Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

FIX IN PIX – Vrem şi pentru deputaţi !

Avatar

Publicat

in

Veşti bune venite zilele trecute ! Curtea Constituţionalǎ a decis în unanimitate ca aleşii locali care sunt condamnaţi la închisoare cu suspendare îşi pierd mandatul. CCR a luat aceastǎ hotǎrâre la sesizarea preşedintele Klaus Iohannis, fǎcutǎ dupǎ ce Parlamentul votase o prevedere ce îi menţinea în funcţie pe edilii condamnaţi cu suspendare. Vi se pare ciudat cǎ deputaţii votaserǎ împotrivǎ, tocmai în perioada în care îşi votau tot felul de pensii sau facilitǎţi ? Problema mea este alta, anume cǎ decizia preşedintelui de a ataca la CCR moftul parlamentarilor dar şi hotǎrârea judecǎtorilor pare incompletǎ. Mai exact, dacǎ aplici asta la primari, mai exact sǎ îşi piardǎ mandatul dacǎ au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare, de ce sǎ nu fie valabilǎ şi pentru parlamentari. Si ei sunt tot aleşi ai poporului, ba mai mult, ei fac legile în ţara asta, şi atunci, de ce se merge cu jumǎtǎţi de mǎsurǎ ? De ce doar alesul local sǎ îşi piardǎ mandatul şi nu şi parlamentarul mult prea numeros, oricum, mult prea grijuliu cu soarta proprie decât cu cea a cleor care l-au ales ?
Interesant este şi faptul cǎ un ultimele luni prea puţinǎ presǎ a amintit de sesizarea preşedintelui Iohannis, repet, o iniţiativǎ lǎudabilǎ şi care ne aduce aminte de discursul acestuia din campania electoralǎ. Nu cumva este un semn clar cǎ, într-adevǎr , şi presa este adeseori pǎrtaşǎ la matrapazlâcurile aleşilor ? Cǎci despre presa din Argeş nu mai existǎ niciun dubiu din moment ce mai nimeni nu a amintit zilele astea de decizia CCR. Pǎi cum sǎ scrii cǎ primarul cutare îşi va pierde mandatul pentru cǎ are o condamnare cu suspendare. Ce, vrei, sǎ le taie contractul din banul public ? Iar în Argeş, primari cu condamnari cu suspendare sunt destui. La fel şi parlamentari.
Aud însǎ cǎ, la Cotroceni, juriştii lui Iohannis lucreazǎ de zor pentru ca recenta decizie a CCR sǎ fie extinsǎ şi cǎtre parlamentari.  “In opinia noastrǎ, a permite unei persoane care a adus atingere unei valori sociale ocrotite de legea penalǎ şi cu privire la care instanţa a considerat cǎ prezintǎ un pericol social sǎ continue exercitarea mandatului de ales local nu este de naturǎ sǎ asigure exercitarea funcţiilor şi demnitǎţilor publice în coordonatele statului de drept. Astfel, încetarea mandatului de ales local este dictatǎ, pe de o parte, de raţiuni ce ţin de imposibilitatea obiectivǎ a exercitǎrii funcţiei pe perioada executǎrii unei pedepse private de libertate, iar pe de alta parte de nevoia de a asigura protecţia prestigiului funcţiei exercitate, care nu poate fi rezumatǎ doar la îndeplinirea îndatoririlor pe care le impune mandatul de ales local, ci presupune şi pǎstrarea unei conduite sociale, morale care sǎ menţinǎ încrederea acordatǎ de electorat”, a menţionat, pe bunǎ dreptate preşedintele Iohannis. Dacǎ mai citim încǎ o datǎ explicaţia şefului statului, putem stabili clar cǎ ea poate face referire şi la parlamentari.
Da, aceiaşi parlamentari care au votat pentru legea care modificǎ legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, pentru rǎmânera în funcţie a condamnaţilor cu suspendare. Aceiaşi parlamentari care, cam în aceeaşi perioadǎ,  îşi votau tot felul de pensii şi alte avantaje pe perioada mandatului sau dupǎ expirarea mandatului.
Dacǎ CCR a decis cǎ a permite unui primar cu privire la care instanţa a considerat cǎ prezintǎ un pericol social sǎ continue exercitarea mandatului de ales local nu este de naturǎ sǎ asigure exercitarea funcţiilor si demnitǎţilor publice în coordonatele statului de drept, de ce la un parlamentar ar fi de naturǎ sǎ asigure o bunǎ şi corectǎ exercitare a funcţiei ?
Asta este şi motivul pentru care eu, unul, consider cǎ legea trebuie în aşa fel modificatǎ, pe princiciul enuntat zilele trecute de judecǎtorii CCR, astfel încât aplicabilitatea ei sǎ aibǎ efect asupra tuturor aleşilor, nu numai a celor locali, a primarilor, ci şi asupra parlamentarilor. Asta ar fi soluţia corectǎ şi dǎtǎtoare de speranţǎ cǎ, într-adevar, dorim o nouǎ clasǎ politicǎ.

Comenteaza cu profilul de FB

Editorialist, realizator TV, directorul si fondatorul publicatiilor PROFIT si a unei televiziuni. Cu o experienta de 20 ani in presa scrisa a colaborat de-a lungul timpului cu ziare nationale si agentii de presa pentru care a publicat nenumarate reportaje si anchete jurnalistice, multe dintre acestea devenind subiecte pe plan national. Este implicat in televiziune si realizeaza cunoscuta emisiune CHESTIUNI ARZATOARE. Contact e-mail iulian.uta@ziarulprofit.ro

ACTUAL

Ludovic Orban: ‘Guvernul de la Bucureşti a rămas prea mult timp dator autorităţilor locale şi eu cred că trebuie să se schimbe radical abordarea’

Avatar

Publicat

in

De

Prim-ministru României, Ludovic Orban consideră că abordarea Guvernului faţă de autorităţile locale trebuie să se schimbe „radical”, iar în acest sens se fac paşi spre descentralizare.

După ce a participat învestirea primarului ales al Aradului, Călin Bibarţ, şi la constituirea Consiliului Local Municipal, premierul a spus că Bucureştiul a rămas „dator” autorităţilor locale.

„Ştiu că nu prea se obişnuieşte ca un premier să participe la învestirile autorităţilor locale, dar din păcate Guvernul de la Bucureşti a rămas prea mult timp dator autorităţilor locale şi eu cred că trebuie să se schimbe radical abordarea.

Vremea centralismului democratic trebuie să devină complet uitată (…) Noi deja am făcut paşi în direcţia asta, un singur exemplu vă dau, este cel legat de descentralizarea absorbţiei fondurilor europene prin Programul Operaţional Regional. Este un pas important, care va uşura procedurile de obţinere a finanţărilor pentru proiecte importante la nivelul fiecărei comunităţi locale din fiecare regiune a României”, a spus Orban.

El s-a adresat noilor consilieri locali municipali şi primarului şi le-a transmis că Guvernul va fi alături de municipiul Arad şi va susţine mai multe proiecte de dezvoltare a oraşului, între care redarea Cetăţii Aradului circuitului civil şi turistic.

La şedinţa de constituire a CLM Arad au fost prezenţi 22 din 23 consilieri aleşi. Cinci dintre aceştia sunt supleanţi, după ce unii au renunţat la mandate, informează agerpres.ro

Citeşte şi:

Vești importante! Iată cum puteți intra în posesia acestui tip de pensie

Studiu cutremurător! Ce categorie de pacienți riscă fie afectați pentru o perioadă lungă de timp de COVID-19

EXCLUSIV Ascensiune pe bază de familie în Guvernul Orban! În doar câteva luni, de la firmele mamei, a ajuns la Ministerul Muncii, candidat la Primărie, iar acum la Camera Deputaților!

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Ludovic Orban: Este o depăşire nu foarte mare. Îmbolnăvirile nu se produc în şcoală

Avatar

Publicat

in

De

Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă la Timişoara, că îmbolnăvirea elevilor cu noul coronavirus nu se produce în şcoli, deoarece în instituţiile de învăţământ aceştia sunt supravegheaţi de către cadrele didactice şi poartă mască de protecţie.

„Este o depăşire nu foarte mare, în raport cu procentul de 6,3% care a fost până la începerea şcolii, creşterea nu este foarte mare şi vă spun că îmbolnăvirile nu se produc în şcoală. În şcoală, copiii sunt sub supravegherea cadrelor didactice, poartă mască, sunt supravegheaţi inclusiv în pauze, riscul de îmbolnăvire nu apare în cadrul şcolii, ci în afara şcolii”, a declarat Orban, întrebat dacă, în opinia sa e oportună deschiderea şcolii, în contextul în care numărul de îmbolnăviri la copii e depăşit de cel de la începutul pandemiei şi până în prezent, conform News.ro.

Vezi și:Vești importante! Iată cum puteți intra în posesia acestui tip de pensie

Studiu cutremurător! Ce categorie de pacienți riscă fie afectați pentru o perioadă lungă de timp de COVID-19

EXCLUSIV Ascensiune pe bază de familie în Guvernul Orban! În doar câteva luni, de la firmele mamei, a ajuns la Ministerul Muncii, candidat la Primărie, iar acum la Camera Deputaților!

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PROMO CAMPANIE

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend