Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

(FOTO) INEDIT Povestea de viață a unui jandarm devenit preot pentru persoanele cu deficiențe de auz

Publicat

in

Un jandarm a devenit preot pentru comunitățile în care sunt persoane cu deficiențe de auz, el urmând, astfel, calea aleasă și de tatăl său, preot. Colonelul Cezar Toma nu renunță, însă, nici la cariera militară, el fiind reprezentant al Jandarmeriei Române la Comisia Europeană, relatează Mediafax.

Citește și: VIDEO – Simona Halep a fost huiduită de fanii de la meci, după o declarație care nu i-a mulțumit

După 12 ani de carieră în Jandarmerie, colonelul Cezar Toma a devenit preot.

„O slujire întru Dumnezeu, în sprijinul comunităților de surzi. A fost, de fapt, o chemare pe care Cezar spune că nu o poate explica în cuvinte. Un drum la biserica din Pitești unde tatăl său a slujit mai mulți ani, fiind și prima persoană surdă hirotonită preot în Biserica Ortodoxă Română, a pecetluit, de fapt, cărarea către un nou angajament”, au transmis reprezentanții Jandarmeriei Române.

Citește și: INEDIT Confesiunile unui călugăr în timpul pandemiei: Mi-e frică de o viitoare ‘castă a talibanilor’ ortodocși!

Colonelul Toma a spus că „liniștea din timpul slujbei, pacea locului și a oamenilor de acolo, limbajul mimico – gestual în sine îmi ofereau un sentiment de apropiere față de tatăl meu și de Dumnezeu”.

În anul 2011, fără a renunța la Jandarmerie, colonelul Cezar Toma a hotărât să se înscrie la un program de Masterat în Misiune și Slujire în Limbaj Mimico – Gestual, pentru a-și îmbunătăți comunicarea în limba semnelor românești. La finalul studiilor, a fost hirotonit preot onorific, slujind în biserica din Pitești, destinată comunității surzilor din care face parte și mama lui, și unde își începuse misiunea de preot și tatăl său.

Citește și: Încă o angajare CONTROVERSATĂ făcută de PNL: fata unui fost ștab din SRI, angajată pe post de consilier la un primar PNL

Colonelul jandarm nu renunță la cariera de militar, pe care o continuă cu succes. Din anul 2019, Cezar Toma este reprezentantul Jandarmeriei Române la Comisia Europeană de la Bruxelles, fiind detașat ca expert național în cadrul Direcției Generale Migrație și Afaceri Interne.

„Pentru mine, Jandarmeria reprezintă un proiect de viață, o convingere proprie, un instrument de protecție destinat oamenilor și statului”, spune el.

content-image

content-image

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Şofer din Bacău prins conducând sub influenţa alcoolului şi cu permisul suspendat o maşină în flăcări

Publicat

in

De

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ, subinspectorul Ramona Ciofu, a declarat că poliţiştii au fost alertaţi de alţi participanţi la trafic, care au sesizat că un autoturism ce prezintă flăcări la nivelul capotei se deplasează haotic.
„În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au depistat în trafic un bărbat, de 32 ani, din judeţul Bacău, în timp ce conducea un autoturism pe DN 15, în localitatea Podoleni. Acesta s-ar fi deplasat spre Suceava, iar la un moment dat a fost semnalizat de participanţii la trafic să oprească, observând că din zona capotei autoturismului ieşeau flăcări. Ajutat de un participant la trafic, de 31 ani, din Costişa, bărbatul în cauză a reuşit lichidarea focului folosind un extinctor”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ.

Bărbatul din Bacău a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicând o concentraţie de 1,11 mg/l alcool pur în aerul expirat. Totodată, în urma verificărilor efectuate de poliţişti a reieşit că el are dreptul de a conduce suspendat din data de 7 aprilie, fiind cercetat pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

Poliţiştii continuă cercetările cu privire la săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi sub influenţa alcoolului.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

S-a stins din viaţă ultimul marinar veteran, la vârsta de 103 ani – A luptat împotriva sovieticilor

Publicat

in

De

Mircea Caragea a participat la operaţiunile navale împotriva sovieticilor în perioada 1941-1944, inclusiv la evacuarea trupelor combatante şi a civililor români din Peninsula Crimeea (aprilie – mai 1944), fiind decorat de Regele Mihai I al României cu „Steaua României” şi Ordinul „Coroana României”.

După venirea comuniştilor la putere, a fost trecut în rezervă şi nevoit să muncească pe şantiere ca muncitor necalificat.

„În numele echipajului Forţelor Navale, cu profund regret, şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiral Mihai Panait, transmite condoleanţe familiei îndoliate şi, totodată, îşi exprimă recunoştinţa pentru importantele servicii pe care le-a adus ţării noastre tânărul locotenent Mircea Caragea, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, precum şi pentru vitejia şi spiritul său de sacrificiu de care a dat dovadă în cariera sa militară, la bordul navelor militare şi în alte structuri ale Marinei Regale Române”, se arată într-un comunicat al Forţelor Navale.

Viceamiralul în retragere Mircea Caragea a fost ultimul veteran de război al Forţelor Navale Române care a slujit ţara în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, la bordul navelor militare.

Născut la data de 18 ianuarie 1919, în comuna Şelari, judeţul Dâmboviţa, Mircea Caragea a îmbrăcat uniforma militară la vârsta de 11 ani, când a urmat cursurile Liceului Militar „Dimitrie Sturza” din Craiova (1930-1938), iar pentru că iubea marea, în anul 1938, s-a hotărât să urmeze cursurile Şcolii Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanţa.

Tânărul cadet Mircea Caragea a participat la primul marş de instrucţie al navei-şcoală „Mircea”, desfăşurat în anul 1939, navă despre care îi plăcea să spună că „este cu doar 20 de ani mai bătrân decât velierul” şi că „dragostea pentru navă-şcoală „Mircea” este perenă şi necondiţionată la orice vârstă, pentru oricine a avut privilegiul să se afle la bordul său”.

După absolvirea şcolii navale, în anul 1940, prima funcţie pe care a îndeplinit-o tânărul ofiţer Caragea a fost la bordul canonierei „Eugen Stihi”, apoi, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a participat la numeroase acţiuni de luptă, fiind ambarcat, succesiv, la bateria de coastă „Vulturul” şi la bordul distrugătoarelor „Mărăşti” şi „Regina Maria”.

În perioada 1941-1944, fostul decan de vârstă al amiralilor României a participat la numeroase misiuni de respingere a atacurilor aeriene inamice, în zona Constanţei, la misiuni de aprovizionare cu muniţie, echipament şi alimente a trupelor române care luptau împotriva sovieticilor pe frontul de est, precum şi la Operaţiunea 60.000, cea mai mare acţiune militară maritimă executată de Marina Militară Română pentru evacuarea trupelor combatante şi a civililor români din Peninsula Crimeea (aprilie – mai 1944).

Pentru faptele sale deosebite de vitejie, citate pe ordin de zi pe unitate în timpul participării la misiunile din cel de-Al Doilea Război Mondial, ofiţerul Mircea Caragea a fost decorat de Regele Mihai I al României, în anul 1944, cu „Steaua României”, cel mai vechi Ordin Naţional al ţării noastre, precum şi cu Ordinul „Coroana României”.

La numai 25 de ani, locotenentul Mircea Caragea a schimbat registrul maritim cu cel fluvial, fiind numit comandant militar al Portului Hârşova (1944-1945).

Ulterior, a lucrat în Sectorul Fluvial Giurgiu (1945), a îndeplinit funcţia de comandant de escadrilă la vedetele fluviale din Galaţi (1945-1947), după care a fost profesor de Artilerie la Şcoala Navală din Turnu Măgurele (1947).

Cariera tânărului ofiţer de marină Mircea Caragea a fost curmată brusc când avea vârsta de 28 de ani, de către regimul totalitar comunist instaurat la putere în ţara noastră şi, la data de 1 septembrie 1947, a fost trecut în rezervă, dar acest moment nefast nu i-a distrus energia şi puterea de a merge mai departe în viaţă.

A urmat o perioadă în care îşi găsea cu greu un loc de muncă, pe şantiere, ca muncitor necalificat, şi, după multe încercări, a fost acceptat, în anul 1955, pe o funcţie de grafician la Muzeul de Artă Populară şi Folclor, apoi s-a mutat la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”, unde a rămas până în anul 1982, când a ieşit la pensie.

După căderea regimului comunist, veteranului marinar Mircea Caragea i-a fost acordat, în anul 1991, gradul de comandor în rezervă şi, ulterior, a fost înaintat, succesiv, în gradele de contraamiral de flotilă, contraamiral, respectiv viceamiral. În semn de apreciere a faptelor de vitejie realizate în cel de-Al Doilea Război Mondial, precum şi pentru exemplară să conduită civică, preşedintele României i-a conferit, în anul 2019, viceamiralului Mircea Caragea Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Ofiţer cu însemn de pace.

Viceamiralul în retragere Mircea Caragea va fi înhumat sâmbătă, 8 octombrie, ora 13,00, la Cimitirul Bellu Catolic din Bucureşti, cu onorurile militare cuvenite, conform regulamentelor militare.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend