Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

FOTO / VIDEO Iohannis, după întâlnirea cu Zelenski: Țara mea a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a ajuta Ucraina / Declarațiile liderilor europeni care au mers azi la Kiev

Publicat

in

România a făcut tot ce-i stă în putință pentru a ajuta Ucraina, iar toți autorii ruși ai crimelor să fie trași la răspundere de către justiția penală, a declarat președintele Klaus Iohannis, joi, la Kiev. Alături de liderii Germaniei, Franței și Italiei, Iohannis a fost primit, la Palatul Mariinsky din centrul Kievului, de către președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Klaus Iohannis, la KievFoto: Administratia Prezidentiala

La finalul discuțiilor cu Zelenski, liderii europeni au susținut declarații de presă comune.

Redăm integral declarațiile lui Iohannis:

 • „Este o plăcere pentru mine să mă alătur colegilor mei europeni astăzi, la Kiev, pentru această vizită crucială.
 • Demersul nostru comun reafirmă unitatea noastră și angajamentul solid de a continua sprijinul pentru Ucraina.
 • România, ca vecin și partener de încredere, dar și ca stat membru al Uniunii Europene și Aliat NATO cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, este pe deplin solidară cu poporul ucrainean. Deplângem pierderile de vieți omenești, rănile deschise ale tuturor ucrainenilor care și-au văzut căminele, școlile, spitalele și chiar istoria atacate în mod brutal.
 • Suntem mai uniți și mai puternici ca niciodată – la nivel regional, european și transatlantic – în prezervarea valorilor noastre fundamentale și a ordinii internaționale bazate pe reguli, pe care dumneavoastră, cetățenii ucraineni, le apărați cu atât de mult curaj. Agresiunea premeditată, nejustificată, neprovocată și ilegală a Rusiei trebuie să înceteze!
 • Am fost profund marcat de tragedia umană inimaginabilă și de distrugerile teribile pe care le-am văzut astăzi în apropierea Kievului. Reiterez cu tărie apelul meu ca toți autorii ruși ai crimelor să fie trași la răspundere de către justiția penală internațională, pe care România o susține pe deplin.
 • În cadrul întâlnirii de astăzi cu domnul Președinte Zelenski, am discutat despre modalitățile concrete de a sprijini în continuare Ucraina în înfrângerea acestei amenințări existențiale. Vom continua să identificăm soluții și măsuri cuprinzătoare pentru a ajuta Ucraina să reziste și să respingă amenințarea rusă.
 • Astăzi, în cadrul schimbului de opinii, ne-am concentrat, în mod predilect, asupra nevoii de pace și a efortului de reconstrucție și de reclădire a viitorului acestei țări.

„Țara mea a făcut tot ce-i stă în putință pentru a ajuta Ucraina”

 • Sprijinul României pentru Ucraina s-a axat pe multiple paliere, chiar din primele zile ale agresiunii. Țara mea a făcut tot ce-i stă în putință pentru a ajuta Ucraina și pe toți cei afectați de agresiunea rusă. Guvernul și cetățenii României s-au unit mai puternic decât oricând pentru ajutorarea celor peste 1,23 milioane de ucraineni care ne-au traversat frontierele, mai ales femei și copii.
 • Am pus la dispoziție mecanisme pentru a răspunde nevoilor de continuare a educației și de integrare pe piața forței de muncă – peste 2.500 de copii ucraineni s-au înscris în școli românești, în timp ce aproape 3.000 de cetățeni ucraineni și-au găsit locuri de muncă în țara mea.
 • Dincolo de măsurile guvernamentale, am fost și martorii unei mobilizări impresionante a societății civile în sprijinul Ucrainei și al ucrainenilor. Nu există nicio îndoială că ucrainenii care au nevoie de ajutor se pot baza pe poporul și pe Guvernul român, atât timp cât vor avea nevoie.
 • De asemenea, un hub internațional pentru distribuția asistenței umanitare funcționează la Suceava și operează la capacitate și viteză maxime – peste 40 de misiuni internaționale de transport au fost gestionate prin acest hub.
 • Ne aflăm acum în punctul în care Rusia a mai adăugat un instrument de șantaj printre acțiunile sale – cerealele. Condamn cu tărie utilizarea exporturilor de cereale de către Rusia ca pe o armă, cu un asemenea impact global major. Am discutat astăzi despre acest subiect și despre soluțiile posibile pentru depășirea acestei situații.

Portul Constanța a asigurat tranzitul a peste un milion de tone de cereale din Ucraina

 • Ca parte relevantă a soluției la situația de insecuritate alimentară generată de Rusia, România participă activ la eforturile de facilitare a tranzitului exporturilor de cereale din Ucraina și acționează ca hub regional pentru grânele ucrainene.
 • Autoritățile noastre responsabile depun eforturi pentru a găsi cele mai bune soluții pentru a ușura tranzitul prin Portul Constanța de la Marea Neagră și prin porturile dunărene.
 • De la începutul invaziei rusești, Portul Constanța a asigurat tranzitul a peste un milion de tone de cereale din Ucraina. De asemenea, depunem eforturi pentru deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, precum și pentru reabilitarea liniilor de cale ferată cu ecartament larg de pe teritoriul României.
 • În plus, România face apel pentru implicarea tuturor actorilor relevanți, pentru convenirea unei „coaliții de state” care să sprijine efortul internațional de creare a unor „coridoare albastre” pentru transportul maritim, în siguranță, prin Marea Neagră.

„Trebuie să inițiem pregătirile pentru reconstrucția Ucrainei”

 • Așa cum am discutat astăzi, trebuie să privim către viitor și să inițiem pregătirile pentru reconstrucția Ucrainei. Am fost de acord cu toții că Uniunea Europeană are un rol important în acest efort și trebuie să creăm instrumente eficiente în acest scop.
 • Ne aflăm într-un punct de cotitură în istoria Europei.
 • Vremuri extraordinare cer răspunsuri extraordinare, strategice și vizionare. Acordarea statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, la Consiliul European de săptămâna viitoare, este esențială în construirea unui scut puternic și durabil în jurul valorilor noastre comune.
 • Această decizie este grăitoare pentru capacitatea noastră de a proiecta securitate și stabilitate în vecinătatea proprie.
 • Nu mai avem timp pentru ezitări. Partenerii noștri au nevoie să le acordăm mai mult sprijin pe termen lung, să-i ajutăm în a-și construi reziliența și a face față unei game largi de provocări simultane, fie convenționale, fie hibride.
 • Domnule Președinte Zelenski, dragi prieteni, ne aflăm aici împreună pentru că știm că este de datoria noastră să acționăm. Este responsabilitatea noastră să menținem acest avânt și să ne ajutăm prietenii ucraineni să-și făurească un nou viitor”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Foto| Mânz abandonat într-o pădure, salvat de polițiștii argeșeni: A fost găsit deshidratat și slăbit

Publicat

in

De

Un mânz de 3 luni a fost abandonat într-o pădure din județul Argeș. Acesta a fost găsit de polițiști deshidratat și foarte slăbit și a fost predat unei asociații care se ocupă de protecția animalelor, conform Mediafax.

Potrivit IPJ Argeș, polițiștii Biroului Protecția Animalelor au găsit în comuna Brăduleț un mânz cu vârsta de aproximativ 3 luni abandonat într-o zonă împădurită.

Acesta se afla într-o stare de pericol, fiind deshidratat și foarte slăbit. De asemenea, mânzul nu este microcipat, proprietarul nefiind identificat încă.

Polițiștii au emis un Ordin de plasare în adăpost, iar mânzul a fost preluat de o organizație non-profit, care îi va asigura adăpost, hrană, apă și asistență medicală.

Verificările continuă pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care animalul a fost abandonat și pentru luarea măsurilor legale care se impun.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Care sunt cele mai mari eșecuri ale serviciilor secrete ruse înainte de invazia în Ucraina. Cine ar fi condus guvernul marionetă după căderea Kievului

Publicat

in

De

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei ar fi pregătit cel puțin două guverne marionete înainte ca Vladimir Putin să lanseze invazia în Ucraina, arată o investigație a publicației The Washington Post. FSB ar fi colaborat cu importanți actori politici de la Kiev, inclusiv cu fostul președinte Viktor Ianukovici, care a fugit în Rusia în 2014, și cu cel mai important politician pro-Kremlin din Ucraina, Viktor Medvedciuk, pentru a pregăti viitoarele cabinete, în cazul în care Kievul ar fi căzut repede în mâinile Rusiei.

Sediul FSB din MoscovaFoto: DreamsTime

Potrivit analizei făcute de publicația The Washington Post, primul rateu pe care l-a dat FSB în războiul din Ucraina a fost să infiltreze în instituțiile ucrainene mai mulți ofițeri cu ajutorul cărora ar fi vrut să se asigure că guvernul de la Kiev va cădea foarte rapid și astfel va fi posibilă instalarea unei conduceri aflată sub influența Moscovei.

Deși această ramură a serviciilor secrete ruse a încercat ani de zile să plătească politicienii pro-ruși pentru a impiedica Ucraina să părăsească orbita Moscovei.

Oficiali occidentali din domeniul informațiilor susțin că FSB nu s-a așteptat ca ucrainenii să reziste presiunii și nici nu l-au informat pe președintele rus Vladimir Putin despre incapacitatea lor de a convinge oficiali ucraineni.

Cu puțin timp înainte de invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie, ofițerii serviciilor secrete erau foarte încrezători că vor pune mâna pe putere și le cereau informatorilor de la Kiev să le dea detalii despre casele și locațiile pe care le-ar putea folosi în capitala Ucrainei de unde să își poată desfășura operațiunile, potrivit serviciului de securitate ucrainean, citat de The Washington Post.

Rusia pregătea terenul pentru invazia din Ucraina de câțiva ani

Rusia pregătea demult invazia în Ucraina ținând cont de faptul că rețeaua spionilor infiltrați a crescut semnificativ din 2019 până în ajunul războiului, de la 30 de ofițeri până la 160, care au fost distribuiți în mai multe regiuni din Ucraina, estimează oficialii citați de publicația americană.

Serviciile secrete ruse au creionat și două posibile guverne marionetă în așteptarea căderii Kievului, printre principalii aliați ai Moscovei numărându-se fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici și Viktor Medvedciuk, un oligarh care era la cârma principalului partid pro-rus din Ucraina.

Rusia îl adusese pe Ianukovici la începutul invaziei în Belarus pentru a fi pregătit să preia puterea după cucerirea rapidă a capitalei la care visa Vladimir Putin și de care erau foarte siguri ofițerii FSB.

Foști membri ai partidului lui Ianukovici ar fi fost pregătiți să preia conducerea Ucrainei, fiind aduși tot la începutul invaziei pe un teritoriu din sudul țării cucerit de armata Rusiei.

Cu toate că planurile serviciilor secrete ruse au fost date peste cap iar planurile lui Vladimir Putin pentru un Blitzkrieg au eșuat, conducerea FSB a rămas pe poziții iar liderul de la Kremlin nu a făcut curățenie în vârful agențiilor de spionaj ale Rusiei după greșelile care au dus la pierderi colosale pentru ceea ce toată lumea credea că este a doua armată a lumii.

————-

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend