Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

FOTO O canotcă realizată la un atelier educaţional, lansată la apă de elevi din Chilia Veche

Publicat

in

Elevi ai Şcolii gimnaziale din Chilia Veche au lansat la apă, miercuri, o canotcă realizată în cadrul atelierului educaţional „Apele Unite ale României – vâslim pentru comunităţi durabile”, derulat de Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23, potrivit Agerpres.

Canotca a fost realizată de copii în ultimele trei săptămâni sub îndrumarea lui Viorel Gheorghe, coordonatorul atelierului educaţional, şi este a patra barcă de acest fel construită de copiii din Deltă, după cea din Sfântu Gheorghe şi cele două realizate de elevii din Sulina.
„Copiii au descifrat planurile englezeşti, în sistem cartezian, cu axa x şi axa y şi a fost foarte interesant pentru ei să le descifreze. Iniţial, a fost un ‘uau’, cu un mare semn de exclamare şi unul de întrebare, dar apoi au spus că e prea simplu pentru ei şi chiar a fost simplu”, a declarat pentru AGERPRES Viorel Gheorghe.

Unul dintre artizanii noii canotci, Mihai Ftadeev, a afirmat că atelierul a fost uşor.

Citește și: Declarație ȘOC în dosarul agenților VIOLENȚI de la SECȚIA 16: „Nu l-am denunțat pe Șeicaru„ …

„Ce mi-a plăcut la atelier? Să construiesc canotca. Până la urmă, am şi probat-o. A fost uşor să vâslesc în canotcă”, a afirmat Mihai Ftadeev, unul din participanţii la atelier, după lansarea la apă a canotcii.

Şi părinţii au fost încântaţi de atelierul de marangozerie din Chilia Veche.

„Acest atelier mi se pare o idee interesantă. Eu sunt din Deltă şi îmi amintesc că atunci când eram copil mergeam cu barca din lemn, nu erau bărcile din fibră. Atunci se trăgea la vâsle, nu erau motoare”, a declarat Veronica Ftadeev.

În timpul festivităţii de lansare la apă a canotcii construite în Chilia Veche, toţi copiii care au participat la atelier au primit diplome, Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23 acordând de asemenea distincţii conducerii şcolii generale, primarului comunei, Timur Ciauş, şi asociaţiei Împreună pentru Chilia Veche.

Lansarea la apă a fost o probă de îndemânare pentru copii, sub supravegherea poliţiştilor şi a unui scafandru profesionist, canotca cu copii răsturnându-se în Dunăre.

„Când copiii au auzit că vom răsturna barca au fost foarte încântaţi. De fapt, am vrut să-i învăţăm o tehnică de salvare. Se poate întâmpla oricui să se răstoarne barca şi atunci trebuie să ştim cum să reacţionăm. Am experimentat revenirea bărcii pe apă şi a copiilor în barcă cu ajutorul altei bărci. Sunt câteva tehnici pe care e bine să le stăpânim ca să nu intrăm în panică”, a explicat Viorel Gheorghe.

Canotca din Chilia Veche a fost realizată în cadrul atelierului educaţional „Apele Unite ale României – vâslim pentru comunităţi durabile”, iar toate bărcile realizate de copii în Deltă se vor întâlni peste două săptămâni la Sulina.

„La Sulina, la iniţiativa asociaţiei Descoperă Sulina, cu care vom avea în parteneriat pentru prima oară Cupa ucenicilor marangozi, se vor întâlni canotcile de la Chilia, Sulina şi Sfântu Gheorghe. A doua zi, pe 5 septembrie, la Tulcea, la Festivalul Rowmania, vom avea o lansare foarte importantă, care pune în perspectivă pe termen lung ceea ce am făcut în atelierele de copii”, a declarat vicepreşedintele Asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23, Teodor Frolu.

În timpul festivităţii, el i-a anunţat pe participanţi că la Tulcea va avea loc anul acesta prima ediţie a concursului dedicat copiilor „Călăuzele deltei”, un concurs care anul acesta va avea doar o probă de vâslit în canotcă, dar care anul viitor va include şi alte probe teoretice şi practice.

De asemenea, realizatorul de televiziune Charlie Ottley şi-a prezentat proiectul de a promova Delta sub brandul Amazonul Europei.

„Mi-am propus să promovez Delta sub brandul ‘Amazonul Europei’, astfel încât să aducem turişti care preţuiesc tradiţia şi natura şi sunt dispuşi să plătească un preţ pentru ce oferă comunităţile de aici, păstrând în acelaşi timp tradiţionalul zonei, care dă valoare şi face diferenţa”, a afirmat Charlie Ottley.

Atelierul „Apele Unite ale României – vâslim pentru comunităţi durabile” face parte dintr-un program de educaţie integrată adresat elevilor de gimnaziu, dezvoltat de Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23 în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, în contextul proiectului „Apele Unite ale României – democratizarea accesului la apă”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Reziduurile de pesticide pe fructele vândute în UE sunt în creștere (ONG-uri)

Publicat

in

De

Reziduurile de pesticide chimice de pe fructele cultivate în Uniunea Europeană au crescut între 2011 și 2019, deși statele membre ar fi trebuit să limiteze utilizarea acestora în favoarea unor produse alternative, potrivit unui studiu al ONG-ului PAN Europe publicat marți și citat de AFP.

Piata de fructeFoto: Wikipedia

Studiul, bazat pe analiza a aproximativ 97.000 de fructe proaspete (piersici, căpșuni, cireșe, mere etc.), precizează că aproape una din trei mostre (29%) a fost contaminată cu urme de pesticide chimice, față de 18% în 2011.

Cu toate acestea, din 2011, amintește acest ONG specializat, statele membre ar trebui să încurajeze produsele alternative pentru a limita pe cât posibil utilizarea acestor pesticide de sinteză – erbicide, fungicide, insecticide – considerate cele mai riscante și a căror autorizare este reglementată mai strict în UE.

La nivel național, această autorizație trebuie să facă obiectul unei evaluări comparative cu produsele de substituție, se reamintește.

Rezultatele studiului aruncă o umbră asupra ambiției Bruxelles-ului din 2020 de a reduce la jumătate utilizarea celor mai periculoase pesticide până în 2030.

„Dacă nu există măsuri ferme, nu vedem cum ar putea fi respectat acest obiectiv”, a declarat pentru AFP Salomé Roynel, de la PAN Europe, reamintind că Comisia are puterea de a chema la ordine țările „care nu reușesc să facă față acestui subiect”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Lucian Bode, despre vizele pentru SUA: Rata de respingere trebuie să scadă de la 10% la 3% / Publicul trebuie educat

Publicat

in

De

Ministrul de Interne, Lucian Bode, afirmă că, din discuţiile cu oficialii americani pe tema vizelor pentru românii care vor să călătorească în SUA, s-a desprins necesitatea demarării unei campanii de educare a publicului român care să descurajeze prezentarea unor cereri de viză neconforme. Rata mare de respingere a cererilor face ca românii să nu poată încă circula fără vize, potrivit News.ro.

Lucian BodeFoto: Arhiva personala

Lucian Bode a explicat, luni seară, la Digi 24, că este necesar ca partenerii americani să pună la dispoziţia României o analiză detaliată a motivelor pentru care se refuză vizele românilor.

”Discuţiile pe care le-am avut cu Alejandro Majorcas (senator SUA – n.r.) şi angajamentul de a sprijini România în a evolua în acest demers, a vizat următoarele lucruri: că trebuie să primim de la partenerii americani, să ne pună la dispoziţiem o analiză detaliată a motivelor de refuz, să vedem pentru ce sunt refuzaţi cei aproximativ 10 la sută dintre românii care aplică pentru viză. De asemenea, să vedem care sunt categoriile demografice susceptibile de refuz şi periodic să facem o statistică”, a declarat Bode.

Ministrul de Interne a adăugat că România îşi propune să scadă rata de respingere a dosarelor de viză pentru SUA, de la 10 la 3 la sută.

”Eu cred că avem obligaţia să venim să spunem, ca Guvern, în următorii 2-3 ani de zile, România îşi propune să scadă această rată de la 10 la sută, cât este media ultimilor 8 ani, la 3 la sută, cât este obligaţie”, a declarat Bode.

Lucian Bode a precizat că este necesară o campanie de informare.

”Să venim cu campanii de educare a publicului român care să descurajeze prezentarea unor cereri de viză neconforme. O chestiune care mi s-a părut şi mie şi oficialului american în neregulă: dacă din 3.000, să spunem 1.000 depun cereri, dar nu le finalizează, din diferite motive: renunţă sau li se pare foarte complicat. De exemplu, 1.000 de cereri sunt considerate respinse, se contabilizează la procentul de refuz, ceea ce nu cred că este în regulă. Avem nu ştiu câţi cetăţeni cu dublă cetăţenie care aleg să depună cererea în România, chiar dacă au cetăţenia în Italia, Spania şi aşa mai departe. Acesta este planul, eu o să îl prezint ministrului Afacerilor Externe”, a declarat Lucian Bode.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend