Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Fost ministru al Fondurilor Europene, despre legile securității naționale: ‘Nimeni în serviciile secrete nu va putea fi anchetat decât cu acordul CSAT și de către procurori speciali’

Publicat

in

Cristian Ghinea (USR), a declarat, marţi, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre elementele din drafturile legilor securităţii naţionale apărute pe surse în presă că se crează un SIIJ la pătrat şi ”nimeni în serviciile secrete nu va putea fi anchetat decât cu acordul CSAT”. El a mai spus că nu va exista niciun fel de control civil asupra finanţelor serviciilor secrete iar iniţiatorii acoperă găurile din lege dând o putere mai mare serviciilor secrete.

”Vreau să vorbim pe substanţa acestor legi, nu este în regulă că se crează un SIIJ la pătrat, nimeni în serviciile secrete nu va putea fi anchetat decât cu acordul CSAT şi de către procurori speciali. Nu va exista niciun fel de control civil, parlamentar, asupra finanţelor serviciilor secrete. (..0 Şi în Belarus sunt legi moderne, nu înseamnă că trebuie să luăm acel model. Cum modernizaţi voi aceste legi înseamnă să mergem pe modelul Belarus”, a spus Ghinea.

El a precizat că aceste găuri din legi ”se rezolvă dând o putere mai mare serviciilor secrete”.

”Admit că trebuiau modernizate, dar nu prin a da toate imunităţile serviciilor, ci fix invers, întărind controlul civil asupra lor”, a mai explicat Ghinea, arătând că Departamentul de politici publice din USR pe care îl conduce a prezentat acest document cu principii privind legile siguranţei naţionale.

”Vrem să îi cunoaştem pe cei care au lucrat la aceste legi şi să le cerem demisia, pentru că dunt nişte idei odioase”, a mai spus Ghinea. 

Cristian Ghinea a mai afirmat că liberalul Pavel Popescu, preşedinte al comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, a scris pe Facebook un comentariu supărat în care a spus că are aceste legi la birou şi că îl invită la birou să le vadă. 

”Deci le găsiţi la domnul Popescu la birou”, a mai spus Ghinea, arătând că acesta a mai spus că legile trebuie trecute urgent prin Parlament, conform news.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Vești importante pentru sute de mii de angajați! Salariile vor crește

Publicat

in

De

Sunt vești mari pentru sute de mii de angajați! Salariul mediu net va crește de anul acesta în România.

Astfel, conform Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, va exista o creştere a câştigului salarial mediu net lunar de 11,3%, la 3.838 de lei. Ca referință, prognoza este în creștere faţă de cea din primăvară, când CNSP estima un avans de 10,8%, adică un câştig salarial net de 3.822 de lei.

De asemenea, potrivit prognozei de vară 2022, câştigul salarial mediu net va creşte anul viitor cu 10,6%, la 4.246 lei. Mai mult, în 2024 va crește cu 9,3%, la 4.641 lei, iar în 2025 cu 8%, la 5.010 lei, scrie Digi24. În prognoza anterioară, CNSP estimase pentru 2023 un câştig mediu net de 4.176 lei (plus 9,3%), pentru 2024 de 4.507 lei (plus 7,9%) şi în 2025 de 4.837 lei (plus 7,3%). În ceea ce priveşte câştigul salarial mediu brut lunar, acesta se va majora în 2022 cu 10,4%, la 6.157 lei, în 2023 cu 10,1%, la 6.780 lei, în 2024 cu 8,9%, la 7.385 lei şi în 2025 cu 7,7%, la 7.950 lei.

Cu cât cresc salariile

În România, nu mai există de mult timp o clasă de mijloc autentică. Majoritatea românilor sunt într-o sărăcie lucie, în timp ce 1% câștigă cât toți ceilalți. Chiar și în acest context, media te ajută să înțelegi direcția spre care se îndreapta țăra.

Institutul Național de Statistică publică la intervale regulate de timp date legate de situația financiară a românilor. Cu această ocazie, aflăm că salariul mediu net a crescut în luna iunie a acestui an până la 3977 de lei, cu 1,2% mai mult decât în luna anterioară sau 49 de lei. Dacă ne uităm la valoarea brută, discutăm de o sumă de 6413 lei, cu 55 lei mai mult sau 0,9% comparativ cu luna anterioară.

Cel mai mare câștig salarial mediu net din România s-a înregistrat în activități legate de tehnologia informației, IT și servici informatice. Acolo vorbim de 9331 de lei, în medie. Cele mai mici salarii din țara noastră merg către angajații din industria fabricării de îmbrăcăminte. Este vorba de 2186 de lei. Dincolo de sumele efective, cele mai substanțiale creșteri de la o lună la alta s-au înregistrat la angajați din extracția cărbunelui superior și inferior – 24,2%, în agricultură – 22,1% și în industria alimentară – 23,2%, informează playtech.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Politologul Stelian Tănase: ‘Nu dă deloc bine prezența UDMR la guvernare. Trebuie să plece. Nu sunt bărbați, sunt molâi, sunt lași’

Publicat

in

De

Stelian Tănase a insistat că UDMR trebuie scos de la guvernare deoarece nu mai e „solidar cu Guvernul României”, ci e o simplă „anexă a FIDESZ-ului”, partidul premierului ungar Viktor Orban. Scriitorul a criticat și reacția moale și întârziată a politicienilor români la discursul antieuropean și rasist al lui Orban de la Băile Tușnad.

Stelian Tănase, despre UDMR sub conducerea lui Kelemen Hunor

„Vreau să spun ceva de UDMR, că mi s-a reproșat că dau prea tare în UDMR. De la declarația lui Viktor Orban, că am spus că e o declarație nazistă și că UDMR trebuie să plece de la guvernare.

Trebuie să spun că în primii 20 de ani după Revoluție, UDMR a fost o forță ”progresistă”, în sensul că a ajutat la democratizarea României, a fost un partid prooccidental, cu multe principii liberale și adesea, în situații critice, a făcut ca balanța să plece de partea forțelor democratice.

Eu am fost deputat acu vreo 20 de ani. Era cel mai bine pregătit partid, cu cei mai buni parlamentari. Erau foarte informați și occidentali ca mod de a pune problemele.

De când s-a schimbat puterea la vârful UDMR, UDMR și-a schimbat caracterul, în paralel cu ce s-a întâmplat la Budapesta, apariția lui Viktor Orban, care e un lider iliberal. Partidul e iliberal, suberanist, contestă Occidentul, lumea deschisă.

Spre surprinderea mea, UDMR a devenit o anexă a FIDESZ. Sigur că sunt niște finanțări, sunt maghiari și unii și alții, sunt lcurjuri pe care le putem înțelege. Dar când e vorba de guvernarea unei țări trebuie să-l întrebi: ești cu noi sau nu ești cu noi? Ești parte a guvernării României sau ai alte socoteli, te subordonezi altora și România e pe locul 2?

De asta am spus că UDMR trebuie să plece de la guvernare. S-au adunat multe în ultimii ani au mai fost probleme cu acest UDMR care e anexa FIDESZ-ului, iar FIDESZ are o politică neprietenoasă față de ideile cu care UE s-a lansat și ne-a primit și pe noi.

Deci nu dă deloc bine prezența UDMR la guvernare. Trebuie să plece”, a declarat Stelian Tănase, pentru B1 TV.

Acesta a mai precizat că e nevoie de o discuție reală în coaliție și să limpezească relația UDMR cu Budapesta, „că dacă n-o fac ei, o s-o facă serviciile speciale”.

Tănase, despre reacția politicienilor români la discursul lui Orban

Întrebat de ce liderii PSD și PNL nu au fost mai fermi în a cere explicații de la UDMR, partenerii lor de guvernare, Stelian Tănase a afirmat:

„Nu sunt bărbați, sunt molâi, sunt lași. Reacția la Viktor Orban a venit cu 10 zile mai târziu, după Departamentul de Stat, după UE, după ce diferite cancelarii au atras atenția… Povestea aia cu rasa e abjectă. Ce e aia rasă de care vrea să spună Orban? Că el și maghiarii lui sunt o rasă? Chiar nu înțeleg”.

Scriitorul a punctat apoi că nu e de joacă și de glumit cu afirmațiile rasiste, căci ultima oară când astfel de semnale au fost ignorate au murit milioane de evrei, conform b1tv.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend