Conecteaza-te cu noi

Campulung

Fostul protopop, Eugen Matei, i-a făcut plângere penală (ex)contabilului Protoieriei pentru dispariţia a 5 miliarde de lei vechi

Publicat

in

La ceva vreme de la izbucnirea scandalului pe marginea problemelor din cadrul Protoieriei Câmpulung, fostul protopop de Muscel, Eugeniu (Jenică) Matei (înlocuit cu preotul Petre Moşoianu), a ieşit la lumină cu un comunicat de presă prin care, doar, a încercat să mai risipească din ceaţa aşternură peste lumea bisericească din întreg Muscelul. În respectivul comunicat de presă, fostul protopop recunoaşte lipsa unor sume din contabilitatea Protoieriei, neprecizând şi cât de adâncă e „gaura”, menţionând doar că este vorba de un dosar penal aflat în cercetare şi că fostul contabil, demis din funcţie, este cel ce se face vinovat de totul şi care a şi recunoscut acest lucru. În acelaşi timp, preotul Matei spune că el este cel ce a renunţat la funcţia bisericească, de protopop, şi că această decizie nu a aparţinut mai marilor Arhiepiscopiei, ci numai lui.
În continuare vom reda integral comunicatul de presă pe care fostul protopop muscelean l-a oferit jurnaliştilor, după cum chiar el a declarat „pentru o mai bună informare a opiniei publice”.

COMUNICAT DE PRESĂ
Oferit de părintele prof. Eugen Nicolae Matei,
Protopop al Muscelului, vreme de 21 de ani
„Cel încet la mânie e mai de preţ decât un viteaz, iar cel ce îşi stăpâneşte duhul este mai de preţuit decât cuceritorul unei cetăţi”(Pilde, cap. 16, v. 32)

jenica mateiUrmare apariţiei în presă a unor articole cu privire la unele nereguli financiare constatate de controlul financiar intern al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, în urma căruia contabilul Alexandru Popescu a fost suspendat, mă simt obligat să fac următoarele precizări, care să lămurească toate aspectele:
În vara anului 2014 am solicitat Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului efectuarea unui control financiar intern la Protoieria Câmpulung Muscel, pentru a avea certitudinea că documentele financiar contabile sunt corect întocmite, eu nefiind de profesie economist.
În urma solicitării mele, controlul s-a desfăşurat în perioada 17.11.2014 – 15.12.2014, ocazie în care s-au constatat unele nereguli în evidenţa contabilă întocmită de domnul economist Alexandru Popescu.
Doresc să precizez faptul că la toate controalele anterioare astfel de nereguli nu au fost constatate, ceea ce mi-a întărit încrederea în profesionalismul şi competenţa domnului ec. Alexandru Popescu.
La încheierea controlului financiar – contabil s-au emis documente de control pe care domnia sa le-a asumat sub semnătură.
În calitate de conducător al acestei prestigioase instituţii, după ce domnia sa şi-a recunoscut ingineriile financiare prin care a creat prejudiciul, l-am oprit de a mai desfăşura orice fel de activitate financiar – contabilă delegând, pe o perioadă determinată, competenţele unei alte persoane calificate pentru a nu întrerupe activitatea Protoieriei.
Prin raport scris am informat conducerea Eparhiei Argeşului şi Muscelului de măsurile luate ca o consecinţă a celor constatate.
Imediat m-am adresat unui cabinet de avocatură care a încercat rezolvarea pe cale amiabilă a situaţiei, prin încheierea unui angajament de plată până la termenul stabilit de comun acord şi care să nu depăşească primul termen legal de sesizare a organelor competente.
Prejudiciul creat a fost recunoscut şi asumat prin semnătură de domnul ec. Alexandru Popescu, atât în procesul verbal încheiat de C.F.I., în nota explicativă şi prin angajamentul de plată dat în faţa avocatului.
Nerespectându-se primul termen din angajamentul de plată, am procedat la constituirea dosarului pentru plângere penală, dosar înregistrat în data de 13.01.2015 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Muscel.
Acţiunea de cercetare penală îşi urmează cursul.
Neînţelegând paşii făcuţi de mine în respectarea legalităţii şi a termenelor, conducerea Centrului Eparhial a emis o decizie de suspendare a subsemnatului din funcţia avută, pentru perioada 22.01.2015 – 20.02.2015.
În momentul când s-a constat legalitatea acţiunilor mele, suspendarea a încetat în data de 10.02.2015.
Referitor la retragerea mea din funcţia de protopop, doresc să precizez că este hotărâre personală, unilaterală şi la care mă gândeam de mai multă vreme.
Nu pot nega însă faptul că situaţia creată nu m-a determinat să iau această hotărâre, poate mai repede decât ar fi fost cazul.
Aş putea spune că în momentul în care am constatat că persoana din Protopopiat căreia i-am acordat încrederea deplină a putut face un asemenea gest, umbrind activitatea instituţiei şi a preoţilor musceleni, m-a dezamăgit atât de mult încât primul impuls pe care l-am avut a fost renunţarea la această demnitate.
Aşa cum pot confirma toţi colegii mei, pe perioada celor 24 de ani de activitate administrativă (3 ani secretar şi 21 de ani protopop) în această instituţie, am fost alături de fiecare salariat din clerul superior sau inferior, muncind din zorii dimineţii până la apusul soarelui, lucrând sperând, plângând şi bucurându-ne împreună.
Dar păstrarea unui asemenea climat implică multe sacrificii din partea conducătorului care a trebuit să se facă „tuturor toate, ca măcar pe unii să-i dobândească”.
Dorinţa de eliberare faţă de problemele ce decurg din deţinerea unei funcţii administrative cu multiple responsabilităţi, dorinţa de a-mi găsi liniştea duhovnicească, m-au determinat să mă întorc în satul meu natal şi să slujesc în biserica în care am fost botezat, cununat şi unde odihnesc străbunicii, bunicii, tatăl şi rudele mele; biserică aproape reconstruită şi înfrumuseţată prin împreună lucrarea mea şi a colegului nostru, preotul Robert Maria.
Acest lucru îmi oferă prilejul să fiu împreună cu distinsa mea soţie alături de mama mea, în ultimii ani ai vieţii ei, pe care am neglijat-o adeseori.
Am învăţat de-a lungul timpului să-mi construiesc, din pietrele cu care s-a aruncat în mine, o nouă temelie, făcând din înfrângeri oportunităţi.
Râul vieţii fiecăruia dintre noi se varsă în fluviul morţii, fluviul morţii se varsă în marea veşniciei, iar marea veşniciei nu este decât o lacrimă căzută de pe faţa lui Dumnezeu în oceanul veşniciei.
Am simţit nevoia să aduc aceste lămuriri pentru ca opinia publică să nu rămână cu imaginea deformată creată de interpretarea greşită a unor articole de presă şi să nu asocieze cele două evenimente.
Mulţumind lui Dumnezeu care m-a chemat pe înalta treaptă a slujirii şi celor care vremelnic m-au aşezat în dregătorii administrative, mă gândesc la capitolul 9 din Ecclesiast şi mai ales la versetul 11 care ne spune: „că izbânda în alergare nu este a celor iuţi şi biruinţa a celor viteji şi pâinea celor înţelepţi, nici bogăţia a celor pricepuţi, nici faima pentru cei învăţaţi, căci timpul şi întâmplarea întâmpină pe toţi”.
Pr. Prof. Eugen Nicolae Matei
Scandalul din interiorul bisericii muscelene este departe de fi încheiat, chiar dacă mai marii Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului au considerat de cuviinţă să îl scoată la înaintare pe fostul protopop Eugen Matei, care într-un mod voalat a încercat să spele de păcate imaginea Protoieriei Câmpulung Muscel.
Nimeni nu spune care este suma lipsă din contabilitatea Protoieriei şi care sunt cu exactitate problemele scoase la iveală de controlul de la finele anului trecut.
Cel mai probabil ceaţa din jurul Protoieriei Câmpulung Muscel va fi împrăştiată în momentul în care va fi finalizat dosarul penal, aflat în lucru pe masa procurorilor câmpulungeni. Toate în timp ce pe marginea subiectului se fac tot felul de speculaţii. Enoriaşii, dar şi preoţii vorbindu-şi în barbă că nici preotul Eugen Matei nu ar fi nici uşă de biserică şi nici sfânt, chiar dacă două chipuri, al său şi cel al fiicei sale, Kasiana Elena, sunt pictate pe pereţii Bisericii de la Valea Popii – Mihăeşti, unde fostul protopop a ales să se retragă până la pensie.
Cât despre sumele care sunt vehiculate că au dispărut din contabilitatea Protoieriei, surse bine informate spun că ar fi vorba de peste 5 miliarde de lei vechi (unele provenite din neplata cotizaţiilor preoţilor către stat), sume ce rămâne de văzut dacă vor fi făcute publice în cele din urmă. Cu toate că Arhiepiscopia se pare că a decis să lase să fie rezolvată pe plan local situaţia ingrată cu dispariţia a peste cinci miliarde de lei vechi din visteria bisericii muscelene şi să pună la cârma Protoieriei o altă faţă bisericească, în persoana preotului paroh de la Biserica Şubeşti, Petre Moşoianu.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
2 Comentarii

2 Comments

 1. CETATEAN

  16 februarie 2015 la 19:27

  SA MEARGA PROCURATURA SI LA PROTOIERIA BRAILA UNDE AU DISPARUT CATEVA MILIARDE CARE VOR FI MUSAMALIZATE DE AFACERISTUL PROTOPOP SI EPISCOP SAU CARE VOR FI RECUPERATE DE LA PREOTII NEVINOVATI SI CARE ISI FAC TREABA DAR BLAMATI DE CEI SUPERIORI CARE MANJESC BISERICA ORTODOXA

 2. Even

  16 februarie 2015 la 20:44

  ce am inteles eu din articolul asta care bate campii….Tarzan ala care este proto si popa si nu mai stiu ce (ca se innoada creierii la cate titulaturi sau astia) a pus deoparte ceva bani, fara sa le faca uium si la grei, la preaproto si preasfantu’ , iar astia l-au mazilit…..

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

ACTUAL

ULTIMA ORĂ – 3 ZONE METROPOLITANE ÎN ARGEȘ, INCLUSIV CURTEA DE ARGEȘ ȘI CÂMPULUNG – VEZI DETALII

Publicat

in

De

Conform dispozițiilor primite din partea Departamentului pentru Situații de Urgență, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Argeș, condus de prefectul Emanuel Soare, a hotărât în ședința de vineri, 22 mai 2020, să ușureze deplasarea argeșenilor în afara localității, pe fondul relaxării restricțiilor din timpul stării de alertă.

Astfel, în conformitate cu dispozițiile DSU, în ședința CJSU au fost stabilite trei zone metropolitane, în jurul municipiilor din Argeș (Pitești, Curtea de Argeș, Câmpulung), care cuprind localitățile aflate la o distanță de până la 30 km. În interiorul acestor zone, argeșenii cu domiciliul în localitățile componente se vor putea deplasa fără declarație pe proprie răspundere.

Pentru argeșenii din 13 comune din sudul județului, care nu fac parte din nicio astfel de zonă metropolitană, rămâne valabilă obligația de a completa declarația pe proprie răspundere la ieșirea din localitate. Aceștia (ca și cei care părăsesc zona metropolitană) se pot deplasa cu adeverința de la angajator sau cu legitimația de serviciu, dacă fac naveta în altă localitate. În același timp, ei au la dispoziție completarea on-line și salvarea pe un dispozitiv mobil a declarației, accesând site-ul formular.sts.ro.

Zona Metropolitană Pitești (49 de localități):

 1. Pitești
 2. Mioveni
 3. Ștefănești
 4. Topoloveni
 5. Costești
 6. Bascov
 7. Albota
 8. Mărăcineni
 9. Băbana
 10. Bradu
 11. Moșoaia
 12. Băiculești
 13. Morărești
 14. Mălureni
 15. Bălilești
 16. Vulturești
 17. Dârmănești
 18. Davidești
 19. Boțești
 20. Cotmeana
 21. Budeasa
 22. Micești
 23. Beleți-Negrești
 24. Cuca
 25. Drăganu
 26. Dobrești
 27. Uda
 28. Cocu
 29. Călinești
 30. Priboieni
 31. Coșești
 32. Țițești
 33. Stâlpeni
 34. Poiana Lacului
 35. Leordeni
 36. Vedea
 37. Săpata
 38. Oarja
 39. Căteasca
 40. Suseni
 41. Rătești
 42. Lunca Corbului
 43. Rociu
 44. Teiu
 45. Buzoiești
 46. Stolnici
 47. Ciomăgești
 48. Bogați
 49. Merișani

Zona Metropolitană Câmpulung (35 de localități):

 1. Câmpulung
 2. Schitu Golești
 3. Mihăești
 4. Stâlpeni
 5. Țițești
 6. Godeni
 7. Berevoești
 8. Aninoasa
 9. Vlădești
 10. Bălilești
 11. Domnești
 12. Mușătești
 13. Valea Iașului
 14. Mălureni
 15. Pietroșani
 16. Coșești
 17. Dârmănești
 18. Corbi
 19. Brăduleț
 20. Nucșoara
 21. Stoienești
 22. Cetățeni
 23. Boteni
 24. Hârtiești
 25. Vulturești
 26. Lerești
 27. Valea Mare Pravăț
 28. Dragoslavele
 29. Rucăr
 30. Dâmbovicioara
 31. Bughea de Sus
 32. Albeștii de Muscel
 33. Bughea de Jos
 34. Mioarele
 35. Poienarii de Muscel

Zona Metropolitană Curtea de Argeș (44 de localități):

 1. Curtea de Argeș
 2. Ciofrângeni
 3. Morărești
 4. Cuca
 5. Băiculești
 6. Valea Danului
 7. Șuici
 8. Corbeni
 9. Arefu
 10. Sălătrucu
 11. Domnești
 12. Aninoasa
 13. Stâlpeni
 14. Țițești
 15. Valea Iașului
 16. Pietroșani
 17. Brăduleț
 18. Nucșoara
 19. Cicănești
 20. Albeștii de Argeș
 21. Corbi
 22. Cepari
 23. Tigveni
 24. Poienarii de Argeș
 25. Uda
 26. Băbana
 27. Bascov
 28. Budeasa
 29. Micești
 30. Mărăcineni
 31. Mioveni
 32. Schitu Golești
 33. Bălilești
 34. Coșești
 35. Dârmănești
 36. Vlădești
 37. Aninoasa
 38. Godeni
 39. Berevoiești
 40. Mălureni
 41. Merișani
 42. Mușătești
 43. Mihăești
 44. Cotmeana

Necuprinse în zona metropolitană (13 localități):

 1. Negrași
 2. Mozăceni
 3. Slobozia
 4. Ștefan cel Mare
 5. Recea
 6. Izvoru
 7. Popești
 8. Râca
 9. Miroși
 10. Căldăraru
 11. Ungheni
 12. Hârsești
 13. Bârla

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Argeșean reținut pentru viol !

Publicat

in

De

Un bărbat de 35 de ani, din Câmpulung, bănuit de săvârşirea infracţiunii de viol, a fost reţinut de poliţiştii câmpulungeni, în cursul zilei de 14 mai a.c.

Poliţiştii din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale Câmpulung au continuat cercetările într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunii de viol şi au reţinut un bărbat de 35 de ani, din Câmpulung.

Din cercetări s-a stabilit că, în dimineaţa zilei de 25 decembrie 2019, ar fi constrâns o femeie de 25 de ani, să întreţină relaţii sexuale.

Pentru administrarea probatoriului au fost dispuse şi efectuate expertize medico-legale.

În cursul zilei de ieri, 14 mai a.c., bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă, urmând ca în cursul zilei de azi să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

Mioveni

În Trend