Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Festivalul Enescu prezintă premiera românească a operei enesciene Strigoii

Publicat

in

La Ateneul Român, de la ora 16.30, va avea loc un concert susţinut de Filarmonica „George Enescu”, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeşelea. Programul debutează cu Suita Peer Gynt op. 23 de Grieg, cu participarea sopranei Rodica Vica şi a actorului Vlad Ivanov în rolul de povestitor. Grieg a compus această suită pentru piesa cu acelaşi titlu scrisă de Ibsen, în anul 1875, iar premiera a avut loc la Mollergaden Theatre Oslo, cu Grieg la pupitrul dirijoral. Aceasta capodoperă a liderului muzicii scandinave, ilustrează aerul nordic şi priveliştile sale, fiind o muzică descriptivă, romantică şi originală, inspirată din sonorităţile muzicii populare norvegiene. Edvard Grieg a creat prin capodoperele sale, identitatea specifică a şcolii naţionale norvegiene.

Programul este completat de oratoriul „Strigoii”, de George Enescu, o lucrare incompletă, la care Enescu a lucrat din anul 1916. Schiţa sa iniţială pentru pian a fost culeasă şi aranjată de Cornel Ţăranu în anii 1970 şi orchestrată de Sabin Pautza. Lucrarea este inspirată de versurile lui Mihai Eminescu şi reprezintă o lume aparte ce merită descoperită. Premiera mondială a avut loc la Berlin în anul 2019, sub bagheta apreciatului dirijor Gabriel Bebeşelea, care o aduce pentru prima oară în România în Ediţia Jubiliară a Festivalului. Vor interpreta soliştii Rodica Vica, Alin Anca, Tiberius Simu, Florin Estefan.

Citește și: ALERTĂ SURSE Falimentara City Insurance CĂLCATĂ de procurorii PICCJ – Se ridică documente ...

La Sala Palatului, la ora 19.30, va concerta Orchestra Academiei Naţionale Santa Cecilia din Roma, condusă de dirijorul Daniele Gatti, solistul serii fiind celebrul pianist Jean Yves Tibaudet. Programul cuprinde compoziţii semnate de Enescu, Ravel şi Debussy.

Prima lucrare a concertului este Simfonia a IV-a în mi minor de George Enescu, un opus incomplet la care Enescu a lucrat între anii 1928 şi 1934, şi care a fost finisat de Pascal Bentoiu în anul 1996. Premiera a avut loc în 1997 la Ateneul Român, interpretată de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”.

În continuarea programului va fi interpretat Concertul în Sol Major pentru pian şi orchestră de Maurice Ravel, în interpretarea pianistului Jean Yves Tibaudet. Concertul în Sol Major a fost compus între anii 1929 şi 1931 şi are menirea de a încânta publicul, este o piesă de entertainment mai degrabă decât o lucrare cu semnificaţii profunde, contemplative. A fost scrisă în spiritul muzicii lui Mozart şi Saint-Saens, fiind influenţată de sonorităţii ale muzicii jazz şi a exotismului muzicii spaniole, trăsături întâlnite în creaţiile compozitorilor impresionişti. Premiera a avut loc la Paris în 1932, iar compozitorul a dirijat concertul, solistă fiind pianista Marguerite Long.

Seara se va încheia cu sonorităţi evazive ale impresionismului francez, Debussy – La mer, trois esquisses symphoniques pour orchestre. La mer, uvertură simfonică inspirată de peisajul maritim, este o lucrare sugestivă şi caracteristică stilului lui Debussy, prin contururile vagi, simbolism şi influenţa muzicii japoneze. Debussy a lucrat la uvertură între anii 1903 şi 1905, şi a dedicat-o editorului său, Jaques Durand.  Premiera a avut loc la Paris în 1905, sub bagheta dirijorului Camille Chevillard.

Accesul la ambele concerte al Festivalului „Enescu” se va face pe bază de certificat verde. Purtarea maştii este obligatorie, pe nas şi pe gură, pe toată perioada prezenţei în interiorul clădirilor unde au loc concertele.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Unde investim? Apartamente vs cripto-monede

Publicat

in

De

Explozia pieței cripto-monedelor și accesibilitatea piețelor de capital pentru investitorii individuali au schimbat în ultimii ani percepția asupra investițiilor imobiliare. Mai sunt acestea un pariu sigur și profitabil sau au rămas doar o practică desuetă a generației X care preferă asseturile tangibile randamentelor amețitoare?

O medie generală a evoluției întregii piețe rezidențiale din România este greu de făcut și nu are o mare relevanță. O abordare ar putea fi alegerea ca referință a unui complex rezidențial de dimensiuni suficient de mari și cu o istorie destul de lungă pentru a putea oferi cifrele necesare unei analize. Candidatul ideal ar putea fi Complexul Greenfield Băneasa Residence, dezvoltat de Impact Develope & Contractor în sectorul 1 al Bucureștiului.

Proiectul a fost începul în 2007 și este planificat ca până în 2031 să atingă o suprafață totală de 600.000 de metri pătrați cu 7.000 de unitați locative, adică mai degrabă dimensiunile unui orășel de provincie decât ale unui cartier. Gândit de la început ca un proiect complex și omogen, ansamblul cuprinde, alături de blocuri, facilități moderne precum locuri de parcare exterioare și interioare, circa 180.000 de spații verzi,grădiniță și școală, un centru comunitar cu sală de fitness, SPA și piscine (4.500 de metri pătrați), strip-mall, Greenfield Plaza ce va fi inaugurat anul acesta, clădire de birouri și este conectat la rețeaua de transport public a orașului.

Procedurile care țin de sustenabilitate și protecția mediului, caracteristici care sunt astăzi importante pentru investitori, sunt deja implementate, noile construcțiile au centrale de bloc (se lucrează la o centrală de cartier), sunt prevăzute stații de încărcare a automobilelor electrice, iar indicatorii urbani cum ar fi calitatea aerului sau suprafața de spațiu verde pe locuitor sunt de excepție. În plus, construcțiile din Greenfield sunt eficiente energetic, însemnând facturi mai mici la utilități și costuri reduse pentru mentenanța clădirilor. Din punct de vedere al prețurilor, Greenfield se poziționează pe segmentul mediu al pieței, segementul cu cererea cea mai mare pe piața locală.

Pe scurt, Greenfield Băneasa este un caz exemplar de dezvoltare rezidențială sustenabilă și pe termen lung, iar concluziile extrase din experiența dezvoltatorului Impact ar putea fi relevante la nivelul întregului segment rezidențial al pieței imobiliare românești.

Pre-vânzări sunt un semnal important

În acest moment, fazele 1, 2 și 3 ale proiectului sunt finalizate și vândute aproape integral, cu un total de peste 2.500 de apartamente și peste 6.000 de locuitori, iar lucrările la faza 4 sunt avansate, apartamentele urmând a fi finalizate în cursul acestui an. Anul 2021 a fost un an de schimbare a ciclului de producție, fără un stoc important de locuințe, iar vânzările la Greenfield Băneasa s-au făcut în avans, sub forma contractelor de pre-vânzare.

”Faptul că am reușit să semnăm un număr atât de mare de pre-vânzări pentru apartamente ce vor fi livrate anul acesta, 213 unități în primele nouă luni ale anului trecut, este foarte important pentru noi și arată că am intuit bine evoluția cererii de pe piața locală. Relevante sunt și anumite date și statistici pe care le-am adunat din aceste experiențe”, spune Constantin Sebeșanu, CEO al Impact Dezvoltator & Contractor.

Astfel, potrivit studiilor realizate de dezvoltator, 72% din locuitorii Greenfield se declară satisfăcuți de viața în cartier, iar asta se vede și în faptul că circa o treime din contractele semnate în 2021 reprezintă recomandări ale actualilor clienți ai Greenfield Băneasa, locuitori sau investitori. Mai mult, 15% in totalul contractelor de anul trecut sunt cu actuali locuitori ai complexului care s-au decis să mai facă o investiție.

Investitori cu repetiție

Clientul tipic pentru apartamentele Greenfield Băneasa are vârsta cuprinsă între 30 și 45 de ani, este familist, are un job corporatist și venituri medii-superioare. ”Cred că investițiile sofisticate de mare risc, cum sunt cripto-monedele și piața de acțiuni, necesită abilități și timp pe care noi nu-l avem. Mai bine îmi petrec timpul cu familia decât cu nasul în telefon, pe aplicații de cripto-monede, cum văd că fac prieteni de-ai mei. Pe de altă parte nici nu putem sta deoparte, dar preferăm să investim într-un alt apartament aici, lângă pădure, pentru copilul nostru, apartament pe care până când el se va muta îl vom închiria”, explică unul dintre locuitorii Greenfield care a reinvestit în cartier.

Statisticile arată că el nu greșește investind din nou. În perioada 2014-2021 prețul mediul al metrului pătrat construit a crescut cu 62% în Greenfield Băneasa, un randament foarte bun. Mai mult, potrivit analiștilor pieței imobiliare începând cu 2022 am putea asista din nou la o majorare a prețurilor locuințelor pe fondul scăderii stocului de locuințe disponibile (în 2021 nu s-au eliberat autorizații noi de construcție la nivelul Capitalei), al scumpirii globale a materialelor de construcții ce afectează direct costurile și, într-o anumită măsură, al inflației.

”Clienții acceptă livrarea în 12-24 de luni pentru a profita de prețurile de astăzi și caută dezvoltatori serioși, cu o istorie și o situație financiară solidă. De asemenea, din studiile noastre, reiese că majoritatea dorește să investească în proiecte verzi, sustenabile și apreciază în mod deosebit well-beingul oferit de facilitățile ansamblurilor noastre. Asta explică numărul mare de pre-contracte și cererea în creștere puternică pentru acest tip de vânzări”, completează Sebeșanu. O garanție suplimentară pentru clienții ce plătesc în avans o reprezintă în cazul Impact Developer & Contractor și faptul că dezvoltatorul este listat de 26 de ani la Bursa de Valori București și are o capitalizare bursieră de peste un miliard de lei. Alt aspect interesant, menționează CEO-ul Impact, este acela că o parte din investitorii în apartamente sunt și mici investitori în acțiunile companiei listate la bursă: ”Asta înseamnă dublu câștig pentru ei, având în vedere că în ultimul an, cotația acțiunilor noastre s-a dublat”.

Ca o concluzie, piața imobiliară locală a oferit randamente rezonabile în ultimii ani. Nu la nivelul amețitor la care pot ajunge monedele virtuale de exemplu însă și fără durerile de cap provocate de fluctuațiile masive ale acestora. Iar, așa cum reiese de mai sus, prețurile de pe piața rezidențială sunt în creștere, ceea ce ar putea însemna un plus de profit în condițiile de siguranță pe care investițiile imobiliare le oferă deja.


Articol susținut de Greenfield

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Serialul Inventing Anna are premiera pe Netflix în 11 februarie

Publicat

in

De

Serialul „Inventing Anna”, inspirat de articolul din New York Magazine intitulat „Cum i-a păcălit Anna Delvey pe petrecăreţii din New York”, va avea premiera pe Netflix în 11 februarie, informează News.ro.

În „Inventing Anna” o jurnalistă, care are multe de demonstrat, investighează cazul Annei Delvey, o moştenitoare din Germania celebră pe Instagram, care a furat atât inimile, cât şi banii celor din lumea mondenă din New York. Oare Anna este cea mai mare escroacă din New York sau este, pur şi simplu, noua imagine a visului american? Între Anna şi jurnalistă se formează o legătură contradictorie, întunecată şi amuzantă, în timp ce Anna îşi aşteaptă procesul, iar jurnalista se află într-o cursă contracronometru pentru a răspunde celei mai fierbinţi întrebări din New York: cine este Anna Delvey?

Serialul este inspirat de articolul din New York Magazine intitulat „How Anna Delvey Tricked New York’s Party People” (Cum i-a păcălit Anna Delvey pe petrecăreţii din New York), scris de Jessica Pressler, care este de asemenea producătoare a serialului.

Scenariul este scris de Shonda Rhimes, Matt Byrne, Jess Brownell, Abby Ajayi, Nick Nardini.

Regizori sunt: David Frankel, Tom Verica, Daisy Von Scherler Mayer, Ellen Kuras, Nzingha Stewart, iar producători executivi: Shonda Rhimes, Betsy Beers, Tom Verica, David Frankel.

În distribuţie sunt: Anna Chlumsky (Vivian), Julia Garner (Anna Delvey), Arian Moayed (Todd), Katie Lowes (Rachel), Alexis Floyd (Neff), Anders Holm (Jack), Anna Deavere Smith (Maud), Jeff Perry (Lou), Terry Kinney (Barry), Laverne Cox (Kacy).

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend