Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Fitch a confirmat ratingul municipiului Oradea la ‘BBB minus’, cu perspectivă stabilă

Publicat

in

Fitch Ratings a confirmat vineri ratingurile pentru creditele pe termen lung în valută şi monedă locală ale municipiului Oradea la ”BBB minus”, perspectiva asociată fiind stabilă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară potrivit Agerpres.

De asemenea, agenţia a menţinut calificativul pe termen scurt în valută la ”F3”.

Confirmarea de către Fitch a ratingurilor pentru creditele pe termen lung în valută şi în monedă locală reflectă o combinaţie între evaluarea privind nivelul mediu redus al profilului de risc şi nivelul adecvat al datoriei.

Fitch se aşteaptă ca performanţa fiscală financiară a oraşului şi deficitul determinat de cheltuielile de capital să fie finanţate prin noi datorii. Sustenabilitatea datoriei rămâne solidă la acest nivel al datoriei.

Pentru perioada 2020-2023, Fitch estimează că avansul veniturilor operaţionale va fi în linie cu nivelul aşteptat al inflaţiei, cheltuielile operaţionale vor creşte cu 5%, proporţia cheltuielilor de capital va rămâne la aproximativ 40% din totalul cheltuielilor.

Ratingurile municipiului Oradea sunt limitate de cele ale României (rating ”BBB minus”, cu perspectivă stabilă). Prin urmare, o îmbunătăţire a calificativelor României va duce la o acţiune corespunzătoare de rating în cazul municipiului Oradea, apreciază agenţia de evaluare financiară. Similar, ratingurile pot fi revizuite în scădere ăn cazul în care coeficientul de îndatorare al municipiului Oradea se deteriorează, iar înrăutăţirea calificativelor României va duce la o acţiune corespunzătoare de rating în cazul municipiului Oradea.

Oradea este reşedinţa judeţului Bihor (are 196.367 locuitori), beneficiază de pe urma proximităţii graniţei cu Ungaria şi, în urma înfiinţării unui parc industrial, a devenit atractivă pentru investitori şi pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă.

Expansiunea parcului industrial a sprijinit investiţiile directe străine şi locale (care au ajuns până acum la 285 de milioane de euro) şi crearea a 6.250 de noi locuri de muncă, sprijinind piaţa locală a forţei de muncă.

Luând în considerare PIB-ul per capita al judeţului Bihor (26.500 dolari în 2018), Fitch estimează că PIB-ul per capita local al municipiului Oradea este peste cel al judeţului, reflectând statutul său de reşedinţă. PIB-ul per capita al judeţului Bihor este de aproximativ două ori mai ridicat decât al României (12.000 dolari în 2018) iar rata şomajului în judeţul Bihor (de 1,5% în 2018) este mult sub cea a României (3,5% anul trecut)

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Bogdan Aurescu, de Ziua Românilor de Pretutindeni: În această perioadă, legăturile cu românii de pretutindeni s-au dovedit mai strânse

Publicat

in

De

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis, duminică, un mesaj de Ziua Românilor de Pretutindeni în care a vorbit despre importanţa păstrării legăturilor sufleteşti, chiar şi atunci când legăturile fizice sunt mai greu de păstrat din cauza pandemiei. ”În această perioadă, când distanţele s-au dovedit mult mai greu de parcurs, legăturile cu românii de pretutindeni s-au dovedit mai strânse”, a transmis Aurescu.

”Cu ocazia celebrării Zilei Românilor de Pretutindeni, mă bucur să am ocazia de a transmite gânduri de sănătate, prosperitate şi încredere tuturor românilor aflaţi în afara graniţelor ţării. În momentele de bucurie, ca şi în împrejurările dificile cum sunt cele pe care le-am trăit în ultimele luni, gândurile şi acţiunile mele şi ale personalului din Ministerul Afacerilor Externe se îndreaptă către românii din afara graniţelor. În acest an, priorităţile au impus soluţii imediate pentru situaţii limită sau delicate şi au făcut mai dificile activităţi pe care le consideram normale în condiţii obişnuite”, a transmis Aurescu.

Un consilier al lui Ludovic Orban a răbufnit după poza devenită virală pe internet: ‘Este ori o lucrătura securistă de 2 lei, ori trădare din interior

Potrivit acestuia, Ziua Românilor de Pretutindeni ”reprezintă o sărbătoare şi este cu atât mai important să o celebrăm când legăturile de suflet rămân puntea cu cei dragi şi o reconfirmare a valorilor şi identităţii care ne leagă oriunde ne-am găsi”.

”În contextul special din acest an, impus de pandemia de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe s-a concentrat în mod deosebit pe asigurarea drepturilor şi sprijinirea românilor din străinătate, atât cei care sunt rezidenţi în alte state, cât şi cei care au fost surprinşi acolo temporar din raţiuni personale, medicale, pentru studii sau la muncă în afara ţării. Misiunea cea mai importantă, dincolo de continuitatea serviciilor, a fost oferirea de asistenţă consulară şi facilitarea repatrierii pentru cei în situaţii deosebite, respectiv informarea constantă a acestora asupra măsurilor adoptate de celelalte state, inclusiv din perspectiva riscurilor şi a dificultăţilor pe care deplasările în străinătate le implică. A fost dificil şi am învăţat cu toţii din aceasta criză. Este motivul pentru care pot să spun că MAE este astăzi cu mai multe lecţii învăţate pe acest palier atât de important pentru români şi comunităţile româneşti de pretutindeni”, a mai transmis Aurescu.

Acesta afirmă că s-a acţionat, împreună cu alte ministere, cât şi în strânsă cooperare cu celelalte state membre ale Uniunii Europene şi cu Aliaţii noştri din NATO, în spiritul responsabilităţii şi al solidarităţii, pentru a găsi soluţii la provocările nemaiîntâlnite generate de pandemia de COVID-19.

”În această perioadă, când distanţele s-au dovedit mult mai greu de parcurs, legăturile cu românii de pretutindeni s-au dovedit mai strânse. În acest spirit, dorim să consolidăm relaţia cu comunităţile de români pe baza experienţelor care au întărit încrederea noastră reciprocă. Subliniez, o dată în plus, importanţa menţinerii şi dezvoltării legăturilor cu românii din afara graniţelor, care contribuie constant, fiecare în parte, dar mai ales împreună, la promovarea României şi a limbii române, precum şi a valorilor noastre culturale. La mulţi ani tuturor românilor de pretutindeni”, este mesajul ministrului de Externe.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Clubul Athletic Bilbao a anunţat prelungirea contractului tehnicianului Gaizka Garitano

Publicat

in

De

Clubul Athletic Bilbao a anunţat, duminică, prelungirea cu un sezon a contractului tehnicianului Gaizka Garitano, anunță news.ro.

Noul acord este valabil până la 30 iunie 2021.

Un consilier al lui Ludovic Orban a răbufnit după poza devenită virală pe internet: ‘Este ori o lucrătura securistă de 2 lei, ori trădare din interior

Gaizka Garitano pregăteşte echipa Athletic Bilbao din decembrie 2018. În acest an, formaţia sa a ajuns în finala Cupei Spaniei, meci în care va întâlni echipa Real Sociedad.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PITEȘTI

Publicitate
Publicitate

Mioveni

În Trend