Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Florin Cîțu își retrage cuvintele: AUR nu mai este partid de extremă dreapta, ci de stânga. ‘E aglomerație pe stânga. Avem patru partide: USR, Forța Dreptei, AUR și PSD-ul’

Publicat

in

Președintele Senatului, liderul PNL Florin Cîțu, a vorbit despre actuala situație de pe scena politică românească: ” E aglomerație pe stânga. Avem patru partide: USR, Forța Dreptei, AUR și PSD-ul”, conform DC News.ro.

Președintele Partidului Național Liberal, a comentat și relația pe care o are cu Ludovic Orban:

„Există oameni cu opinii diferite în PNL, să știți că încurajez acest lucru. Și eu, când nu eram președinte, aveam opinii diferite față de cele ale lui Ludovic Orban, chiar dacă eram în același Guvern cu el. Nu le spuneam public, i le spuneam lui, dar au fost multe măsuri pe care premierul de atunci voia să le implementeze, cu care eu nu am fost de acord, și nu au fost niciodată implementate. Îi spuneam în față, ăsta e stilul meu. (…)“

„V-ați felicitat de Crăciun și Anul Nou cu domnul Ludovic Orban?“, a întrebat Bogdan Chirieac.

„Nu!“

„Nici dânsul pe dumneavoastră?“

„Nu, nu!“

„Deci, dânsul merge pe calea lui, iar dumneavoastră cu PNL-ul pe calea dumneavoastră?“ a insistat Bogdan Chirieac.

„Da! Aici nu am înțeles decizia domniei sale. Putea foarte bine să facă opoziție și în interior, dacă își măsura oarecum pașii. Nu am înțeles, dar asta e decizia, a luat-o și se bate cu AUR înțeleg, pe electoratul AUR, PSD. E aglomerație pe stânga. Avem patru partide: USR, Forța Dreptei, AUR și PSD-ul.“

„USR-ul în considerați de stânga?“

„Da, de stânga!“

Rotativa PNL-PSD. Cîțu anunță planul „secret” al liberalilor

Liderul PNL a vorbit și  despre ceea ce se va întâmpla atunci când va veni momentul rotaţiei în Guvern.

„Dacă cumva rotativa de premieri nu va funcţiona în 2023 şi nu ştiu, hotărăşte domnul Ciolacu să rămână domnul Ciucă prim-ministru, ce va face Partidul Naţional Liberal?”, l-a întrebat Bogdan Chirieac pe Florin Cîţu.

„Dacă domnul Ciolacu îşi asumă acest rol şi spune că rămâne cu premierul Ciucă, foarte bine, e decizia Partidului Social Democrat. Noi, Partidul Naţional Liberal, vom dori să facem modificarea la Finanţe şi la Transporturi. Este o condiţie pe care am acceptat-o, aşa am făcut această coaliţie, pentru că altfel voiam Finanţele de acum.

Eu spun că dacă rămâne domnul Ciucă  – ceea ce ar fi bine pentru Partidul Naţional Liberal – Finanţele şi Transporturile vor trece la PNL în 2023”, a răspuns Florin Cîţu.

Vezi și:

Ce se întâmplă cu exploatarea zăcămintelor de gaz de pe platoul continental al Mării Negre? Florin Cîțu: ‘Prioritatea zero este legea offshore’

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Vești bune pentru sute de mii de angajați! Vor avea parte de noi creșteri salariale

Publicat

in

De

Sunt vești mari pentru sute de mii de angajați! Conform unui proiect de ordonanță pus în dezbatere publică la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, toți bugetarii care nu au ajuns încă la salariile din grilele prevăzute pentru 2022 vor beneficia de mici majorări salariale.

Noua formă a proiectului de OUG cu modificări la salarizarea bugetară vine să acorde, practic, pentru toți bugetarii care n-au ajuns încă la salariile din grilele Legii salarizării bugetare stabilite pentru 2022, o pătrime din diferenţa între salariul din grilă şi salariul actual.

Majorările se vor acorda începând cu salariul pe luna august.

„Prin excepţie de la prevederile alin.(1) și prin derogare de la prevederile art.38 alin.(4) și alin. (41) lit.c) din Legea-cadru nr.153/2017, cu modificările și completările ulterioare, începând cu luna august 2022, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie și indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021.

Prin derogare de la prevederile art.38 alin.(4) și alin. (41) lit.c) din Legea-cadru nr.153/2017, cu modificările și completările ulterioare, începând cu luna august
2022, pentru personalul nou-încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeași instituție/autoritate publică pe funcții de același fel, inclusiv pentru personalul promovat în funcții sau în grade/trepte profesionale, în perioada ianuarie-iulie 2022, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie și indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază aceste categorii de personal se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna iulie 2022”, prevede, mai exact, noul proiect de la Ministerul Muncii.

În fine, aceste majorări vor trebui să se încadreze în cheltuielile de personal aprobate prin buget.

Ce propusese inițial Ministerul Muncii

Ordonanța pusă în dezbatere miercuri este a doua formă a intenției de acordare a unor majorări salariale începând de luna asta. Pe lângă acordarea acestei majorări, fuseseră avansate și alte majorări substanțiale de salarii în cazul anumitor angajați de la stat. Dar în forma actuală, ministerul a renunțat la ele.

O primă măsură propusă prin proiectul de OUG inițial de la Ministerul Muncii stabilea că personalul implicat în coordonarea Planului național de redresare și reziliență (PNRR) va beneficia de majorarea salariului de bază, soldei de funcție/ salariului de funcție, indemnizației de încadrare cu până la 50%.

Majorarea s-ar fi aplicat celor care desfășoară activități legate de PNRR, în cadrul autorităților publice cu rol în gestionarea și/ sau implementarea fondurilor europene, inclusiv în cadrul coordonatorilor de reforme și/ sau investiții.

Apoi, proiectul prevedea modificarea Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, incluzând o prevedere care stabilește că personalul din cadrul INS, dar și cel din cadrul direcțiilor regionale și județene de statistică, va beneficia, începând cu luna august 2022, de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022.

De asemenea, funcționarii publici din cadrul aparatului Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și din instituțiile aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora ar fi beneficiat, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.

În plus, proiectul viza, la fel ca cel actual, și modificarea OUG nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru ca, începând cu luna august 2022, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/ salariilor de funcţie și indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice să fie majorat cu un sfert din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/ salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzut de Legea nr. 153/2017 pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021.

Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de OUG trebui aprobat de către Executiv și publicat în Monitorul oficial, conform avocatnet.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Lider PNL, despre decontarea banilor pentru cei care au cazat refugiați: ‘Nu o văd ca pe o afacere și în condițiile în care vor exista anchete, cu siguranță cei care au solicitat aceşti bani vor trebui să prezinte cheltuielile decontate’

Publicat

in

De

Purtătorul de cuvânt al Partidului Naţional Liberal, Ionuţ Stroe, s-a referit la decontarea de către Guvern a peste 100 de milioane de lei pentru cazarea şi masa refugiaţilor din Ucraina, afirmând că este nedrept să se spună ca bani care au salvat vieţi au fost speculaţi şi luaţi de diverse persoane. 

Ionuţ Stroe a fost întrebat la Antena 3, dacă a verificat cineva dacă acolo au locuit refugiaţi şi cum s-au dat aceşti bani.

“Nu vă pot fi răspunde la această întrebare, dar vă pot asigura că acest lucru se poate face foarte simplu. Adică, eu cred că este un mecanism foarte suplu prin care probabil Ministerul Administraţiei şi Internelor sau probabil cei de la servicii sociale care asigură aceşti bani pot să verifice dacă aceste persoane au existat şi bineînţeles, pentru ce au fost folosiţi aceşti bani, apropo de cheltuielile pe care practic noi le asigurăm după izbucnire a acestui război, pentru că nu numai statul, să ştiţi, şi societatea civilă au făcut eforturi impresionante pentru a-i ajuta pe refugiaţii din Ucraina”, a declarat Ionuţ Stroe.

El a menţionat că s-a încercat un mecanism de decontare a cheltuielilor care să fie cât mai simplu.  

“Sunt în momentul de faţă 90.000 de refugiaţi care au fugit din calea războiului, care au rămas în ţara noastră, în condiţiile în care peste 1.000.000 au tranzitat România. În contextul acestor cifre enorme s-a încercat la vremea respectivă pe acest mecanism de decontare instituit să fie unul simplu, mai puţin birocratic, tocmai pentru ca aceşti oameni să fie ajutaţi”, a menţionat purtătorul de cuvânt al PNL.

Întrebat dacă şi cine profită de pe urma acestei cazări a refugiaţilor, Ionuţ Stroe a răspuns:

“Eu n-aş porni de la ideea că cineva profită, eu aş lua de bună credinţă ceea ce se întâmplă în momentul de faţă şi aceşti oameni sunt ajutaţi. O eventuală anchetă va reliefa acest lucru, dacă există, dar deocamdată mergem pe bună credinţă a celor care găzduiesc în momentul de faţă… (…)

Nu plecaţi de la ideea că cineva profită sau cineva, vezi Doamne, fură aceşti bani”.

El a precizat că nu vede acest lucru ca pe o afacere.

“Nu o văd ca pe o  afacere şi în condiţiile în care vor exista anchete, cu siguranţă cei care au solicitat aceşti bani vor trebui să prezinte cheltuielile decontate. Nu neg că există această posibilitate, dar asta nu înseamnă că trebuie s-o generalizăm, să ne gândim că, vezi Doamne, aceşti bani ar fi pe nedrept încasaţi. Statul român la vremea respectivă a optat pentru acest mecanism mai puţin birocratic, tocmai pentru a exista promptitudine în a interveni. Cu siguranţă se pot face verificări acum”, a mai transmis Ionuţ Stroe.

El a mai fost întrebat cine verifică această situaţie.

“Poate că MAI, poate că serviciile sociale, mă voi uita în acea ordonanţă de urgenţă şi vă voi lămuri, dar este nedrept să spunem că bani care au salvat vieţi au fost speculaţi şi au fost băgaţi în buzunare de te miri ce oameni, care, vezi Doamne, ar fi înşelat statul prin aceste declaraţii pe propria răspundere. Declaraţia pe propria răspundere implică răspundere penală. Trebuie să te verifice şi cu siguranţă sunt instrumente”, a mai declarat Ionuţ Stroe, conform news.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend