Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Fifth Pfizer COVID-19 vaccine batch expected in Romania; 87,750 new doses distributed nationwide

Avatar

Publicat

in

A fifth batch of the Pfizer BioNTech vaccine consisting of 87,750 doses, is expected today in Romania by air at the airports of Otopeni, Cluj-Napoca and Timisoara, according to AGERPRES.

According to the National COVID-19 Vaccination Coordination Committee, transport to storage centres is provided by the manufacturing company, including by land.

Vaccines are transported safely in special containers with carbonic ice and sealed foil.

Thus, the vaccination process continues both at the centres in Bucharest and elsewhere in the country, as the 87,750 new doses will be distributed as follows:

* Bucharest Regional Distribution Centre – 33,930;

* Brasov Regional Distribution Centre – 11,700;

* Cluj Regional Distribution Centre – 9,360;

* Constanta Regional Distribution Centre – 8,190;

* Craiova Regional Distribution Centre – 7,020;

* Iasi Regional Distribution Centre – 10,530;

* Timisoara Regional Distribution Centre – 7,020 doses.

The vaccination centres will use both doses received by Romania in the current batch and in the previous batches based on requests to the National Centre and the regional storage centres, through county and Bucharest public health directorates.

On January 15, the second stage of the COVID-19 vaccination campaign rolled out designed for people over the age of 65, people with chronic diseases, regardless of age, as well as key personnel working in essential areas.

***

In Romania, the allocation of vaccine doses is made according to a delivery schedule provided by the manufacturing company, meaning that Romania receives weekly the vaccine batches necessary to immunise the population.

As new batches arrive in Romania, the appointment scheduling application and the address are updated to allow the continuation of the scheduling process for the population categories in the current stage.

Regarding the delivery schedule of the doses, Pfizer has announced a return to the initial delivery schedule to the European Union starting with the week of January 25, with increased quantities starting with the week of February 15.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Petra Kvitova, învingătoare pentru a doua oară la Doha (WTA)

Avatar

Publicat

in

De

Juc─âtoarea ceh─â Petra Kvitova (10 WTA) a c├ó┼čtigat la Doha al doilea s─âu titlu ├«n Qatar, dup─â cel ob┼úinut ├«n 2018, ├«nving├ónd-o clar ├«n dou─â seturi, 6-2, 6-1, pe Garbine Muguruza, din Spania, locul 16 ├«n ierarhia mondial─â, duminic─â ├«n final─â, potrivit Agerpres.

La 30 de ani, Kvitova, care nu a urcat niciodat─â pe fotoliul de lider al ierarhiei mondiale, de┼či a c├ó┼čtigat de dou─â ori Wimbledonul, ┼či-a trecut ├«n cont al 28-lea titlu din carier─â dup─â 38 de finale disputate.

Kvitova se afla la a treia finală la Doha. În 2018, la Doha, ea a învins-o în finală tot pe Muguruza, după o finală mult mai disputată (3-6, 6-3, 6-4).

La r├óndul ei, Garbine Muguruza, fost lider mondial cu dou─â titluri de Mare ┼×lem ├«n palmares, a beneficiat ├«n semifinale de abandonul adversarei sale, belarusa Victoria Azarenka, accidentat─â la spate.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

‘Venus de la Dr─âgu┼čeni’, o statuet─â excep┼úional─â care reprezint─â cultul femeii mam─â de acum 6.500 de ani

Avatar

Publicat

in

De

O lucrare de art─â neolitic─â, realizat─â ├«n urm─â cu aproximativ 6.500 de ani ┼či care se afl─â ├«n patrimoniul Muzeului Jude┼úean din Boto┼čani, este considerat─â ca fiind una dintre cele mai frumoase capodopere ├«nchinate femeii mam─â, potrivit Agerpres.

“Venus de la Dr─âgu┼čeni” este o statuet─â antropomorf─â cu caractere unice ├«n lume, atribuit─â culturii neolitice Cucuteni, ┼či despre care se consider─â c─â pune ├«n valoare cultul fertilit─â┼úii la modul excep┼úional. Istoricul Gheorghe Median spune despre ea c─â “reprezint─â femeia ajuns─â la maturitate” sau “mama care d─â na┼čtere copiilor ┼či perpetueaz─â specia”.

Spectaculoasa lucrare, care a participat de-a lungul timpului la expozi┼úii interna┼úionale ┼či a st├órnit aprecierile publicului, a fost descoperit─â pe raza localit─â┼úii Dr─âgu┼čeni din jude┼úul Boto┼čani.

“Dac─â neoliticul rom├ónesc iese prin ceva ├«n eviden┼ú─â, iese at├ót prin ceramica lui, c├ót ┼či prin reprezent─ârile antropomorfe. Ceramica este celebr─â, ceramic─â pictat─â, iar printre reprezent─ârile antropomorfe, cea mai important─â, celebr─â, unic─â ├«n lume este o statuet─â descoperit─â la Dr─âgu┼čeni, prin anii 1950, care se cheam─â, este intrat─â ├«n circuitul turistic ┼či informa┼úional istoric cu numele de ‘Venus de la Dr─âgu┼čeni’, pentru c─â e descoperit─â ├«n localitatea Dr─âgu┼čeni din jude┼úul Boto┼čani. Aceast─â statuet─â este extraordinar─â pentru c─â ea exprim─â ceea ce se ├«nt├ómpla ├«n neolitic, este vorba despre cultul fecundit─â┼úii, statueta av├ónd cam 20 de centimetri ├«n─âl┼úime, reprezint─â o siluet─â feminin─â, cu coapsele foarte dezvoltate, ceea ce ├«nseamn─â faptul c─â reprezint─â mama care d─â na┼čtere copiilor ┼či perpetueaz─â specia. Este foarte interesant c─â aceast─â statuet─â sigur e cea mai mare descoperit─â pe teritoriul Rom├óniei, dar are ┼či simboluri de alt─â natur─â. Este ┼či decorat─â, de jur ├«mprejurul g├ótului are ni┼čte semne care ar fi ├«nsemnat m─ârgelele probabil, pe care le purta, ┼či fa┼úa extrem de mic─â. Are ochi ┼či nas ├«nc├ót ai impresia c─â vezi ├«ntr-adev─âr o persoan─â vie, o reprezentare a unei personalit─â┼úi pe care poate ai cunoscut-o sau poate ┼úi-ai imaginat-o”, a declarat, pentru AGERPRES, istoricul Gheorghe Median, fost muzeograf la Muzeul Jude┼úean Boto┼čani.

Speciali┼čtii sus┼úin c─â femeia ├«ntruchipat─â de “Venus de la Dr─âgu┼čeni” este una care se afla “├«ntr-o pozi┼úie de putere” ┼či avea “un statut social superior”.

Cite╚Öte ╚Öi: VIDEO ‘LEC╚ÜIA’ de TEROARE ╚Öi UMILIN╚Ü─é la adresa Poli╚Ťiei Rom├óne vine de la Gorj – Agen╚Ťi amenin╚Ťa╚Ťi ╚Öi ├«njura╚Ťi de RECALCITRANTUL unei comune, l─âsat f─âr─â permis

“Venus de la Dr─âgu┼čeni prezint─â ┼či o femeie ├«ntr-o pozi┼úie de prestigiu, ├«ntr-o pozi┼úie de putere. Adic─â faptul c─â ea este decorat─â cu ni┼čte elemente care, m─â rog, ├«n descoperiri arheologice apar din cupru sau din aur, aceste bijuterii nou─â ne arat─â faptul c─â bijuteriile care se afl─â pe Venus nu sunt din imagina┼úie, ele chiar au existat ├«n epoc─â ┼či erau f─âcute din metale foarte pre┼úioase. V─â da┼úi seama, la vremea respectiv─â, s─â ai o pies─â din aur sau din cupru ar─âta un un statut social superior”, a precizat, la r├óndul s─âu, arheologul Adela Kovacs de la Muzeul Jude┼úean Boto┼čani.

“Venus de la Dr─âgu┼čeni” are o valoare istoric─â ┼či artistic─â at├ót de mare ├«nc├ót a fost clasat─â ├«n categoria Tezaur. Povestea ei a ├«nceput ├«n 1964, atunci c├ónd un profesor din Dr─âgu┼čeni, care era pasionat de arheologie, a mers al─âturi de elevii s─âi pe dealurile din Dr─âgu┼čeni. Ei au g─âsit atunci, ├«n brazdele de p─âm├ónt ├«ntoarse de plug, statueta care urma s─â impresioneze publicul din Rom├ónia, dar ┼či din alte ┼ú─âri.

“De ce e mai frumoas─â a noastr─â? ├Än primul r├ónd pentru c─â este descoperit─â ├«ntreag─â, foarte, foarte rar se descoper─â statuetele ├«ntregi. Noi ┼čtim c─â sunt statuete ├«n primul r├ónd prin analogie, ┼čtim c─â exist─â membre, capuri, ┼čolduri, picioare ┼či a┼ča mai departe, le identific─âm ca atare ├«n s─âp─âtur─â, dar ├«ntregi sunt foarte pu┼úine. Ea a fost descoperit─â ├«ntreag─â. Povestea spune c─â ar fi fost descoperit─â l├óng─â Dr─âgu┼čeni, ├«n situl Ostrov, de c─âtre ni┼čte elevi, care au prezentat-o lui Aristotel Cr├ó┼čmaru, directorul ┼čcolii din Dr─âgu┼čeni ├«n anii ’60, care era ┼či un fel de arheolog, dar nu neap─ârat amator, el era destul de perfec┼úionat ├«n chestia asta de tehnic─â de s─âp─âtur─â ┼či a f─âcut ┼či foarte multe descoperiri ├«n zon─â. Deci i-o prezint─â profesorului Aristotel Cr├ó┼čmaru, care mai departe a adus-o la muzeu. Noi din colec┼úia veche a ┼čcolii din Dr─âgu┼čeni avem mai multe piese, nu doar pe Venus”, a subliniat Kovacs.

Istoricii spun că, timp de foarte mulţi ani, celebra statuetă nu a fost pusă în valoare de autorităţi, fiind foarte puţin expusă. Abia după participarea la expoziţii pe mai multe continente, valoarea acesteia a început să crească.

“Ceea ce pot s─â v─â spun este c─â aceast─â statuet─â a fost foarte mult─â vreme necunoscut─â sau nevalorificat─â ├«n spa┼úiul public, dar ├«n momentul ├«n care Muzeul Jude┼úean a putut s─â aib─â ie┼čire ├«n afar─â, i-a asigurat ├«n expozi┼úii interna┼úionale. A ajuns ┼či la New York ┼či a st├órnit interesul lumii, ┼či la Var┼čovia, ┼či cred c─â ┼či ├«n Fran┼úa ┼či ├«n Anglia ┼či a st├órnit interesul lumii istoricilor ┼či nu numai. Este o statuet─â extraordinar─â care reprezint─â Rom├ónia p├ón─â la urm─â, o zon─â ├«n care s-au ├«nt├ómplat foarte multe lucruri ├«ntr-o perioad─â despre care se vorbe┼čte poate prea pu┼úin”, a ad─âugat Gheorghe Median.

Directorul Muzeului Jude┼úean din Boto┼čani, Aurel Melniciuc, consider─â c─â piesa de art─â aflat─â ├«n patrimoniul institu┼úiei pe care o conduce “este cea mai frumoas─â statuet─â cucutenian─â descoperit─â pe teritoriul Rom├óniei”.

Potrivit acestuia, o copie a statuetei se afl─â la Muzeul Popoarelor din Mexic. P├ón─â acum, “Venus de la Dr─âgu┼čeni” a fascinat publicul de pe dou─â continente ┼či ┼čapte ┼ú─âri. A c─âl─âtorit la expozi┼úii ├«n marile muzee din New York, Vatican, Oxford, Roma, Atena ┼či Var┼čovia.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend