Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Final de săptămână pozitiv pentru Bursa de Valori București: ședința de vineri a fost închisă pe verde

Publicat

in

Bursa de la Bucureşti a închis în creştere pe toţi indicii ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, iar schimburile s-au cifrat la 126,22 milioane de lei (26,51 milioane de euro), pe fondul unei emisiuni de obligaţiuni în valoare de 95,23 milioane de lei (20 de milioane de euro) lansată de Autonom, cea mai mare firmă de închirieri de autoturisme şi leasing operaţional din România, informează Agerpres.

Citește și: Hoții au furat vinuri de la un broker în valoare de 500.000 de euro

Tranzacţiile cu acţiuni s-au ridicat la 30,18 milioane de lei (6,34 milioane de euro). Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 16 acţiuni cu excepţia SIF-urilor, a înregistrat o apreciere de 0,10%, până la 9.689,61 puncte. BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a urcat tot cu 0,10%, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a crescut cu 0,22%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a câştigat 0,44%.

Totodată, indicele SIF-urilor, BET-FI, a înregistrat o apreciere de 0,77%, iar indicele BET-NG, care măsoară evoluţia celor 10 companii energetice şi de utilităţi, s-a apreciat cu 0,44%.

Pe Piaţa Reglementată, acţiunile Fondul Proprietatea au fost cele mai tranzacţionate, generând schimburi de 10,51 milioane de lei, urmate de titlurile Banca Transilvania (7,88 milioane de lei) şi Romgaz (4,4 milioane de lei).

Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile Dafora, care s-au apreciat cu 14,44%, Prodplast (+12%) şi Uztel (+9,43%).

Pe de altă parte, cele mai importante deprecieri au fost consemnate de titlurile Casa de Bucovina Club de Munte (-7,21%), Aerostar (-1,94%) şi SSIF BRK Financial Group (-1,91%).

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Un giurgiuvean a furat o mașină și a fugit de poliție – Acum este arestat preventiv pentru faptele sale

Publicat

in

De

Un bărbat în vârstă de 41 de ani din municipiul Giurgiu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile după ce a sustras un autoturism de pe raza municipiului reşedinţă, iar la întâlnirea cu un echipaj de poliţie ce patrula în zonă nu a respectat semnalul de oprire, abandonând ulterior maşina într-o parcare, potrivit Agerpres.

„Poliţiştii de ordine şi siguranţă publică din cadrul Poliţiei Municipiului Giurgiu, în timp ce patrulau pe strada Tineretului din municipiul Giurgiu, au executat semnal regulamentar de oprire conducătorului auto al unui autoturism ce se deplasa pe strada respectivă. Întrucât conducătorul auto nu a dat curs solicitării, s-a procedat la urmărirea acestuia, ulterior abandonând autoturismul într-o parcare de pe strada Tineretului. În urma verificărilor efectuate a fost stabilit faptul că autoturismul aparţine unui bărbat de 64 de ani, din municipiul Giurgiu, însă acesta era condus de către o altă persoană care, prin folosirea unei perechi de chei, a sustras autoturismul în cauză”, se arată într-un comunicat de presă emis miercuri de Inspectoratului de Poliţie Judeţean Giurgiu.

Citește și: Minerii se revoltă în Valea Jiului! Care sunt nemulțumirile lor și ce măsuri vor lua

În urma investigaţiilor efectuate, sub coordonarea unităţii de Parchet, a fost identificată persoana în cauză ca fiind un bărbat de 41 de ani din municipiul Giurgiu, iar în urma extinderii cercetărilor a reieşit faptul că, în urmă cu două săptămâni, acesta a mai sustras bunuri din interiorul altui autoturism aflat în faţa unui bloc din oraş.

Astfel, bărbatul a fost prezentat Judecătoriei Giurgiu, ocazie cu care judecătorul de drepturi şi libertăţi a emis mandat de arestare preventivă pentru 30 zile, fapt pentru care persoana în cauză a fost introdusă în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Guvernul afgan a eliberat 900 de talibani și speră la o prelungire a armistițiului

Publicat

in

De

Guvernul afgan a eliberat aproximativ 900 de deţinuţi talibani, sperând să încurejeze insurgenţii să prelungească un armistiţiu de trei zile declarat în întreg Afganistanul, care urma să se încheie, relatează AFP potrivit Agerpres.

Un jurnalist AFP a asistat la eliberarea a 100 de deţinuţi, prezentaţi presei în timp ce părăseau marţi Închisoarea Bagram, la aproximativ 60 de kilometri de Kabul.

”Sunt foarte fericit să fiu eliberat acum, Mă voi întoarce la familia mea după opt ani”, şi-a exprimat bucuria Abdul Wasi, în vârstă de 27 de ani, un locuitor al provinciei Kandahar (sud) care poartă barbă.

”Noi vrem o încetare a focului permanentă în ţară”, a adăugat el. ”Dacă trupele străine pleacă, noi nu ne vom mai bate”.

”Nu ştiu ce voi face în viitor, dar voi face totul pentru a servi islamul”, a declarat Qari Mohammadullah, care spune că şi-a pierdut tatăl şi unica fiică, moartă din cauza bolii, în cei opt ani şi două luni cât s-a aflat la închisoare.

În total, până la 900 de persoane au fost eliberate marţi, potrivit locotenent-colonelului Nazifullah Walizada, care superviza operaţiunea din partea Ministerului Apărării.

Consiliul Naţional afgan de Securitate, un organ guvernamental, a anunţat marţi iminenţa acestor eliberări, menite să ”facă să avanseze cauza păcii şi încetării focului”.

”Sperăm ca talibanii să prelungească armistiţiul pentru ca să putem lansa procesul de pace”, a declarat ulterior, într-o conferinţă de presă, un purtător de cuvânt al Consiliului, Faisal Javid. ”Viitorul depinde de această viitoare decizie a talibanilor”.

Contactaţi de AFP, insurgenţii s-au arătat mai degrabă optimişti cu privire la acest subiect.

O sursă talibană a declarat pentru AFP că 200 de membri ai ”forţelor administraţiei de la Kabul”, pe care-i deţin, urmează să fie ”eliberaţi în zilele următoare”.

Altă sursă din rândul insurgenţilor a catalogat, apoi, drept ”foarte probabilă” o ”prelungire a armistiţiului cu şapte zile, în cazul în care Guvernul eliberează deţinuţi”. ”Toţi liderii noştri (…) sau aproape toţi sunt de acord cu acest lucru”, a precizat această sursă.

”NICIO INFORMAŢIE”

Un purtător de cuvânt, Zabihullah Mudjahid, vocea oficială a talibanilor, a declarat însă că nu are ”nicio informaţie” despre acest subiect

Rebelii, care îşi multiplică de săptămâni asalturile sângeroase împotriva forţelor afgane, au surprins sâmbătă decretând în mod unilateral o încetare a luptelor, pentru ca afganii ”să poată sărbători în pace şi linişte” Eid al-Fitr, care marchează sfârşitul Ramadanului.

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a acceptat imediat această oferă şi a lansat ”o procedură în vederea eliberării a până la 2.000 de deţinuţi talibani, într-un gest de bunăvoinţăă, ca răspuns la anunţarea de către talibani a unui armistiţiu”, potrivit unui purtător de cuvânt, Sediq Sediqqi.

O sută de talibani au fost eliberaţi luni.

Aceste eliberări reciproce de deţinuţi – până la 5.000 de talibani şi 1.000 de membri ai forţelor afgane – sunt prevăzute printr-un acord semnat la 29 februarie la Doha de către Statele Unite şi talibani, dar care nu a fost ratificat de către Kabul.

Însă acest vast schimb de prizonieri, pătat de obstacole, a înregistrat o întârziere. Kabulul a eliberat aproximativ 1.000 de deţinuţi, înainte de armistiţiu, iar insurgenţii au eliberat aproximativ 300.

Acordul de la Doha prevede de asemenea o retragere a forţelor străine din Afganistan în decurs de 14 luni, cu condiţia ca insurgenţii să respecte angajamentele pe care şi le-au asumat în domeniul securităţii şi săînceapă negocieri cu autorităţile afgane cu privire la viitorul ţării.

”Statele Unite şi Pakistanul (vecinul Afganistanului şi un actor regional major) vor ca dialogul interafgan să pornească imediat după eliberarea celor 2.000 de deţinuţi. Însă talibanii vor în continuare ca cei 5.000 de prizonieri ai lor să fie eliberaţi înaintea (lansării) oricăror discuţii”, a avertizat una dintre cele două surse talibane citate.

Armistiţiul – prima iniţiativă a talibanilor după ce o coaliţie internaţională condusă de Statele Unite i-a îndepărtat de la putere în 2001 – a fost respectat în ansamblu, în pofida unor încăierări.

Aceasta este a doua întrerupere a confruntărilor armate în Afganistan din 2001.

Prima, la iniţiativa lui Ashraf Ghani, a durat trei zile, în iunie 2018, tot cu ocazia Eid al-Fitr, şi a condus la scene uimitoare de fraternizare între combatanţi din ambele tabere.

Talibanii au respectat, de asemena, un armistiţiu parţial de nouă zile – de la 22 februarie la 2 martie – cu ocazia semnării Acordului de la Doha.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

Mioveni

În Trend