Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Financial Times traduce creșterile salariale masive din România și alte țări din Europa: ‘O nouă etapă în procesul de transformare’

Publicat

in

La 30 de ani de la căderea Zidului de la Berlin, ţările din Europa Centrală sunt nerăbdătoare să treacă la o nouă etapă în procesul lor remarcabil de transformare din foste state comuniste în economii de piaţă dinamice şi deplin integrate în lanţurile de aprovizionare europene, scrie Financial Times, potrivit Agerpres.

Premierul polonez a anunţat săptămâna trecută că vrea să pună punct capitolului mâinii de lucru ieftine şi salariilor reduse care au supra-alimentat economia poloneză după aderarea la Uniunea Europeană în 2004. Cu câteva zile înainte de alegerile generale care au avut loc duminică, Mateusz Morawiecki a promis că va majora salariul minim cu 78% până în 2023. O astfel de majorare, de la 2.250 de zloţi pe lună la 4.000 de zloţi (1.030 dolari) pe lună ar duce salariul minim din Polonia la 60% din salariul mediu în Europa.

Salariile cresc semnificativ şi în alte ţări din regiune. În Cehia, unde rata şomajului a ajuns la 2%, salariul brut a crescut cu 8% anul trecut în timp ce productivitatea per muncitor a crescut cu 1,5%. Muncitorii de la Skoda, un constructor auto deţinut de grupul german Volkswagen care este responsabil pentru 7% din PIB-ul Cehiei, au primit o majorare salarială de 12%.

Similar, muncitorii Audi din Ungaria au obţinut o majorare salarială de 18% în acest an, după ce o scurtă grevă la o uzină din Ungaria care este cel mai mare producător de motoare din Europa a afectat producţia la uzinele Audi din Germania. Costul mediu orar al forţei de muncă a crescut cu peste 10% anul trecut în Ungaria, Slovacia, România şi Bulgaria.

Citește și: Păzea! Traian Berbeceanu, în Guvernul Orban! Rareș Bogdan a făcut marele anunț

Economiştii susţin că majorarea costurilor cu salariile reprezintă un mecanism de piaţă standard care duce la creşterea bunăstării generale prin faptul că îi determină pe muncitori să migreze de la firmele slabe spre cele mai profitabile care pot plăti salarii mai mari.

„Dacă te uiţi la decalajul de productivitate între firmele micro şi cele mari din regiune, acesta este mult mai mare decât în Europa Occidentală. Şi există un număr mare de firme zombi care nu sunt suficient de profitabile pentru a supravieţui dar împiedică forţa de muncă să fie utilizată într-un mod mai productiv”, susţine Mateusz Szczurek, de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Potrivit acestuia, combinaţia dintre schimbările demografice rapide şi majorarea dramatică a salariului minim ar putea fi extrem de distrugătoare în cazul Poloniei, pentru că va pune la zid micile firme.

Citește și: Ludovic Orban s-a aliat cu dușmanul de moarte al lui Liviu Dragnea! A fost publicat în Monitorul Oficial

Cu universităţi subfinanţate şi o pondere mică a cheltuielilor alocate cercetării&dezvoltării comparativ cu alte state din UE, guvernele statelor din Europa Centrală vor trebui să muncească din greu pentru a se asigura că forţa lor de muncă poate migra spre activităţi cu înaltă pregătire şi cu valoare adăugată mare. Chiar şi aşa, economiile din Europa Centrală au făcut progrese mari comparativ cu perioada în care mâna de lucru ieftină era singura atracţie. De exemplu, muncitorii slovaci din industria auto sunt la fel de productivi ca şi omologii lor germani iar întreprinderile locale dinamice sunt responsabile pentru o pondere din ce în ce mai mare a economiilor din regiune.

Însă acesta nu este discursul pe care îl auzi din partea liderilor regionali, subliniază Financial Times. De exemplu, premierul Cehiei, Andrej Babis, critică în mod frecvent băncile străine, care domină sectorul financiar local, pentru că repatriază profituri prea mari. La rândul său, atunci când a anunţat majorarea salariului minim, premierul polonez Mateusz Morawiecki i-a acuzat pe reformatorii liberali, care au pus la punct tranziţia economică a Poloniei, că din cauza lor fructele creşterii economice merg spre hotare în loc să ajungă în buzunarele majorităţii cetăţenilor polonezi.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Ciucă mărturisește că este gurmand, cultivă roșii în grădină și gătește ciorbă de praz (video)

Publicat

in

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat joi seară, la România TV, că îi place să mănânce și că foarte rar consumă carne, conform news.ro.

„Îmi place să mănânc, e şi o chestiune genetică, nu provin dintr-o familie de oameni supli, dar într-adevăr îmi place să mănânc”, a spus liderul Senatului.

„Nu sunt carnivor, mănânc foarte rar carne. Îmi place să mănânc mâncărurile cu care am crescut la bunica, la mama… sarmalele de post şi ciorba de fasole fără afumătură, ciorba de roşii, că acolo (în zona sa natală – n.r.) se cultivă roşii multe, e bazin legumicol”, a povestit Nicolae Ciucă.

Care este ingredientul minune

El consideră că ciorba de roşii este „o minunăţie”, îi place ciorba de praz acrită cu zeamă de varză şi mărturiseşte că îi place şi ciorba de „raci” denumire dată unor ardei uscaţi. El a povestit că acreşte ciorba cu zeamă de varză, dar că foloseşte şi corcoduşe acre sau aguridă – struguri necopţi care se pun la congelat şi sunt folosiţi peste iarnă în Oltenia.

„Cimbrul este, după mine, ingredientul minune care merge la aproape orice”, a mai spus Ciucă.

Preşedintele Senatului a precizat că are o parcelă de teren de 80 de metri pătraţi pe care cultivă legume și că face acasă bulion de roşii. El admite că soţia sa se ocupă de gătit, de pregătirea răsadurilor pentru grădină, de plata facturilor, dar spune că lui îi place să facă piaţa.

Liderul liberal mai spune că îi plac foarte mult jocurile populare în special cele din zona Luncii Dunării. Statutul de bunic este, după părerea lui Ciucă, „cea mai mare binecuvântare care i se poate întâmpla unui om în viaţă”.

Citeste mai mult

NATIONAL

Breaking: Atacul Rusiei asupra Ucrainei – În Polonia au fost mobilizare avioanele NATO și cele naționale

Publicat

in

Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze şi-a mobilizat propriile avioane şi pe cele aliate din cauza atacului intens cu rachete al Rusiei asupra teritoriului ucrainean care a avut loc în cursul nopţii de joi spre vineri.

Dimineaţă devreme, armata poloneză a postat pe X un mesaj prin care şi-a avertizat cetăţenii că avioane poloneze şi aliate zboară în spaţiul aerian polonez, ceea ce poate provoca zgomot în partea de sud-est a ţării.

„În această seară se observă o activitate intensă a aviaţiei cu rază lungă de acţiune a Federaţiei Ruse, legată de lansarea unor lovituri cu rachete asupra unor obiective situate pe teritoriul Ucrainei. Au fost iniţiate toate procedurile necesare pentru a asigura securitatea spaţiului aerian polonez”, a transmis Comandamentul.

Polonia a luat măsuri după ce rachetele Rusiei au intrat în spațiul său aerian

Măsurile Poloniei vin după ce în noaptea de 24 martie, într-un alt atac, una dintre rachetele de manevră lansate de aviaţia rusă cu rază lungă de acţiune a intrat în spaţiul aerian polonez timp de 39 de secunde. Polonia l-a convocat pe ambasadorul rus la Varşovia pentru a-i înmâna o notă de protest şi a cere explicaţii, dar acesta nu a răspuns solicitării poloneze. În acelaşi timp, ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysh, a declarat că Polonia ar fi doborât racheta rusă dacă ar fi existat semne că aceasta se îndrepta spre o ţintă de pe teritoriul polonez.

Rusia a lansat în cursul nopţii un puternic atac aerian asupra instalaţiilor energetice din Ucraina, folosind diferite tipuri de rachete şi drone de atac. Apărarea aeriană ucraineană a anunţat că a distrus 84 din cele 99 de ţinte aeriene inamice folosite de Rusia pentru a ataca diverse regiuni din Ucraina.

În România sunt suspiciuni că o dronă ar fi explodat în Insula Mare a Brăilei, autorităţile căutând indicii în acest sens după ce au fost sesizate de localnici.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend