Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Femeile din Afganistan vor avea voie să studieze la universităţi doar în clase separate şi vor fi obligate să poate hijab

Publicat

in

Talibanii au anunţat că femeile din Afganistan vor avea voie să studieze la universitate doar în grupe dedicate lor, iar portul islamic va fi obligatoriu, fapt care creşte îngrijorarea că în ţară va fi impus un apartheid al genurilor sub noul regim, instaurat pe 15 august, potrivit News.ro.

Noul ministru al educaţiei, Abdul Baqi Haqqani, a prezentat o serie de noi politici care vor reglementa accesul femeilor afgane la educaţie superioară, potrivit The Guardian.

Într-o conferinţă de presă, Haqqani a declarat că femeile vor avea voie să îşi continue studiile universitare, dar va fi obligatoriu să poate hijab. Nu a fost clar dacă este vorba despre eşarfa purtată pe cap sau dacă şi feţele lor trebuie acoperite complet.

Segregarea de gen va fi impusă în toate universităţile. Bărbaţii şi femeile vor învăţa în clase separate. „Nu vom permite ca băieţii şi fetele să înveţe împreună. Nu vom permite co-educaţia”, a punctat Haqqani.

Va fi permis doar femeilor să predea studentelor. Haqqani a mai spus că materia ce va fi predată în universităţi va fi revizuită.

Comunitatea internaţională urmăreşte îndeaproape cum noul regim taliban, format exclusiv din bărbaţi, va trata femeile afgane, pentru a evalua cât din promisiunile talibanilor legat de moderaţie va fi realitate.

Gruparea a promis că noul guvern al său va fi mai reprezentativ şi va respecta mai mult drepturile femeilor şi fetelor – deşi în „cadrul islamic” – faţă de perioada 1996 – 2001, când a deţinut puterea în ţară. Atunci, femeile nu aveau voie să urmeze cursuri şi nici să muncească, nu aveau voie să iasă din locuinţe fără a fi însoţite de un bărbat şi erau forţate să se supună unor legi draconice privind „virtutea femeii”.

Nu a fost încă anunţată întreaga agendă a noului guvern taliban. Ca şi în regimul anterior, nicio femeie nu face parte din Cabinet, în ciuda promisiunii că acesta va fi unul incluziv.

Recent, într-un interviu acordat Tolo News, purtătorul de cuvânt al talibanilro, Sayed Zekrullah Hashimi, a declarat că rolul femeilor este de a naşte şi a creşte copii, adăugând că „nu este necesar ca femeile să fie în Cabinet”.

Înainte de 15 august, în universităţile din Afganistan femeile şi bărbaţii studiau laolaltă, iar ele nu erau obligate să respecte un cod vestimentar. Numprul femeilor care urmau cursuri superiare ajunsese la un record.

De când talibanii au preluat puterea, studentele au rămas acasă, din cauza incertitudinii şi a fricii, iar protestul recent al celor nemulţumite a fost reprimat violent.

Haqqani a insistat că talibanii nu vor să revină la modul în care au condus în urmă cu 20 de ani. „Vom începe să construim pe ce există astăzi”, a afirmat el.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

VIDEO | Trupa Taxi îl parodiază pe Iohannis: ‘Cine mi-a spus mie că nu mai e nicio pandemie? Un sas, un sas, un sas’

Publicat

in

De

Dan Teodorescu, solistul trupei Taxi, publică pe contul de Youtube al trupei un „cover” al celebrei melodii „Quizás, quizás, quizás”, dedicat lui Klaus Iohannis. Preluând retorica USR, Teodorescu îl critică în versuri pe președinte și încheie invocând-o pe Laura Codruța Kovesi.

Dan Teodorescu l-a criticat și zilele trecute pe Klaus Iohannis, după ce devenise clar că președintele nu dorește USR la guvernare, ci vrea un guvern minoritar PNL-UDMR susținut de PSD din parlament. „Domnule Iohannis, mă scuzați, aveți idee cum se scrie în germană “Hai, sictir, nenorocit cinic şi iresponsabil”? Întreb pentru mine”, scrie Teodorescu, zilele trecute, pe Facebook.

Versurile parodiei lansate de Trupa Taxi:

Păi cine a zis în vară
Cine mi-a spus mie
Că nu mai e nicio pandemie?
Un sas, un sas, un sas!

Deci cine mă obligă
Să cred inevitabil
Că e iresponsabil?
Un sas, un sas, un sas!

Și cine vrea putere
Și vrea noi teritorii
Vrea tot, inclusiv procurorii?
Un sas, un sas, un sas!

Și cine ocrotește
Cu grijă de mămică
O șleată, o gașcă, o clică?
Un sas, un sas, un sas!

Și cine mă jignește
Și cu vorba, și cu fapta?
Și cine îmi povestește
Că stânga e dreapta?

Și cine îmi explică
Fără scrupule, fără rușine
Că răul e de fapt bine?
Un sas, un sas, un sas!

Și cine nu înțelege
Că s-ar putea să belească p***
Dacă apare Codruța?
Un sas, un sas, un sas!

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Phoenix CSU Simona Halep Constanţa, la prima victorie în acest campionat

Publicat

in

De

Academia Phoenix CSU Simona Halep Constanţa a obţinut prima sa victorie din actualul sezon al Ligii Naţionale de baschet feminin, 74-64 (22-15, 14-20, 24-14, 14-15) cu CS Municipal Târgovişte, duminică, pe teren propriu, într-un meci din etapa a patra, potrivit Agerpres.

Echipa de la malul Mării pierduse primele sale trei partide.

Cele mai bune de la învingătoare au fost islandeza Sara Run Hinriksdottir, 18 puncte, 5 recuperări, 3 pase decisive, şi americanca Ciara Eleanor Rosten, cu 15 p, 10 rec.

Gabriela Irimia, cu 25 p, 11 rec, şi Ancuţa Stoenescu, 20 p, 3 pd, s-au remarcat de la oaspete.

Citește și: Se ZGUDUIE ministerul de INTERNE – Pretinse fapte penale de ABUZ în SERVICIU și DELAPIDARE..

Clasament

1. CS Municipal Satu Mare 8 puncte (4 jocuri)

2. CS Municipal Alexandria 7 p (4 j)

3. BC Sirius Târgu Mureş 6 p (3 j)

4. CS Universitatea Cluj-Napoca 5 p (3 j)

5. Acad Phoenix CSU Simona Halep Constanţa 5 p (4 j)

6. ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe 5 p (3 j)

7. CS Municipal Târgovişte 5 p (4 j)

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend