Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

Fonduri europene: GDPR, ajutorul maxim și alte modificări cerute de patronii IMM la noua „Măsură 3” – investiții productive

Publicat

in

Patronii de firme mici și mijlocii grupați în Consiliul Național IMM solicită guvernanților o serie de modificări la noua „Măsură 3”, printre care eliminarea obligației angajării unui specialist GDPR, scăderea grantului maxim de la 1 milion de euro pe proiect la 200.000 euro, schimbarea grilei de punctaj și introducerea la finanțare și a firmelor care au avut creștere în anul 2020.

Citește mai departe, consultă lista de modificări cerute și comentează pe StartupCafe.ro…

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Praful saharian, periculos pentru sănătate – ce conține și care este recomandarea medicilor pentru români

Publicat

in

De

Praful saharian este periculos pentru sănătate, spun medicii de la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara. Aceștia recomandă evitarea deplasărilor când praful saharian se abate peste România, iar persoanelor cu boli pulmonare să poarte mască de protecție.

În fiecare an ne confruntăm cu cel puțin două episoade de praf saharian care ajunge în România adus de curenții din Nordul Africii.

Nisipul fin din componența norului de praf conține magneziu, fier, calciu și granule de fosfor, chiar și mercur. Expunerea la acest praf este nocivă pentru sănătate, spune dr. Ionela Iovan, medic primar pneumolog, pe pagina Facebook a Spitalului „Victor Babeș” Timișoara.

Concentrația de elemente nocive este foarte mare și poate afecta nu doar persoanele cu probleme respiratorii, ci și pe cele sănătoase.

Particulele de praf inhalate ajung pe căile respiratorii unde sunt detectate de celulele epiteliale și activează macrofagele (o subcategorie a globulelor din sânge cu rol în cadrul sistemului imunitar) și celulele imune. Acestea eliberează citokine și alte molecule inflamatorii care au efecte asupra plămânului în diferite boli respiratorii.

Aparatul cardiovascular poate fi și el afectat. Studiile toxicologice au demonstrat că particulele de praf și nisip pot provoca leziuni pulmonare inflamatorii.

Persoanele care au diferite boli pulmonare, de exemplu cele cu astm, pot avea parte de o exacerbare a simptomelor.

De asemenea, în cazul persoanelor cu boli respiratorice cronice, acestea pot dezvolta episoade de wheezing (respirație șuierătoare) și chiar insuficiență respiratorie ușoară.

„Totodată, am constatat o creștere a numărului de infecții respiratorii ce au necesitat spitalizare. În cazul persoanelor care nu au afecțiuni pulmonare, valul de praf saharian poate duce la dezvoltarea unor rinite alergice sezoniere cu iritații la nivelul gâtului, a nasului și chiar lăcrimare. În zilele în care se anunță prezența unui nor de praf saharian, recomandăm evitarea deplasărilor, mai ales a persoanelor care au afecțiuni pulmonare grave și purtarea unei măști de protecție”, arată sursa citată.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Sportiva română Laura Ilie s-a clasat pe locul secund în proba de puşcă aer comprimat 10 metri la Grand Prix-ul de tir sportiv de la Granada

Publicat

in

De

Sportiva română Laura Ilie s-a clasat pe locul secund în proba de puşcă aer comprimat 10 metri, duminică, în finala Grand Prix-ul de tir sportiv de la Granada (Spania), care contează pentru calificarea la JO de la Paris din 2024, potrivit paginii de Facebook a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

Laura Ilie (CS Dinamo), dublă campioană europeană, a condus până la ultimele focuri ale meciului pentru aur, câştigat de norvegianca Jeanette Hegg Duestad cu 17-13, potrivit Agerpres.ro.

Sportiva antrenată de Olimpiu Marin a deschis finala eliminatorie cu o serie impresionantă şi a condus aproape tot timpul. La capătul celor 60 de focuri ea a fost pe primul loc, cu 262,1 puncte, fiind urmată de Duestad, cu 261,7 puncte.

Cu acest rezultat, Laura Ilie urcă pe locul 2 în clasamentul mondial al probei şi continuă să adune puncte pentru calificarea la JO 2024. Săptămâna viitoare ea va concura la Grand Prix-ul de la Baku (Azerbaidjan).

Laura Ilie stabilise sâmbătă un nou record naţional în calificări, 633,3 puncte.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend