NATIONAL
#FestivalEnescu2023 în haine noi. Schimbare de paradigmă. Start Tombolă Abonamente

Publicat
acum 2 luniin
De
adminOdată cu publicarea noului program, Festivalul Internațional „George Enescu” a revenit în atenția melomanilor. După un parteneriat cu dirijorul Vladimir Jurowski, director artistic, încununat de dubla nominalizare la International Opera Awards (opera Oscars), în esență, prima apariție, de la înființarea festivalului, pe vreo listă, scurtă sau lungă, la decernarea unor premii de excelență. Sigur, reușita se datorează în egală măsură și lui Mihai Constantinescu, managerul Artexim de atunci, precum și colectivului de colaboratori, profesioniști fără de care un asemenea eveniment nu poate fi nici măcar visat. Dar, se închide o carte, se deschide o alta.

Festival George Enescu. Start TombolaFoto: Hotnews
Și, recunosc că, în ceea ce privește presa, s-a cam început cu stângul. Chemarea la conferința de presă s-a făcut fără a se trimite programul, un link sau ceva. Nu a sunat bine deloc. Postat doar înainte de întâlnire era egal cu foarte puțin timp să-l parcurgi pentru întrebări. Dar după ce făceai acest efort, îți dădeai seama și de ce nu fusese accesibil presei. Despre program, amănunte mai jos. Întâi, informarea despre alocuțiunile rostite la lansare, unde, în premieră, cred, a participat și un primar al capitalei, respectiv, în cazul nostru, Nicușor Dan. În speech-urile administrative, nu s-a spus nimic concret, decât că a fost promulgată o lege prin care, printre altele, festivalul este declarat eveniment cultural strategic. Avem și slogan, „Generozitate prin muzică”. Vizualul, nu știu dacă va rămâne cel afișat, dar arată mult mai bine comparativ cu vizualul Concursului. Culmea, cele mai multe cifre referitoare la bienală ne-au fost oferite de directorul artistic, Cristian Măcelaru. Se refereau la participanți, orchestre etc. Nici la întrebările jurnaliștilor, nu s-a specificat vreun buget, deși, programul e făcut. Întrebarea ar fi, pe ce bani se mizează? Primăria susține Piața Festivalului. Primarul a fost întrebat, eu l-am întrebat, dacă va face ceva special pentru parcare pe timpul festivalului, nu numai ca bani, dar mai ales ca spațiu? Mi-a răspuns că se lucrează, nu pentru festival, la un regulament, ceva, și că a pus la punct și traseele de noapte stb, care merg foarte bine. Adică, ce întrebi tu și ce răspunde el? În principiu, e vorba de concertele de după amiază, când publicul de 40+, vine de la serviciu, trebuie să-și arunce mașina pentru a prinde gongul de start, fără să deranjeze. La Sala Palatului e mai complicat. Acolo media de vârstă se duce spre 60, oameni cu probleme de deplasare. Dar dacă 33 de ani sau descurcat, pot s-o facă și acum, cred că așa gândesc primarii.
Vizavi de structura festivalului, punctez scurt diferențierile făcute de Jurowski și transformate în avantaje competitive.
Cele care au și asigurat acest quantum leap cum spun englejii. Seria Muzica secolului XXI prezenta compoziții ale celor mai în vogă muzicieni contemporani. În mare parte, aceștia erau prezenți aici, unii chiar dirijau. S-a creat o întreagă emulație în lumea muzicală, care a adus notorietate festivalului și muzicienilor români. Secțiunea era susținută de orchestre simfonice românești și invitați. De asemenea, au reușit să ajungă pe scenă și lucrări ale tinerilor compozitori români, care, altfel, nu au cum să treacă de cerberi și sistem deși, ridicol, sînt appreciate peste hotare. Concertele de la miezul nopții, de la Ateneu, fără a fi exclusive, aveau drept scop, promovarea muzicii vechi și baroce, în speță, opera. Știm cu toții, un gen inexistent în România. Programul Mari orchestre a fost dinamizat de experiențe unice. Pe de-o parte, opere prezentate pentru prima dată în România, pe de altă parte, punerea acestora într-un concept regizoral. Și dacă toată lumea făcea semi-stage, Jurowski a ales video proiecția ca formă. O inovație de care au început să se intereseze și alții, după cum spune regizoarea Carmen Lidia Vidu, pionieră în acest business. Și, bineînțeles, aceeași atenție specială pentru lucrările Enescu, cu precizarea că, în sens invers, muzica maestrului a fost prezentată în afară și altfel decât cu invariabilele Rapsodii. Coroborate, acestea au plasat festivalul în sec. XXI, chiar deceniul al 3-lea, i-au dat vizibilitate și, în final, a venit și răsplata. Dar, gata, tempi passati. Move on!
Programul pentru 2023 este un safety car
Festivalul va avea loc între 27 august şi 24 septembrie 2023, în București și în țară. S-a exclus tot ce nu intră în normă. S-a revenit la siguranța concertelor de linie, cum le zic eu, după modelul zborurilor de linie. Așa cum am afirmat și în conferința de presă, comercial pot să înțeleg mișcările, cultural, ele nu au nicio justificare, iar ca imagine, prin banalizare, declasifică Festivalul în întreg. Mai pot înțelege că nu ți-a plăcut ce era, dar pune altceva de substanță în loc. Culmea penibilului în întâlnirea cu presa, a fost atins când, domnul Cristian Măcelaru a afirmat că a schimbat complet filosofia seriei muzica secolului XXI, pentru că, în urma unei consultări sindicale, a aflat de la muzicieni că, aceștia vor să cânte ceea ce știu și cântă de obicei în stagiuni. Ok, dacă vor să-și confrunte interpretările cu cele ale invitaților, bravo lor! Că doar n-o fac pe banii lor. Să spunem, totuși, că noul director artistic, a introdus o serie pentru copii și părinți, care, deja, știm, din ceea ce se face la Ateneul Român, concertele cu MC, respectiv, dramatizările de la teatru Odeon, merg foarte bine. Așa că, cine nu prinde bilete în festival, poate, liniștit, să meargă tot anul. Tot din ciclul ”complet schimbat”, este seria Concertele de la Miezul nopții. Raiul, singurul din România, iubitorilor de opera barocă. Reducerea la 0, teoretic, practic, există o opera barocă în program, n-are nicio motivație. Dacă vrei să invoci prezența, practic omori mesagerul, muzica. De fapt, e vina promovării. Luna aceasta, la ROH, Londra, tocmai am fost să văd „Alcina” de Handel, aproape 4 ore. Sala plină la toate cele șase reprezentații (circa 13.000 de spectatori). Mi-e greu să cred că, cineva din România și-ar permite să considere publicul românesc imbecil în comprație cu cel britanic. Pentru că această decizie, asta statuează. Prea imbecili pentru baroc. Trebuie însă profesionalism și continuitate și strategie culturală. Dacă ar fi existat vreo strategie culturală în ultimii 33 de ani? Pe scena Sălii Palatului, pentru puțina opera care a mai rămas, a fost scoasă din joc Orchestra națională radio, care, culmea, a avut cele mai prestigioase interpretări la ultimele două ediții. Cele mai elogioase critici interne și internaționale. Unfogettable moments: Peter Grimes- Britten și Piticul-Zemlinski. Dar, în buna tradiție românească, ești bun, ieși afară!
Ce s-a pus în loc?
Diseminarea modernilor, reducerea contemporanilor, astfel că, așa cum declara domnul director artistic, românii să vadă măcar un concert din festival, ele fiind toate la fel, dar pe o paletă financiară mai ofertantă. Șostakovici, de ex, începând cu 35 de lei. I-am fi spus că românii chiar văd, nu numai unul, ci, mai multe concerte din festival că se transmit la TVR, mai nou, Cultural, și la RRMuzical, dar, oricum, cel puțin pentru 2023, les jeux sont faits. Nu s-a ieftinit nimic (deși nu mai sînt restricții de prezență). Generozitatea e doar în slogan. Este extras dintr-un citat al maestrului Enescu. Auzit din gura sa, avea sens, pentru că, se știe, se ducea și cânta gratis pentru cei în nevoie. Pentru noul director artistic și prețurile de festival nu prea se potrivește. Acum, avem de-a face și cu primul director plătit, Hollender și Jurowski n-au fost remunerați, la care se vor adăuga drepturile de autor pentru cele patru!!! concerte dirijate în festival. Așa cum arată în momentul de față, în afară de premierele operatice, doar interpretările vor face diferența. Dar, schimbări pot apărea. Una a fost anunțată chiar în timpul conferinței!? A N-a montare a operei „Œdipe” de George Enescu la ONB. La fel ca și compozitorul cu România, și lucrarea are o istorie zbuciumată cu opera bucureșteană, e clar că e un blestem.
Toate montările, în scurt timp, au ajuns în coșul de gunoi.
Unele pe motive naționaliste, gen montarea lui Carrasco, altele pe motive mediocre politice, ca montarea lui A. Șerban, altele pentru niciun motiv. Dar dacă nimeni nu dă socoteală… „La Traviata” la MetOpera nu a avut atâtea montări. Oricum, eu, personal, voi susține montarea pentru festivalul Enescu să se facă cu opera din Craiova, sau Iași. Opera Națională București sigur nu mai merită această onoare. Și-a bătut joc de ea 33 de ani. Pentru melomanii care își caută și compozitorii preferați și până la apariția unei aplicații, care nu se știe dacă va fi, conform răspunsului organizatorilor, am ”preluat” eu una din funcții, editând programul pe compozitori. Valabil până la prima modificare. Tot ce pot spune e că, pentru fanii Mahler avem 1,2,3,4 și 9, a-ntâia chiar de 2 ori. Pentru restul, există link-uri mai jos. Biletele vor fi puse în vânzare în februarie 2023. Nu uitați!
Înscrierile pentru tombola abonamentelor au început până pe 8 decembrie.
Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Poate vrei sa citesti
Criptomonede vs metale prețioase: Avantaje și dezavantaje
Beneficiile jocurilor de tip puzzle pentru copii
De ce să alegi o pizza cu 100% mozzarella de la Tutti Pizza?
Gheorghe Boncea va fi înmormântat astăzi la Cimitirul Bolniță
VESTE TRISTĂ! A murit profesorul Ilie Iana, fost director adjunct al Colegiului Național „Vlaicu Vodă”
Cerealele din Ucraina au invadat Romania, agricultorii romani au pierderi uriase
NATIONAL
Comitetul Internațional Olimpic reacționează după ce a fost acuzat de Ucraina că promovează războiul

Publicat
acum 21 de minutein
31 ianuarie 2023De
adminComitetul Internațional Olimpic a respins criticile vehemente ale oficialilor ucraineni, care l-au acuzat că promovează războiul, după ce organismul a afirmat că sportivilor ruși li s-ar putea oferi posibilitatea de a se califica la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, informează Reuters.

Jocurile OlimpiceFoto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia
CIO respinge criticile defăimătoare din partea Ucrainei
Mykhailo Podolyak, un consilier cheie al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a spus la sfârșitul săptămânii trecute că CIO promovează „violența, crimele în masă, distrugerea” și a afirmat luni că o prezență rusă la Jocurile Olimpice ar însemna să ofere țării „o platformă pentru a promova genocidul”.
„CIO respinge în termenii cei mai fermi această afirmație și alte declarații defăimătoare. Ele nu pot servi drept bază pentru nicio discuție constructivă”, a precizat CIO într-un comunicat.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care săptămâna trecută a cerut o campanie pentru a împiedica sportivii ruși să concureze la Paris, i-a cerut luni sprijinul premierului Danemarcei, aflat în vizită în țară.
În discursul său, Zelenski s-a angajat să „protejeze structurile sportive și mișcarea olimpică internațională de a fi discreditate prin eforturile unor reprezentanți ai birocrației sportive de a permite prezența sportivilor ruși la competițiile internaționale”.
Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a atras atenția anterior asupra faptului că mulți olimpici ruși au avut legături cu armata, inclusiv prin faptul că au concurat pentru cluburi sportive afiliate la Ministerul Apărării.
„Armata care comite atrocități, ucide, violează și jefuiește. Aceasta este cea pe care ignorantul CIO vrea să o pună sub steag alb permițându-i să concureze”, a scris Kuleba pe Twitter.
Rusia a negat acuzațiile potrivit cărora forțele sale ar fi comis atrocități în Ucraina.
Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
NATIONAL
Eighteen migrants found hiding in cargo minibus

Publicat
acum 29 de minutein
31 ianuarie 2023De
admin
Arad border police officers have found 18 migrants who tried to leave the country illegally hiding in a cargo minibus, while six others were caught walking in the field towards the border with Hungary, told Agerpres.
Comitetul Internațional Olimpic reacționează după ce a fost acuzat de Ucraina că promovează războiul
Eighteen migrants found hiding in cargo minibus
Principalele modificări ale Codului fiscal de la 1 ianuarie. Un document ANAF
Salvamontiştii avertizează că sezonul de iarnă a debutat ”în forţă”, cu un număr îngrijorător de mare de accidente – Recomandările salvatorilor montani
Bărbat rănit într-un accident produs pe şoseaua de centură a municipiului Alba Iulia

VIDEO | El este Iulică, bărbatul luat de viitură – Cetățenii din Curtea de Argeș cer demisia primarului PSD din Curtea de Argeș – CĂUTĂRILE CONTINUĂ
Prima fabrică de bebeluși va deveni curând realitate: ar putea produce până la 30 de mii de copii pe an, exact așa cum și-i doresc părinții

EXCLUSIV VIDEO | Bătaie cruntă între doi elevi, în plină stradă la Curtea de Argeș – A INTERVENIT SMURD-ul lângă Colegiul Vlaicu Vodă

Penny deschide deschide primul supermarket în Curtea de Argeș – VEZI UNDE

VIDEO | ACCIDENT GRAV LA CURTEA DE ARGEȘ – UN TAXI S-A FĂCUT PRAF

VIDEO, ACUM! BLOCAJ TOTAL PE TRANSFĂGĂRĂȘAN – SUTE DE MAȘINI BLOCATE ÎN TRAFIC

VIDEO – ACCIDENT GRAV ÎN ARGEȘ – O mașina a intrat în țeava de gaze și a luat foc

VIDEO – ACCIDENT GRAV în ARGEȘ, provocat de un tânăr din Corbi

VIDEO! ACCIDENT GRAV ÎN ARGEȘ – 3 MAȘINI IMPLICATE

VIDEO | FLAGRANT ÎN ARGEȘ – REȚINUT DE POLIȚIȘTI PENTRU ÎNȘELĂCIUNI ȘI FRAUDE INFORMATICE
PITEȘTI


Alina Gorghiu a luat la țintă un primar PSD: Abandon și nepăsare! De unde atâta orgoliu?
Liderul PNL, Alina Gorghiu, l-a luat la țintă pe primarul PSD al municipiului Piteşti, Cristian Gentea, acuzând faptul că acesta...


DE INTERES – Cardul de energie! Cine beneficiază, cum se obține, cum se folosește!
Cine beneficiază? Pensionarii cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și venituri mai mici sau egale cu...


VIDEO | Radu Perianu pe făraș! Marius Nicolaescu, confirmă: „Din luna mai vom avea prefect PSD”
Invitat la emisiunea Chestiuni Arzătoare de la PROFI 24 TV, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Marius Nicolaescu, a acceptat provocarea jurnalistului...


Buletinele cu CIP devin obligatorii în România – Cine le plăteşte şi care sunt schimbările anunţate
Buletinele electronice vor fi emise în toată țara până la finalul anului și vor fi gratuite. Din 2030, oricine vrea...
Curtea de Argeș


Primarul Popa de la Albești nu se lasă: vrea comună modernă și a semnat două noi contracte – PISTE DE BICICLETE și TROTINETE ELECTRICE și REABILITARE CLĂDIRI
Primarul comunei Albeștii de Argeș, Gabriel Popa, tace și face! Edilul continuă să se lupte pentru a moderniza comuna și...


Gheorghe Boncea va fi înmormântat astăzi la Cimitirul Bolniță
Omul de afaceri Gheorghe Boncea, decedat în cursul zilei de marți după o lungă luptă cu o boală nemiloasă, va...


VESTE TRISTĂ! A murit profesorul Ilie Iana, fost director adjunct al Colegiului Național „Vlaicu Vodă”
Colegiul Național „Vlaicu Vodă” anunță cu imensă tristețe dispariția inegalabilului coleg Ilie Iana, devotat vieții acestei școli vreme de 32...


VIDEO, ACUM! Accident grav în Argeș, la Corbeni – Șofer de 21 ani la spital
Pompierii intervin pentru a asigura măsurile specifice în cazul unui accident rutier produs în localitatea Corbeni.A fost vorba despre un...


Anunț vânzare
Vând carieră de piatră în funțiune cu utilaje aferente. Locație comuna Sălătruc județul Argeș. Mai multe detalii la telefon 0747990102...
Mioveni


FASOLEA ȘI CIOLANU` AU UMPLUT SPITALU` – Peste 750 argeșeni au ajuns la Urgențe în minivacanța de 1 Decembrie
769 de pacienţi s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean din Pitești (SJUP) în minivacanţa de...


Colonelul Bogdan Olar nu mai este șeful ISU Argeș – A TRECUT ÎN REZERVĂ
Începând cu data de 16.11.2022, Inspectorul Șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Cpt. Puică Nicolae” al județului Argeș, colonel...


IPJ Argeș anunță EXAMEN de atestare DETECTIVI PARTICULARI -VEZI CONDIȚII
Înscrierile pentru examenul de obținere a atestatului de detectiv particular au început! Data limită pentru înscrieri este 18 noiembrie 2022,...


PROTEST DE AMPLOARE ÎN ARGEȘ – Mii de angajați de la Uzina Dacia ies în stradă
Sindicatul Autoturisme Dacia anunță un protest de amploare care va fi organizat joi, 17 noiembrie, în centrul orașului Mioveni. Potrivit...
Câmpulung


VIDEO – Accident mortal în Argeș – Șofer de 78 ani decedat
Un grav accident rutier s-a produs, in urmă cu puțin timp, în Godeni. Au fost implicate trei autoturisme, iar o...


VIDEO | Accident grav în Argeș, în noaptea de Crăciun – A INTRAT CU MAȘINA ÎNTR-O CASĂ
Azi noapte, aproape de ora 01.00, pompierii au fost solicitați să intervină în municipiul Câmpulung, strada Poet Grigore Alexandrescu, pentru...


ARGEȘ | Bărbat mort în pădure după ce s-a rasturnat cu camioneta plină cu lemne
Un bărbat a murit azi noapte după ce s-a rasturnat cu masina plină cu lemne pe un drum forestier în...
În Trend
- ACTUALacum o săptămână
VIDEO | El este Iulică, bărbatul luat de viitură – Cetățenii din Curtea de Argeș cer demisia primarului PSD din Curtea de Argeș – CĂUTĂRILE CONTINUĂ
- NATIONALacum o săptămână
Prima fabrică de bebeluși va deveni curând realitate: ar putea produce până la 30 de mii de copii pe an, exact așa cum și-i doresc părinții
- ACTUALacum 2 săptămâni
EXCLUSIV VIDEO | Bătaie cruntă între doi elevi, în plină stradă la Curtea de Argeș – A INTERVENIT SMURD-ul lângă Colegiul Vlaicu Vodă
- ACTUALacum 2 săptămâni
Penny deschide deschide primul supermarket în Curtea de Argeș – VEZI UNDE
- ACTUALacum o săptămână
VIDEO | ACCIDENT GRAV LA CURTEA DE ARGEȘ – UN TAXI S-A FĂCUT PRAF
- ACTUALacum o săptămână
Revoltă la Curtea de Argeș după ce un bărbat a fost luat de viitură: „PRIMARE, EȘTI BINE?”
- ACTUALacum 2 săptămâni
VIDEO | Bărbat luat de viitură La Curtea de Argeș – MOBILIZARE MASIVĂ A POMPIERILOR
- NATIONALacum 2 săptămâni
Femeia din Vaslui care a violat-o cu un cârnat pe fosta amantă a soțului, eliberată din arest – Victima, plătită să-și retragă plângerea
You must be logged in to post a comment Login