Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Fost epidemiolog al OMS: ‘Pandemia nu este la sfârșit, ci la început. Ar putea apărea o super variantă’

Publicat

in

Pandemia nu se apropie de sfârșit – având în vedere că doar o mică parte din populația lumii a fost vaccinată împotriva Covid-19, declară un cunoscut epidemiolog pentru CNBC.

Dr. Larry Brilliant, epidemiolog care a făcut parte din echipa Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și care a ajutat la eradicarea variolei, a declarat că varianta Delta a coronavirusului este, „poate, cel mai contagios virus” văzut vreodată.

În ultimele luni, SUA, India și China, precum și alte țări din Europa, Africa și Asia s-au confruntat cu o variantă Delta extrem de transmisibilă a virusului.

OMS a declarat Covid-19 pandemie globală în martie anul trecut – după ce boala, care a apărut pentru prima dată în China la sfârșitul anului 2019, s-a răspândit în întreaga lume.

Vestea bună este că vaccinurile – în special cele care utilizează tehnologia ARN mesager și cel de la Johnson & Johnson – sunt eficiente împotriva variantei Delta, a declarat Brilliant pentru „Street Signs” de la CNBC.

Dacă nu vaccinăm pe toată lumea din peste 200 de țări, vor exista în continuare variante noi

Însă, doar 15% din populația lumii a fost vaccinată și peste 100 de țări au vaccinat mai puțin de 5% din populație, remarcă Brilliant.

„Cred că suntem mai aproape de începutul decât de sfârșitul pandemiei și asta nu pentru că varianta despre care vorbim acum va dura mult”, spune Brilliant, care este acum fondator și CEO al unei companii care oferă consultanță pentru gestionarea pandemiei, Pandefense Advisory.

“Cu excepția cazului în care vaccinăm pe toată lumea în peste 200 de țări, vor exista în continuare noi variante”. Brilliant prezice că SARS-Cov-2 va deveni în cele din urmă un “virus pentru totdeauna” precum gripa.

Probabilitatea „super variantei”

Brilliant spune că modelele focarelor Covid din San Francisco și New York prezic o „curbă epidemică în formă de V inversată”. Acest lucru implică faptul că infectările cresc foarte repede, dar scad la fel de repede, explică el.

Dacă predicția se dovedește a fi adevărată, înseamnă că varianta Delta se răspândește atât de repede încât „practic, rămâne fără candidați” de infectat.

Se pare că există un model similar în Marea Britanie și India, unde răspândirea variantei Delta a coborât de la maximele recente.

Cazurile raportate zilnic în Marea Britanie – pe o bază mobilă de șapte zile – au scăzut de la un vârf de aproximativ 47.700 de cazuri pe 21 iulie la aproximativ 26.000 de cazuri joi, potrivit statisticilor compilate de baza de date online Our world in Data.

În India, media mobilă de șapte zile a cazurilor raportate zilnic a rămas sub 50.000 de la sfârșitul lunii iunie – mult sub vârful de peste 390.000 pe zi în luna mai, arată datele.

„Asta poate însemna că fenomenul durează șase luni într-o țară, mai degrabă decât doi ani. Dar îi avertizez pe oameni că aceasta este varianta Delta și că nu am rămas fără litere grecești, deci ar putea fi mai multe”, avertizează el.

Epidemiologul spune că există probabilitatea scăzută ca o „super variantă” să apară iar vaccinurile să nu funcționeze împotriva ei. Deși sunt greu de prezis aceste lucruri, adaugă el, este o probabilitate diferită de zero, ceea ce înseamnă că nu poate fi exclusă.

„Este un eveniment atât de catastrofal, dacă ar avea loc, încât trebuie să facem tot posibilul pentru al preveni”, spune Brilliant. „Și asta înseamnă vaccinarea tuturor – nu doar în cartierul tău, nu doar în familia ta, nu doar în țara ta, ci peste tot în lume”.

content-image

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Avocații trag un semnal de alarmă: Noile restricții pot afecta dreptul la apărare/ Scrisoare deschisă

Publicat

in

De

Uniunea Națională a Barourilor din România solicită guvernului să acorde avocaților același tratament cu cel aplicat magistraților și altor angajați din sistemul judiciar. UNBR face apel la evitarea unor măsuri care să afecteze dreptul la apărare al justițiabilor din România, dar și dreptul la muncă al avocaților. Președintele UNBR, Traian Briciu, semnează o scrisoare deschisă în acest sens, pe care o redăm mai jos.

UPDATE: În urma scrisorii UNBR, Guvernul a introdus în HG o precizare referitoare la avocați.

___

Către:

– Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență

– În atenția domnului Florin Cîțu, Prim-Ministru

– Secretariatul General al Guvernului

– În atenția domnului Tiberius Horațiu Gorun, Secretar General al Guvernului

Uniunea Națională a Barourilor din România susține eforturile făcute de autorități pentru combaterea efectelor pandemiei Covid-19, inclusiv prin campania de vaccinare și vă transmite mulțumiri pentru colaborarea inter-instituțională de până acum, motiv pentru care vă transmite solicitarea de a permite accesul avocaților în condiții egale cu ceilalți actori ai sistemului judiciar și cu angajații autorităților și instituțiilor publice.

Având în vedere informațiile din spațiul public potrivit cărora sunt în curs de analiză propuneri de măsuri privind combaterea efectelor pandemiei Covid-19, Uniunea Națională a Barourilor din România vă solicită cu fermitate ca în cadrul deciziilor pe care le veți adopta să acordați categoriei profesionale a avocaților cu drept de exercitare a profesiei, un tratament egal cu cel acordat judecătorilor, procurorilor și tuturor angajaților autorităților și instituțiilor publice.

Legea 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat prevede la art. 3:

„(1)Activitatea avocatului se realizează prin:

….

b) asistenţă şi reprezentare juridică în faţa instanţelor judecătoreşti, a organelor de urmărire penală, a autorităţilor cu atribuţii jurisdicţionale, a notarilor publici şi a executorilor judecătoreşti, a organelor administraţiei publice şi a instituţiilor, precum şi a altor persoane juridice, în condiţiile legii;

d)asistarea şi reprezentarea persoanelor fizice sau juridice interesate în faţa altor autorităţi publice cu posibilitatea atestării identităţii părţilor, a conţinutului şi a datei actelor încheiate;

e)apărarea şi reprezentarea cu mijloace juridice specifice a drepturilor şi intereselor legitime ale persoanelor fizice şi juridice în raporturile acestora cu autorităţile publice, cu instituţiile şi cu orice persoană română sau străină;

(2)Activităţile prevăzute la alin. (1) se exercită numai de avocat, dacă legea nu prevede altfel.”

Profesia de avocat este parte integrată în sistemul judiciar și indispensabilă actului de justiție.

Art. 38 alin. (1) din Legea 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat prevede „În exercitarea profesiei, avocaţii sunt parteneri indispensabili ai justiţiei, ocrotiţi de lege, …… ”

Orice măsură de restricționare a dreptului de acces al avocaților în spațiile în care se desfășoară activitatea profesională a avocaților (instanțe de judecată,  sedii ale organelor de urmărire și de cercetare penală, ale altor autorități și instituții de drept public și privat) pe alte criterii decât cele aplicabile judecătorilor, procurorilor și angajaților instituțiilor publice constituie o discriminare inacceptabilă într-un stat de drept.

O astfel de soluție ar însemna și o încălcare a dreptului la muncă al avocatului precum și o încălcare a dreptului la apărare al cetățeanului, întrucât avocații își desfășoară activitatea profesională la toate instituțiile și autoritățile publice precum și organizațiile private.

Cu stimă,

Av. dr. Traian Cornel BRICIU

Președintele UNBR

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

DOCUMENT | Noile restricții care intră în vigoare de luni, publicate în Monitorul Oficial

Publicat

in

De

Hotărârea de Guvern care prevede restricţiile ce se vor aplica începând de luni a fost publicată, vineri seară, în Monitorul Oficial.

În Monitorul Oficial 1013 a fost publicată, vineri seară, Hotărâre pentru modificarea anexelor nr. 2 şi 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1.090/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Documentul care cuprinde restricţiile aplicabile de luni poate fi citit AICI (.pdf)!

În principal, acestea vizează portul măştii atât în interior cât şi pe stradă de către toate persoanele, indiferent de rata de incidenţă, restricţii de circulaţie pe timpul nopţii şi folosirea la scară largă a certificatului verde.

De asemenea, toţi elevii intră două săptămâni în vacanţă.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend