Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Forumul Judecătorilor şi Iniţiativa pentru Justiţie cer respingerea proiectului privind executarea pedepselor la domiciliu

Publicat

in

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie cer respingerea proiectului de lege privind executarea pedepselor la domiciliu, aflat în dezbatere parlamentară, considerând că acesta este promovat „într-o perioadă critică pentru ţara noastră, în absenţa oricăror dezbateri publice reale”, scrie Agerpres.

„Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie, luând act de noile iniţiative de modificare a Codului penal, a Codului de procedură penală şi a legii privind executarea pedepselor şi măsurilor privative de libertate (…), referitoare, în principal, la posibilitatea executării pedepsei închisorii la domiciliu, îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu proiectul legislativ aflat în dezbatere parlamentară. (…) Subscrisele constată cu regret că nici actualul proiect legislativ nu are la bază considerente de oportunitate şi necesitate, contribuind la diminuarea rolului exemplificativ al pedepsei şi fiind de natură a determina o creştere alarmantă a unor infracţiuni pe care actualul context de împrejurări din ţara noastră le favorizează”, se arată într-un comunicat postat duminică pe pagina de Facebook a Forumului Judecătorilor.

Cele două asociaţii consideră că proiectul în cauză, la fel ca şi alte iniţiative de modificare a legislaţiei penale, reprezintă o încercare nereuşită de transpunere „a unor dispoziţii consacrate în legislaţia unor democraţii europene avansate în materia executării pedepsei închisorii, insuficient adaptate la realităţile din România”.

„Posibilitatea executării la domiciliu a pedepselor ce nu depăşesc 7 ani închisoare, inclusiv în cazul concursului de infracţiuni, face ca statul român să nu îşi poată îndeplini rolul de apărare a unor valori fundamentale protejate prin Constituţie, în contextul în care limitele speciale ale pedepselor au fost reduse pentru cele mai multe din infracţiunile contra patrimoniului şi multe altele incriminate prin Codul penal şi legile speciale”, se menţionează în comunicat.

Asociaţiile semnatare apreciază că modificările legislative preconizate se îndepărtează de la scopul şi funcţiile pedepsei, dar şi de la standardele statului de drept, consacrate prin tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene. De asemenea, proiectul nu pare să fie însoţit de soluţii complementare care să contribuie la simplificarea activităţii organelor judiciare, serviciilor de probaţiune şi sistemului penitenciar din România, care se confruntă cu o lipsă acută de personal.

„În concluzie, considerăm proiectul adoptat în procedură de urgenţă ca fiind nu doar afectat de vicii serioase de constituţionalitate (…), dar şi extrem de dăunător şi periculos, atât pe fondul general al slăbirii autorităţii legii penale, prin măsurile succesive dispuse de la intrarea în vigoare a noului Cod şi până în prezent, dar cu atât mai grav în actualul context, al pandemiei globale şi stării de urgenţă declarate pe teritoriul naţional, când stricta respectare a normelor penale trebuie să se constituie într-un imperativ absolut pentru destinatarii acestor norme”, se mai arată în comunicat.

Un proiect de lege votat pe 31 martie de senatori, într-o şedinţă de plen online, prevede că persoanele condamnate la pedeapsa închisorii pentru care s-a dispus executarea acesteia la domiciliu vor fi supravegheate în permanenţă prin intermediul unei brăţări electronice.

Senatorii au aprobat astfel propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pentru completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Lovitură de teatru – A venit raport final al autopsiei lui George Floyd! Polițistul care l-a sufocat ar putea scăpa de acuzația de crimă

Publicat

in

De

Raportul final al autopsiei lui George Floyd arată că acesta a murit în urma unui stop cardiopulmonar şi nu indică clar dacă decesul a fost provocat de gestul poliţistului care i-a ţinut genunchiul pe gât timp de opt minute, scrie CNN, conform Mediafax.

Moartea lui George Floyd, un american de culoare din Minneapolis, aflat în custodia poliţiei, a dus la izbucnirea unor proteste de amploare şi extrem de violente în Statele Unite.

Moartea lui George Floyd a fost cauzată de un stop cardiopulmonar, adică inima sa s-a oprit, arată rezultatelor finale ale autopsiei realizate de medicul legist.

Raportul doctorului Andrew Baker spune că gâtul lui Floyd a fost comprimat când genunchiul fostului ofiţer Derek Chauvin a pus presiune pe el peste opt minute, dar nu concluzionează că acesta a fost cauza directă a morţii sale.

Război TOTAL între SUA și China: Donald Trump SUSPENDĂ cursele aeriene chinezești

Noul raport indică faptul că Floyd a prezentat o serie de vânătăi şi tăieturi pe cap, faţă, gură, umeri, braţe şi picioare. Dar nu a găsit nicio dovadă că vreuna dintre acele răni l-ar fi ucis.

Autopsia oficială mai arată că Floyd avea probleme cardiace şi un istoric de hipertensiune arterială. Un raport preliminar de toxicologie a găsit niveluri moderate de fentanil şi metamfetamină în sânge.

Autopsia indică, de asemenea, că Floyd a testat recent pozitiv pentru Covid-19, dar nu există niciun indiciu că acesta a fost un factor în moartea sa.

O autopsie independentă comandată de familia lui Floyd a arătat, însă, că Floyd a murit de „asfixiere din cauza presiunii susţinute”.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Forța Națională: Trianonul trebuie aniversat cu mândrie și recunoștință față de sacrificiul înaintașilor care au luptat pentru Marea Unire

Publicat

in

De

Forța Națională le cere tuturor celor care simt românește să aniverseze cu mândrie și recunoștință Tratatul de la Trianon care a făcut posibilă România Mare. Într-un comunicat semnat de Gheorghe Popescu, președinte de onoare și Mircea Găinușă, secretarul general al partidului, Forța Națională promite că ”va anula toate nelegiuirile înfăptuite de clasa politică postdecembristă, prin falsificarea sau nesocotirea prevederilor acestui tratat, inclusiv retrocedările și despăgubirile făcute, după ce statul român a plătit în anul 1920 contravaloarea tuturor proprietăților maghiare trecute în proprietatea statului român care oricum fuseseră clădite pe sudoarea și din exploatarea crâncenă a țăranilor români, pentru că nu au venit grofii cu ele în spate din Ungaria”:

Vezi și: OFICIAL – CCR explică decizia referitoare la alegerile locale. Cum a reuşit Guvernul să-şi conteste propria ordonanţă

”Astăzi, 4 iunie 2020, națiunea română aniversează un secol de la semnarea Tratatului de la Trianon. Partidul Forța Națională face apel la toți cei care simt și trăiesc în spiritul neamului românesc să ridice o rugăciune și să verse o lacrimă în cinstea sacrificiului și a jertfei celor care au menținut vie flacăra forței neamului românesc.

Este momentul să ridicăm fruntea către cer și promitem națiunii române și tuturor celor care trăiesc pe glie românească că Forța Națională va anula toate nelegiuirile înfăptuite de clasa politică postdecembristă, prin falsificarea sau nesocotirea prevederilor acestui tratat, inclusiv retrocedările și despăgubirile făcute, după ce statul român a plătit în anul 1920 contravaloarea tuturor proprietăților maghiare trecute în proprietatea statului român care oricum fuseseră clădite pe sudoarea și din exploatarea crâncenă a țăranilor români, pentru că nu au venit grofii cu ele în spate din Ungaria.

Forța Națională le amintește etnicilor unguri sau secui care afirmă că aparțin națiunii maghiare că Ungaria mare nu a existat în realitatea istoriei niciodată.
A existat Austro-Ungaria, unde Ungaria era anexa Austriei. În 1527, după bătălia de la Mohaci, statul ungar a dispărut complet și a devenit pașalâc turcesc, iar Transilvania în care românii reprezentau majoritatea absolută, având continuitate neîntreruptă de cultură și civilizație cu mult înainte de venirea maghiarilor, nu a dispărut odată cu Statul ungar, nefiind ocupată de turci sau făcută pașalâc.

Comunitatea internaţională, la data de 4 iunie 1920, le-a făcut maghiarilor  un dar, consfințind existența unui stat maghiar independent, cu capitala la Budapesta.

Acum, la ceas aniversar, Forța Națională cere națiunii române să nu uite  de represiunea  de secole a ungurilor asupra populaţiei române majoritare din  Transilvania, de măsurile de purificare etnică împotriva românilor, de încercările samavolnice de asimilare forţată şi de crimele din septembrie 1940 asupra elitelor intelecutale şi spirituale din oraşele şi satele româneşti.

Forța Națională consideră că a sosit momentul pentru un nou proiect de țară, în care să fie respectată CONSTITUȚIA ROMANIEI și Legea partidelor politice nr. 14/2003  de către toți cetățenii săi, indiferent de naționalitate. Cerem ca pe scena politică românească să nu mai existe asociații culturale sau forumuri ale minorităților care să fie asimilate partidelor politice și care promovează politici și acțiuni cu caracter revanșard, șovin,  exclusivismul etnic și separatismul teritorial.

Forța Națională se pronunță pentru o reformă administrativ teritorială a României prin care județele Covasna, Mureș și Harghita să dispară, prin înglobarea lor în județele limitrofe, măsură care, pe lângă avantajele de ordin economic, va elimina și plăcuțele bilingve umilitoare pentru populația majoritară și care îi încurajează pe etnicii maghiari să nu mai învețe limba română și să rămână într-o izolare păguboasă, utilă doar liderilor politici maghiari din România, dar și din Ungaria, care îi folosesc ca masă de manevră.

Partidul Forța Națională, partidul națiunii române, forța schimbării, care va reda demnitatea națiunii române, nu acceptă nici un afront al unei minorităţi și consideră că  toate minorităţile din țara noastră trebuie să respecte România, să respecte populația română majoritară şi legile țării, fără să ceară favoruri speciale sub pretextul că sunt discriminaţi, întrucît au mai multe drepturi decât majoritarii.

Aceasta va fi România lucrului bine facut, România normală.”, se spune în comunicatul remis redacției.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend