Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

FOTO Elevii din Galați se pregătesc, alături de ÎPS Casian, pentru evenimentele prilejuite de Duminica Ortodoxiei

Avatar

Publicat

in

La Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos a avut loc o videoconferinţă la care au participat foarte mulţi tineri, în vederea organizării şi bunei desfăşurări a manifestărilor prilejuite de Duminica Ortodoxiei.

Întrunirea on-line de astăzi, prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, s-a desfăşurat în Sala „Episcop Chesarie Păunescu“ a Centrului Eparhial şi a reunit în faţa dispozitivelor electronice de comunicare tineri – reprezentanţi ai mai multor şcoli din judeţele Galaţi şi Brăila, inspectori şi profesori de religie.

După cuvenita rugăciune şi cuvântul de binecuvântare, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre importanţa icoanei în viaţa creştinului, precum şi despre tradiţionalul pelerinaj din prima duminică a Postului Mare prin care cinstim cu credinţă şi evlavie sfintele icoane.

Ierarhul a mai arătat că tinerii, tinerele şi copiii sunt icoane vii şi aceştia sunt preferaţii învierii înainte de Învierea Domnul nostru Iisus Hristos.

De asemenea, în cadrul întâlnirii au fost evidenţiate elementele de noutate de anul acesta apărute datorită restricţiilor din ţară şi au fost fixate obiectivele concursului de pictat icoane, dedicat celor două teme, omagială şi comemorativă, ale anului 2021.

Totodată, au fost stabilite aspecte importante privind organizarea celei de-a 21-a ediţii a concursului de pictat icoane, prin implicarea directă a unor tineri voluntari care vor realiza lucrări iconografice şi le vor prezenta în şcolile şi în bisericile parohiale de unde aceştia provin.

În partea a doua a întâlnirii, elevii şi-au exprimat bucuria şi entuziasmul pentru participarea lor la acest concurs, care reprezintă pentru ei un prilej de a-şi arăta dragostea faţă de sfinţi şi faţă de ortodoxie.

Ca semn al aprecierii şi încurajării pentru talentul şi pasiunea lor, tinerii iconari vor primi din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos, diploma „Icoana – frumusețe a Ortodoxiei”, precum şi seturi de acuarele şi pensule şi alte ustensile specifice picturii.

La finalul întâlnirii, Părintele Arhiepiscop a adresat un cuvânt de apreciere şi mulţumire pentru implicarea activă a tinerilor în pregătirea şi susţinerea proiectelor eparhiale, menite să coaguleze, să aducă bucurie şi comuniune în mijlocul credincioşilor şi a tinerilor, mai ales atunci când suntem în perioade dificile.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Un alt scandal bubuie în plină criză! Medicii acuză că medicina primară devine domeniu de experiment pentru CNAS

Avatar

Publicat

in

De

Medicii de familie susțin că în plină criză, medicina primară devine domeniu de experiment pentru decidenții din Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Medicii sunt supărați că autoritățile vor să schimbe regulile și consideră că astfel sunt neîndreptățiți.

Potrivit unui comunicat de presă, Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) solicită ferm și fără echivoc prelungirea actualului Contract Cadru până la 31.12.2021 pentru a permite finalizarea unor negocieri reale între Colegiul Medicilor din România (CMR) și Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) cu privire la viitorul contract. Prelungirea este solicitată deoarece medicii de familie nu sunt de acord cu modificările propuse de autorități.

„Surpriza a venit de la decidenți, care au lansat un proiect de norme de aplicare a Contractului Cadru cu reglementări diferite față de cele astăzi în vigoare. Schimbările au apărut în baza unor consultări și negocieri mimate și nefinalizate și nu sunt, cu certitudine, în avantajul medicilor sau al pacienților. Dacă în actualele condiții de criză economică și socială, unui singur medic de familie i se reduc veniturile, atunci schimbările propuse de CNAS nu sunt bune. Dacă li se reduc veniturile la mult mai mulți, atunci schimbările propuse sunt greșite de-a dreptul”, susțin reprezentanții SNMF.

Noile norme ar duce la o scădere a calității serviciilor medicale, consideră medicii.

„În proiectul CNAS, finanțarea, în principiu, a rămas aceeași – nu s-au modificat sumele și procente generale de finanțare. Normele noi, însă, determină medicul de familie să se concentreze pe calcule financiare pentru a face ca praxisul său să supraviețuiască”, mai spun cei de la SNMF.

Reprezentanții mai vorbesc despre lipsă de respect și despre destabilizarea sistemului.

„Este de neînțeles cum decidenții aleg să reorganizeze acum sistemul de asistență medicală primară, în condițiile în care finanțarea stagnează dar mai ales în contextul pandemic, în care medicii de familie își concentrează efortul de a menține active serviciile de care depinde siguranța pacienților și stabilitatea cabinetelor de medicina de familie. Aceste aspecte se suprapun unei stări de spirit de extremă iritare datorată disproporției uriașe între activitatea depusă de medicii de familie și lipsa de recunoaștere din partea autorităților pentru medicina de familie, specialitate medicală lipsită de orice sprijin și profund nedreptățită în pandemie”, scrie în comunicatul SNMF.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

UE şi SUA vin cu o propunere de compromis pentru a rezolva criza politică profundă din Georgia

Avatar

Publicat

in

De

Uniunea Europeană şi Statele Unite au cerut parlamentarilor georgieni să aprobe un acord de compromis, care urmează să fie prezentat duminică, pentru a pune capăt crizei politice din Georgia, transmite AFP preluat de agerpres.

“Uniunea Europeană şi Statele Unite fac apel la toţi membrii parlamentului georgian pentru a semna acordul pe care îl va propune preşedintele Consiliului European, Charles Michel“, se arată într-un comunicat comun al diplomaţiilor europeană şi americană.
Această declaraţie ilustrează reluarea activă a consultărilor dintre Bruxelles şi Washington pe subiectul vecinilor sudici şi vestici ai Rusiei.

Acordul va consolida independenţa sistemului judiciar, contribuind la îmbunătăţirea proceselor electorale şi la “un parlament capabil să reprezinte mai bine vocile tuturor georgienilor”, potrivit declaraţiei comune.

Compromisul propus urmăreşte, de asemenea, să ajute Georgia să facă faţă provocărilor pandemiei de COVID-19 şi să îşi păstreze “interesele în materie de securitate şi stabilitate” în regiune.

El îndeamnă părţile să rezolve în termen de o săptămână cazurile în care “justiţia a fost percepută ca fiind politizată” după protestele din 2019 prin adoptarea de amnistii sau a unor măsuri similare în privinţa sentinţelor.

“Părţile îşi recunosc poziţiile divergente în ceea ce priveşte alegerile din 2020 şi acceptă să îşi asume mandatele parlamentare şi să participe la viitoarele alegeri pe baza reformelor convenite” în acest acord.

Textul solicită alegeri conform unui sistem “în întregime proporţional” şi “criterii clare” pentru numărarea voturilor, precum şi invitarea “unor experţi internaţionali” pentru soluţionarea oricăror litigii care ar putea să apară.

Georgia traversează o criză politică declanşată după alegerile legislative din octombrie, când opoziţia a acuzat trucarea rezultatelor pentru ca partidul Visul Georgian să se menţină la putere. Partidele de opoziţie au cerut noi alegeri şi au refuzat să facă parte din noul parlament.

Criza s-a adâncit în februarie odată cu arestarea şi procesul intentat liderului principalei coaliţii de opoziţie, Nika Melia, acuzat de instigarea la violenţă în timpul protestelor din 2019.

Premierul georgian a demisionat şi mii de susţinători ai opoziţiei s-au adunat în capitală pentru a protesta împotriva arestării lui Melia.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a încercat o mediere între guvern şi opoziţie cu scopul de a reduce tensiunile şi de a împiedica astfel un regres al progreselor democratice obţinute.

Potrivit declaraţiei comune UE-SUA, acordul de compromis propus a fost astfel conceput pentru a putea fi semnat de toţi parlamentarii georgieni “de bună credinţă”, dar aceştia vor trebui să dea dovadă de “curaj” pentru a depăşi consideraţiile partizane.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend