Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Fost comandant SUA: ‘Rușii au ochii pe Republica Moldova, dacă o pot lua, o vor face / Războiul din Ucraina va dura cel puțin doi ani’

Publicat

in

Fostul șef al Comandamentului pentru Operații Speciale din Europa, generalul-maior în retragere al armatei americane Mike Repass, a vorbit într-un interviu pentru CNN despre situația la zi a războiului din Ucraina. El a consiliat armata ucraineană în ultimii șase ani și luna trecută a vizitat Polonia și vestul Ucrainei pentru a înțelege mai bine traiectoria războiului.

CNN: – Ce ai învățat în călătoria ta?

Mike Repass: – Unu, că Ucraina are încă nevoie de mult ajutor. În al doilea rând, NATO se mișcă prea încet. Trei, nu avem vizibilitate asupra a ceea ce se întâmplă cu echipamentul militar când intră în Ucraina.

– Este rezultatul probabil din Ucraina un conflict sângeros care continuă și continuă?

– Cele trei scenarii de viitor evidente sunt: ​​Rusia are o decizie pe câmpul de luptă în favoarea lor, ucrainenii au o decizie pe câmpul de luptă în favoarea lor sau există un impas. Două din trei dintre aceste rezultate oferă Rusiei o victorie.

În scenariul de impas, Rusia ar revendica victoria pur și simplu pe baza faptelor de pe teren și ar continua ocuparea pe terenul extins din Ucraina într-un viitor nedeterminat. Acest lucru ar oferi Rusiei o victorie mai puțin decât totală asupra Ucrainei, dar o victorie cu un teren semnificativ extins sub controlul Rusiei.

Deci, ce facem noi, Occidentul, împreună pentru a ne asigura că două din aceste trei posibilități nu se întâmplă? Problema este că armata Ucrainei are nevoie de capacități suplimentare pentru a putea alunga Rusia din Ucraina.

– De ce?

– Pentru că nu au suficientă putere de luptă pentru a face asta, adică suficient echipament, putere de foc și soldați antrenați în acest moment.

Rusia va avea întotdeauna mai multe forțe, nu neapărat forțe mai bune, ci mai multe. După cum a spus odată Stalin , „cantitatea are o calitate proprie”. Majoritatea oamenilor recunosc că aceasta va fi o bătălie de uzură și, la un moment dat, va începe să se încline în favoarea Rusiei, dacă nu se vor genera forțe ucrainene suplimentare.

Cred că există o conștientizare tot mai mare în rândul țărilor NATO și al comunității internaționale că va trebui să facem ceva în afară de resurse pentru lupta actuală a Ucrainei.

Deci, există patru lucruri pe care SUA și aliații săi trebuie să le facă. În primul rând, trebuie să slăbim Rusia prin întărirea capacităților ucrainene. În al doilea rând, trebuie să descurajăm în continuare Rusia prin creșterea capacităților noastre și ale NATO. În al treilea rând, este degradarea forțelor armate și a capacităților Rusiei. În cele din urmă, trebuie să asigurăm înfrângerea Rusiei în Ucraina, iar acest lucru se realizează prin construirea unei forțe de rezervă strategice și operaționale pentru Ucraina, care poate face operațiuni ofensive pentru a-i da afară pe ruși din Ucraina și a-i asigura granițele.

– Cum arată asta în practică?

– Trebuie ca SUA, francezii, polonezii, Marea Britanie și germanii să construiască fiecare câte o brigadă de putere de luptă ucraineană. Națiunile respective au o capacitate militară semnificativă și ar putea genera forțe prin echiparea unităților ucrainene și apoi antrenarea lor în propriile lor națiuni. Deci, ar fi cinci brigăzi, în cinci sectoare operaționale. Și probabil că veți avea nevoie de șase până la opt luni pentru a implementa asta. Aceste cinci brigăzi ar avea echipamente occidentale care luptă în moduri occidentale, o abordare integrată aer-terestre în care aveți la dispoziție toate mijloacele, inclusiv tancuri interoperabile NATO, sprijin aerian apropiat și apărare aeriană.

– Cinci brigăzi nu este un număr mare, nu?

– Nu, nu este. Cred că este realizabil pe termen scurt. Există până la 8.000 de soldați într-o brigadă, deci până la 40.000 de oameni în cinci brigăzi. Cred că ucrainenii sunt capabili să găsească mulți soldați, având în vedere actuala urgență națională.

Din punct de vedere istoric, atunci când o armată occidentală s-a confruntat cu o armată care a fost furnizată de ruși, armata susținută de ruși a fost total anihilata de un număr inferior de forțe, așa cum a fost cazul, de exemplu, în timpul primului război din Golf, când armata SUA a distrus o mare parte din armata lui Saddam Hussein în Kuweit. Știm că armamentul occidental are un avantaj calitativ semnificativ față de echipamentul rusesc, astfel încât numărul și raportul de forță sunt distorsionate atunci când este vorba de echipament militar occidental față de echipamentul fabricat rusesc.

– De ce rușii se țin de un model care nu prea merge bine?

– Ei sunt ascunși în căile lor. Mai exact, ceea ce au încercat să facă la începutul războiului din Ucraina a fost o lovitură de stat, distrugând Kievul cu o lovitură rapidă. Asta nu a mers. Așadar, și-au adus toată puterea de foc spre est și spre sud, folosind focuri masive de artilerie pe obiectiv sau de-a lungul căilor lor de apropiere. Odată ce au distrus aproape tot ce aveau în fața lor, atunci își avansează trupele metodic. Deci, nu este un război de manevre. Este un război de uzură prin foc. Este o armată bazată pe foc, spre deosebire de ceea ce avem în Occident, care este o armată bazată pe manevre.

– Ce părere aveți despre noul comandant rus în Ucraina, generalul Aleksandr Dvornikov ?

– El va face tot ceea ce a făcut toată viața, și anume să arunce în aer și să distrugă tot ce îi este în cale, apoi va trimite trupele înăuntru. Aceste trupe vor evacua cu forță cetățenii ucraineni pentru a se asigura că nu există potențialul unei mișcări de rezistență în țară.

– Cum ați caracteriza starea războiului în est și sud în acest moment? Rușii, în mintea lor, câștigă?

– Situația actuală este că Rusia face progrese metodice atât în ​​nord, cât și în sud. Încearcă să stabilească forțele care apără în est și să-i învăluie pe apărătorii ucraineni, apoi să-i învingă în sud. De asemenea, rușii vor să încercuiască Mykolaiv, să reducă apărarea și să-i distrugă pe luptătorii ucraineni, iar apoi să aibă o cursă liberă la Odesa. Ei nu pot ajunge la Odesa până când fie vor învălui, fie nu vor distruge forțele din jurul lui Mikolaiv.

– Și Odesa este premiul pentru că?

– Pentru că asta completează separarea Ucrainei de Marea Neagră și este, de asemenea, poarta de intrare în Transnistria și Moldova .

– Ce ați spus despre comentariile generalului rus despre Moldova?

– O iau ca pe o amenințare serioasă și cred că au ochii în Moldova. Dacă o pot lua, o vor face. Mai exact, ei vorbesc despre plecarea în Transnistria. Dacă vor putea construi un pod terestru sudic spre Transnistria, o vor face. Asta va pune Rusia în pragul Moldovei, iar Moldova nu va putea să se apere eficient împotriva unei invazii ruse.

– Războiul din Ucraina se extinde?

– Oficialii lui Putin au mai spus că Marea Baltică nu are o bază istorică și că sunt state ilegitime – același lucru pe care l-au spus despre Ucraina înainte de război. Cele trei state baltice și Polonia cred cu fermitate că, după Ucraina, sunt următoarele pe lista Rusiei. Ei văd Rusia ca pe o amenințare existențială. Și nu există nicio dovadă că Putin ar fi dispus să se oprească în Ucraina.

– Ce zici de tot acest zgomot de război nuclear?

– Da, cred că este mai ales o tactică de intimidare. Dacă Putin ar vorbi despre asta, ar fi un lucru. Dar să-l pun pe ministrul de externe Lavrov să spună, asta este altceva. Cred că e tactică intimidare dacă vine de la Lavrov. În doctrina lor nucleară, ei vor folosi așa-numitele arme nucleare tactice dacă simt că există o amenințare semnificativă pentru patria rusă. Acestea sunt circumstanțele pe care Rusia le-a comunicat Occidentului în care și-ar folosi armele nucleare.

– Cum crezi că se simte azi Putin?

– Cred că probabil se simte conflictual și confuz, dar își dă seama că trebuie să meargă înainte pentru a obține o victorie aici. Și este ținut captiv de o fiară creată de el, deoarece folosește foarte rar internetul. Nu l-ați văzut niciodată la un computer și, cel puțin de la sfârșitul anului 2020, se pare că nu avea un iPhone .

El nu are nicio legătură cu lumea exterioară și toate informațiile lui sunt fie date de cercul său interior, fie de ceea ce citește în presa de știri din Rusia, care este, desigur, controlată de stat și difuzează doar mesaje controlate de stat. Deci se află într-o cameră de ecou asemănătoare Coreei de Nord și nu primește informații exacte.

Acesta va fi un război măcinator, agonizant, dacă va dura mai mult de un an, și cred că va dura cel puțin doi ani. Dar nu îl putem lăsa să intre într-un impas. Dacă va intra într-un impas, Putin va revendica succesul urmat de o ocupare brutală a teritoriului ucrainean pe care îl controlează.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Naţionala primarilor, învinsă într-un meci cu foste glorii ale fotbalului românesc

Publicat

in

De

Naţionala de fotbal a primarilor din România a fost învinsă, vineri seară, cu scorul de 3-1, de o selecţionată a foştilor jucători ai echipei naţionale, din care nu au lipsit Miodrag Belodedici, Tiberiu Selymes, Florin Prunea sau Mirel Rădoi, notează Agerpres.

Partida dintre naţionala primarilor şi Liga Legendelor a avut loc la Pomârla, cu prilejul inaugurării Stadionului „Andrei Dumitraş”.

Pentru echipa primarilor a marcat edilul comunei Aninoasa din judeţul Dâmboviţa, Nicolae Vlăduţ, în timp ce pentru gloriile României au înscris Frunză, Dică şi Goian.

Fostul fundaş al naţionalei, Miodrag Belodedici, şi-a manifestat satisfacţia faţă revederea, cu prilejul meciului de la Pomârla, a colegilor săi din echipa naţională şi a apreciat jocul naţionalei primarilor.

„Tot timpul suntem bucuroşi şi fericiţi când ne vedem, când ne mai întâlnim între noi. De multe ori nu ne vedem mult timp (…) Primarii sunt foarte dârji aici pe teren. În administraţie nu ştiu cum sunt. Aici se simte pregătirea lor”, a declarat Belodedici.

La rândul său, primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, care a jucat în naţionala primarilor, susţine că astfel de meciuri reprezintă modalităţi de promovare a sportului.

„E un mare semnal de alarmă că e nevoie să ne punem toţi energiile în direcţia sportului de performanţă. Din păcate, România nu mai creează mare vâlvă la nivel internaţional şi asta nu e bine deloc. Trebuie să fie o politică de stat foarte consecventă în domeniul performanţei sportive”, a afirmat Chirica.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Unul din cei mai cunoscuți fermieri din România a explodat: Chesnoiu nu trebuia să își dea demisia

Publicat

in

De

Fermierii din România se revoltă după ce ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a demisionat ca gest de onoare după ce DNA a cerut ridicarea imunității parlamentare pentru a fi cercetat într-un dosar ce vivează mai multe concursuri de angajare.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, unul dintre cei mai cunoscuți fermieri din România, Dimitrie Muscă, s-a exprimat cu privire la demisia ministrului Chesnoiu.

”După părerea mea, este ca un sabotaj. (…) Și DNA-ul trebuia să vadă că este îceputul campaniei de recoltare la grâu și cerealele de toamnă. Nu avea voie să se întâmple treaba asta, iar domnul ministru nu trebuia să facă acest gest, trebuia să meargă să discute cu premierul. Dacă este nevinovat, și tind să cred că este nevinovat, prin prisma faptului că s-a pus la dispoziție pentru a fi cercetat. Mânie-poimâine o să vină toți traderii și o să scoată cerealele din țară, nu ne rămâne nici grâu de pâine. Este un sabotaj pe toate liniile. (…) N-a fost cel mai rău ministru, a fost destul de apreciat de către oameni, intenții bune a avut. (…) Premierul nu ar fi trebuit să accepte demisia sub nicio formă, eventual să o amâne până se termină campania”, a spus Dimitrie Muscă în direct la AGRO TV.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend