Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Filme din selecţia festivalului CinePOLSKA, în noiembrie pe TIFF Unlimited

Publicat

in

Patru filme poloneze recente, incluse în programul celei de-a 17-a ediţii a Festivalului de Film Polonez CinePOLSKA, vor fi disponibile online, între 3 şi 7 noiembrie, pe platforma TIFF Unlimited (unlimited.tiff.ro), potrivit news.ro.

Festivalul CinePOLSKA este o ocazie unică de a vedea, uneori în avanpremieră, filme poloneze premiate la cele mai importante festivaluri din Polonia şi din lume. Cele patru filme din program vor putea fi vizionate gratuit timp de cinci zile, fără a fi necesară crearea unui cont pe platformă.

Proiecţiile vor fi disponibile pentru publicul din România şi Republica Moldova începând cu 3 noiembrie, ora 12:00. Filmele vor avea subtitrare în limbile română şi engleză.

Filmele din program

Citește și: Se ZGUDUIE ministerul de INTERNE – Pretinse fapte penale de ABUZ în SERVICIU și DELAPIDARE..

„25 de ani de nevinovăţie. Cazul lui Tomasz Komenda/ 25 lat niewinności. Sprawa Tomasza Komendy”

Polonia, 2020, 116 min.

Regia: Jan Holoubek

Drama e bazată pe fapte reale despre viaţa unui tânăr condamnat pe nedrept, la 25 de ani de închisoare, pentru viol şi uciderea unei adolescente. Tomasz Komenda avea 23 de ani când viaţa sa a fost brutal întreruptă. A fost arestat peste noapte, aruncat în închisoare şi acuzat de crimă. Expertizele confirmau participarea sa la crimă, iar toate dovezile erau în dezavantajul lui. Timp de aproape două decenii de detenţie, a fost bătut, intimidat şi umilit. După 18 ani de închisoare, salvarea lui a venit în persoana unei echipe de procurori care au decis să descopere adevărul din spatele misteriosului caz al deţinutului.

„Cât mai departe de aici/ Jak najdalej stąd”

Polonia, Irlanda, 2020, 96 min.

Regia: Piotr Domalewski

Când tatăl ei moare într-un accident de muncă tragic, Ola trebuie să meargă singură în Irlanda pentru a-i aduce corpul înapoi în Polonia. Acolo descoperă că sarcina nu este atât de uşoară: acesta nu trebuia să se afle pe şantier în momentul accidentului, aşa că nu va primi bani de asigurare pentru a plăti transportul corpului şi nici maşina pe care i-o promisese cadou la împlinirea vârstei de 18 ani.

„(Ne)cunoscuţi/ (Nie)znajomi”

Polonia, 2019, 100 min.

Regia: Tadeusz Śliwa

Adaptarea poloneză a celebrei comedii „Perfetti sconosciuti”. În timpul unei cine, un grup de prieteni decide să joace adevăr sau provocare prin punerea telefoanelor mobile pe masă. Până la sfârşitul întâlnirii, toată lumea trebuie să citească cu voce tare mesajele primite pe telefon, iar apelurile vor fi purtate pe speaker. Jocul va schimba vieţile multora dintre ei, căci vor ieşi la iveală multe secrete.

Subtitrarea e disponibilă doar în limba română

„Zieja”

Polonia, 2020, 108 min.

Regia: Robert Gliński

Anul 1977. Preotul octogenar Jan Zieja, cofondatorul organizaţiei de opoziţie Comitetul de Apărare a Muncitorilor este interogat de ofiţerul Serviciului de Securitate, care încearcă să-l convingă să colaboreze. Preotul refuză. Ofiţerul nu se dă bătut, este foarte bine pregătit. Ştie totul despre viaţa preotului, lucru prin care doreşte să îi câştige încrederea. Interogatoriile declanşează amintiri din viaţa lui Zieja, devenind o călătorie prin istoria Poloniei secolului al XX-lea – de la războiul polono-sovietic din anul 1920, prin Al Doilea Război Mondial, până în prezent.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Video| Inundaţii în staţiile de metrou din Paris, după mai multe săptămâni de caniculă

Publicat

in

De

Inundaţii au avut loc pe străzi şi în staţii de metrou la Paris, marţi, în urma unor ploi diluviene, după mai multe săptămâni de caniculă, relatează Le Figaro.

În arondismentul al XV-lea, călători din staţia de metrou Balard au mers prin apă, din cauza inundării subteranului.

Mai multe staţii au fost închise marţi seara, şi anume Daumesnil, în arondismentul al XII-lea, Pont de l’Alma, pe linia 9, şi Pantin, pe linia 5.

Traficul rutier a fost de asemenea afectat, marţi seara, din cauza inundării mai multor bulevarde, potrivit unor imagini postate pe reţele de socializare, potrivit News.ro.

Bulevardul New York a fost inundat, porivit unor navigatori pe Internet.

Societatea Naţională a Căilor Ferate Franceze (SNCF) a semnalat încetiniri ale traficului feroviar.

Pe linia J de la Paris Saint-Lazare la Ermont-Eaubonne, ”condiţiile meteorologice perturbă circulaţia” trenurilor, anunţă compania într-un mesaj postat pe Twitter.

În afară de ploi, la Paris s-a înregistrat şi grindină.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Sistemul de alertă în caz de urgență va fi lansat, în această toamnă, în toată Marea Britanie

Publicat

in

De

Un sistem de alertă în caz de urgență, care va permite trimiterea de alerte pe telefoanele mobile în caz de vreme severă sau alte evenimente care pun viața în pericol, va fi lansat în octombrie în Anglia, Scoția și Țara Galilor, potrivit BBC.

Tehnologia va alerta până la 85% din populație, au transmis reprezentanții guvernamentali.

Mesajele vor fi trimise automat oricărui smartphone care este pornit, deși este posibil să se renunțe la ele prin modificarea unei setări a telefonului mobil.

În acest an, au avut loc teste de alertă în Reading și East Suffolk.

O campanie de publicitate guvernamentală va începe în septembrie, iar fiecare telefon din Anglia, Scoția și Țara Galilor va primi un „mesaj de bun venit” în octombrie.

În cele din urmă, sistemul va acoperi întregul teritoriu al Regatului Unit, transmite Guvernul.

Guvernul spune că alertele, care vor avea aspect și sunet diferite de cele ale mesajelor standard, vor fi capabile să ofere avertismente foarte localizate: inundații, incendii, vreme extremă, urgențe de sănătate publică.

Atacurile teroriste ar putea fi, de asemenea, adăugate pe lista scenariilor potențiale de declanșare a unui mesaj.

Oficialii nu au vrut să discute despre aranjamentele pentru avertizarea populației în cazul unui atac militar sau nuclear iminent asupra țării.

Se estimează că aproximativ 85% din populație are un smartphone capabil să primească mesajele.

Guvernul nu dispune de statistici privind numărul de dispozitive mobile 2G și 3G mai vechi aflate în uz și subliniază că nu păstrează o listă cu toți utilizatorii de telefoane.

Sistemul funcționează prin trimiterea unui mesaj și a unui ton de avertizare distinctiv către telefoanele mobile direct prin intermediul turnurilor de telefonie mobilă, mai degrabă decât prin accesarea unei liste de numere de telefonie mobilă.

O alertă poate fi trimisă la un singur turn, ceea ce înseamnă că oricine se află în apropiere poate recepționa alerta, chiar și, de exemplu, atunci când călătorește prin zonă.

Guvernul se va baza pe expertiza agențiilor specializate, cum ar fi Met Office sau Agenția de Mediu, pentru a decide când să declanșeze alertele.

Mesajele pot fi trimise doar de către serviciile de urgență sau de către guvern. Orice persoană care se teme că o alertă nu este autentică poate verifica pe site-ul guvernului www.gov.uk/alerts, unde vor fi listate toate mesajele.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend