Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Financial Times: Criza energetică din China, efect în lanț în SUA și Europa

Publicat

in

Criza energetică din China riscă să perturbe pe termen lung lanţurile de aprovizionare, cumpărătorii din Europa şi Statele Unite fiind nevoiţi să aştepte mai mult mărfurile din cauza reducerii producţiei de către fabricile chineze, relatează Financial Times.

Proprietarilor de fabrici din China şi clienţilor lor din întreaga lume li s-a spus să se pregătească ca întreruperea alimentării cu energie electrică să devină o parte a vieţii, în condiţiile în care preşedintele Xi Jinping vrea să reducă dependenţa celei de-a doua mari economii a lumii de cărbune, informează News.ro.

Lipsa carburanţilor a redus electricitatea furnizată gospodăriilor din nord-estul Chinei şi a provocat întreruperi ale activităţilor la fabricile din toată ţara.

Cererea de energie creşte însă în continuare, pe fondul cererii record pentru exporturile chineze, iar problemele vor fi agravate de perspectiva temperaturilor scăzute în timpul iernii.

În pofida valului de intervenţii ale guvernului condus de premierul Li Keqiang, producătorii chinezi şi multinaţionalele au fost îndemnate să sporească eficienţa energetică în fabricile lor şi să accelereze investiţiile în energie regenerabilă.

Trueanalog Strictly OEM, o fabrică care produce difuzoare lângă Guangzhou, este emblematică pentru criza care deja loveşte exportatorii din cauza întreruperilor frecvente ale furnizării de electricitate.

Proprietarul Philip Richardson a spus că compania sa se află într-o permanentă cursă de recuperare. ”Este efectul domino atunci când tăiaţi energia electrică: afectează direct adezivul folosit în linia de producţie, trebuie să resetăm, elimină 20-30% din productivitate din zi. . . Este într-adevăr o bătaie de cap “, a spus el.

Will Jones, directorul operaţional al British Home Enhancement Trade Association, a declarat că o treime dintre membrii săi din sectorul bricolajului şi grădinăritului au raportat că furnizorii şi-au extins termenele de livrare.

Efectul, a spus Jones, a fost o presiune inflaţionistă suplimentară şi o gamă mai largă de produse care lipsesc.

”Acest lucru are un impact asupra unei situaţii deja foarte dificile pentru furnizorii cu constrângeri legate de disponibilitatea spaţiului pe navele portcontainere şi costuri în spirală”, a spus Jones.

Guvernul chinez a adoptat o abordare pragmatică pe termen scurt pentru a aborda deficitul de energie, revenind la combustibili mai poluanţi, în pofida promisiunilor sale pe termen lung de a reduce utilziarea cărbunelui.

În ultima săptămână, guvernul a ordonat extinderea rapidă a minelor de cărbune. De asemenea, a decretat reforme radicale ale pieţei, obligând toţi generatorii de energie pe cărbune să vândă pe piaţa angro, permiţând creşterea preţurilor la electricitate cu până la 20% şi ridicând plafoanele de preţ pentru unii mari utilizatori.

Reformarea pieţei este un ”pas uriaş” spre liberalizarea sectorului energetic, a declarat David Fishman, analist energetic la Grupul Lantau.

Cu toate acestea, nu se preconizează că acţiunile guvernului vor pune capăt imediat întreruperilor alimentării cu energie electrică. Pe lângă tensiunile din sectorul imobiliar, lipsurile au adăugat o doză mare de incertitudine privind creşterea economiei chineze în trimestrul al treilea.

Comparativ cuexpansiunea puternică de 7,9% în al doilea trimestru, prognozele economiştilor chestionaţi de Bloomberg variază de la un maxim de 5,8% la un minim de 4,5%.

Multe dintre companii au fost cu adevărat surprinse de intensitatea ”penuriei ” de electricitate, a declarat Thomas Luedi expert în energie  la firma de consultanţă Bain în Shanghai.

Luedi a adăugat că creşterea preţului energiei i-ar obliga rapid pe unii producători să reducă producţia.

“Producătorii ineficienţi s-ar putea prăbuşi”, a spus el, dând ca exemplu producătorii siderurgici la scară mai mică.

În Guangdong, cel mai mare centru de producţie din China, oficiali de rang înalţi au declarat că aproape 150.000 de companii au fost afectate luna trecută de lipsa de energiei.

Oficialii din Guangdong au avertizat în privat că raţionalizările vor persista probabil. De asemenea, au încurajat companiile să îşi folosească propria producţie de energie electrică, ceea ce înseamnă probabil o utilizare şi mai mare a motorinei pentru producerea de energie electrică.

O mulţime de companii se vor întoarce în aceste condiţii la utilizarea de generatoare, dintre care unele sunt ilegale.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Sebastien Haller a egalat recordul lui Cristiano Ronaldo în Liga Campionilor

Publicat

in

De

Internaţionalul ivorian Sebastien Haller, atacantul echipei Ajax Amsterdam, a reuşit să marcheze în fiecare dintre cele şase meciuri din faza grupelor Ligii Campionilor la fotbal, egalând astfel recordul realizat de portughezul Cristiano Ronaldo în ediţia 2017-2018 a celei mai importante competiţii continentale intercluburi, arată Agerpres.

Haller, care a înscris din penalty pentru Ajax în meciul cu Sporting Lisabona (4-2), disputat marţi seara, este liderul clasamentului marcatorilor din actuala ediţie a Champions League, cu 10 goluri, unul în plus faţă de polonezul Robert Lewandowski (Bayern Munchen), care urmează să evolueze miercuri împotriva formaţiei FC Barcelona, pe Allianz Arena.

Argentinianul Lionel Messi a reuşit o dublă pentru Paris Saint-Germain în meciul cu FC Bruges (4-1), consolidându-şi poziţia secundă în ierarhia all-time a golgheterilor Ligii Campionilor, cu un total de 125 de goluri. Lider este Cristiano Ronaldo (Manchester United), cu 140 de goluri.

Messi, care a cucerit recent al şaptelea său Balon de Aur, este jucătorul cu cele mai multe goluri marcate pentru un singur club în această competiţie (120, în tricoul lui FC Barcelona).

Clasamentul marcatorilor actualei ediţii a Ligii Campionilor:

10 goluri: Haller (Ajax Amsterdam)

9 goluri: Lewandowski (Bayern Munchen)

7 goluri: Nkunku (RB Leipzig), Salah (Liverpool)

6 goluri: Cristiano Ronaldo (Manchester United)

5 goluri: Benzema (Real Madrid), Mahrez (Manchester City), Messi (Paris Saint-Germain)

4 goluri: Pedro Goncalves (Sporting Lisabona), Griezmann (Atlético Madrid), Mbappe (PSG), Leroy Sane (Bayern Munchen)

….

Clasamentul istoric al golgheterilor Ligii Campionilor (începând cu sezonul 1992/1993, fără tururi preliminare):

140 goluri: Cristiano Ronaldo (Manchester United)

125 goluri: Lionel Messi (Paris Saint-Germain)

82 goluri: Robert Lewandowski (Bayern Munchen)

76 goluri: Karim Benzema (Real Madrid)

71 goluri: (+) Raul Gonzalez

56 goluri: (+) Ruud van Nistelrooy

50 goluri: (+) Thierry Henry

49 goluri: Thomas Muller (Bayern Munchen)

48 goluri: Zlatan Ibrahimovic (AC Milan)

48 goluri: (+) Andrei Şevcenko

….

Jucătorii precedaţi de semnul (+) s-au retras din activitate

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

State of alert on the territory of Romania extended for 30 days starting December 9 (CNSU decision)

Publicat

in

De

The National Committee for Emergency Situations (CNSU) adopted in Tuesday’s meeting a decision proposing to extend the state of alert on the territory of Romania and the measures necessary to be applied during it to prevent and combat the effects COVID-19, with keeping the measures in force, to which are added a number of exceptions, agerpres reports.

According to CNSU, these exceptions are:
* elimination of traffic bans;

* increasing the time interval in which it is allowed to carry out activities with the public for all economic operators, including for sports competitions and cultural and artistic activities between 5.00 – 22.00;

* the elimination of the obligation to wear a protective mask for all non-crowded open public spaces;

* the elimination of the restrictions regarding the program of the economic operators of the type of restaurants and cafes in the periods 24.12.2021 – 25.12.2021 and 31.12.2021 – 01.01.2022;

* allowing access to non-food business operators, shopping centers and parks and to people who test negative for a rapid RT-PCR or antigen test;

* allowing accommodation in tourist reception facilities and for people who show a negative result of a rapid RT-PCR or antigen test;

* allowing access to all persons within the premises for the sale of non-food products, with an area of less than or equal to 200 sqm, ensuring an area of at least 4 sqm/person.

The CNSU decision enters the Government meeting on Wednesday, for debate and adoption.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend