Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

Financial Times: Cum reușesc cei mai bogați americani să scape de plata oricărui impozit

Publicat

in

Cei mai bogați sunt în măsură să acumuleze averi enorme, dar nu plătesc impozite decât atunci când decid să-și vândă active

SUA au de vreme îndelungată două sisteme fiscale: unul pentru oamenii care muncesc pentru a putea trăi și un altul pentru bogați. Mulți dintre cei mai bogați miliardari ai Americii nu au plătit practic niciun impozit pe sutele de miliarde de dolari pe care și le-au adăugat averilor în ultimul deceniu, după cum a dezvăluit un articol stupefiant publicat recent de ProPublica, scrie Financial Times într-un editorial, citat de Rador.

Detaliile acestei povești, bazate pe date ale fiscului american (IRS) scurse în presă, pot fi șocante. Dar de fapt nu este decât încă o confirmare a unui lucru pe care noi îl cunoșteam de multă vreme. Și nu e vorba aici de lacune legislative, ci de tratamentul fundamental diferit rezervat bogaților care e încastrat în nucleul codului fiscal american.

Oamenii care muncesc pentru a-și câștiga existența – marea majoritate a americanilor – plătesc impozite la rate care variază cam între 10 și 40%. Unele sume sunt colectate săptămânal direct din salariul lor, iar o dată pe an ei completează un formular fiscal și fie trebuie să mai plătească încă un pic la IRS, fie li se restituie o mică sumă care le fusese reținută în exces.

Cei bogați, pe de altă parte, nu au nevoie de salarii. Ei pot folosi pur și simplu instrumente financiare derivate sau împrumuturi pentru a-și acoperi traiul de zi cu zi, astfel că ei nu au nevoie să aibă niciun fel de „venit impozabil”. Își pot angaja contabili pentru a le administra finanțele și a decide în numele lor dacă și când e cazul să plătească vreun impozit. Din cauză că SUA nu impozitează veniturile din capital decât la vânzarea de active, bogații sunt în măsură să acumuleze venituri enorme, complet neimpozitate, cu excepția cazului în care se decid să-și vândă din active.

Acesta e modul în care cei mai bogați 25 de americani au fost capabili să acumuleze în intervalul 2014-2018 401 miliarde de dolari, pentru care s-a plătit impozit decât 3,4% din acest total. Tuturor le-au crescut averile în mod fabulos, dar din cauză că nu și-au vândut din activele pe care le dețin, cărora între timp le-a crescut valoarea, ei nu datorează fiscului mai nimic pentru această creștere a averii.

Distincția pe care o face codul nostru fiscal între a face bani dintr-o „creștere a averii”, respectiv din „venituri”, creează un avantaj enorm doar pentru cei mai bogați americani.

Potrivit acestuia, modul în care fac bani bogații, prin investiții ce cresc în valoare, nu ar trebui impozitat, în vreme ce modul în care toți ceilalți fac bani, prin venituri, ar trebui impozitat. E o distincție deplin arbitrară. Da, există o diferență între un activ căruia i se mărește valoarea și un venit propriu-zis. Dar pentru cei mai bogați americani, această distincție nu e relevantă. Bogăția e bogăție, indiferent sub ce formă e deținută.

Nu există nimic intrinsec în economie care să spună că nu poți impozita profiturile din capital netransformate încă în lichidități. Nu este vreo lege imuabilă a economiei, este o opțiune politică deliberată, opțiune care, ținând cont de explozia inegalității din SUA în ultimele decenii, pare a fi una destul de proastă. Investitorilor bogați – cum sunt și eu, un fost director pe Wall Street – pur și simplu nu ar trebui să li se permită să aleagă când să plătească impozit și când nu pe investițiile lor.

Două soluții avem. Prima ar fi să se impoziteze în fiecare an profiturile din capital netransformate încă în lichidități. Senatorul Ron Wyden a depus deja un proiect de lege pe care l-a denumit „mark-to-market” și care ar face exact acest lucru, iar acum pare că vrea să-l propună din nou, ca urmare a investigației ProPublica.

A doua ar fi să se perceapă un impozit anual pe averile celor ultra-bogați, după cum au propus senatorii Elizabeth Warren și Bernie Sanders.

Ambele abordări își au avantajele și dezavantajele lor, dar oricare dintre ele ar constitui o ameliorare considerabilă față de actualul statu-quo.

Deși negocierile în curs din Congres pe tema măririi impozitelor pentru bogați nu par a include pe moment niciuna dintre aceste propuneri, presiunea publică în favoarea unei acțiuni agresive în această chestiune nu va putea decât să crească, și din motive întemeiate. Nu poate exista vreo justificare pentru un cod fiscal care permite ca indivizii cei mai bogați din țară să nu plătească aproape deloc impozite.

[Articol de Morris Pearl (președintele asociației Patriotic Millionaires) – The Financial Times / Traducere: Rador]
Citește și:

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Record de căldură în India: Temperaturile au ajuns la aproape 50 de grade Celsius

Publicat

in

De

​Un val de căldură intensă s-a abătut asupra nordului Indiei, temperaturile atingând un record de 49,2 grade Celsius în unele zone din capitala New Delhi, informează luni BBC și Agerpres.

Recorduri de caldura in IndiaFoto: Sanchit Khanna-Hindustan Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

Acesta este al cincilea val de căldură care se abate asupra capitalei Indiei din luna martie. Oficialii din multe părţi ale ţării au cerut populaţiei să ia măsuri de precauţie, deoarece temperaturile vor rămâne ridicate.

Ei au avertizat că valul de căldură ar putea cauza probleme de sănătate persoanelor vulnerabile, printre care sugarii, vârstnicii şi persoanele cu boli cronice.

Himachal Pradesh, Haryana, Uttarakhand, Punjab şi Bihar au fost statele afectate în special de temperaturi ridicate în decursul ultimelor zile, a anunţat Departamentul meteorologic din India. Acesta a adăugat că deşi temperaturile ar putea scădea cu 2-4 grade Celsius în unele zone, căldura intensă va continua.

Căldura a făcut ravagii în India în ultimii ani

Valurile de căldură au distrus milioane de vieţi şi mijloace de trai în nordul Indiei în această vară. La începutul acestei luni, premierul Narendra Modi le-a cerut miniştrilor-şefi ai statelor indiene să elaboreze planuri pentru a atenua impactul căldurii extreme, deoarece temperaturile au crescut mai repede decât de obicei.

Deşi valurile de căldură sunt frecvente în India, în special în lunile mai şi iunie, vara a debutat mai devreme în acest an, cu temperaturi ridicate începând din martie, când a sosit primul val de căldură.

Temperaturile maxime medii pentru luna martie au fost cele mai ridicate din ultimii 122 de ani.

Potrivit think-tank-ului Centrul pentru Ştiinţă şi Mediu, valurile de căldură timpurii din acest an au afectat aproximativ 15 state indiene, inclusiv statul nordic Himachal Pradesh, cunoscut de obicei pentru temperaturile sale plăcute.

O situație similară este înregistrată în Pakistanul învecinat, de asemenea afectat de temperaturi extreme, experții temându-se că și aici temperaturile ar putea ajunge la 50 de grade Celsius.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Bătălie la PSD pentru primăria sectorului 5: Daniel Florea și Vlad Piedone vor să candideze / Ce le-a răspuns Ciolacu

Publicat

in

De

Fostul primar, Daniel Florea și fiul actualului primar arestat, Vlad Popescu Piedone vor să candideze pentru fotoliul de edil al sectorului 5. Cei doi deputați și-au anunțat luni, intenția în ședința PSD, și au cerut sprijinul partidului în acest sens, susțin surse politice pentru HotNews.ro.

Vlad Popescu Piedone și Marcel Ciolacu, ședință Camera Deputaților 1Foto: Facebook

Solicitarea celor doi l-ar fi deranjat pe președintele PSD, Marcel Ciolacu care le-a replicat că partidul are alte priorități acum și nu alegerile parțiale care ar urma să aibă loc peste șase luni.

„Agenda partidului o face PSD, nu persoane din PSD. Vom lua o decizie în forurile de conducere când va fi cazul. Până atunci ar trebui să ne preocupăm de guvernare. Partidul decide, nu unul sau altul”, le-ar fi spus Ciolacu celor doi parlamentari.

Daniel Florea este la al doilea mandat de deputat după ce în perioada 2016-2020 a fost primarul sectorului 5. În perioada în care a fost primar, Florea a fost acuzat că a contractat lucrări la prețuri exorbitante.

În prezent acesta este anchetat de procurorii DNA care au efectuat mai multe percheziții în două dosare de corupție, în care au fost vizați și fostul primar al Sectorului 1 al Capitalei, Daniel Tudorache și fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie. Perchezițiile în aceste cazuri ar avea legătură cu achiziții de tablete pentru elevi.

Vlad Popescu Piedone este deputat PSD de Suceava din 2020. Acesta a candidat din partea partidului lui Dan Voiculescu PPU-SL și susținut pe lista PSD. Vlad Piedone și-a anunțat public intenția de a candida pe locul rămas vacant după arestarea tatălui său Cristian Popescu Piedone. „Voi continua alături de cetățenii Sectorului 5 și de echipa tatălui meu să facem imposibiliul… posibili”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Piedone a cerut din închisoare susținerea fiului la primărie

Postarea a fost făcută după ce, Cristian Popescu Piedone le-a cerut, din închisoare, locuitorilor sectorului 5 să aibă încredere în fiul său, Vlad Popescu Piedone. „Fiul meu Vlad vă este la dispoziție așa cum v-am fost eu! Orice probleme aveți, orice planuri aveți pentru comunitate, vorbiți, vă rog, cu Vlad! Este tânăr, este părinte, este muncitor și, împreună cu echipa Piedone, poate face în sectorul 5 exact ceea ce trebuie! Împreună cu Vlad, continuați să faceți imposibilul… posibil”, a fost mesajul lui Cristian Popescu Piedone.

Primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat săptămâna trecută în dosarul Colectiv la patru ani de închisoare. Piedone s-a predat la penitenciarul Rahova la câteva ore după pronunțarea sentinței.

USR și PNL au proprii candidați

USR și-a stabilit deja candidatul pentru primăria sectorului 5 în persoana lui Alexandru Dimitriu, fost secretar de stat la Ministerul Justitiei, potrivit surselor HotNews.ro.

Liberalii nu au discutat încă în forurile statutare nominalizări pentru alegerile parțiale de la sectorul 5. În 2020 , liberalul Cristian Băcanu a fost candidatul comun al PNL-USR-PLUS. Cristian Băcanu a ieșit al treilea în Sectorul 5, după Cristian Piedone și Daniel Florea. Distanța față de Florea a fost mai mică de un procent, iar de Piedone l-au despărțit aproape trei procente.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend