Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Fost deputat argesean, trimis in judecata – Sorin Buta risca ani grei de puscarie

Avatar

Publicat

in

Sorin Buta (4)Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a fostului deputat PDL de Arges, Sorin Gheorghe Buta, pentru savarsirea infractiunii de efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia. 

In rechizitoriu, procurorii au retinut ca, in perioada 2008 – 2012, deputatul Sorin Buta a detinut in acelasi timp si calitatea de administrator imputernicit al unei societati comerciale.

“Astfel, in aceasta calitate, el a negociat, conceput si semnat in aceeasi perioada sapte contracte de prestari servicii cu primarii din judetul Arges, un contract cu APIA Arges, a emis 17 facturi fiscale, in baza carora unitatile administrativ-teritoriale, respectiv APIA, au platit societatii comerciale pe care o reprezenta suma de 72.350 lei si a retras sume de bani din contul firmei”, se arata intr-un comunicat al DNA transmis vineri.

Procurorii au constatat ca Sorin Buta, cu ocazia incheierii unor contracte de prestari servicii, a reprezentat interesele financiare si comerciale ale unei societati comerciale in care sotia sa avea calitatea de asociat, administrand in fapt firma respectiva, care avea ca obiect principal activitati de arhitectura, inginerie si servicii de consultanta tehnica legate de acestea.

“Astfel, intre anii 2009 – 2010, Sorin Buta a participat la mai multe discutii cu reprezentanti ai autoritatilor locale, din judetul Arges, context in care a negociat, intocmit si semnat diferite contracte de prestari servicii. Obiectul acestor contracte a constat in acordarea de consultanta in materie de constructii/inspectie de santier. Urmare a obligatiilor contractuale, Sorin Buta a supravegheat si controlat in mod direct si nemijlocit activitatile legate de executarea acestor contracte, deplasandu-se la fata locului, in cadrul procedurilor de executie a unor lucrari, pentru supravegherea acestora, participand la receptia lor”, sustin anchetatorii.

Sursa citata mentioneaza ca, dupa ce emitea facturile fiscale si le inainta spre plata beneficiarilor, Sorin Buta inmana un exemplar al facturii contabililor societatii pe care o reprezenta.

“Odata cu facturile, Sorin Buta inmana acestora si contractele de prestari servicii pentru a demonstra realitatea operatiunilor comerciale si extrasele de cont pentru a dovedi incasarea sumelor de bani de catre firma. De asemenea, in baza imputernicirii primite de la administratorul de drept, din contul bancar al societatii comerciale, Sorin Buta a retras sume de bani pe care le-a cheltuit pentru a procura diverse bunuri”, se mai spune in comunicat.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

 

Cine a fost si ce a ajuns Sorin Buta

Sorin Buta a intrat în politică în 1996, la 35 de ani, pe vremea cînd era funcţionar la Primăria Cîmpulung. A avut o ascensiune rapidă şi, după un mandat de primar ţărănist, a pără­sit barca PNŢCD, încercîndu-şi puteri­le ca independent, pentru alţi patru ani în fruntea cîmpulungenilor. N-a reuşit şi s-a mutat la Primăria Capitalei, sub aripa ocrotitoare a lui Traian Băsescu, acolo unde a prins microbul pentru PD.

Candidează din nou, în 2004, la fotoliul de primar, din partea democraţilor, dar este învins de Călin An­drei. Iese consilier şi apoi este ales viceprimar. În 2008, de­venit între timp liderul PDL Cîmpulung şi vicepreşe­dinte la nivel judeţean, Buta mai vrea o dată primar, dar pierde din nou în faţa lui Andrei şi rămîne doar sim­plu consilier local. Are noroc la alegerile parlamentare cu noul sistem de vot şi devine deputat de Muscel. De atunci, deşi se părea că viitorul său în politică sună bine, necazurile s-au ţinut lanţ. Mai întîi, a fost dat pe goarnă de „prieteni“ la CNSAS, cum că ar fi avut de-a face cu fosta Securitate. Din vara lui 2009 şi pînă în 2011, s-au derulat procesele în acest caz şi, pînă la ur­mă, instanţa supremă a decis că a fost informator. A pierdut şi funcţiile de conducere în cadrul partidului, fiind debarcat din corabia PDL. La un moment dat, a fost în pragul divorţului, după ce soţia sa, Florentina, l-a acuzat de infidelitate, existînd zvonuri cum că depu­tatul ar fi avut o relaţie cu o psiholoagă din Cîmpulung. În 2010, a fost acuzat de unele nereguli petrecute în man­­datul său de primar, în urma cărora Primăria Cîm­pulung s-a ales cu un proces costisitor din partea unei firme bucureştene. În fine, cabinetul său de parlamentar a devenit ţinta unor atacuri violente, fiind deja cunoscute cazurile cu pisica spînzurată de clanţa uşii şi geamurile sparte cu pietre. A intrat pe fir şi Agenţia Naţională pentru In­te­gri­tate, care a scos la iveală mai multe afa­ceri derulate pe bani publici de firma soţiei lui Buta. Printre instituţiile de stat cu care fostul primar al Cîmpulungului a sem­nat ca diriginte de şantier în cadrul firmei de consultanţă în construcţii a so­ţiei sale, Florentina, s-au aflat APIA Cîm­pu­lung, CS Muscel, Grupul Şcolar Teh­no­logic Cîmpulung, primăriile din Vlădeşti, Valea Mare Pravăţ, Cetăţeni, Dîmbovicioara, Ţiţeşti, Boteni, Lereşti etc. Aşa s-a ajuns ca primarii implicaţi în afacerile lui Buta să fie chemaţi la DNA, pentru a da cu subsem­natul.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Violeta Alexandru: ‘Jur să nu uit nicio clipă că sunt, înainte de orice funcţie politică şi orice funcţie pe care o am oriunde în instituţiile statului român, cetăţean al acestui oraş’

Avatar

Publicat

in

De

Preşedintele PNL Bucureşti, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat, joi, la depunerea jurământului de către primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, că ‘Forţele de dreapta din Bucureşti vor schimba acest oraş, îl vor aşeza pe temelia transparenţei, a corectitudinii faţă de cheltuirea banilor publici, a respectului faţă de cetăţean’.

„PNL înţelege să-şi asume să facă treabă, iar Ciprian face treabă în Primăria Sectorului 6 alături de toţi cei care vor binele locuitorilor acestui sector. Îmi vine să spun, aşa cum au spus cei care au vorbit înaintea mea, următoarele: jur să fiu foarte atentă la modul în care echipa pe care o coordonează Ciprian, alături de ceilalţi consilieri, îşi vor face treaba în acest consiliu.

Jur să nu uit nicio clipă că sunt, înainte de orice funcţie politică şi orice funcţie pe care o am oriunde în instituţiile statului român, cetăţean al acestui oraş. (…) Jur să respect până la capăt parteneriatul corect cu USR PLUS şi să arătăm că în toate sectoarele din Bucureşti şi în Capitală continuăm ceea ce am început înainte de campania electorală. Forţele de dreapta din Bucureşti vor schimba acest oraş, îl vor aşeza pe temelia transparenţei, a corectitudinii faţă de cheltuirea banilor publici, a respectului faţă de cetăţean.

Dincolo de orice slogan, jur să fiu atentă la tot ce se întâmplă în Bucureşti. Atât cât pot, ca cetăţean al acestui oraş voi ajuta, aşa cum vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră. Aş prefera să fie cât se poate de puţin scandal, dacă se poate deloc şi muncă pentru Sectorul 6 şi pentru locuitorii săi, pentru că merită şi se poate”, a spus Violeta Alexandru.

La şedinţa de învestire a Consiliului Local şi a primarului Sectorului 6 au participat primarul ales al Capitalei, Nicuşor Dan, şi secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, informează agerpres.ro

Citește și:

Dezvăluire-bombă a lui Gheorghe Piperea! Cum face bani doctorul Virgil Musta din testarea pentru Covid

E oficial! Vârsta de pensionare va fi redusă pentru o anumită categorie

Ieșire de ultimă oră a lui Carmen Tănase: ‘Opriți-vă, psihopaților, cu panica asta aiurea!’

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Dominic Fritz îi dă un ultimatum lui Alin Nica: ‘Până luni seara vreau să ştiu foarte clar dacă răspunsul PNL va fi da sau nu’

Avatar

Publicat

in

De

Primarul ales al Timişoarei, Domnic Fritz, le-a dat, joi, liberalilor timişeni, termen până luni să se decidă dacă vor să formeze împreună cu Alianţa USR PLUS o majoritate în forurile legislative local şi judeţean.

Cum, în Consiliile Local Timişoara şi Judeţean Timiş singurele forţe de dreapta sunt PNL şi USR PLUS, lui Dominic Fritz nu-i va rămâne să se îndrepte decât spre forţele de stânga, PSD sau Pro România, dar acesta speră ca PNL să accepte acordul de colaborare bilateral.

„Până luni seara vreau să ştiu foarte clar dacă răspunsul PNL va fi da sau nu, dacă PNL sub conducerea lui Alin Nica vrea să facă alianţă cu noi. Dacă nu, va trebui să văd alte opţiuni. O să trebuiască să văd, eu încă nu vreau să mă gândesc la alte opţiuni (…). Tocmai de aceea nu înţeleg de ce mai au ei nevoie să se gândească până la alegerile parlamentare”, a declarat, joi, Dominic Fritz, într-o conferinţă de presă.

Dominic Fritz doreşte să-şi asigure o majoritate în consiliul local care să-i sprijine viitoarele proiecte comunitare.

„Pentru că niciun partid nu are o majoritate (în cele două consilii, n.r.) noi am intrat în negocieri cu PNL pentru a forma o majoritate stabilă în această criză COVID şi pentru tot ceea ce vrem să facem în Timişoara şi în judeţ. Am avut săptămâna trecută prima întâlnire a noastră cu PNL, am stabilit un cadru de negocieri, la pachet Timişoara şi Consiliul Judeţean, am discutat despre principii de guvernare, competenţă, transparenţă, proiecte comune şi despre un vot pentru vicepreşedinţi şi viceprimari.

Ambii (împreună cu liderul interimar al PNL Timiş, Alin Nica, n.r.) am fost de acord să nu negociem şi alte funcţii, cum sunt cele de directori. (…). Urma ca astăzi să încheiem acest pachet negociat pe felii. Cu cinci minute înainte de semnarea acestei înţelegeri, astăzi, Alin Nica a spus că de fapt nu a primit un mandat de la Biroul Politic Judeţean al PNL pentru a discuta funcţiile viceprimari (la Timişoara, n.r.) şi vicepreşedinţi la Consiliul Judeţean. Şi a spus să semnăm acum acordul pentru proiecte, iar cel pentru funcţii, să-l semnăm după alegeri”, a detaliat Fritz.

El a spus că nu poate aştepta un „mare război politic la parlamentare”, că nu-şi doreşte pe plan local jocuri politice care sunt în Bucureşti şi că are nevoie de săptămâna viitoare, după învestirea sa în funcţie, de doi viceprimari, mai ales în contextul crizei COVID, dar şi al altor crize economice şi financiare care vor urma, informează agerpres.ro

Citește și:

Dezvăluire-bombă a lui Gheorghe Piperea! Cum face bani doctorul Virgil Musta din testarea pentru Covid

E oficial! Vârsta de pensionare va fi redusă pentru o anumită categorie

Ieșire de ultimă oră a lui Carmen Tănase: ‘Opriți-vă, psihopaților, cu panica asta aiurea!’

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PROMO CAMPANIE

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend