Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Filarmonica de Stat Oradea invită publicul meloman la concertul intitulat ‘Invitaţie la dans’

Publicat

in

Filarmonica de Stat Oradea invită joi publicul meloman la concertul intitulat „Invitaţie la dans”, fiind al treilea din cele şapte concerte ale stagiunii de vară numită „Initio 2022” organizată de filarmonică.

Potrivit comunicatului remis de Filarmonica de stat, concertul va avea loc joi, 30 iunie, de la ora 20, în sala de concerte „Enescu-Bartok”, sub bagheta lui Cristian Sandu.

Orchestra de coarde a Filarmonicii de Stat Oradea va interpreta patru lucrări cu tematică dansantă, fiecare aparţinând unui curent muzical diferit, potrivit Agerpres.ro.

Programul va cuprinde piesele Air on G de Johann Sebastian Bach, Divertisment in D, KV 136 de Wolfgang Amadeus Mozart. Serenada pentru coarde de Antonín Dvořák şi Dansuri populare româneşti de Bela Bartok.

Dirijorul Cristian Sandu a absolvit Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, iar în anul 2004 şi-a făcut debutul profesional la Opera Naţională Română Cluj. Acesta este specializat în Analiză Muzicală, Muzicologie, Dirijat Coral şi Dirijat de Orchestră. Cristian Sandu s-a format sub îndrumarea maeştrilor Victor Dumănescu, Petre Sbârcea şi Leonid Korchmar.

Afirmarea sa internaţională a fost recunoscută odată cu câştigarea Premiului I la Concursul Internaţional de Dirijat Orchestră Jeunesses Musicales Bucureşti, 2010. Dirijorul a obţinut doctoratul în muzică cu o lucrare ce vizează stilul verist în evoluţia operei. Actualmente este lector în cadrul Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. De asemenea este dirijorul orchestrei Antonin Ciolan şi în paralel colaborează cu orchestrele operelor şi filarmonicilor din România şi din alte ţări.

Stagiunea estivală INITIO 2022 este un proiect cultural inovativ al Filarmonicii orădene, prin care îşi propune să aducă publicului larg muzica simfonică, vocal-simfonică şi artă lirică în spaţii neconvenţionale.

Evenimentele sunt programate săptămânal până la sfârşitul lunii august şi poartă diverse titluri, în funcţie de specificul programului: Muzică de film, L’elisir d’amore, Invitaţie la dans, Salut d’amour, Cvartetul Finessi, Interbelic românesc (solistă Analia Selis) şi Pop simfonic la catedrală (cu invitate Monica Anghel şi Luminiţa Anghel).

„Acest proiect se declină asemeni unui nou început, reprezentând o iniţiere a publicului larg în tărâmul magnific al artei lirice. Dezideratul INITIO este de a organiza în fiecare an evenimente estivale, prin care Filarmonica orădeană să iasă în mijlocul societăţii cu programe muzicale celebre şi recunoscute, dăruite comunităţii locale cu intenţia de a ne apropia publicul meloman, de a crea în jurul nostru o comunitate vibrantă sub vraja sonorităţilor muzicale. Dorim ca prin acest demers să răspândim peste frumosul nostru oraş Art Nouveau miresmele tari ale muzicii de calitate, ale desfătărilor sonore de care avem atâta nevoie,” se arată în comunicatul filarmonicii.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

A murit Jozef Tomko, cel mai vârstnic cardinal al Bisericii Catolice

Publicat

in

De

Jozef Tomko, cel mai vârstnic cardinal din Biserica Romano-Catolică, a decedat la vârsta de 98 de ani, a anunţat luni conferinţa episcopilor slovaci, scrie DPA.

Jozef TomkoFoto: Twitter Ambasada Slovaciei la Sfântul Scaun

Tomko a fost unul dintre confidenţii apropiaţi ai papei polonez Ioan Paul al II-lea, care l-a numit cardinal în 1985.

Tomko s-a stabilit la Vatican din 1945, ocupând o serie de posturi din ce în ce mai importante în ierarhia bisericii. Printre aceste funcţii s-a numărat cea de prefect al Congregaţiei pentru Evanghelizarea Popoarelor, care a presupus conducerea activităţilor de misionariat ale Bisericii.

Tomko a rămas o figură influentă la Vatican şi după pensionare sa din 2001, îndeplinind funcţia de preşedinte al Comitetului Pontifical pentru Congresul Internaţional Euharistic până în 2007, scrie Agerpres.

Benedict al XVI-lea, suveranul pontif german care a renunţat la pontificat, l-a convocat pe Tomko în 2012 pentru a participa la o comisie de cardinali având drept obiectiv scandalul Vatileaks. Scandalul a vizat lansarea unor documente confidenţiale către mass-media care au scos la iveală suspiciuni de corupţie şi de nepotism la Vatican.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Cel mai lung tren de pasageri va avea 2 km și va fi format în Elveția

Publicat

in

De

Pe una dintre cele mai frumoase căi ferate montane din Europa va fi format un tren de pasageri care va stabili un nou record, urmând să aibă 100 de vagoane și o lungime de aproape 2 km.

Tren din ElvetiaFoto: Eva Bocek, Dreamstime.com

Trenul va fi format pe una dintre cele mai cunoscute trasee feroviare europene, Albula Line. În România, trenurile au în mod excepțional peste 12 vagoane, dar media este unde pe la 4-6 vagoane. Înainte de 1989 cele mai lungi trenuri aveau 18-20 de vagoane.

Rhaetian Railways este compania elvețiană care vrea să bată recordul, iar pentru asta va forma pe 29 octombrie un tren compus din 25 de rame electrice Stadler Capricorn, fiecare având patru vagoane.

Trenul super-lung va parcurge 25 km și va coborî 789 m alt, cu o viteză medie de 30-35 km/h.

Compania a comandat 36 de trenuri Stadler în iunie 2016, pentru 184 milioane dolari, iar în 2020 a mai comandat 20 de unități.

Formarea unui astfel de tren pune o serie de probleme tehnice, una fiind ca toate unitățile să frâneze simultan la coborâre.

Trenul va duce 4.450 de persoane.

Sursa: International Railway Journal

Sursa foto: Dreamstime.com

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend