta, Partidul Social-Democrat (PSD) al fostului primar al oraşului Porto, Rui Rio, conform unei analize a sondajelor de opinie realizată de Radio Renascença.

Partidul de extremă-dreapta Chega, intrat în parlament cu un deputat în 2019, ar urma să primească aproape 7% din voturi, puţin peste Blocul de Stânga şi Coaliţia dintre comunişti şi ecologişti, formaţiuni ale stângii radicale care le-au permis socialiştilor să ajungă la putere în 2015, informează Agerpres.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend