Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

ACTUAL

Finanțarea europeană asigură dezvoltarea durabilă și tranziția spre o economie ecologică, verde

Publicat

in

ASOCIAȚIA FORESTIERILOR DIN ROMÂNIA – ASFOR a prezentat în data de 9 iunie 2020 ministrului Costel Alexe un set de propuneri menite să asigure stabilitatea economiei forestiere și nevoile de lemn ale populație. Evenimentul a fost organizat de Universitatea Transilvania din Brașov, cu participarea mai multor factori de decizie și reprezentanți ai asociațiilor profesionale din domeniu.

Au fost propuse intervenții pe termen scurt: sprijin pentru plata salariilor angajaților din sectorul forestier și prelucrarea primară a lemnului, pentru achiziția dispozitivelor IT necesare implementării SUMAL, pentru achiziția de clupe electronice și aplicații electronice de măsurare – intervenții menite să contribuie la asigurarea trasabilității lemnului recoltat.

Angajații din domeniul exploatării și prelucrării primare a lemnului au nevoie de un sprijin asemănător celui primit de angajații din domeniul construcțiilor și anume scutirea de la plată a impozitului și a asigurărilor de sănătate. În același timp se impune găsirea unor soluții de finanțare a unor programe de calificare a muncitorilor din exploatarea și prelucrarea primară a lemnului. O soluție ar putea fi fondurile europene alocate prin Green Deal.

În pădure muncitorii forestieri sunt frecvent expuși accidentelor de muncă. Un sprijin pentru dotarea cu echipamente de protecție ar fi acceptarea la deducerea din impozitul pe venit, total sau parțial, a sumelor folosite pentru achiziția echipamentelor de protecție dar și a costurilor cu activitățile de autorizare specifice (ISCIR, ITM, etc). Este necesară finanțarea, în aceleași condiții de deductibilitate, a unor asigurări colective de viață pentru muncitorii care activează în exploatarea lemnului.

Se impune același tratament fiscal al accizei la carburanți precum cel aplicat în agricultură și piscicultură. În acest sens este corect să fie eliminate accizele pentru carburanții folosiți în lucrările din pădure sau depozite.

Stabilitatea și dezvoltarea economiei forestiere pe termen lung trebuie să se realizeze prin investiții asigurate din fondurile puse la dispoziție de Uniunea Europeană.

Construcția drumurilor forestiere și a depozitelor de lemn garantează protejarea mediului, crește siguranța muncii, asigură un grad de colectare mai ridicat dar și o utilizare mult mai eficientă a lemnului.

ASFOR a prezentat în data de 9 iunie 2020 ministrului Costel Alexe un set de propuneri menite să asigure stabilitatea economiei forestiere și nevoile de lemn ale populație.

Sectorul forestier are nevoie de tehnologii moderne de recoltare și prelucrare a lemnului, în acest sens este necesar să fie accesate linii de finanțare care să permită investiții în utilaje, unelte și echipamente folosite în lucrările specifice de recoltare, colectare, sortare a lemnului dar și în producția de produse din lemn.

Recoltarea sustenabilă și valorificarea superioară a lemnului are ca scop principal asigurarea nevoilor interne de lemn ale României, lemn pentru construcții, mobilă, industrie, foc, dar și exportul de produse din lemn.

Prin programe dedicate statul trebuie să încurajeze utilizarea lemnului în construcții și în special casele din lemn, edificate atât de autoritățile publice, cât și de persoanele fizice și juridice. Reducerea cotei TVA pentru lemnul utilizat în construcții la 5%, poate stimula utilizarea lemnului în construcții.

Un procent important din populația aflată în mediul rural se încălzește folosind lemnul. Pentru o utilizare eficientă a resursei de lemn, România are nevoie de un program de finanțare a achiziției instalațiilor de încălzire cu randament de ardere ridicat și de eliminare a TVA pentru lemnul de foc.

Noile programe de finanțare, că vorbim de PAC (Politica Agricolă Comună) prin FEADR, că vorbim de granturi de 200 mii euro prin AFM (Administrația Fondului de Mediu), trebuie să se adreseze IMM-urilor românești și să încurajeze obținerea de produse din lemn, case din lemn și mobilier. Prin aceste măsuri cu siguranță va crește gradul de prelucrare a lemnului și de ocupare a forței de muncă.

Lemnul și produsele din lemn înseamnă 3,5% din PIB, 2,8 miliarde de euro input de valută în economia românească din exporturi, 1,9 miliarde de euro plus la balanța comercială. România are în acest moment o șansă unică de a se adapta rapid la noua politică europeană de dezvoltare a unei noi economii ecologice, verzi.

(https://asfor.ro/2020/06/10/finantarea-europeana-asigura-dezvoltarea-durabila-si-tranzitia-spre-o-economie-ecologica-verde/)

PREȘEDINTE

Ciprian Dumitru MUSCĂ

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Fost premier al României: ‘Războiul va continua. Putin moare de grija Europei, dar și-a distrus țara lui’

Publicat

in

De

Victor Ponta, fostul premier al României, a vorbit despre războiul din Ucraina și a făcut câteva previziuni cu privire la continuarea ostilităților din partea Rusiei. De asemenea, fostul prim-ministru a precizat care sunt, în opinia sa, statele care vor avea de câștigat și de pierdut în urma conflictului din estul Europei.

„M. Tucă: Cum crezi că vor continua ostilitățile? Cum va continua războiul?

Victor Ponta: În primul rând, războiul va continua. Asta e vestea proastă. Nu va ceda nimeni de nicio parte. Până la urmă, toată lumea care avea pretenții de analiză spunea că Putin vrea să ia Mariupolul, ca e o chestiune strategică și poate și Odesa și gata. Dar acum va continua războiul. Eu cred că Europa va pierde în continuare. Noi pierdem economic și ceilalți, că e vorba de America, China, Turcia și cine va fi, vor câștiga. Ucraina va fi o țară, totuși, distrusă mult timp, Rusia este o țară distrusă, economic vorbind, și politic. Putin moare de grija Europei, dar și-a distrus țara lui.

M. Tucă: Până una alta, el a câștigat mai mult de când a început războiul.

Victor Ponta: Nu, nu cred. Asta nu cred.

M. Tucă: Din petrol, da. Că are de pierdut, asta e adevărat.

Victor Ponta: De acord. Dar per-total, și-a cam distrus țara”, conform gândul.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Vladimir Putin a trimis soldații la ‘moarte’! Șeful diplomației UE, Josep Borrell: ‘Dacă este adevărat că Rusia și-a pierdut 15% din trupele de la începutul războiului, acesta este un record mondial al pierderilor unei armate care invadează o țară’

Publicat

in

De

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a susținut că dacă pierderile suferite de Rusia se vor confirma, țara marchează un record mondial.

Afirmațiile au fost făcute la Bruxelles, după o întâlnire a miniștrilor apărării din blocul comunitar, șeful pentru politică externă al Uniunii Europene subliniind că nu poate estima cât timp „poate rezista Rusia”.

Josep Borell a spus că Uniunea Europeană va susține în continuare Ucraina, prin furnizarea de echipamente militare.

„Nu aș îndrăzni să fac estimări despre cât timp poate rezista Rusia… Dacă este adevărat că Rusia și-a pierdut 15% din trupele de la începutul războiului, acesta este un record mondial al pierderilor unei armate care invadează o țară”, a spus acesta.

Moscova refuză să-și recunoască pierderile

Moscova și-a abandonat soldații căzuți pe front și nu-i declară morți, ci dispăruți. Interceptări obținute de Serviciul ucrainean de informații (SBU) arată cum asta a devenit o afacere pentru unii ruși aflați pe front.

SBU a interceptat o convorbire telefonică între un soldat rus ce luptă în Ucraina și soția sa. El îi spune că mii de cadavre de militari ruși sunt adunate într-o zonă păzită din regiunea Donețk.

„Nu e morgă, e un depozit. Este imens acest… câmp – un fel de câmp sau un depozit de deșeuri… Împrejmuit cu gard, păzit, nimeni nu are voie să intre. Și, pe scurt, aduc mii (de cadavre – n.r.) aici. O grămadă de înălțimea unui om”, îi spune soldatul rus soției sale, conform b1tv.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend