Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Festivalul Amural va deschide, pentru 4 zile, turnurile şi bastioanele Braşovului

Publicat

in

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Amural, care îmbină artele şi tehnologia, va deschide, în perioada 26-29 august, turnurile şi bastioanele Braşovului, care vor deveni, noaptea, ecrane pentru proiecţii video, au anunţat organizatorii într-un comunicat de presă.

„În acest an, la Amural, artiştii vizuali şi cei lirici îşi unesc forţele creatoare şi se inspiră reciproc pentru a cuceri vechile ziduri prin cele mai noi forme de artă. Timp de 4 zile, din 26 până în 29 august, edificiile medievale prind viaţă. De După Ziduri şi până Sub Tâmpa, desenând parcul cultural, Amural va reinventa şi revitaliza zonele naturale şi istorice din jurul Cetăţii Braşov. Conţinutul festivalului a fost conceput ca ziua să deschidă turnurile şi bastioanele, iar noaptea acestea să devină ecrane pentru proiecţiile video. Între turnurile şi bastioanele oraşului se vor afla instalaţii de artă, scene de muzică, popasuri de socializare şi intervenţii urbane”, a precizat sursa citată.

Principalele locaţiile în care va avea loc evenimentul sunt Turnul Negru, pe a cărui scenă vor fi proiectate videopoeme şi care va găzdui colectivul internaţional de new media X-Art cu experimente vizuale, Turnul Artelor cu expoziţia CoLaboratory, rezultatul rezidenţei digitale a 7 artişti din România şi Moldova şi 7 artişti germani, Turnul Funarilor – cu proiectul Poster x Poem, Turnul Vânătorilor – cu opera artistului german Dawid Liftinger cu al său pendul de lumină şi Turnul Lemnarilor, cu lucrările textile ale artistei Megan Dominescu, potrivit agerpres.ro.

Cinematograful Popular va găzdui instalaţia Daydream v5 semnată de duo-ul NONOTAK şi, în premieră, Cinematograful Astra intră în circuitul Amural, găzduind mai multe expoziţii ale unor artişti români.

Piaţa Brassai va fi ocupată de instalaţia lui Radu Ignat – Hope şi de expoziţia fotografului braşovean Horaţiu Şovăială, iar faţada Colegiului Naţional Andrei Şaguna va fi animată de artistul de light-art şi video-mapping Senpai Stuff.

Complexul Agrement de pe Aleea de sub Tâmpa va găzdui scena principală de muzică, unde vor performa Ada Milea şi Bobo, Norzeatic şi Quinta Spartă, Moonlight Breakfast, Corina Sîrghi şi Taraful Jean Americanu alături de artişti locali ca Mara Halunga, Dex sau Mezzin.

„Biblioteca Judeţeană George Bariţiu nu putea să lipsească de la ediţia dedicată literei, astfel că la parterul clădirii va fi expusă lucrarea A motto of disappointment LIBERTE EGALITE FRATERNITE a regretatului Sorin Oncu. (…)Pe harta Amural 7 va se află şi un proiect din cadrul Muzeului de Artă, colecţia de artă DLS Virtual Art Museum, un pilot pentru ce poate deveni aripa de Realitate Virtuală a Muzeului de Artă Braşov”, se mai arată în comunicatul citat.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Traian Băsescu apelează la o cale extraordinară de atac: cere revizuirea sentinței de colaborator al Securității

Publicat

in

De

Fostul președinte Traian Băsescu cere revizuirea sentinței de colaborator al fostei Securități.

Curtea de Apel București a programat primul termen în octombrie, informează Mediafax.

ICCJ a stabilit, pe 23 martie, că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea, decizia fiind definitivă.

În urma acestei decizii, Băsescu şi-a pierdut beneficiile care decurg din calitatea de fost preşedinte.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Mâna lungă a Ayatollahului – Cine este atacatorul lui Salman Rushdie

Publicat

in

De

Bărbatul acuzat că l-a înjunghiat pe Salman Rushdie a declarat că el îl respectă pe ayatollahul Ruhollah Khomeini (liderul revoluţiei islamice iraniene din 1979), dar nu a spus că s-ar fi inspirat din fatwa emisă de fostul lider suprem iranian, potrivit unui interviu apărut miercuri în New York Post, citat de Reuters.

Hadi Matar a declarat de asemenea că el „nu citise decât câteva pagini” din romanul lui Rushdie „Versetele Satanice” şi că un tweet care anunţa în iarnă vizita autorului la Institutul Chautauqua îi dăduse ideea să se ducă şi el acolo.

Rushdie, 75 de ani, urma să susţină o conferinţă despre libertatea artistică în vestul statului New York când poliţia a declarat că Matar, 24 de ani, s-a repezit pe scenă şi l-a înjunghiat pe scriitorul de origine indiană vinerea trecută.

Rushdie a trăit sub ameninţarea unei recompense puse pe capul său după ce apariţia ‘Versetelor satanice’ în 1988 l-a determinat pe Khomeini să emită o fatwa prin care îi îndemna pe musulmani să-l omoare.

„Îl respect pe ayatollah. Cred că a fost o persoană formidabilă. Este tot ce voi spune cu privire la acest subiect”, a declarat Matar pentru New York Post, într-un interviu video din închisoarea comitatului Chautauqua.

„Nu-mi place prea mult”, a spus Matar referindu-se la Rushdie. „El este cineva care a atacat islamul, a atacat convingerile acestuia, sistemele acestei credinţe”, a spus el, adăugând că a urmărit pe YouTube înregistrări video cu scriitorul.

Matar a negat că ar fi fost în contact cu Gardienii Revoluţiei din Iran, armata de elită a regimului iranian, potrivit ziarului.

Avocatul său, numit din oficiu, a declarat că nu a fost la curent cu faptul că New York Post a intrat în contact cu clientul său pentru a-i acorda un interviu.

„Eu nu am autorizat nicio sursă din exterior, cu sau fără ajutorul guvernului, să intre în contact cu clientul meu”, a declarat avocatul Nathaniel Barone pentru Reuters.

Matar, din Fairview, statul New Jersey, a pledat nevinovat la acuzaţiile de tentativă de omor şi agresiune în tribunalul în faţa căruia compăruse sâmbătă. Un mare juriu urmează să emită în cursul săptămânii un rechizitoriu în care vor figura oficial acuzaţiile aduse acestuia.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend