Conecteaza-te cu noi

Fără categorie

Frumoasă ca mama, deşteaptă ca tata? Adevărul ştiinţific din spatele acestui mit

Avatar

Publicat

in

De multe ori, părinţii (mai ales bărbaţii…) au obiceiul să spună că fetiţa sau băieţelul lor a moştenit frumuseţea de la mama şi inteligenţa de la tata. Şi astfel, toată lumea e mulţumită.

Ei bine, noile studii s-ar putea să-i dezamăgească pe taţi, pentru că cercetătorii din Glasgow (Scoţia) au descoperit că de fapt bărbaţii nu au o contribuţie prea mare la inteligenţa copilului, factorul decisiv fiind în realitate mama.

Savanţii au ajuns la concluzia că e mult mai probabil ca femeile să le transmită copiilor genele responsabile cu inteligenţa, întrucât acestea sunt “transportate” de cromozomul X, iar femeile au doi asemenea cromozomi, în timp ce bărbaţii doar unul.

În plus, cercetătorii au descoperit acum că genele responsabile cu funcţiile cognitive avansate care sunt moştenite de la tată ar putea fi dezactivate automat.

Experimentele pe şoareci de laborator modificaţi genetic arată că cei care au primit o doză suplimentară de gene de la mamă au dezvoltat un cap mai mare şi un creier pe măsură, având în schimb corpuri de mici dimensiuni. Şoriceii cu mai multe gene de la tată au prezentat un cap mai mic, dar un corp mai mare.

Şi pentru ca situaţia să devină şi mai ciudată pentru bărbaţi, oamenii de ştiinţă au descoperit că celulele cu gene pe linie paternă, aflate în părţi specifice ale creierului şoarecilor, sunt responsabile pentru sex, alimentaţie şi agresiune.

În schimb, cercetătorii nu au găsit nici o celulă de la tată în cortexul cerebral, adică exact acolo unde au loc cele mai avansate funcţii cognitive, cum ar fi raţiunea, limbajul şi planificarea.

Cercetătorii din Glasgow au mers mai departe şi au încercat să afle dacă experimentele pe şoricei se confirmă în cazul oamenilor, aşa că au făcut un sondaj în rândul a 12 mii de tineri cu vârste între 14 şi 22 de ani, anual, începând cu anul 1994. După ce au ţinut cont de alţi factori, precum educaţia, rasa şi statutul socio-economic, autorii studiului au ajuns la concluzia că tot IQ-ul mamei este cel care influenţează inteligenţa copiilor.

Totuşi, alte studii arată că doar aproximativ jumătate din inteligenţa noastră e moştenită genetic, restul depinzând de mediu. Chiar şi în acest caz, mama joacă un rol crucial, întrucât o relaţie strânsă între ea şi copil ajută la dezvoltarea anumitor părţi ale creierului acestuia din urmă cu până la 10% în plus faţă de copiii ale căror mame sunt mai distante din punct de vedere emoţional, potrivit unei echipe de cercetători de la Universitatea din Washington.

O legătură strânsă între mamă şi copil îi dă acestuia un sentiment de siguranţă, care-i permite să exploreze mediul înconjurător şi să rezolve diverse probleme, dezvoltându-şi astfel creierul.

Asta nu înseamnă însă că rolul taţilor în creşterea copilului este egal cu zero. Alte studii arată că genele moştenite pe linie paternă pot duce la dezvoltarea intuiţiei sau a emoţiilor.

Comenteaza cu profilul de FB

Fără categorie

Bogdan Ivan

Avatar

Publicat

in

De

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Fără categorie

Bogdan Ivan: Testarea ȋn masă, singura soluție pentru a limita răspândirea virusului și a evita falimentul țării!

Avatar

Publicat

in

De

Candidatul PRO România Argeș la Camera Deputaților,

Bogdan Ivan a mărturisit zilele trecute faptul că a fost depistat pozitiv cu noul Coronavirus,ȋntr-o postare pe pagina sa de Facebook.Liderul filialei județene a PRO România spune că,cel mai probabil a intrat ȋn contact cu un alt purtător,care nu avea simptome și că singura variantă prin care se pot evita astfel de cazuri este un program național de testare în masă.

“Am ȋnregistrat acest video cu puțin ȋnainte să aflu că sunt pozitiv și trăiesc acum situația despre care vorbeam aici.Deși am respectat toate regulile și am avut mare grijă,ȋncă din Martie,se pare că nu am reușit să evit Coronavirusul.Cel mai probabil,la fel ca majoritatea celor care se află ȋn situația mea,am intrat ȋn contact cu un alt purtător,care nu avea simptome.

       Iată de ce acest program național de testare ȋn masă pe care ȋl propune #PRORomânia este atât de important pentru fiecare dintre noi,dar și pentru economia națională.Este singura soluție pentru a limita răspândirea virusului și a evita falimentul țării,pentru a deschide școlile,pentru a scădea presiunea pe spitale și pentru a da afacerilor românești o gură de aer” – afirmă Ivan Bogdan.

Realizat de KLANAR IMOB TOUR SRL la comanda Pro România, filiala Argeș,MFC 11200008

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend