Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Fermierii argeșeni sunt disperați! SECETA FĂRĂ PRECEDENT ridică mari probleme

Avatar

Publicat

in

Trăim o iarnă atipică în România dar , mai ales, în Argeș. Potrivit specialiștilor dar și bătrânilor de pe la sate și orașe, este pentru prima dată cînd nu a nins deloc in decembrie si ianuarie. Nu numai că nu a nins dar nici ploi nu au fost si a predominat vremea insorită. Adică avem de a face cu o secetea fără precedent iar agricultorii argeșeni trag un serios semnal de alarmă. Culturile de toamnă sunt expuse înghețului, iar cele de primăvară riscă să nu poată fi însămânțate, din cauza secetei. Asta ar putea duce la scumpiri ale alimentelor, în special în sectorul panificației. Cum prognoza nu arată semne de ninsoare sau zapada, fermierii argeșeni stau cu un ochi pe cer și cu celălalt pe prognozele meteorologice. Oare când va ninge sau va ploua, măcar?

Fermierii nu mai cred in prognozele care anunțau o iarnă grea, cu multă umezeală

„Culturile agricole incă sunt frumoase, dar suntem foarte îngrijorați – spun fermierii din partea de sud a judetului Argeș. Ne confruntăm cu o secetă prelungită. Culturile sunt bune, dar dacă intră în vegetație, în câteva zile termină puțina rezervă de apă ce a mai rămas în pământ. Din octombrie 2019 n-a mai plouat cum trebuie iar de ninsoare, zapada necesara, nici nu poate fi vorba. pentru că nu prea s-a irigat, in momentul de față estimăm că sunt sunt maxim 20 de metri cubi de apă la hectar, adică extrem de puțin” Referitor la prognozele meteo, fermierii s-au cam săturat. „Nu mai am încredere în ele. Toată toamna au anunțat ploi și ploaia n-a mai venit. u anunțat o iarnă năprasnică cu multă zăpadă și nu a nins deloc… Dacă nu irigam cateva culturi era jale. Asta e, dacă stăm doar cu ochii pe cer și nu investim în irigații… În condițiile în care te confrunți cu o criză de precipitații de trei – patru luni, faci o treabă excepțională cu irigațiile. Dar nu prea mai avem sisteme de irigatii”, se plange un fermier din sudul judetului Arges.

Oameni regretă distrugerea sitemelor de irigații

De precizat că irigarea culturilor este o afacere costisitoare. Chiar dacă apa utilizată în acest scop este gratuită, 95% din valoarea facturii de furnizare a apei pentru irigații este reprezentată de costul curentului electric. Evident, această cheltuială se va reflecta în prețul produselor agricole. ” E secetă mare! Situația e gravă de tot! Culturile încă arată bine, dar au început să sufere. Ploile și ninsorile ocolesc Argeșul, oarcă suntem blesetamți !”, spune un alt fermier argeșean care aminteste ca firavul sistem de irigații din sudul Argeșui a fost distrus în anii ‘90. și nu s-a pus nimic în loc.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Eveniment privat întrerupt de polițiști în Argeș – 250 de polițiști acționează pentru prevenirea răspândirii şi combaterea infectării cu coronavirus

Avatar

Publicat

in

În ziua de 28 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Poliției Municipiului Curtea de Argeș au constatat faptul că, într-un local de pe raza localității Curtea de Argeș, era în desfășurare un eveniment cu caracter privat (botez), la care participau aproximativ 40 de persoane.

În urma celor constatate, desfășurarea evenimentului a fost sistată, iar administratorul societății a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 500 de lei, conform Legii 55/2020.

Scopul acțiunilor este ca cetățenii să înțeleagă importanța respectării, în continuare, a recomandărilor privind limitarea expunerii în spații aglomerate și purtarea mijloacelor de protecție individuală, alături de respectarea celorlalte recomandări privind igiena personală.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Ludovic Orban, extrem de încrezător: ‘Având o mobilizare exemplară, vom reuși să adoptăm bugetul în termenul propus’

Avatar

Publicat

in

De

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a declarat, luni, că PNL va susţine la dezbaterile din plenul Parlamentului bugetul în forma adoptată de Guvern şi comisiile de specialitate.

„Am stabilit strategia pentru buget. (…) Noi vom susţine şi în dezbaterea plenului reunit proiectul de lege a bugetului de stat şi proiectul de lege a asigurărilor sociale de stat în forma care a fost adoptată de Guvern şi în forma care a ieşit din dezbaterea comisiilor de specialitate, în conformitate cu raportul întocmit de Comisiile reunite de buget-finanţe. Susţinem acest buget. (…) Noi am solicitat mobilizarea tuturor parlamentarilor din cele trei formaţiuni ale coaliţiei şi, de asemenea, din grupul parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor. Contăm pe o prezenţă masivă. De asemenea, le-am transmis miniştrilor care sunt parlamentari să fie prezenţi la dezbaterile parlamentare. Sunt convins că, având o mobilizare exemplară, vom reuşi să adoptăm bugetul în termenul propus”, a afirmat Orban.

El a amintit că bugetul se bazează pe câteva obiective – relansarea economică, creşterea investiţiilor, susţinerea companiilor şi a angajaţilor.

„Ne aşteptăm, de asemenea, ca alocările de granturi atât pentru capital de lucru, cât şi pentru investiţii să intre pe un făgaş corect, astfel încât să se poată finaliza procedurile de alocare a acestor resurse mobilizate de Guvernul pe care l-am condus din fonduri europene pentru susţinerea companiilor, domeniul cel mai afectat de pandemie. Guvernul urmăreşte o absorbţie a fondurilor europene ca o bază a susţinerii proiectelor de investiţii şi o bază a dezvoltării. Este un buget care alocă resurse importante pe domenii cum ar fi educaţia, sănătatea publică, un buget care să susţină efortul de luptă contra pandemiei şi întreg efortul susţinut de echipa care conduce procesul de vaccinare”, a explicat Ludovic Orban.

Liderul PNL a precizat că propunerea sa este ca dezbaterile să aibă loc în plen doar fizic, motivând că nu există posibilitatea de a le organiza altfel.

„Avem două cazuri de persoane care din motive medicale este posibil să nu poată să fie prezente”, a menţionat el, informează agerpres.ro

Citește și:

EXCLUSIV Polițiștii anunță că vor face show la ministerul Ralucăi Turcan! Va fi un miting cum își dorește Cîțu, cu măști speciale pe gură!

Situație dificilă pentru Guvernul Cîțu: Contribuțiile salariaților la fondul de pensii nu sunt suficiente pentru plata pensiilor

Veste bună de la Ministerul Finanțelor, pentru români! Începând cu 1 martie, populația va putea subscrie pentru titluri de stat

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend