Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Florin Cîțu demontează ‘scenariile apocaliptice’: O spune chiar ministerul Finanțelor condus de PSD. Cititul nu a omorât pe nime

Publicat

in

Președintele PNL și al Senatului României a ținut să clarifice ”scenariile apocaliptice” lansate de diverși oameni politici cu privire la datoria publică a României și împrumuturile care s-au făcut la Ministerul de Finanțe.

El susține într-o postare pe contul său de Facebook că tot felul de oameni fără pregătire iși permit să își dea cu părerea despre lucruri pe care nu le cunosc și că de aceea lucrurile trebuie puse la punct. În acest sens el lucrează direct cu materialul clientului și citează din cea mai nouă comunicare a Ministerului Finanțelor Publice condus de un social-democrat despre Datoria publică a României:

”Adevărul iese întotdeauna la suprafață.

Tot felul de așa-ziși specialiști avansează diverse scenarii apocaliptice cu privire la datoria publică a României.

Oameni fără pregătire care vorbesc despre cum funcționează Finanțele unei țări. Toți sunt profesioniști peste noapte.

Critici și acuzații de un an de zile și nimic nu s-a adeverit.

Adevărul este prezentat, astăzi, de ministrul Finanțelor de la partidul foștilor adeversari politici.

“România are a noua cea mai mică datorie publică dintre cele 27 de țări membre UE…la sfârșitul lunii septembrie 2021, indicatorul datorie guvernamentală reprezintă 48,5% din PIB, sub plafonul de 60% stabilit prin Tratatul de la Maastricht.”

“Conform metodologiei Uniunii Europene… cu un nivel de îndatorare de 47,5% din PIB”- Ministerul Finantelor

PS: Cititul nu a omorât pe nimeni.

#RomaniiTrebuieSaStie”, a scris fostul premier.

De menționat că și actualul ministru, Adrian Câciu, vorbea la un moment dat de un audit la MFP cu privire la drumul luat de ”împrumuturile masive”, dar între timp a lăsat deoparte operațiunea.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Separatiștii pro-ruși susțin că preiau controlul în ultimul oraș important din Lugansk care era controlat de ucraineni

Publicat

in

De

Separatiștii pro-ruși susțin că au înconjurat „complet” și preiau controlul în Lysychansk, în estul Ucrainei, un oraș cheie aflat în centrul luptelor intense din ultimele zile.

Instantaneu de razboi in LysychanskFoto: Madeleine Kelly/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Unitățile Miliției Populare din Republica Populară Lugansk (LPR) au intrat în Lysychansk și se află acum în vecinătatea stadionului Șahtiar, care este practic centrul orașului”, a declarat Vitaly Kiselev unul dintre liderii republicii separatiste, citat de TASS.

Anterior, liderul cecen, Ramzan Kadîrov, a scris pe Telegram că unități ale forțelor pro-ruse au ajuns în centrul orașului. „Lysychansk este al nostru”, a scris el.

Separatiștii pro-ruși susțin că au înconjurat „complet” Lysychansk, în estul Ucrainei, un oraș cheie aflat în centrul luptelor intense din ultimele zile.

„Astăzi, miliția populară din Lugansk (armata separatistă, n.red.) și forțele armate ruse au ocupat ultimele înălțimi strategice, ceea ce ne permite să afirmăm că localitatea Lysychansk este complet înconjurată”, a declarat un reprezentant al armatei separatiste Lugansk, citat de TASS și AFP.

Lysychansk este ultimul oraș important din regiunea Lugansk controlat de armata ucraineană.

Este „geamănul” Severodonețk, cucerit săptămâna trecută de ruși după retragerea forțelor ucrainene după o bătălie care a durat câteva săptămâni. Cele două orașe sunt separate de râul Doneț.

Preluarea controlului în Lysychansk ar permite armatei ruse să înainteze apoi spre Sloviansk și Kramatorsk, alte două orașe mari din regiunea industrială Donbas, pe care Moscova încearcă să le cucerească.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Comisia Europeană: Companiile de criptomonede vor avea nevoie de o licenţă şi de garanţii pentru clienţi pentru a emite şi a vinde monede digitale în UE

Publicat

in

De

Companiile din sectorul criptomonedelor vor avea nevoie de o licenţă şi de garanţii pentru clienţi pentru a emite şi a vinde monede digitale în UE, în conformitate cu noile reguli inovatoare convenite de blocul comunitar pentru a îmblânzi o piaţă volatilă, de „Vest Sălbatic”, scrie Reuters, citată de News.ro.

UE reglementează piața criptomonedelorFoto: Millenius / Alamy / Alamy / Profimedia

La nivel global, criptoactivele sunt în mare parte nereglementate, operatorii naţionali din UE fiind nevoiţi doar să efectueze controale pentru combaterea spălării banilor.

Reprezentanţii Parlamentului European şi ai statelor UE au încheiat joi seara un acord cu privire la legea pieţelor criptoactivelor (MiCA).

„Astăzi punem ordine în Vestul Sălbatic al criptoactivelor şi stabilim reguli clare pentru o piaţă armonizată”, a declarat Stefan Berger, un parlamentar german de centru-dreapta care a condus negocierile în numele parlamentului.

Bitcoin, cea mai valoroasă criptomonedă, a scăzut cu 70%

Acesta a mai spus că „scăderea recentă a valorii monedelor digitale ne arată cât de riscante şi speculative sunt acestea şi că este fundamental să acţionăm”.

Pieţele cripto au scăzut puternic în acest an, sub presiunea prăbuşirii monedei stabile terraUSD şi a blocării retragerilor şi transferurilor de către cel mai mare creditor cripto din SUA, Celsius Network.

Bitcoin, cea mai valoroasă criptomonedă, a scăzut cu aproximativ 70% de la recordul său din noiembrie, de 69.000 de dolari, trăgând în jos întreaga piaţă.

Ce prevede noua lege UE

Noua lege confirmă rolul UE în stabilirea standardelor pentru problemele digitale, au spus statele UE.

„Prin noile reguli, furnizorii de servicii de criptoactive vor trebui să respecte cerinţe stricte pentru a proteja portofelele consumatorilor şi să devină răspunzători în cazul în care pierd criptoactivele investitorilor”, au adăugat aceştia.

Acordul va avea nevoie de acordul oficial al Parlamentului European şi al statelor UE pentru a deveni lege, urmat de o perioadă de implementare.

Noua lege oferă emitenţilor de criptoactive şi furnizorilor de servicii conexe un „paşaport” pentru a servi clienţii din întreaga UE, dintr-o bază unică.

Deţinătorilor de monede stabile – un tip de criptomonede conceput pentru a menţine o valoare constantă – li se va oferi o creanţă în orice moment şi în mod gratuit de către emitent, toate monedele stabile fiind supravegheate de organul de supraveghere bancar al blocului, EBA.

Reacțiile din piață

Robert Kopitsch, secretarul general al grupului de lobby Blockchain pentru Europa, care include principalele platforme Binance şi Crypto.com, a declarat că regulile sunt „un sac amestecat”.

„Din cauza schimbărilor de ultimă oră, ne temem de asemenea că monedele stabile nu vor avea nicio modalitate de a fi profitabile”, a spus Kopitsch.

AFME, un organism din industria pieţelor financiare, a declarat că regulile vor aduce certitudine, vor reduce fragmentarea şi vor sprijini dezvoltarea unei pieţe robuste şi care funcţionează bine.

Este nevoie de mai multă claritate, totuşi, pentru a se asigura că deţinătorii criptoactivelor sunt traşi la răspundere în cazuri de neglijenţă sau abatere, şi nu pentru evenimente care nu pot fi controlate de custode, cum ar fi un atac de hacking din partea unui stat, a spus AFME.

Finance Watch, care promovează interesul public în finanţe, a declarat că regulile vor proteja consumatorii şi a salutat noul rol al EBA, după dificultăţile cu care se confruntă monedele stabile.

Ce se întâmplă cu NFT-urile

Multe state, inclusiv Irlanda, Lituania şi Grecia, s-au opus de mult timp includerii jetoanelor nefungibile (NFT), care sunt active digitale care reprezintă obiecte pornind de la artă la videoclipuri.

Însă, sub presiunea legislatorilor UE, compromisul la care s-a ajuns joi seara prevede că „NFT-urile vor fi excluse din domeniul de aplicare, cu excepţia cazului în care se încadrează în categoriile existente de criptoactive”.

Bruxelles-ul va evalua în termen de 18 luni dacă sunt necesare reguli independente pentru NFT.

SUA și UK, două centre cripto majore, nu au aprobat încă reguli similare

Autorităţile naţionale de reglementare vor fi responsabile pentru acordarea de licenţe pentru firmele cripto, dar vor trebui să ţină la curent ESMA, organismul de supraveghere a valorilor mobiliare din UE, despre operatorii mari.

ESMA va dezvolta standarde pentru ca firmele cripto să dezvăluie informaţii despre amprenta lor de mediu şi climatică.

Statele Unite şi Marea Britanie, două centre cripto majore, nu au aprobat încă reguli similare.

Compania din spatele principalei monede stabile USD Coin a numit regulile „o piatră de hotar semnificativă”.

„Deşi niciun corp cuprinzător de reguli nu este perfect… cu toate acestea oferă soluţii practice la probleme cu care alte jurisdicţii abia încep să se confrunte”, a spus firma americană Circle, pe blog.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend