Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Fostul cardinal american Theodore McCarrick, inculpat penal în SUA cu privire la agresarea sexuală a unui adolescent

Publicat

in

Fostul cardinal american Theodore McCarrick a fost inculpat cu privire la agresarea sexuală a unui adolescent, porivit unor documente judiciare, devenind astfel oficialul catolic de cel mai înalt rang inculpat penal în Statele Unite cu privire la fapte în uriaşul scandal al violenţelor sexuale în Biserica Catolică, relatează AFP, potrivit news.ro.

Fostul arhiepiscop al Washingtonului, în vârstă de 91 de ani, a fost incupat cu privire la trei capete de agresiune sexuală, vizând un băiat în vârstă de peste 14 ani, potrivit unor documente de la un tribunal din Massachusetts (nord-est).

Theodore McCarrick a fost caterisit în 2019, o sancţiune fără precedent în istoria Bisericii Catolice.

Vaticanul l-a găsit vinovat de agresarea sexuală a cel puţin a unui adolescent, în anii ’70, şi de un comportament sexual deplasat faţă de seminarişti adulţi.

Citește și: Stârnit de JUDECĂTORII ICCJ, fostul ministru Berceanu a dat `BOMBA`:`Bechtel…

Lui Theodore McCarrick, care a jucat un rol major într-o colectare de fonduri de la donatori americani bogaţi, i s-a retras titlul de cardinal în 2018.

Un raport de 450 de pagini prezentat în mod public de Vatican în 2020 conchidea că fostul cardinal a reuşit să-şi croiască drum până în cele mai înalte sfere ale Bisericii Catolice, în pofida unor acuzaţii recurente de violenţe sexuale.

Sfântul Scaun a recunoscut în noiembrie că fostul Papă Ioan Paul al II-lea a ignorat aceste avertismente şi l-a promovat pe Theodore McCarrick, în pofida faptului că era ţinta unor zvonuri persistente cu privire la agrsiuni sexuale -coroborate ulterior.

Procuratura îl acuză pe Theodore McCarrick de faptul că a atins în mod nepotrivit un adolescent pe când acesta avea 16 ani şi că ei se aflau într-o universitate din Massachusetts, la căsătoria fratelui băiatului.

Potrivit victimei, fostul cardinal l-a atras într-o cameră şi i-a atins părţile genitale ”spunând rugăciuni”, potrivit plângerii.

Theodore McCarrick este vizat de mai multe proceduri judiciare în civil, însă acesta este primul caz penal împotriva sa.

Avocatul victimei, Mitchell Garabedian, apreciază că clientul său a fost ”foarte curajos” prin faptul că a depus plângere.

”Este primul cardinal urmărit penal în Statele Unite cu privire la o infracţiune de natură sexuală vizând un minor”, precizează el într-un cominicat transmis AFP.

Avocatul lui Theodore McCarrick, Barry Coburn, declară AFP că fostul cardinal ”abia aştepta să abordeze cazul la un tribunal”.

18.500 DE VICITME ALE PEDOFILIEI ÎN PERIOADA 1950-2016

Biserica Catolică a fost zguduită în ultimii ani de o serie de scandaluri de pedofilie.

În 2016, o anchetă a Procuraturii din Pennsylvania a relevat abuzuri sexuale comise de peste 300 de ”preoţi predatori” vizând cel puţin 1.000 de copii – ascunse de către Biserica Catolică – numai în acest stat.

Biserica Catolică americană a primit din 1950 şi până în 2016 plângeri de la peste 18.500 victieme ale unor abuzuri sexuale comise de către 6.700 de membri ai clerului, potrivit site-ului bishop-accountability.org.

Mai mulţi membri ai ierarhiei ecleziastice au fost nevoiţi să demisioneze, din cauză că au protejat preoţi vinovaţi de agresiuni sexuale, inclusiv cardinalul defunct Bernard Law.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

VIDEO | Ministrul Educației, dezamăgit de atitudinea părinților: 99% dintre părinții elevilor dintre-o școală din Capitală, împotriva testării

Publicat

in

De

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că un sondaj realizat într-o şcoală din Bucureşti a arătat că 99% dintre părinţii elevilor de acolo nu au fost de acord ca fiii şi fiicele lor să fie testaţi în şcoală pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2, nici chiar cu teste realizate pe probe din salivă. În aceeaşi şcoală, mai mulţi copii decât părinţi ar fi de acord cu testarea şi chiar cu vaccinarea.

“Sunt foarte trist, că tocmai ce am aflat răspunsul la un sondaj într-o şcoală din Bucureşti în care 99% dintre părinţi au spus că nu sunt de acord cu testele, fie ele cu extract nazal, faringian sau extract din salivă. Am promis că nu o nominalizez, dar rezultatul este cert şi trist”, a declarat ministrul Educaţiei, marţi seară, la Digi 24, potrivit news.ro.

Sorin Cîmpeanu a afirmat că unii dintre copii ar fi de acord cu testarea sau vaccinarea, dar părinţii lor se opun.

“În aceeaşi şcoală (…) în exemplul pe care tocmai l-am dat, în care 99% dintre părinţi au refuzat testarea, au fost mai mulţi elevi care au spus că ei ar vrea să se testeze, ba chiar să se şi vaccineze dacă ar avea acordul părinţilor. Educaţia ajută, educaţia ajută şi din această perspectivă”, a adăugat ministrul.

Potrivit lui Cîmpeanu, “dacă toţi aceia care dorim şcoala cu prezenţă fizică ne-am fi vaccinat atunci când ne puteam vaccina, atunci sunt convins că nu mai aveam această problemă”.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte numărul mic de teste realizat la nivel general în şcoli, ministrul a explicat acest aspect prin “slabă organizare”, el arătând că au fost situaţii în care nu au existat teste rapide în şcoli.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Expoziţia ‘Vaclav Havel: întâlnire cu lumea’ se va deschide vineri, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Publicat

in

De

Expoziţia “Vaclav Havel: întâlnire cu lumea”, care propune o retrospectivă a muncii lui Jiri Jiru, fotograful personal al preşedintelui Vaclav Havel din 1993 până în 2000, care l-a fotografiat pe şeful statului ceh în timpul vizitelor sale în alte state şi a documentat întâlnirile cu personalităţi importante ale lumii politice şi culturale ale vremii, se va deschide vineri, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

“În aceste fotografii îl vedem pe Havel acompaniat de Hillary Clinton şi Madeleine Albright, Regele Juan Carlos şi Regina Sofia a Spaniei, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Michael Jackson, Papa Ioan Paul al II-lea şi membrii trupei Rolling Stones. Sunt incluse şi fotografii cu viaţa de acasă. Jiru şi-a folosit camera pentru a imortaliza momente din călătoriile lui Havel în Republica Cehă, din timpul mutării şi reconstrucţiei Cetăţii din Praga, ieşiri în barurile din capitală sau sărbători alături de prieteni, în Lany”, informează Centrul Ceh, într-un comunicat transmis marţi AGERPRES.

Fotografiile din expoziţie ni-l arată pe Havel atât ca reprezentant al statului, cât şi ca om simplu.

“Publicul va putea vedea câteva dintre fotografiile surprinse de Jiru în 1994 în România, când Havel a făcut o vizită oficială la invitaţia Universităţii din Bucureşti. La ceremonia oficială, Havel a primit titlul de doctor onorific şi a ţinut un discurs în care a adresat dezamăgirile oamenilor în legătură cu evoluţia post revoluţionară”, precizează sursa citată.

Expoziţia este organizată de Ambasada Republicii Cehe, Centrul Ceh şi Bucharest Photofest şi face parte din programul festivalului internaţional de fotografie Bucharest Photofest, ce se desfăşoară între 1-10 octombrie la Bucureşti şi are ca temă centrală Rezistenţa.

Vernisajul va avea loc pe 5 octombrie, de la ora 18,00, în Sala Noua Galerie a Muzeului Naţional al Ţăranului Român, informează Agerpres.ro.

Jiri Jiru este un fotograf de origine cehă care locuieşte în Praga şi Bruxelles. Pe parcursul carierei sale, a fotografiat pentru numeroase publicaţii (Time, Newsweek, Business Week, People, Fortune, The New York Times, International Herald, National Geographic, etc) şi a fost apreciat ca fotojurnalist în ţările post-socialiste.

În 1993, a devenit fotograful personal al preşedintelui Vaclav Havel. A publicat mai multe cărţi cu fotografiile sale şi a fondat o galerie de fotografie în Praga.

Pe 4 octombrie, Jiri Jiru va participa la o discuţie organizată, în condiţii de pandemie, la Centrul Ceh, începând cu ora 18,00.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend