Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Fostul reprezentant permanent al Marii Britanii la NATO avertizează – Nu sunt condiții pentru încetarea focului în Ucraina

Publicat

in

Fostul reprezentant permanent al Marii Britanii la NATO, Peter Ricketts, a vorbit marți dimineață la Sky despre situația din Ucraina și a spus că nu vede condiții pentru încetarea focului.

Vorbind despre disponibilitatea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a discuta despre un statut de neutralitate pentru Ucraina, Ricketts a spus: „Cred că toată lumea vrea ca acest război teribil să se termine. Tuturor ne-ar plăcea să credem că negocierile ar putea produce în curând un progres în ceea ce privește o încetare a focului. Nu am absolut nicio îndoială că președintele Zelenski și partea ucraineană sunt total sinceri. Dar sunt foarte precaut în privința rușilor. Sincer, nu văd că există condițiile pentru o încetare a focului semnificativă, dar cred că este curajos din partea președintelui Zelenski să recunoască faptul că Ucraina nu va adera la NATO prea curând”, a spus fostul reprezentant permanent al Marii Britanii la NATO.

Ricketts a spus că Zelenski este interesat de garanții de securitate din partea marilor puteri și de un statut neutru pentru Ucraina, eventual cu dreptul de a adera la Uniunea Europeană.

Ricketts a continuat spunând că ce se va întâmpla cu teritoriile ocupate de Rusia în Ucraina vor reprezenta „chestiuni cheie” în cadrul negocierilor.

Întrebat despre acuzațiile potrivit cărora miliardarul rus Roman Abramovici a fost otrăvit, Ricketts a spus că incidentul a fost „misterios”.

El a mai spus că „s-ar putea foarte bine să se fi întâmplat”, deoarece „rușii au un lung palmares, un fel de fascinație morbidă pentru otrăvuri și arme chimice”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Zelenski numește loviturile cu rachete asupra Kremenciuk „unul dintre cele mai nerușinate atacuri teroriste din istoria Europei”

Publicat

in

De

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat atacul aerian rusesc asupra unui mall din orașul Kremenciuk (centrul țării) drept „unul dintre cele mai nerușinate atacuri teroriste din istoria Europei”, relatează CNN.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidency / Zuma Press / Profimedia

„Oraș pașnic, un centru comercial normal, cu femei înăuntru, copii, civili obișnuiți. Aproximativ 1.000 de oameni se aflau acolo înainte să fie anunțat raidul aerian”, spune Zelenski într-un mesaj video postat luni seară pe paginile sale de social media.

„Numai teroriști complet nesăbuiți, care n-au ce căuta pe Pământ, pot lovi cu rachete un astfel de loc”, continuă el.

Președintele ucrainean spune că atacul a fost unul deliberat.

„Aceasta nu e o lovitură cu rachete din greșeală. Acesta e atac rusesc planificat asupra respectivului centru comercial”, spune Zelenski în mesajul video. „Operațiunile de salvare continuă, dar trebuie să fim conștienți că pierderile pot fi semnificative”.

___

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ariane 5 a ajuns la misiunea cu numarul 113

Publicat

in

De

Miercuri a avut loc prima lansare Ariane 5 a anului, venita dupa succesul misiunii JWST in decembrie 2021. Ariane 5 a ajuns astfel la misiunea cu numarul 113, potrivit Space Alliance.

Ariane 5Foto: youtube.com

Noua Ariane 6 era asteptata sa intre in serviciu anul acesta, dar debutul sau a fost amanat pentru inceputul lui 2023 si nu ar fi nici o surpriza sa se duca si mai departe.

Zborul cu indicativul VA257 a folosit versiunea cea mai puternica a lansatorului european, ECA+. Doi sateliti de telecomunicatie au fost ridicati intr-o orbita 250 km x 35786 km x 6 grade inclinatie dupa 28 si respectiv 39 de minute: MEASAT-3d si GSAT-24.

MEASAT-3d a fost construit de Airbus pentru concernul malaezian Measat. Un satelit Eurostar 3000 cu greutate de 5.6 tone, el vine echipat cu transpondere in banda C, Ku si Ka. Suplimentar un serviciu in banda L pentru monitorizarea traficului aerian sud coreean in cadrul sistemului Korea Augmentation Satellite System (KASS).

Pentru urmatorii 18 ani el va opera in regiunea Asia-Pacific, la 91.5 longitudine estica, acolo unde mai sunt satelitii MEASAT-3a si MEASAT-3b.

GSAT-24 este primul dintr-o flota noua de sateliti de telecomunicatie ce vor fi operati de NewSpace India Limited, o societate public-privata desprinsa din ISRO, Agentia Spatiala Indiana.

Este o platforma I-3k, cu greutate de 4.1 tone. In mod normal ISRO lanseaza satelitii de telecomunicatie mai mici la bordul rachetei sale mari GSLV intre timp modernizata in intregime cu componente indigene (ultimul de acest fel GSAT 29, lansat in noiembrie 2018).

GSAT -24 este usor peste limita de transport in GTO a lui GSLV si in plus nu trebuie sa uitam ca fiabilitatea rachetei indiene nu este cea mai buna (in contradictie cu fratele mai mic PSLV care a realizat o sumedenie de zboruri inclusive pentru clienti internationali); de aceea nu trebuie sa ne surprinda ca GSAT-24 a fost mutat pe Ariane 5.

India are o colaborare foarte buna cu industria spatiala europeana, oferind si in acelasi timp primind servicii de lansare (colaborare care a inceput in 1981, GSAT-24 fiind satelitul cu numarul 25 lansat de o racheta Arianespace), potrivit Space Alliance.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend