Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Franța relaxează măsurile de carantină pentru cei confirmați cu coronavirus și pentru contacții lor

Publicat

in

Regulile de izolare a persoanelor pozitive la Covid-19 și a contacților lor vor fi relaxate în Franța începând de luni pentru cei care au o schemă completă de vaccinare, pentru a prezerva viața socio-economică a țării, a anunțat guvernul, potrivit AFP.

Persoanele pozitive, dar complet vaccinate, vor trebui să se izoleze timp de șapte zile, indiferent de variantă, izolare care poate fi ridicată după cinci zile în cazul unui test antigen sau PCR negativ.

În plus, nu va mai exista o carantină pentru contacții complet vaccinați.

Totuși, acestea vor trebui să respecte cu strictețe măsurile de protecție a celorlalți și „să se supună unor teste regulate”, a explicat ministrul Sănătății, Olivier Véran, într-un interviu.

Până în prezent, în Franța, persoanele pozitive trebuiau să se izoleze timp de zece zile, iar contacții cu o persoană infectată cu varianta Omicron trebuiau să se izoleze timp de cel puțin șapte zile.

De asemenea, durata izolării putea fi de până la 17 zile, indiferent de variantă, pentru cei care împart locuința cu o persoană pozitivă.

Această modificare a regulilor răspunde necesității de a „ține cont de evoluția extrem de rapidă a răspândirii variantei Omicron în Franța” și ar trebui să permită „un echilibru între beneficii și riscuri care vizează să asigure controlul contaminării, menținând în același timp viața socio-economică”, a explicat Ministerul Sănătății într-un comunicat.

În plus, „primele date virologice disponibile” arată „o perioadă de incubație mai rapidă pentru varianta Omicron decât pentru variantele anterioare, ceea ce susține o posibilă reducere a duratei de izolare”.

La rândul lor, persoanele depistate pozitiv și care nu au un program complet de vaccinare vor trebui să se izoleze timp de zece zile, cu o posibilă ieșire după șapte zile în aceleași condiții. Carantina de șapte zile este menținută și pentru cazurile de contact care nu au un program complet de vaccinare, care vor trebui să fie testate negativ la sfârșitul acestei perioade pentru a ieși din izolare.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Mircea Geoană promite decizii istorice la Summit-ul NATO: Ochii marilor lideri sunt ațintiți spre România

Publicat

in

De

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a spus sâmbătă, la Bistrița, că în urma adoptării noului concept strategic al NATO la summitul care urmează la Madrid, Alianța va avea o viziune coerentă, multidimensională, de ultimă generație pentru flancul estic și pentru România. Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a spus că noul concept strategic este al doilea cel mai important document al NATO după tratatul de la Washington și că acesta vizează strategic viziunea Alinței pentru următorul deceniu.

Citește și: Secretarul general adjunct al NATO și Ministrul Apărării au descins la sediul Brigăzii 81 Mecanizată din Bistriţa

„Liderii NATO vor lua la Madrid decizii cu adevărat istorice. Acțiunile agresive ale Rusiei au determinat din partea NATO, o alianță defensivă, măsuri de protejare a teritoriului aliat. Niciun centimetru pătrat de teritoriu aliat nu este înafara articolului 5, niciun aliat din România până în țările baltice, din Canada până în inima Europei, nu sunt în afara preocupărilor noastre de apărare și descurajare. Decizii istorice, concept strategic nou, zona Mării Negre va fi reflectată în acestă nouă viziune a NATO pentru că este o zonă de imensă importanță strategică”, a declarat Mircea Geoană la sediul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, din Bistrița.

El a spus că noul concept strategic prevede o viziune multidimensională pentru flancul estic și pentru România.

„Decizii importante pentru noua prezență, noua generație și noua calitate a prezenței NATO pe flacul estic, inclusiv în România: alt nivel de prezență militară, alt nivel de prezență cibernetică, active din spațiul extraterestru, zone de informații și culegere de informații, prepoziționarea de echipamente, de muniții și de stocuri, exerciții și anternament de ultimă generație. Vom avea o viziune coerentă, multidimensională, de ultimă generație pentru flacul estic și pentru România”, a mai spus secretarul general adjunct al NATO.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Clinicile de avort din SUA au început deja să se închidă, după decizia istorică a Curții Supreme

Publicat

in

De

Clinicile au început să se închidă în unele state din SUA, imediat după decizia istorică a Curții Supreme care a eliminat dreptul constituțional al femeilor americane la avort, la 50 de ani de la consfințirea acestuia.

Manifestatie în timpul dezbaterilor privind dreptul la avortFoto: Nathan Howard / Getty Images / Profimedia

Potrivit BBC, este de așteptat ca aproximativ jumătate dintre state să introducă noi restricții sau interdicții după ce instanța supremă a anulat decizia Roe versus Wade, veche de 50 de ani.

13 state au în vigoare așa-numitele legi-declanșatoare care vor interzice avortul în termen de 30 de zile de la decizie.

Președintele Joe Biden a descris decizia drept „o eroare tragică”, în timp ce sute de oameni au protestat și mai multe personalități au deplâns hotărârea curții dominate de conservatori.

Printre acestea, fostul președinte Barack Obama și soția sa Michelle Obama, dar și actuala Primă Doamnă a Americii Jill Biden și vicepreședintele SUA Kamala Harris.

În Phoenix, Arizona, poliția a lansat gaze lacrimogene în protestatarii pro-choice. În Los Angeles, protestatarii au blocat pentru scurt timp traficul pe o autostradă.

Este de așteptat ca protestele să continue în marile orașe sâmbătă seara.

”Vești proaste. Este sfâșietor”

La o clinică de avort din Little Rock, Arkansas – un stat cu așa-numita lege declanșatoare care permite interzicerea instantanee – intrarea destinată pacienților a fost închisă imediat ce decizia instanței supreme a fost publicată oficial pe site-ul instituției. Personalul medical a început să le sune pe femeile de pe lista de așteptare pentru a le comunica că au fost anulate programările.

”Oricât de mult ne-am strădui să fim pregătiți pentru veștile proaste, atunci când acestea ne lovesc în cele din urmă, lovesc greu. A trebuit să sunăm aceste paciente și să le spunem că decizia Roe versus Wade a fost răsturnată. Este sfâșietor”, a declarat asistenta medicală Ashli Hunt pentru BBC.

Femeile sărace, principalele victime

În fața clinicii, voluntara Linda Kocher a spus pentru BBC că femeile bogate vor putea în continuare să aibă acces la avorturi în alte state, în vreme ce ”femeile sărace vor ajunge pe o alee din spate” pentru proceduri ilegale.

Pentru alții, decizia a fost salutară. Este cazul pastorului Bill Shanks, militant antiavort: ”Este o zi de sărbătoare”.

În baza deciziei Curții Supreme, se estimează că aproximativ 36 de milioane de femei vor pierde accesul la avort în statele lor, potrivit cercetărilor Planned Parenthood, o organizație de asistență medicală.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend