Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Forţele de securitate afgane au respins un atac al talibanilor asupra unui centru provincial de la graniţa cu Tadjikistanul

Publicat

in

Forţele de securitate afgane au respins duminică un atac al talibanilor asupra unui centru provincial al unei provincii din nordul ţării, aflată la graniţa cu Tadjikistanul, cu ajutorul atacurilor aeriene, au anunţat autorităţile din Afganistan, transmite Reuters.

Atacul talibanilor a fost cel mai recent dintr-un şir de ofensive prin care insurgenţii au câştigat teren, în timp ce forţele străine conduse de SUA se află în etapele finale ale retragerii trupelor după aproape 20 de ani de lupte, potrivit news.ro.

“Atacurile ofensive ale inamicului au fost respinse, iar acesta a suferit pierderi grele, fără precedent, în urma cărora au fost ucişi 55 de soldaţi inamici şi 90 au fost răniţi”, a spus guvernatorul provinciei Takhar, Abdullah Qarluq.

Reuters nu a putut confirma independent informaţia.

Peste o duzină de luptători talibani au fost ucişi în atacuri aeriene de către Forţele Aeriene Afgane în ascunzătorile de la periferia centrului provincial Takhar, Taluqan, a declarat Ministerul afgan al Apărării, pe Twitter.

“Talibanii au atacat Taluqan din patru direcţii, noaptea trecută (sâmbătă), dar s-au confruntat cu o rezistenţă puternică din partea forţelor de securitate şi a oamenilor (locali)”, a declarat pentru Reuters Khalil Asir, purtătorul de cuvânt al Comandamentului de poliţie Takhar.

Taluqan este doar cea mai recentă capitală de provincie aflată sub presiunea talibanilor. La începutul acestei săptămâni, luptătorii talibani au intrat în capitala provinciei vestice Badghis, capturând facilităţile poliţiei şi forţelor de securitate şi încercând să preia biroul guvernatorului, înainte ca forţele speciale să-i respingă.

Insurgenţii au lansat o nouă campanie pentru a câştiga teritoriu în ultimele săptămâni, încurajaţi de plecarea forţelor străine. Pentagonul consideră că, după ce va lua zeci de centre raionale, talibanii vor exercita presiun asupra centrellor provinciale.

Ciocnirile au continuat şi în sudul Afganistanului.

India a anunţat duminică că a repatriat temporar oficiali de la consulatul său din Kandahar, un oraş important din sudul Afganistanului.

“Din cauza luptelor intense din apropierea oraşului Kandahar, personalul din India a fost readus în ţară deocamdată”, a afirmat într-un comunicat Arindam Bagchi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Indiei.

“India monitorizează îndeaproape evoluţia situaţiei de securitate din Afganistan”, a spus Bagchi, adăugând că consulatul Indiei din Kandahar era condus temporar de personalul local.

Oficialii talibani au declarat vineri că gruparea de insurgenţi musulmani sunniţi a preluat controlul asupra a 85% din teritoriul Afganistanului. Oficialii guvernului afgan au respins afirmaţia drept propagandă.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

VIDEO | Ministrul Educației, dezamăgit de atitudinea părinților: 99% dintre părinții elevilor dintre-o școală din Capitală, împotriva testării

Publicat

in

De

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că un sondaj realizat într-o şcoală din Bucureşti a arătat că 99% dintre părinţii elevilor de acolo nu au fost de acord ca fiii şi fiicele lor să fie testaţi în şcoală pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2, nici chiar cu teste realizate pe probe din salivă. În aceeaşi şcoală, mai mulţi copii decât părinţi ar fi de acord cu testarea şi chiar cu vaccinarea.

“Sunt foarte trist, că tocmai ce am aflat răspunsul la un sondaj într-o şcoală din Bucureşti în care 99% dintre părinţi au spus că nu sunt de acord cu testele, fie ele cu extract nazal, faringian sau extract din salivă. Am promis că nu o nominalizez, dar rezultatul este cert şi trist”, a declarat ministrul Educaţiei, marţi seară, la Digi 24, potrivit news.ro.

Sorin Cîmpeanu a afirmat că unii dintre copii ar fi de acord cu testarea sau vaccinarea, dar părinţii lor se opun.

“În aceeaşi şcoală (…) în exemplul pe care tocmai l-am dat, în care 99% dintre părinţi au refuzat testarea, au fost mai mulţi elevi care au spus că ei ar vrea să se testeze, ba chiar să se şi vaccineze dacă ar avea acordul părinţilor. Educaţia ajută, educaţia ajută şi din această perspectivă”, a adăugat ministrul.

Potrivit lui Cîmpeanu, “dacă toţi aceia care dorim şcoala cu prezenţă fizică ne-am fi vaccinat atunci când ne puteam vaccina, atunci sunt convins că nu mai aveam această problemă”.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte numărul mic de teste realizat la nivel general în şcoli, ministrul a explicat acest aspect prin “slabă organizare”, el arătând că au fost situaţii în care nu au existat teste rapide în şcoli.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Expoziţia ‘Vaclav Havel: întâlnire cu lumea’ se va deschide vineri, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Publicat

in

De

Expoziţia “Vaclav Havel: întâlnire cu lumea”, care propune o retrospectivă a muncii lui Jiri Jiru, fotograful personal al preşedintelui Vaclav Havel din 1993 până în 2000, care l-a fotografiat pe şeful statului ceh în timpul vizitelor sale în alte state şi a documentat întâlnirile cu personalităţi importante ale lumii politice şi culturale ale vremii, se va deschide vineri, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

“În aceste fotografii îl vedem pe Havel acompaniat de Hillary Clinton şi Madeleine Albright, Regele Juan Carlos şi Regina Sofia a Spaniei, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Michael Jackson, Papa Ioan Paul al II-lea şi membrii trupei Rolling Stones. Sunt incluse şi fotografii cu viaţa de acasă. Jiru şi-a folosit camera pentru a imortaliza momente din călătoriile lui Havel în Republica Cehă, din timpul mutării şi reconstrucţiei Cetăţii din Praga, ieşiri în barurile din capitală sau sărbători alături de prieteni, în Lany”, informează Centrul Ceh, într-un comunicat transmis marţi AGERPRES.

Fotografiile din expoziţie ni-l arată pe Havel atât ca reprezentant al statului, cât şi ca om simplu.

“Publicul va putea vedea câteva dintre fotografiile surprinse de Jiru în 1994 în România, când Havel a făcut o vizită oficială la invitaţia Universităţii din Bucureşti. La ceremonia oficială, Havel a primit titlul de doctor onorific şi a ţinut un discurs în care a adresat dezamăgirile oamenilor în legătură cu evoluţia post revoluţionară”, precizează sursa citată.

Expoziţia este organizată de Ambasada Republicii Cehe, Centrul Ceh şi Bucharest Photofest şi face parte din programul festivalului internaţional de fotografie Bucharest Photofest, ce se desfăşoară între 1-10 octombrie la Bucureşti şi are ca temă centrală Rezistenţa.

Vernisajul va avea loc pe 5 octombrie, de la ora 18,00, în Sala Noua Galerie a Muzeului Naţional al Ţăranului Român, informează Agerpres.ro.

Jiri Jiru este un fotograf de origine cehă care locuieşte în Praga şi Bruxelles. Pe parcursul carierei sale, a fotografiat pentru numeroase publicaţii (Time, Newsweek, Business Week, People, Fortune, The New York Times, International Herald, National Geographic, etc) şi a fost apreciat ca fotojurnalist în ţările post-socialiste.

În 1993, a devenit fotograful personal al preşedintelui Vaclav Havel. A publicat mai multe cărţi cu fotografiile sale şi a fondat o galerie de fotografie în Praga.

Pe 4 octombrie, Jiri Jiru va participa la o discuţie organizată, în condiţii de pandemie, la Centrul Ceh, începând cu ora 18,00.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend