Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Filozoful italian Giorgio Agamben despre certificatul de vaccinare: Discriminările statuate de lege sunt o barbarie pe care nu o putem accepta!

Publicat

in

Filozoful italian, Giorgio Agamben, despre certificatul de vaccinare: faptul că aceste discriminări de fapt sunt statuate de lege este o barbarie pe care nu o putem accepta

Am tradus ultimul articol al filosofului italian Giorgio Agamben, unul dintre cei mai celebri contestatari ai măsurilor luate de guverne în pandemie, anunță scriitorul Alexandru Petria pe pagina sa de facebook unde și postează articolul tradus în limba română:

”Cetățeni de rangul doi

Așa cum se întâmplă de fiecare dată când se stabilește un regim despotic de urgență și se suspendă garanțiile constituționale, rezultatul este, așa cum sa întâmplat cu evreii sub fascism, discriminarea unei categorii de oameni, care devin automat cetățeni de rangul doi. Acesta este scopul creării așa-numitei green pass. Faptul că este o discriminare bazată pe credințe personale și nu o certitudine științifică obiectivă este dovedit de faptul că în domeniul științific dezbaterea este încă în curs cu privire la siguranța și eficacitatea vaccinurilor și, în al doilea rând, de opinia medicilor și oamenilor de știință, care nu pot fi ignorați, că au fost produse rapid și fără o testare adecvată.

În ciuda acestui fapt, cei care rămân la convingerea lor liberă și întemeiată și refuză să fie vaccinați vor fi excluși din viața socială. Faptul că vaccinul este astfel transformat într-un fel de simbol politico-religios care vizează crearea discriminării în rândul cetățenilor este evident în declarația iresponsabilă a unui politician, care, referindu-se la cei care nu sunt vaccinați, a spus, fără să-și dea seama că folosește un jargon fascist: „îi vom curăța cu green pass”. „Cartea verde” îi constituie pe cei care nu o au în purtătorii unei stele galbene virtuale.

Acesta este un fapt a cărui gravitate politică nu poate fi subevaluată. Ce devine o țară în care se creează o clasă discriminată? Cum se poate accepta să trăiești cu cetățeni de rangul doi? Nevoia de discriminare este la fel de veche ca societatea și cu siguranță forme de discriminare erau prezente și în așa-numitele noastre societăți democratice; dar faptul că aceste discriminări de fapt sunt statuate de lege este o barbarie pe care nu o putem accepta.”

Giorgio Agamben

16 iulie 2021”

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Comisia Europeană: Companiile de criptomonede vor avea nevoie de o licenţă şi de garanţii pentru clienţi pentru a emite şi a vinde monede digitale în UE

Publicat

in

De

Companiile din sectorul criptomonedelor vor avea nevoie de o licenţă şi de garanţii pentru clienţi pentru a emite şi a vinde monede digitale în UE, în conformitate cu noile reguli inovatoare convenite de blocul comunitar pentru a îmblânzi o piaţă volatilă, de „Vest Sălbatic”, scrie Reuters, citată de News.ro.

UE reglementează piața criptomonedelorFoto: Millenius / Alamy / Alamy / Profimedia

La nivel global, criptoactivele sunt în mare parte nereglementate, operatorii naţionali din UE fiind nevoiţi doar să efectueze controale pentru combaterea spălării banilor.

Reprezentanţii Parlamentului European şi ai statelor UE au încheiat joi seara un acord cu privire la legea pieţelor criptoactivelor (MiCA).

„Astăzi punem ordine în Vestul Sălbatic al criptoactivelor şi stabilim reguli clare pentru o piaţă armonizată”, a declarat Stefan Berger, un parlamentar german de centru-dreapta care a condus negocierile în numele parlamentului.

Bitcoin, cea mai valoroasă criptomonedă, a scăzut cu 70%

Acesta a mai spus că „scăderea recentă a valorii monedelor digitale ne arată cât de riscante şi speculative sunt acestea şi că este fundamental să acţionăm”.

Pieţele cripto au scăzut puternic în acest an, sub presiunea prăbuşirii monedei stabile terraUSD şi a blocării retragerilor şi transferurilor de către cel mai mare creditor cripto din SUA, Celsius Network.

Bitcoin, cea mai valoroasă criptomonedă, a scăzut cu aproximativ 70% de la recordul său din noiembrie, de 69.000 de dolari, trăgând în jos întreaga piaţă.

Ce prevede noua lege UE

Noua lege confirmă rolul UE în stabilirea standardelor pentru problemele digitale, au spus statele UE.

„Prin noile reguli, furnizorii de servicii de criptoactive vor trebui să respecte cerinţe stricte pentru a proteja portofelele consumatorilor şi să devină răspunzători în cazul în care pierd criptoactivele investitorilor”, au adăugat aceştia.

Acordul va avea nevoie de acordul oficial al Parlamentului European şi al statelor UE pentru a deveni lege, urmat de o perioadă de implementare.

Noua lege oferă emitenţilor de criptoactive şi furnizorilor de servicii conexe un „paşaport” pentru a servi clienţii din întreaga UE, dintr-o bază unică.

Deţinătorilor de monede stabile – un tip de criptomonede conceput pentru a menţine o valoare constantă – li se va oferi o creanţă în orice moment şi în mod gratuit de către emitent, toate monedele stabile fiind supravegheate de organul de supraveghere bancar al blocului, EBA.

Reacțiile din piață

Robert Kopitsch, secretarul general al grupului de lobby Blockchain pentru Europa, care include principalele platforme Binance şi Crypto.com, a declarat că regulile sunt „un sac amestecat”.

„Din cauza schimbărilor de ultimă oră, ne temem de asemenea că monedele stabile nu vor avea nicio modalitate de a fi profitabile”, a spus Kopitsch.

AFME, un organism din industria pieţelor financiare, a declarat că regulile vor aduce certitudine, vor reduce fragmentarea şi vor sprijini dezvoltarea unei pieţe robuste şi care funcţionează bine.

Este nevoie de mai multă claritate, totuşi, pentru a se asigura că deţinătorii criptoactivelor sunt traşi la răspundere în cazuri de neglijenţă sau abatere, şi nu pentru evenimente care nu pot fi controlate de custode, cum ar fi un atac de hacking din partea unui stat, a spus AFME.

Finance Watch, care promovează interesul public în finanţe, a declarat că regulile vor proteja consumatorii şi a salutat noul rol al EBA, după dificultăţile cu care se confruntă monedele stabile.

Ce se întâmplă cu NFT-urile

Multe state, inclusiv Irlanda, Lituania şi Grecia, s-au opus de mult timp includerii jetoanelor nefungibile (NFT), care sunt active digitale care reprezintă obiecte pornind de la artă la videoclipuri.

Însă, sub presiunea legislatorilor UE, compromisul la care s-a ajuns joi seara prevede că „NFT-urile vor fi excluse din domeniul de aplicare, cu excepţia cazului în care se încadrează în categoriile existente de criptoactive”.

Bruxelles-ul va evalua în termen de 18 luni dacă sunt necesare reguli independente pentru NFT.

SUA și UK, două centre cripto majore, nu au aprobat încă reguli similare

Autorităţile naţionale de reglementare vor fi responsabile pentru acordarea de licenţe pentru firmele cripto, dar vor trebui să ţină la curent ESMA, organismul de supraveghere a valorilor mobiliare din UE, despre operatorii mari.

ESMA va dezvolta standarde pentru ca firmele cripto să dezvăluie informaţii despre amprenta lor de mediu şi climatică.

Statele Unite şi Marea Britanie, două centre cripto majore, nu au aprobat încă reguli similare.

Compania din spatele principalei monede stabile USD Coin a numit regulile „o piatră de hotar semnificativă”.

„Deşi niciun corp cuprinzător de reguli nu este perfect… cu toate acestea oferă soluţii practice la probleme cu care alte jurisdicţii abia încep să se confrunte”, a spus firma americană Circle, pe blog.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

O nouă escaladare a tensiunilor în interiorul NATO: Turcia, acuzată că a încălcat spaţiul aerian al Greciei de 760 de ori în luna iunie

Publicat

in

De

Avioanele de luptă şi dronele Turciei au pătruns ilegal de 760 de ori luna trecută în spaţiul aerian al Greciei, a anunţat sâmbătă Statul Major al armatei elene, transmite dpa, scrie AGERPRES.

În nouă rânduri, avioanele turce au zburat deasupra insulelor elene, iar în 17 rânduri au simulat atacuri sau angajări în lupte aeriene de la mică distanţă.

De la începutul anului şi până în prezent, autorităţile elene au înregistrat aproape 4.000 de astfel de încălcări ale suveranităţii ţării.

Uniunea Europeană – din care Grecia face parte, spre deosebire de Turcia – a condamnat în repetate rânduri aceste incidente.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend