Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Festivalul Enescu prezintă premiera românească a operei enesciene Strigoii

Publicat

in

La Ateneul Român, de la ora 16.30, va avea loc un concert susţinut de Filarmonica „George Enescu”, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeşelea. Programul debutează cu Suita Peer Gynt op. 23 de Grieg, cu participarea sopranei Rodica Vica şi a actorului Vlad Ivanov în rolul de povestitor. Grieg a compus această suită pentru piesa cu acelaşi titlu scrisă de Ibsen, în anul 1875, iar premiera a avut loc la Mollergaden Theatre Oslo, cu Grieg la pupitrul dirijoral. Aceasta capodoperă a liderului muzicii scandinave, ilustrează aerul nordic şi priveliştile sale, fiind o muzică descriptivă, romantică şi originală, inspirată din sonorităţile muzicii populare norvegiene. Edvard Grieg a creat prin capodoperele sale, identitatea specifică a şcolii naţionale norvegiene.

Programul este completat de oratoriul „Strigoii”, de George Enescu, o lucrare incompletă, la care Enescu a lucrat din anul 1916. Schiţa sa iniţială pentru pian a fost culeasă şi aranjată de Cornel Ţăranu în anii 1970 şi orchestrată de Sabin Pautza. Lucrarea este inspirată de versurile lui Mihai Eminescu şi reprezintă o lume aparte ce merită descoperită. Premiera mondială a avut loc la Berlin în anul 2019, sub bagheta apreciatului dirijor Gabriel Bebeşelea, care o aduce pentru prima oară în România în Ediţia Jubiliară a Festivalului. Vor interpreta soliştii Rodica Vica, Alin Anca, Tiberius Simu, Florin Estefan.

Citește și: ALERTĂ SURSE Falimentara City Insurance CĂLCATĂ de procurorii PICCJ – Se ridică documente ...

La Sala Palatului, la ora 19.30, va concerta Orchestra Academiei Naţionale Santa Cecilia din Roma, condusă de dirijorul Daniele Gatti, solistul serii fiind celebrul pianist Jean Yves Tibaudet. Programul cuprinde compoziţii semnate de Enescu, Ravel şi Debussy.

Prima lucrare a concertului este Simfonia a IV-a în mi minor de George Enescu, un opus incomplet la care Enescu a lucrat între anii 1928 şi 1934, şi care a fost finisat de Pascal Bentoiu în anul 1996. Premiera a avut loc în 1997 la Ateneul Român, interpretată de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”.

În continuarea programului va fi interpretat Concertul în Sol Major pentru pian şi orchestră de Maurice Ravel, în interpretarea pianistului Jean Yves Tibaudet. Concertul în Sol Major a fost compus între anii 1929 şi 1931 şi are menirea de a încânta publicul, este o piesă de entertainment mai degrabă decât o lucrare cu semnificaţii profunde, contemplative. A fost scrisă în spiritul muzicii lui Mozart şi Saint-Saens, fiind influenţată de sonorităţii ale muzicii jazz şi a exotismului muzicii spaniole, trăsături întâlnite în creaţiile compozitorilor impresionişti. Premiera a avut loc la Paris în 1932, iar compozitorul a dirijat concertul, solistă fiind pianista Marguerite Long.

Seara se va încheia cu sonorităţi evazive ale impresionismului francez, Debussy – La mer, trois esquisses symphoniques pour orchestre. La mer, uvertură simfonică inspirată de peisajul maritim, este o lucrare sugestivă şi caracteristică stilului lui Debussy, prin contururile vagi, simbolism şi influenţa muzicii japoneze. Debussy a lucrat la uvertură între anii 1903 şi 1905, şi a dedicat-o editorului său, Jaques Durand.  Premiera a avut loc la Paris în 1905, sub bagheta dirijorului Camille Chevillard.

Accesul la ambele concerte al Festivalului „Enescu” se va face pe bază de certificat verde. Purtarea maştii este obligatorie, pe nas şi pe gură, pe toată perioada prezenţei în interiorul clădirilor unde au loc concertele.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

România, sub teroarea COVID: Peste 140 de oraşe şi 690 de comune au incidenţă de peste 6 la mie

Publicat

in

De

146 de oraşe şi 690 de comune au incidenţe mai mari de 6 la mie, a anunţat sâmbătă CNCAV.

La orașe, incidenţa cea mai mare este în Bragadiru – 20,48, urmat de alte patru orașe tot din județul Ilfov: Popești-Leordeni – 19,5, Otopeni – 19,28, Voluntari – 18,28 și Măgurele – 16,51 la mie.

Urmează Capitala cu 16,09.

În ce privește comunele, rata cea mai mare de infectare se înregistrează în Brănișca, județul Hunedoara – 28,68. Urmează Malu, județul Giurgiu, cu 24,6 și Moldoveni (Ialomița) cu 24 la mie.

Alte 115 orașe și 1.015 comune au incidența mai mare de 3 la mie.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Mesaj din Moldova pentru România: Sângele apă nu se face, trimitem medici în misiune

Publicat

in

De

22 de medici și asistenți medicali moldoveni vor pleca luni în România pentru a ajuta colegii din țara vecină în lupta cu COVID.

Despre aceasta a scris Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, pe pagina sa de Facebook, transmite presa din Moldova.

”România a fost mereu alături de noi la greu. La început de pandemie când abea învățam cu toții, ne-au trimis acea bravă echipă de medici în ajutor. Și după, când ne cădeau colegii, au venit zeci și zeci de camioane cu echipamente de protecție, un ajutor de milioane de euro primit sub “rușinosul pod”. Fiindcă sângele apă nu se face.

Apoi în iarna lui 2021, chiar înainte de înfiorătorul val din primăvară, coloane de camioane pline iarăși cu echipamente au împânzit PMAN. Și cel mai important gest – vaccinul salvator, peste jumătate de milion de doze. Fiindcă sângele apă nu se face.

Acum România e într-o situație critică. Cu indicatori mai gravi de 2 ori ca la noi. Pe un val care bate ucigător. Și e o onoare și o cinste pentru noi să putem răspunde la fel. Fiindcă sângele apă nu se face.

Luni trimitem la Lețcani, Iași o echipă din 22 medici și asistenți, care vor interveni în misiunea de ajutor umanitar în cadrul spitalului modular pentru care este critic necesar personal medical.

Vaccinați-vă dragi oameni și nu ne faceți atâtea bătăi de cap. Lăsați-ne să muncim pașnic, nu în condiții de război. Să construim spitale moderne, să aducem echipamente, să avem grijă de bătrâneii noștri, nu să cuplăm măști de oxigen la buze muribunde…”, a declarat ministra Sănătății.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend