Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Fraude la europarlamentarele 2014. AEP a gasit circa 9.000 de voturi multiple, majoritatea pe liste suplimentare

Avatar

Publicat

in

Autoritatea Electorala Permanenta a depistat 4.641 de cazuri diferite de vot multiplu la alegerile europarlametare romanesti din mai 2014, potrivit unei analize a listelor electorale prezentate, luni, de AEP.Din verificarile realizate pe listele permanente si tabelele electorale, AEP a identificat 4.641 cazuri de inregistrari multiple – coduri numerice personale (CNP) regasite atat pe listele permanente, cat si in cele suplimentare.

Din cele 4.641 cazuri de vot multiplu, 2.230 sunt cazuri in care CNP-ul cu care s-a votat a fost inregistrat in aceeasi sectie de votare, pe aceeasi lista sau pe liste diferite. De precizat ca aceasta nu inseamna ca toate 2.230 de cazuri au fost intr-o singura sectie, ci inseamna ca au existat 2.330 de cazuri in care acelasi CNP s-a utilizat de cate cel putin doua ori in aceeasi sectie.

De asemenea, prin cele 4.641 de cazuri au fost efectuate in total 9.310 de inregistrari viciate pe liste, pentru exercitarea voturilor. Astfel rezulta un numar de 9.310 voturi multiple, in cazul in care la fiecare inregistrare in listele electorale s-a si efectuat un vot (valabil).

Listele suplimetare au fost sursa celor mai multe fraude, dupa cum reiese din analiza AEP. Din totalul de 9.310 inregistrari afectate, 3.106 inregistrari sunt pe listele permanente, iar 6.204 inregistrari sunt pe listele suplimentare.

Votul multiplu depistat astfel de AEP are, totusi, o pondere relativ redusa in totalul alegatorilor din liste.

Rezultatul global al culegerilor de date a fost popularea bazei de date cu 18.267.155 inregistrari de CNP-uri preluate de pe listele permanente si 727.118 inregistrari preluate de pe listele suplimentare, a mentionat AEP.

Astfel a rezultat un numar de 5.768.252 semnaturi (in acest numar au fost incluse semnaturile incerte si alte inscrisuri in campurile de semnatura), a precizat sursa citata.

Numarul de semnaturi indica, practic, prezenta la urne.

Din analiza AEP sare, insa, in ochi ponderea voturilor multiple pe listele suplimentare. Practic doua treimi din voturile multiple au fost pe liste suplimentare, in conditiile in care numarul alegatorilor care au votat pe liste suplimentare este infim (727.118) in comparatie cu numarul alegatorilor inscrisi pe listele electorale permanente (18.267.155).

Alte anomalii depistate de AEP in analiza listelor electorale la europarlamentarele din anul 2014:

  • A fost identificat un CNP invalid (lungimea CNP-ului avea mai putin de 13 caractere).
  • Au fost identificate 571 inregistrari avand semnatura incerta, din care 498  inregistrari in listele permanente si 73 inregistrari in listele suplimentare. Dintre acestea, 135 semnaturi prezinta stersaturi sau adaugiri peste partea initiala, 350 de semnaturi reprezinta posibile insemnari ale membrilor sectiei de votare, iar 86 depasesc partial sau total spatiul alocat acestora in cadrul listelor.
  • Au fost identificate 950 inregistrari catalogate ca avand randul anulat, dintre care 557 semnaturi au randurile taiate cu o linie sau alte insemnari, 140 semnaturi sunt radiate, iar in cazul a 253 semnaturi apar insemnari de urna mobila.
  • In cazul a 26 inregistrari s-a constat lipsa semnaturii.
  • Au fost identificate si 2.600 de semnaturi identice.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Romania: Wholesale trade turnover grows by 4 pct in first half of 2020

Avatar

Publicat

in

De

The wholesale trade turnover increased by 4 pct in the first half of this year compared to the same period in 2019, the most important contribution to this increase coming from wholesale trade in raw agricultural products and live animals, according to data published on Friday by the National Statistics Institute (INS).

According to INS data, between 1 January and 30 June 2020, wholesale trade in raw agricultural products and live animals increased by 23.9 pct, wholesale trade in computer and telecommunication equipment was up 15.4 pct, non-specialized wholesale trade grew by 5.2 pct, specialised wholesale trade in other products increased by 3.4 pct, wholesale trade in consumer goods, other than non-food products grew by 3.1 pct, and the wholesale trade in food, beverages and tobacco saw a 0.5 pct increase.

Publicitate

On the other hand, in relation to the reference period, there were decreases in the intermediation activities in wholesale trade (-11 pct) and wholesale trade in other machinery, equipment and supplies (-3.1 pct).

At the same time, the turnover of the wholesale trade (excluding trade in motor vehicles and motorcycles), as series adjusted for the number of working days and seasonality, increased in nominal terms by 2.2 pct in the first six months of the year, compared to the same period in 2019.

The INS mentions that the data published on Friday capture the impact of the COVID-19 crisis and the measures taken by the authorities as a result of the decree of the state of emergency on Romanian territory from 16 March 2020 and of the state of alert, as of 17 May 2020.

AGERPRES .

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Gabriela Firea, atac la consilierii PNL și USR: Dacă rudele lor ar fi în spital ar accepta să fie salvați cu plasmă?

Avatar

Publicat

in

De

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, explică faptul că oamenii care s-au vindecat de coronavirus și acceptă să doneze plasmă pentru cei infectați vor primi un voucher de 1000 de euro. Firea îi întreabă pe cei de la USR și PNL, care s-au opus proiectului, dacă s-ar afla în situația de a avea rude infectate în spital, atunci ar accepta să fie salvați cu plasmă.

Citește și: Așa țeapă să își fi luat Ludovic Orban?/ OPINIE

Publicitate

”Doneaza plasma, salveaza vieti! Sprijin financiar în valoare de 1.000 de euro pentru bucureștenilor care donează plasmă sanguina, necesara salvarii vietii a sute de pacienții bolnavi de Covid 19, cu forme grave.
Am propus acest proiect care
a fost aprobat cu 33 de voturi pentru (PSD-ALDE, PMP), 5 voturi împotrivă și 7 abțineri (USR și PNL).

Ii intreb pe cei care s-au opus proiectului : daca s-ar afla in spital ei, sau apropiatii lor, cu o forma severa de Covid 19, ar accepta sa fie salvati cu transfuzie de plasma de la un donator care a fost convins de Primarie sa doneze?

În România există în acest moment peste 60 de mii de infectari si 30 de mii de persoane vindecate. Din pacate, doar putin peste 400 dintre pacientii vindecati au donat plasma sanguina, si acest lucru se intampla pentru ca Guvernul NU are un plan national, iar Ministerul Sanatatii NU s-a preocupat de implementarea unui program prin care oamenii sa fie stimulati sa doneze.

Romania se confrunta, de ani buni, cu o criza permanenta de sange si plasma. Operatii foarte grele erau amanate si inainte de pandemie din cauza lipsei sangelui si a plasmei necesare.

In ultimii patru ani, Primaria Capitalei, prin ASSMB, a realizat numeroase campanii de promovare a donarii de sange, in colaborare cu Asociatii nationale de pacienti, dar rezultatele nu au fost cele asteptate.

Din acest motiv, ca si alte state europene, am decis sa acordam un stimulent financiar in valoare de aproximativ 1000 de euro, echivalent in lei, sub forma de tichete, prin care oamenii care doneaza isi pot achizitiona mancare si vitamine pentru revigorarea organismului.

· Programul se adreseaza, pentru inceput, unui număr de 500 de beneficiari cu domiciliul stabil sau viză de reședință în Municipiul București, obținută cu cel puțin 6 luni înainte de depunerea cererii de aplicare în proiect.

· Bugetul proiectului este de 2.4 milioane de lei.
· Proiectul se va derula pe parcursul anului 2020 (cu posibilitate de prelungire), in baza unui regulament care va fi elaborat în termen de 10 zile de la aprobarea programului.”, scrie Gabriela Firea.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend