Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Fostul premier italian Conte şi fondatorul Mişcării 5 Stele au ajuns la un acord pentru relansarea partidului

Publicat

in

Fostul premier italian Giuseppe Conte şi fondatorul Mişcării 5 Stele, Beppe Grillo, au ajuns duminică la un acord pentru a lăsa în urmă neînţelegerile recente legate de viitorul partidului, creând condiţiile pentru relansarea formaţiunii politice, transmite Reuters.

Conflictul dintre Grillo şi Conte, care a acceptat să preia conducerea partidului care are probleme după prăbuşirea coaliţiei sale, în ianuarie, risca să provoace probleme pentru guvernul de unitate naţională condus de Mario Draghi, potrivit news.ro.

Mişcarea 5 Stele este cel mai mare grup parlamentar după un triumf obţinut în alegerile din 2018 şi face parte din guvernul condus de Draghi.

Însă mulţi politicieni şi susţinători ai Mişcării 5 stele au fost nemulţumiţi de unele politici ale lui Draghi şi, dacă partidul s-ar diviza, un număr semnificativ de parlamentari ar fi putut trece în opoziţie.

Partidul 5 stele a fost aruncat în haos la sfârşitul lunii iunie, când Grillo a spus că Conte nu este apt să fie următorul lider al mişcării.

Conte, care anterior nu avea afiliere la partid, a pus la punct planuri pentru un 5-Stele remodelat pe o direcţie de centru-stânga, dar Grillo a blocat totul, protestând că este exclus.

“Beppe Grillo şi Giuseppe Conte au stabilit în unanimitate noile reguli ale Mişcării 5 Stele”, a declarat Vito Crimi, veteran al partidului şi fost lider interimar. El a spus că o conducere clară şi legitimă este un element esenţial al stabilităţii, a spus că Grillo şi Conte se vor reuni din nou şi că va urma un vot pentru un nou statut şi un lider de partid.

Deşi detaliile acordului nu au fost finalizate, mai mulţi membri seniori ai 5 stele au salutat armistiţiul.

“Acest acord ne permite să începem din nou într-un moment dificil. A fost o treabă foarte grea, dar am făcut-o”, a spus ministrul agriculturii Stefano Patuanelli.

Ministrul italian de Externe Luigi Di Maio, de asemenea membru al partidului, a declarat pe Facebook că grupul “a crezut întotdeauna în dialog şi mediere, mai degrabă decât în ​​ciocniri şi polemici”.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

VIDEO | Ministrul Educației, dezamăgit de atitudinea părinților: 99% dintre părinții elevilor dintre-o școală din Capitală, împotriva testării

Publicat

in

De

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că un sondaj realizat într-o şcoală din Bucureşti a arătat că 99% dintre părinţii elevilor de acolo nu au fost de acord ca fiii şi fiicele lor să fie testaţi în şcoală pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2, nici chiar cu teste realizate pe probe din salivă. În aceeaşi şcoală, mai mulţi copii decât părinţi ar fi de acord cu testarea şi chiar cu vaccinarea.

“Sunt foarte trist, că tocmai ce am aflat răspunsul la un sondaj într-o şcoală din Bucureşti în care 99% dintre părinţi au spus că nu sunt de acord cu testele, fie ele cu extract nazal, faringian sau extract din salivă. Am promis că nu o nominalizez, dar rezultatul este cert şi trist”, a declarat ministrul Educaţiei, marţi seară, la Digi 24, potrivit news.ro.

Sorin Cîmpeanu a afirmat că unii dintre copii ar fi de acord cu testarea sau vaccinarea, dar părinţii lor se opun.

“În aceeaşi şcoală (…) în exemplul pe care tocmai l-am dat, în care 99% dintre părinţi au refuzat testarea, au fost mai mulţi elevi care au spus că ei ar vrea să se testeze, ba chiar să se şi vaccineze dacă ar avea acordul părinţilor. Educaţia ajută, educaţia ajută şi din această perspectivă”, a adăugat ministrul.

Potrivit lui Cîmpeanu, “dacă toţi aceia care dorim şcoala cu prezenţă fizică ne-am fi vaccinat atunci când ne puteam vaccina, atunci sunt convins că nu mai aveam această problemă”.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte numărul mic de teste realizat la nivel general în şcoli, ministrul a explicat acest aspect prin “slabă organizare”, el arătând că au fost situaţii în care nu au existat teste rapide în şcoli.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Expoziţia ‘Vaclav Havel: întâlnire cu lumea’ se va deschide vineri, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Publicat

in

De

Expoziţia “Vaclav Havel: întâlnire cu lumea”, care propune o retrospectivă a muncii lui Jiri Jiru, fotograful personal al preşedintelui Vaclav Havel din 1993 până în 2000, care l-a fotografiat pe şeful statului ceh în timpul vizitelor sale în alte state şi a documentat întâlnirile cu personalităţi importante ale lumii politice şi culturale ale vremii, se va deschide vineri, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

“În aceste fotografii îl vedem pe Havel acompaniat de Hillary Clinton şi Madeleine Albright, Regele Juan Carlos şi Regina Sofia a Spaniei, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Michael Jackson, Papa Ioan Paul al II-lea şi membrii trupei Rolling Stones. Sunt incluse şi fotografii cu viaţa de acasă. Jiru şi-a folosit camera pentru a imortaliza momente din călătoriile lui Havel în Republica Cehă, din timpul mutării şi reconstrucţiei Cetăţii din Praga, ieşiri în barurile din capitală sau sărbători alături de prieteni, în Lany”, informează Centrul Ceh, într-un comunicat transmis marţi AGERPRES.

Fotografiile din expoziţie ni-l arată pe Havel atât ca reprezentant al statului, cât şi ca om simplu.

“Publicul va putea vedea câteva dintre fotografiile surprinse de Jiru în 1994 în România, când Havel a făcut o vizită oficială la invitaţia Universităţii din Bucureşti. La ceremonia oficială, Havel a primit titlul de doctor onorific şi a ţinut un discurs în care a adresat dezamăgirile oamenilor în legătură cu evoluţia post revoluţionară”, precizează sursa citată.

Expoziţia este organizată de Ambasada Republicii Cehe, Centrul Ceh şi Bucharest Photofest şi face parte din programul festivalului internaţional de fotografie Bucharest Photofest, ce se desfăşoară între 1-10 octombrie la Bucureşti şi are ca temă centrală Rezistenţa.

Vernisajul va avea loc pe 5 octombrie, de la ora 18,00, în Sala Noua Galerie a Muzeului Naţional al Ţăranului Român, informează Agerpres.ro.

Jiri Jiru este un fotograf de origine cehă care locuieşte în Praga şi Bruxelles. Pe parcursul carierei sale, a fotografiat pentru numeroase publicaţii (Time, Newsweek, Business Week, People, Fortune, The New York Times, International Herald, National Geographic, etc) şi a fost apreciat ca fotojurnalist în ţările post-socialiste.

În 1993, a devenit fotograful personal al preşedintelui Vaclav Havel. A publicat mai multe cărţi cu fotografiile sale şi a fondat o galerie de fotografie în Praga.

Pe 4 octombrie, Jiri Jiru va participa la o discuţie organizată, în condiţii de pandemie, la Centrul Ceh, începând cu ora 18,00.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend