Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Festivalul Internaţional Shakespeare va avea loc în perioada 19 – 29 mai, la Craiova

Publicat

in

Cea de a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional Shakespeare va avea loc la Craiova în perioada 19-29 mai şi este organizată, ca în fiecare an, de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova şi Fundaţia Shakespeare, conform news.ro.

Ediţia de anul acesta cuprinde spectacole de teatru realizate de către mari regizori internaţionali – Robert Lepage, Oskaras Koršunovas, Silviu Purcărete, mult aşteptata producţie „The Tiger Lillies joacă Hamlet” dar şi premiera spectacolului „Richard al III-lea” realizat de către László Bocsárdi cu Sorin Leoveanu în rolul principal, o producţie a Festivalului Shakespeare şi a Naţionalului craiovean.

Peste 160 de evenimente: spectacole de teatru, performance-uri, instalaţii multimedia, spectacole de teatru VR, concerte, proiecţii de film în aer liber, lansări de carte, conferinţe şi dezbateri vor avea loc în peste 20 de spaţii indoor şi outdoor din Craiova, într-un eveniment de mare ţinută artistică ce se adresează atât celor mai fini cunoscători ai teatrului internaţional cât şi publicului larg.

„Ce înseamnă Festivalul Shakespeare de la Craiova? O minune. Născută din iubire, salvată din pasiune şi – acum, iată – împlinită prin continuitate. Abia astăzi, când atâtea evenimente de peste tot au dispărut sau şi-au pierdut seva, înţelegem că visul lui Emil Boroghină durează, renaşte, e la clipa unui unui nou început. Iar noi toţi avem prilejul de a fi parte din el. Ce dar frumos! Ce sărbătoare a spiritului! Ce gest de preţuire a valorilor teatrului mondial: de la Wilson la Dodin, de la Lepage la Ostermeier, de la Declan Donnellan la Silviu Purcărete! Puţine, foarte puţine festivaluri de oriunde au reunit o asemenea galerie de personalităţi. Încă şi mai puţine încearcă să le adauge altele şi altele, ale unor noi generaţii. Este vocaţia celor care, din doi în doi ani, transformă Craiova într-o insulă shakespeareană. Victoria lor devine atunci un triumf al teatrului românesc pe marea scenă a lumii.”

Octavian Saiu, critic de teatru, eseist si profesor universitar

Biletele pentru evenimentele din cadrul festivalului s-au pus deja în vânzare pe website-ul https://www.shakespearefestival.online.

Navetele culturale pentru Festivalul Internaţional Shakespeare

1. joi, 19 mai, ora 13:00 – Navetă culturală pentru spectacolul 887 realizat de către Robert Lepage, Compania Ex Machina, Quebec, Canada

Trailer spectacol: https://youtu.be/B3mPXPkiJtk

Bilete: https://ebilet.tncms.ro/ebilet/Spectacol/Edit/1115

2. vineri, 20 mai, ora 13:00 – Navetă culturală pentru spectacolul 887 realizat de către Robert Lepage, Compania Ex Machina, Quebec, Canada

Trailer spectacol: https://youtu.be/B3mPXPkiJtk

Bilete: https://ebilet.tncms.ro/ebilet/Spectacol/Edit/1116

3. Duminică, 22 mai, ora 13:00 – Navetă culturală pentru spectacolul Othello realizat de către Oskaras Koršunovas, OKT, Vilnius, Lituania

https://www.okt.lt/en/plays/othello/

Bilete: https://ebilet.tncms.ro/ebilet/Spectacol/Edit/1117

4. Marţi, 24 mai, ora 13:00 – Navetă culturală pentru spectacolul Macbett realizat de către Silviu Purcărete, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj

Trailer: https://youtu.be/XofqOJuL5Qw

Bilete: https://ebilet.tncms.ro/ebilet/Spectacol/Edit/1118

5. Sâmbătă, 28 mai, ora 13:00 – Navetă culturală pentru spectacolul Tiger Lillies joacă Hamlet, regia Martin Tulinius, spectacol prezentat de Compania Tiger Lillies şi Teatrul Republique, Copenhaga, Danemarca

https://www.tigerlillies.com/hamlet

Bilete: https://ebilet.tncms.ro/ebilet/Spectacol/Edit/1119

6. Duminică, 29 mai, ora 13:00 – Navetă culturală pentru spectacolul Richard al III-lea, regia László Bocsárdi, co-producţie Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova şi Festivalul Internaţional Shakespeare – PREMIERĂ!

Bilete: https://ebilet.tncms.ro/ebilet/Spectacol/Edit/1101

Plecarea se va face de la Teatrul Naţional din Bucureşti. Spectacolele sunt programate la ora 19:00. După spectacol, autocarul se va întoarce în Bucureşti cu „navetiştii culturali”.

Preţul biletului (250 lei) include transportul tur-retur cu autocarul şi biletul la spectacol. De asemenea, în orele de până la spectacol, spectatorii pot participa şi la restul manifestărilor cuprinse în programul feCea de a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional Shakespeare va avea loc la Craiova în perioada 19-29 mai 2022 şi este organizată, ca în fiecare an, de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova şi Fundaţia Shakespeare.

Peste 160 de evenimente: spectacole de teatru, performance-uri, instalaţii multimedia, spectacole de teatru VR, concerte, proiecţii de film în aer liber, lansări de carte, conferinţe şi dezbateri vor avea loc în 20 de spaţii (indoor & outdoor) din Craiova, într-un eveniment de mare ţinută artistică ce se adresează atât celor mai fini cunoscători ai teatrului internaţional cât şi publicului larg.

Cea de a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional Shakespeare, Craiova este organizată de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova şi Fundaţia Shakespeare.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Billie Jean King, după ce avortul a fost interzis în SUA: „Este o zi tristă”

Publicat

in

De

Curtea Supremă a Statelor Unite a anulat vineri o hotărâre care, timp de aproape jumătate de secol, a oferit dreptul femeilor la avort. Billie Jean King, fostă mare jucătoare de tenis, a criticat în termeni duri decizia luată în SUA.

Billie Jean KingFoto: Billie Jean King – Instagram

Această decizie nu face ca întreruperile de sarcină să fie ilegale, ci readuce Statele Unite la situația în vigoare înainte de emblematica hotărâre „Roe v. Wade” din 1973, când fiecare stat era liber să le autorizeze sau nu.

Potrivit unei analize New York Times, după anularea hotărârii „Roe v. Wade”, avortul va fi interzis în aproximativ jumătate dintre statele americane.

Billie Jean King consideră total greșită decizia Curții Supreme a SUA de a interizice dreptul femeilor la avort

Billie Jean King, jucătoare de tenis americană care a câștigat 12 Grand Slamuri la simplu, susține că este trist ceea ce se întâmplă în SUA, unde jumătate din state ar putea interzice dreptul femeilor de a avorta.

„Curtea Supremă a anulat Roe v. Wade, care de aproape 50 de ani a protejat dreptul la avort.

Această decizie nu va pune capăt avortului. Acest lucru va pune capăt accesului sigur şi legal la această procedură medicală care salvează vieţi.

Este o zi tristă în America” – Billie Jean King pe Twitter.

Decizia contravine tendinței internaționale de liberalizare a avorturilor, cu progrese în țări în care influența Bisericii Catolice rămâne puternică, precum Irlanda, Argentina, Mexic și Columbia.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Rușii au lovit o bază militară din vestul Ucrainei: 4 răniți

Publicat

in

De

Trupele ruseși au lovit sâmbătă o bază militară din Iavoriv, oraș situat în vestul Ucrainei aproape de granița cu Polonia. Patru oameni au fost răniți în atac, a declarat guvernatorul regiunii Liov Maxim Kozitsky.

Război în UcrainaFoto: Sergei Supinsky / AFP / Profimedia Images

Kozitsky a spus că șase rachete au fost lansate din Marea Neagră, patru au lovit baza militară și două au fost interceptate și distruse înainte de a atinge ținta, relatează Reuters.

În martie, o lovitură asupra centrului de antrenament militar de lângă Iavoriv a ucis 35 de persoane și a rănit cel puțin 130, potrivit oficialilor ucraineni.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend