Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

FOTO La Helsinki a avut loc prima hirotonie de episcop din ultimele cinci decenii

Publicat

in

Fostul stareț al Mănăstirii Valaam, Arhimandritul Serghie Rayapolvi, a fost hirotonit episcop duminică de către Arhiepiscopul Leon al Finlandei. A fost prima hirotonie de episcop oficiată în catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Helsinki din 1969 și până în prezent.

Ipopsifierea și depunerea jurământului au avut loc înainte de Sfânta Liturghie, iar hirotonirea a fost oficiată, în cadrul Sfintei Liturghii, de Arhiepiscopul Leon de Helsinki și toată Finlanda, Mitropolitul Arsenie de Kupio și Karelia și Mitropolitul Ilie de Oulu, conform basilica.ro.

Foto: Ort.fi

Au mai participat Părintele Markku Salminen, Protopop de Helsinki, clerici și credincioși.

Episcopul Serghie s-a născut în 1965, a absolvit Seminarul Ortodox din Kuopio și a slujit ca și capelan militar între 1988 și 1989, în timpul stagiului militar. În 1990, a absolvit Universitatea din Joensuu cu o diplomă în predarea fundamentelor credinței.

Foto: Ort.fi

În același an, a devenit frate în Mănăstirea „Schimbarea la față” Valaam (Heinävesi, Savo de Sud). A primit tunderea în monahism în 1991, iar în 1992 Schima Mică. A devenit ieromonah în 1995. În 1997, a fost ales stareț al Mănăstirii Valaam.

Noul episcop poartă titlul de Episcop de Hamina și va avea reședința la Helsinki.

Foto: Ort.fi

Biserica Ortodoxă Finlandeză este biserică autonomă și face parte din Patriarhia Ecumenică.

Foto: Ort.fi

Odată cu instalarea noului episcop, Biserica Ortodoxă a Finlandei are patru ierarhi.

Arhiepiscopul Leon al Întregii Finlande. Foto: Ort.fi

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Cât de frecvent este virusul West Nile în Europa? În Italia sunt cele mai multe cazuri

Publicat

in

De

Aproape 190 de persoane de pe teritoriul Uniunii Europene au fost confirmate ca fiind infectate cu virusul West Nile anul acesta, informează DPA, conform AGERPRES.

Potrivit raportului săptămânal publicat vineri de Centrul european pentru prevenirea şi controlul bolilor (ECDC) referitor la ameninţările bolilor transmisibile, un total de 188 de cazuri de infectare umană au fost raportate de la începutul sezonului de transmitere şi până miercuri inclusiv.

Cele mai numeroase cazuri – 144 – au fost raportat în Italia, unde s-au înregistrat de asemenea 10 decese. Infectări au fost înregistrate şi în Grecia – 39, Austria -2, România -2 şi Slovacia -1.

În plus, Serbia, care se învecinează cu Uniunea Europeană, a raportat 34 de infectări şi trei decese.

Potrivit ECDC, perioada de transmitere durează de obicei din iunie până în noiembrie.

În Germania, nu au fost înregistrate cazuri de infectări la om anul acesta, potrivit ECDC. Cu toate acestea, luna trecută, a fost detectat un prim caz anul acesta la o bufniţă polară la grădina zoologică din Magdeburg. Potrivit Institutului Friedrich Loeffler (FLI), un alt exemplar înrudit a murit din cauza infecţiei cu virusul la o săptămână de la moartea primului.

Virusul West Nile afectează păsările, dar şi caii şi oamenii. La oameni, infecţia trece în mare parte neobservată sau are simptome uşoare.

Potrivit autorităţii germane din domeniul controlul bolilor, Institutul Robert Koch (RKI), circa 20% dintre cei infectaţi dezvoltă simptome de febră care durează între trei şi şase zile. Doar una din 100 de persoane infectate dezvoltă o formă mai gravă a bolii. Nu există vaccinare preventivă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Manelistul Florin Salam, dat ca decedat de un site de știri, s-a filmat ca să dovedească contrariul: „Să luați în serios problema cu Covidul. În două zile voi fi acasă”

Publicat

in

De

După ce un cunoscut site de știri a dat un „breaking news” că Florin Salam, cunoscutul interpret de manele, a decedat în spital ca urmare a consumului de droguri, iar știrea s-a viralizat rapid, familia acestuia a făcut tot posibilul să convingă presa și publicul că Salam este în viață.

Florin SalamFoto: Facebook

Dacă eforturile fiicei sau ale colegilor de breaslă, precum Adi Minune, nu au funcționat, Salam s-a filmat și a postat un clip pe Facebook arâtând că este bolnav, dar în viață.

Salam sugerează că este infectat cu Covid și a avut nevoie de spitalizare și că va fi externat în două zilei:

„Am făcut acest filmuleț pentru toată familia mea… Acum câteva zile am cântat într-un loc și am luat Covid. Vă sfătuiesc să luați în serios această boală. Le zic tuturor să stea liniștiți că o să fiu bine și în două zile au să-mi dea drumul acasă”, spune Salam.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend