Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Festivalul Amural va deschide, pentru 4 zile, turnurile şi bastioanele Braşovului

Publicat

in

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Amural, care îmbină artele şi tehnologia, va deschide, în perioada 26-29 august, turnurile şi bastioanele Braşovului, care vor deveni, noaptea, ecrane pentru proiecţii video, au anunţat organizatorii într-un comunicat de presă.

“În acest an, la Amural, artiştii vizuali şi cei lirici îşi unesc forţele creatoare şi se inspiră reciproc pentru a cuceri vechile ziduri prin cele mai noi forme de artă. Timp de 4 zile, din 26 până în 29 august, edificiile medievale prind viaţă. De După Ziduri şi până Sub Tâmpa, desenând parcul cultural, Amural va reinventa şi revitaliza zonele naturale şi istorice din jurul Cetăţii Braşov. Conţinutul festivalului a fost conceput ca ziua să deschidă turnurile şi bastioanele, iar noaptea acestea să devină ecrane pentru proiecţiile video. Între turnurile şi bastioanele oraşului se vor afla instalaţii de artă, scene de muzică, popasuri de socializare şi intervenţii urbane”, a precizat sursa citată.

Principalele locaţiile în care va avea loc evenimentul sunt Turnul Negru, pe a cărui scenă vor fi proiectate videopoeme şi care va găzdui colectivul internaţional de new media X-Art cu experimente vizuale, Turnul Artelor cu expoziţia CoLaboratory, rezultatul rezidenţei digitale a 7 artişti din România şi Moldova şi 7 artişti germani, Turnul Funarilor – cu proiectul Poster x Poem, Turnul Vânătorilor – cu opera artistului german Dawid Liftinger cu al său pendul de lumină şi Turnul Lemnarilor, cu lucrările textile ale artistei Megan Dominescu, potrivit agerpres.ro.

Cinematograful Popular va găzdui instalaţia Daydream v5 semnată de duo-ul NONOTAK şi, în premieră, Cinematograful Astra intră în circuitul Amural, găzduind mai multe expoziţii ale unor artişti români.

Piaţa Brassai va fi ocupată de instalaţia lui Radu Ignat – Hope şi de expoziţia fotografului braşovean Horaţiu Şovăială, iar faţada Colegiului Naţional Andrei Şaguna va fi animată de artistul de light-art şi video-mapping Senpai Stuff.

Complexul Agrement de pe Aleea de sub Tâmpa va găzdui scena principală de muzică, unde vor performa Ada Milea şi Bobo, Norzeatic şi Quinta Spartă, Moonlight Breakfast, Corina Sîrghi şi Taraful Jean Americanu alături de artişti locali ca Mara Halunga, Dex sau Mezzin.

“Biblioteca Judeţeană George Bariţiu nu putea să lipsească de la ediţia dedicată literei, astfel că la parterul clădirii va fi expusă lucrarea A motto of disappointment LIBERTE EGALITE FRATERNITE a regretatului Sorin Oncu. (…)Pe harta Amural 7 va se află şi un proiect din cadrul Muzeului de Artă, colecţia de artă DLS Virtual Art Museum, un pilot pentru ce poate deveni aripa de Realitate Virtuală a Muzeului de Artă Braşov”, se mai arată în comunicatul citat.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

În România există un influx de propagandă rusă – jurnalist

Publicat

in

De

Propaganda rusă există în România, iar strategia ei e să infirme mereu totul.

E ceea ce a afirmat la Sofia la A Doua Conferință de Securitate a Mării Negre a Platformei Internaționale Crimeea corespondentul român de război Remus Cernea, care relatează din Ucraina pentru Newsweek (România), transmite corespondentul Ukrinform.

Strategia propagandiștilor e să infirme orice, a explicat jurnalistul, amintindu-și cum roiuri de troli pretindeau că știri video despre războiul din Ucraina fuseseră filmate în studiouri din București. Acei troli generau extrem de multe comentarii, deși erau în realitate doar câțiva oameni care comunicau însă de pe zeci de conturi, a precizat el. Acele comentarii erau parte a războiului informațional mai amplu al Rusiei, conform jurnalistului.

Cernea afirmă că trebuie literalmente să-i probeze audienței ceea ce a văzut cu proprii ochi pe front.

Și mai sunt mulți în România care nu acționează direct în favoarea Rusiei, dar încearcă să pună Ucraina într-o lumină proastă, încearcă să inducă confuzie. Trebuie să conștientizăm acest lucru și să ne opunem, consideră Cernea.

El a mai remarcat că comandamentele Ucrainei ar trebui să comunice mai mult cu presa. „E important ca străinii să aibă ocazia de a vedea adevărul despre Ucraina și de a înțelege în profunzime evoluțiile de pe front, întrucât acest lucru afectează și situația livrărilor de armament. Adevărul și puterea sunt de partea Ucrainei. Iar noi trebuie să arătăm direct cine se face vinovat pentru acest război, astfel încât nimeni să nu se îndoiască”, a subliniat Cernea.

Cum a mai scris Ukrinform, conferința a fost organizată în comun de Ucraina și Bulgaria. Ea e evenimentul principal al Platformei Crimeea și forumul principal pentru explorarea problemelor de securitate la Marea Neagră. Partenerii conferinței sunt Media Center Ukraine și Crimean Human Rights Group.

La eveniment participă experți internaționali, reprezentanți ai guvernelor membre ale Platformei și instituții internaționale. Ei au discutat strategii de răspuns la riscurile de securitate regionale, cât și măsurile pe care Ucraina ar trebui să le ia pentru a putea respinge agresiunea rusă în regiune.

Citeste mai mult

NATIONAL

HARTA| Se contruiește un nou drum de mare viteză în România: va lega Estul de Vestul Europei și regiunile istorice ale României

Publicat

in

De

Un nou drum de mare viteză se va construi în România, arată ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Drumul de mare viteză Filiași-Lugoj sau ”Autostrada Sudului” va avea 230 de kilometri, iar pentru realizarea ei au fost deja depuse 7 oferte. Studiul de Fezabilitate trebuie să se termine în 20 de luni, iar finanțarea va venit din fonduri europene nerambursabile.

”Pentru proiectarea ultimului lot al drumului de mare viteză Filiași-Lugoj au fost depuse astăzi 7 oferte!

Studiul de Fezabilitate pentru sectorul Caransebeș-Lugoj (50 km) trebuie să fie finalizat in maximum 20 de luni, după semnarea contractului.

Suma estimată pentru derularea acestui contract este de 18,56 milioane de lei (fără TVA) sumă asigurată prin Fonduri Europene Nerambursabile.

Întregul proiect al drumului de mare viteză Filiași-Lugoj (aproximativ 230 km) are un rol important în asigurarea unor conexiuni moderne atât între regiunile istorice ale României cât și între estul și vestul Uniunii Europene.”, arată Sorin Grideanu.

Detalii despre cele 7 oferte depuse

Directorul CNAIR, Cristian Pistol, a publicat lista celor 7 ofertanți pentru acest drum de mare viteză.

”Au fost depuse 7 oferte pentru pentru contractul privind elaborarea Studiului de Fezabilitate (#SF) necesar construcției sectorului de drum de mare viteză #Caransebeș-#Lugoj!

– CONSITRANS SRL

– Asocierea EGIS ROMANIA SA (lider) – ECO GEODRUM SRL

– INGENIERIA ESPECIALIZADA OBRA CIVIL E INDUSTRIAL SA

– Asocierea PROSPECT DRILL SRL (lider) – PROIECT-CONSTRUCT REGIUNEA TRANSILVANIA SRL

– Asocierea TOTAL ROAD SRL (lider) – RUTIER CONEX XXI S.R.L.

– Asocierea VENTRA PROJECT MANAGEMENT SRL (lider) – UTIBER KÖZÚTI BERUHÁZÓ KFT

– ACTIV PROIECTARE INFRASTRUCTURĂ S.R.L.

Valoarea estimată a contractului este de 18, 56 milioane de lei (fără TVA), sumă asigurată din #FonduriEuropeneNerambursabile.

Pentru finalizarea Studiului de Fezabilitare pentru acest sector de drum în lungime de aproximativ 50 km sunt alocate maximum 20 de luni după semnarea contractului.”, scrie Cristian Pistol.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend