Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Fetiţă găsită moartă în casa mamei, la Cernavodă. Protecţia Copilului spune că a monitorizat un an şi jumătate cazul acesteia şi “nu au existat elemente îngrijorătoare”

Publicat

in

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Constanţa a transmis marţi, referitor la cazul fetiţei de 1 an şi 10 luni găsită de poliţişti moartă în locuinţa mamei din Cernavodă, că minora a fost monitorizată în permanenţă, începând cu ianuarie 2020, reieşind că era bine îngrijită, relatează Agerpres și News.ro. Bunica paternă a copilei îşi manifestase îngrijorarea cu privire la capacitatea mamei de a îngriji copilul.

„Menţionăm că acest caz a fost monitorizat în permanenţă atât de DGASPC Constanţa, cât şi de asistenţii sociali din cadrul Primăriei Cernavodă (…). Pe tot parcusul monitorizării nu au existat elemente îngrijorătoare, copilul fiind găsit, atât la verificările efectuate de echipele DGASPC Constanţa, cât şi la cele efectuate de Primăria Cernavodă, în condiţii bune, bine îngrijit”, reiese dintr-un comunicat de presă transmis de DGASPC Constanţa.

Protecţia Copilului, sesizată de bunica paternă

Conform sursei citate, cazul fetiţei a intrat în atenţia DGASPC Constanţa pe 15 ianuarie 2020, când Telefonul Cazurilor de Urgenţă 983 a fost apelat de bunica paternă a minorei, femeia fiind îngrijorată referitor la capacitatea nurorii sale, cunoscută cu afecţiuni psihice, în a-şi îngriji copilul.

„Aceasta ne sesiza cu privire la următoarele aspecte: părinţii nepoatei sale au locuit la domiciliul ei din Galaţi împreună cu minora iar, la momentul respectiv, nepoata dumneaei se află în grija exclusivă a mamei. Aceasta îşi manifesta îngrijorarea referitor la capacitatea mamei de a se ocupa de îngrijirea fiicei sale în contextul în care aceasta era cunoscută cu probleme medicale de natură psihică”, se arată în comunicat.

Potrivit DGASPC, specialiştii Serviciului Intervenţie în Situaţii de Abuz, Neglijare şi Violenţă în Familie a discutat la telefon cu bunica maternă a minorei, domiciliată în Cernavodă, care a declarat că familia ei îşi asumă responsabilitatea creşterii şi îngrijirii minorei. De asemenea, DGASPC Constanţa a solicitat specialiştilor Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Cernavodă efectuarea de verificări, întocmirea unui plan de servicii şi monitorizare a evoluţiei minorei în familie.

Instanţa a stabilit domiciliul minorei la mamă

„În data de 03.03.2020, specialiştii Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Cernavodă ne-au comunicat faptul că minorei i se asigură un mediu securizant şi protectiv de către mamă şi bunica maternă. În luna martie a anului 2020, Judecătoria Medgidia a stabilit, provizoriu, domiciliul minorei la domiciliul mamei, deşi tatăl minorei solicitase acest lucru. Ulterior, în data de 08.04.2021 instanţa de judecată a stabilit domiciliul minorei la mamă, exercitarea autorităţii părinteşti în comun de către ambii părinţi şi obligarea tatălui la plata unei pensii de întreţinere a minorei”, se mai spune în comunicat.

Pe parcursul instrumentării cazului minorei, specialiştii Serviciului Intervenţie în Situaţii de Abuz, Neglijare şi Violenţă în Familie din cadrul DGASPC Constanţa au efectuat două vizite la domiciliul mamei, minora prezentând, conform comunicatului, „un aspect general îngrijit, iar mama acesteia a declarat că se ocupă în mod corespunzător de creşterea şi îngrijirea fiicei sale, fiind sprijinită de către mama sa, respectiv bunica maternă a minorei în cauză”.

„Prin adresa înregistrată la DGASPC Constanţa sub nr. D52067/23.06.2021, primită din partea Direcţiei de Asistenţă Socială Cernavodă, suntem informaţi cu privire la faptul că până în data de 24.05.2021 minora a fost monitorizată săptămânal de către reprezentanţii instituţiei. Ulterior, în data de 27.05.2021 reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială Cernavodă au revenit la domiciliul mamei, dar aceasta nu a mai răspuns la uşă. Totodată, din cuprinsul adresei menţionate anterior, reiese faptul că specialiştii DAS Cernavodă s-au deplasat şi în data de 9 iunie 2021 la domiciliul mamei, însă aceasta din nou nu a răspuns la uşă şi nici apelurilor telefonice iniţiate. Ulterior primirii adresei menţionate anterior, specialiştii instituţiei noastre au contactat telefonic reprezentanţii DAS Cernavodă şi le-au recomandat să se deplaseze la domiciliul mamei însoţiti de poliţie şi ambulanţă”, au informat reprezentanţii DGASPC Constanţa.

Fetiţă a fost găsită moartă, marţi, de poliţişti

Poliţişti din cadrul Poliţiei oraşului Cernavodă au fost sesizaţi, marţi, prin apel 112, de către o femeie, cu privire la faptul că nepoata sa, de un an şi zece luni, ar lipsi de la domiciliul mamei.

„Deplasaţi la faţa locului, poliţiştii au identificat-o pe mama copilului, de 29 de ani, care a încercat să fugă în momentul în care a fost întrebată despre locaţia în care s-ar afla minora. Femeia a fost imobilizată, fiind condusă la sediul Poliţiei oraşului Cernavodă, pentru audieri”, a transmis IPJ Constanţa.

Sursa citată menţionează că în interiorul locuinţei, poliţiştii au găsit trupul neînsufleţit al copilului. Acesta va fi transportat la morgă pentru efectuarea necropsiei, în vederea stabilirii cauzei decesului.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

VIDEO | Ministrul Educației, dezamăgit de atitudinea părinților: 99% dintre părinții elevilor dintre-o școală din Capitală, împotriva testării

Publicat

in

De

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că un sondaj realizat într-o şcoală din Bucureşti a arătat că 99% dintre părinţii elevilor de acolo nu au fost de acord ca fiii şi fiicele lor să fie testaţi în şcoală pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2, nici chiar cu teste realizate pe probe din salivă. În aceeaşi şcoală, mai mulţi copii decât părinţi ar fi de acord cu testarea şi chiar cu vaccinarea.

“Sunt foarte trist, că tocmai ce am aflat răspunsul la un sondaj într-o şcoală din Bucureşti în care 99% dintre părinţi au spus că nu sunt de acord cu testele, fie ele cu extract nazal, faringian sau extract din salivă. Am promis că nu o nominalizez, dar rezultatul este cert şi trist”, a declarat ministrul Educaţiei, marţi seară, la Digi 24, potrivit news.ro.

Sorin Cîmpeanu a afirmat că unii dintre copii ar fi de acord cu testarea sau vaccinarea, dar părinţii lor se opun.

“În aceeaşi şcoală (…) în exemplul pe care tocmai l-am dat, în care 99% dintre părinţi au refuzat testarea, au fost mai mulţi elevi care au spus că ei ar vrea să se testeze, ba chiar să se şi vaccineze dacă ar avea acordul părinţilor. Educaţia ajută, educaţia ajută şi din această perspectivă”, a adăugat ministrul.

Potrivit lui Cîmpeanu, “dacă toţi aceia care dorim şcoala cu prezenţă fizică ne-am fi vaccinat atunci când ne puteam vaccina, atunci sunt convins că nu mai aveam această problemă”.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte numărul mic de teste realizat la nivel general în şcoli, ministrul a explicat acest aspect prin “slabă organizare”, el arătând că au fost situaţii în care nu au existat teste rapide în şcoli.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Expoziţia ‘Vaclav Havel: întâlnire cu lumea’ se va deschide vineri, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Publicat

in

De

Expoziţia “Vaclav Havel: întâlnire cu lumea”, care propune o retrospectivă a muncii lui Jiri Jiru, fotograful personal al preşedintelui Vaclav Havel din 1993 până în 2000, care l-a fotografiat pe şeful statului ceh în timpul vizitelor sale în alte state şi a documentat întâlnirile cu personalităţi importante ale lumii politice şi culturale ale vremii, se va deschide vineri, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

“În aceste fotografii îl vedem pe Havel acompaniat de Hillary Clinton şi Madeleine Albright, Regele Juan Carlos şi Regina Sofia a Spaniei, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Michael Jackson, Papa Ioan Paul al II-lea şi membrii trupei Rolling Stones. Sunt incluse şi fotografii cu viaţa de acasă. Jiru şi-a folosit camera pentru a imortaliza momente din călătoriile lui Havel în Republica Cehă, din timpul mutării şi reconstrucţiei Cetăţii din Praga, ieşiri în barurile din capitală sau sărbători alături de prieteni, în Lany”, informează Centrul Ceh, într-un comunicat transmis marţi AGERPRES.

Fotografiile din expoziţie ni-l arată pe Havel atât ca reprezentant al statului, cât şi ca om simplu.

“Publicul va putea vedea câteva dintre fotografiile surprinse de Jiru în 1994 în România, când Havel a făcut o vizită oficială la invitaţia Universităţii din Bucureşti. La ceremonia oficială, Havel a primit titlul de doctor onorific şi a ţinut un discurs în care a adresat dezamăgirile oamenilor în legătură cu evoluţia post revoluţionară”, precizează sursa citată.

Expoziţia este organizată de Ambasada Republicii Cehe, Centrul Ceh şi Bucharest Photofest şi face parte din programul festivalului internaţional de fotografie Bucharest Photofest, ce se desfăşoară între 1-10 octombrie la Bucureşti şi are ca temă centrală Rezistenţa.

Vernisajul va avea loc pe 5 octombrie, de la ora 18,00, în Sala Noua Galerie a Muzeului Naţional al Ţăranului Român, informează Agerpres.ro.

Jiri Jiru este un fotograf de origine cehă care locuieşte în Praga şi Bruxelles. Pe parcursul carierei sale, a fotografiat pentru numeroase publicaţii (Time, Newsweek, Business Week, People, Fortune, The New York Times, International Herald, National Geographic, etc) şi a fost apreciat ca fotojurnalist în ţările post-socialiste.

În 1993, a devenit fotograful personal al preşedintelui Vaclav Havel. A publicat mai multe cărţi cu fotografiile sale şi a fondat o galerie de fotografie în Praga.

Pe 4 octombrie, Jiri Jiru va participa la o discuţie organizată, în condiţii de pandemie, la Centrul Ceh, începând cu ora 18,00.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend