Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

FMI, PALMĂ pentru Guvernul Dăncilă: Majorarea salariilor dinsectorul public și modificările aduse pensiilor ar trebui reevaluate

Avatar

Publicat

in

O echipă a Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Jaewoo Lee, a vizitat Bucureștiul, în perioada 6-12 noiembrie 2018, pentru a discuta evoluțiile recente în plan macroeconomic și în planul politicilor.

„Activitatea economică din România se menține puternică, șomajul înregistrând minime istorice. Îngrijorările legate de supraîncălzire s-au mai temperat, dată fiind recenta încetinire a ritmului de activitate, presiunile inflaționiste din acest an părând a fi atins deja nivelul maxim. Banca Națională a României a întărit politica monetară și managementul lichidității, contribuind astfel la menṭinerea sub control a presiunilor inflaṭioniste. În continuare, ar trebui menținută înclinația de întărire a politicii monetare pentru a ancora anticipațiile inflaționiste și a limita riscurile externe. Sănătatea sistemului financiar s-a îmbunătățit, iar plafonarea serviciul datoriei la un anumit procent din venit pentru creditele acordate populației va contribui la menținerea stabilității financiare”, a declarat Lee, la finalul misiunii.

Reprezentantul FMI a mai susținut că o consolidare fiscală ar crea spațiu de manevră pentru politica fiscală, reducând astfel vulnerabilitatea economiei față de șocurile interne și externe.

„În pofida mai multor ani de creștere economica puternică, deficitul bugetar a avut evoluție ascendentă, nu una descendentă, așa cum ar trebui să se întâmple în perioadele bune, iar atingerea țintei pentru anul 2018 încă prezintă riscuri în absența unor măsuri suplimentare. În același timp, structura cheltuielilor publice se îndreaptă, din ce în ce mai mult, către elemente rigide în detrimentul investițiilor publice. Bugetul pe anul 2019 și cadrul fiscal pe termen mediu trebuie să vizeze deficite mai mici, aliniate angajamentelor asumate față de Uniunea Europeană (UE) și să mențină datoria publică exprimată ca pondere în PIB pe o traiectorie descendentă. Aceasta presupune măsuri de calitate ridicată”, a subliniat Lee.

Oficialul FMI a completat că, în acest sens, inițiativele actuale de eficientizare a cheltuielilor publice – analizele de cheltuieli și achiziția centralizată – sunt binevenite.

„Esențială este, de asemenea, modernizarea administrației fiscale. Totodată, majorarea salariilor din sectorul public și modificările programate a fi aduse pensiilor ar trebui re-evaluate prn prisma implicațiilor negative pe care le-ar putea avea asupra sustenabilității fiscale și creșterii economice pe termen lung”, a precizat Jaewoo Lee.

Reprezentantul FMI a mai susținut că, pentru a-și spori potențialul de creștere, în România sunt necesare reforme structurale bine țintite și o bună guvernanță.

„Consolidarea instituțiilor ce se ocupă de investițiile publice continuă să reprezinte o prioritate pentru reducerea decalajului major de infrastructură pe care îl înregistrează România, inclusiv prin facilitarea unei mai mari absorbții a fondurilor europene. Guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat poate fi îmbunătățită, iar excepțiile de la Legea 111/2016 ar trebui evitate. Fondul suveran de investiții avut în vedere ar trebui să respecte cele mai bune practici la nivel internațional. Lupta împotriva corupției trebuie să continue, deoarece reducerea corupției contribuie la creșterea veniturilor guvernamentale, la eficientizarea cheltuielilor și la dezvoltarea competitivității. Unele inițiative legislative recente au generat incertitudini, au creat îngrijorări legate de buna guvernanță și de sistemul financiar, ce constituie fundamente ale unei creșteri susținute pe termen lung”, a adăugat Lee.

Reprezentanții FMI au menționat că misiunea a avut discuții fructuoase cu ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, cu Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, și cu alți oficiali guvernamentali, cu reprezentanți ai sectorului privat și ai organizațiilor societății civile.

Comunicatele de presă de final de misiune cuprind declarații ale echipei FMI prin care se transmit constatările preliminare după vizita într-o țară. Opiniile care se regăsesc exprimate în această declarație sunt cele ale delegației FMI, ele nereprezentând, neapărat, opiniile Consiliului Executiv al FMI. De altfel, această misiune nu va genera o discuție în cadrul Consiliului FMI, au menționat reprezentanții Fondului.

Comenteaza cu profilul de FB
DE INTERES

NATIONAL

Gabriela Firea, despre scandalul alegerilor: Dacă era PSD la guvernare, probabil ieșea lumea în stradă

Avatar

Publicat

in

De

Prim-vicepreședintele PSD, Gabriela Firea, a declarat joi, la sediul central al partidului, în contextul scandalului voturilor de la Sectorul 1, de la alegerile locale, că dacă acest lucru s-ar fi întâmplat în timpul guvernării PSD, lumea ar fi ieșit în stradă la proteste: „Probabil lumea ar fi iesit in strada, s-ar fi facut presiuni sa cada Guvernul”, a declarat Gabriela Firea.

„Am auzit ca dl premier e foarte linistit si calm, desi nu ar trebuie sa fie, pentru ca este o pata mare si urata pe obrazul domniei sale, spune ca diferenta e mare. Nu, cred ca a fost un plan foarte bine pus la punct. Un plan diabolic. Un plan impotriva cetatenilor”, a adăugat Firea.

DE INTERES

Citește și: Se conturează un duel exploziv la parlamentare: Gabriela Firea VS Victor Ponta, posibili capi de listă în București / SURSE .

Comenteaza cu profilul de FB
DE INTERES
Citeste mai mult

NATIONAL

Modelul Chrissy Teigen, soţia lui John Legend, a anunţat că a pierdut sarcina într-o postare pe Instagram

Avatar

Publicat

in

De

Modelul Chrissy Teigen, soţia cântăreţului John Legend, a anunţat că a pierdut sarcina după mai multe zile în care a fost spitalizată, informează News.ro

Teigen a publicat pe Instagram mai multe fotografii alb-negru în care apare plângând, pe patul de spital.

DE INTERES

„Suntem şocaţi şi îndureraţi aşa cum doar auzi că e posibil, e genul de durere pe care nu am mai simţit-o. Nu am putut opri sângerarea şi nici să îi oferim copilului nostru fluidele de care avea nevoie, în ciuda sacilor de transfuzii de sânge. Pur şi simplu nu a fost suficient”, a scris ea. „Nu hotărâm vreodată numele copiilor până în ultimul moment posibil de după naştere, înainte de a părăsi spitalul. Dintr-un anumit motiv, am început să îl numim pe acest micuţ din burta mea Jack. Aşa că el va fi Jack pentru noi. Jack s-a străduit mult să fie parte din familia noastră şi va fi mereu. Lui Jack al nostru: îmi pare atât de rău că primele câteva momente ale vieţii tale au fost marcate de atât de multe complicaţii, că nu am putut să îţi oferim casa de care aveai nevoie să supravieţuieşti. Te vom iubi mereu”.

Teigen a adăugat că ea şi soţul ei sunt recunoscători pentru viaţa pe care o au, pentru cei doi copii, Luna şi Miles, concepuţi in vitro, însă acum sunt în doliu.

Cuplul a anunţat în urmă cu mai mult de o lună, în videoclipul piesei „Wild”, că aşteaptă al treilea copil, conceput pe cale naturală.

La începutul lunii septembrie, Teigen a dezvăluit că medicul i-a recomandat repaus complet pentru câteva săptămâni. Ea a fost apoi spitalizată din cauza „sângerării masive”.

„În cei mai simpli termeni, putem spune că placenta mea este foarte, foarte slabă. Mă simt chiar bine. Copilul este atât de sănătos, creşte mai puternic decât Luna sau Miles. Se mişcă mult. Este puternic. Sunt atât de încântat de el pentru că este atât de minunat, cel mai puternic micuţ. Abia îl aştept”, a scris ea în urmă cu câteva zile.

Comenteaza cu profilul de FB
DE INTERES
Citeste mai mult

PROMO CAMPANIE

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend