Conecteaza-te cu noi

ECONOMIC

Femeile cu cel puțin trei copii vor putea ieși la pensie cu câțiva ani mai devreme

Avatar

Publicat

in

Pensiile din sistemul public din țara noastră se vor stabili, începând cu 2021, pe baza unei noi legi. Proiectul acesteia a fost publicat joi în dezbatere publică și introduce noutăți precum recalcularea pensiilor, includerea studiilor de masterat și doctorat în vechimea de muncă și reducerea vârstei de pensionare a femeilor care au mai mult de trei copii.

O serie de modificări importante vor fi aduse, din septembrie 2021, sistemului public de pensii din România, potrivit unui proiect de act normativ ce a fost lansat recent în consultare publică pe site-ul Ministerului Muncii și Justiției Sociale. Mai exact, modificările se regăsesc în Proiectul de lege privind sistemul public de pensii, ce are nevoie, pentru a se putea aplica, de aprobarea Executivului, a Parlamentului, a președintelui statului și publicare în Monitorul Oficial.

Printre multe alte schimbări privind pensiile din sistemul public, proiectul de act normativ ar putea da posibilitatea mamelor cu mai mulți copii să iasă mai repede la pensie. Concret, mamele cu trei copii vor putea ieși la pensie cu doi ani mai devreme pentru fiecare copil. Astfel, aceste mame vor putea ieși la pensie cu șase ani mai devreme decât în mod normal.

Pentru a putea beneficia de această reducere a vârstei de pensionare, mamele cu peste trei copii vor trebui să se implice activ în creșterea copiilor până când aceștia împlinesc vârsta de 16 ani și să îndeplinească și condiția stagiului minim de cotizare.

Proiectul legislativ prevede o reducere suplimentară a vârstei de pensionare, ce se aplică mamelor începând cu al patrulea copil. Mai precis, aceste “mame eroine” vor putea ieși la pensie mai devreme cu câte un an pentru fiecare al patrulea copil. Spre exemplu, o mamă cu patru copii va putea ieși la pensie cu șapte ani mai devreme, iar una cu cinci copii se va bucura de o reducere a vârstei de pensionare cu opt ani.

Potrivit documentului, vârsta standard de pensionare pentru femei va fi de 63 de ani, iar stagiul minim de cotizare de 15 ani. Perioadele în care mama s-a aflat în concediu pentru creșterea copilului se consideră perioade asimilate, adică perioade în care aceasta nu a contribuit la sistemul de asigurări sociale, dar care sunt considerate vechime în muncă. Concediul de creștere a copilului se acordă pe o perioadă de doi ani sau, în cazul unui copil cu handicap, de trei ani.

În condițiile amintite mai sus, după ce actul normativ va intra în vigoare, o mamă cu trei copii va putea ieși la pensie mai devreme cu șase ani, dar doar după ce a cotizat la sistemul de pensii timp de cel puțin nouă ani, adică stagiul minim de cotizare de 15 ani din care se scade perioada de șase ani în care mama s-a aflat în concediul de creștere a copilului.

Atenție! Proiectul noii legi a pensiilor NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare în septembrie 2021, acesta trebuie aprobat de Guvern, adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Tichetul pentru „Şcoală după şcoală”: Valoarea a scăzut la jumătate, iar lista beneficiarilor a fost restrânsă

Avatar

Publicat

in

Valoarea tichetului educaţional pentru programul „Şcoală după şcoală” a fost stabilit la 200 lei pe lună pentru fiecare elev în anii şcolari 2020/2021 şi 2021/2022, voucherul urmând a fi acordat elevilor din clasele primare care provin din medii vulnerabile. În cadrul programului “Şcoală după şcoală”, elevii pot aprofunda lecţiile din timpul cursurilor, îşi pot rezolva temele şi sunt supravegheaţi cât timp părinţii lor se află la locul de muncă.În vara acestui an, Parlamentul a decis că valoarea tichetului pentru programul „Şcoală după şcoală” să fie de 0,8 ISR, respectiv 400 lei, iar beneficiarii urmau să fie copiii de creşă/grădiniţă şi elevii din clasele primare. Acum, prin OUG nr. 171/2020, publicată pe 15 octombrie 2020 în Monitorul Oficial, Guvernul a decis reducerea valorii voucherului „Şcoală pentru şcoală” la 200 lei şi a restrâns sfera beneficiarilor, programul fiind adresat doar elevilor aflaţi în risc de părăsire timpurie a şcolii, în special pentru elevii aparţinând grupurilor vulnerabile, cu accent pe elevii aparţinând minorităţii rome, elevii din mediul rural, elevii cu dizabilitaţi, elevii din comunităţile dezavantajate economic.

O altă modificare adusă de Guvern este faptul că tichetul va exista doar în format electronic, nu fizic cum stabilise Parlamentul.

Programul “Şcoală după şcoală” este inclus în Legea educaţiei încă din 2011, însă acesta este primul an în care părinţii elevilor din clasele primare ce provin din medii defavorizate pot primi tichete pentru acoperirea cheltuielilor indiferent dacă elevii participă la un astfel de program în sistemul public sau privat.

Persoanele interesate pot opta pentru aceste tichete în maximum 60 de zile, respectiv până la data de 14 decembrie 2020, însă criteriile de eligibilitate pentru elevii aflaţi în risc de părăsire timpurie a şcolii şi documentele justificative pe baza cărora se va realiza încadrarea copiilor pe aceste categorii se vor stabili prin ordin al ministrului Educaţiei în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Lista unităţilor de învăţământ din care provin elevii care vor beneficia de program se va propune de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi se aproba prin hotărâre de Guvern în termen de 90 zile de la intrarea în vigoarea a OUG, respectiv 13 februarie 2021.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

DUMITRU GRECU, REACȚIE DURĂ după decizia ÎNCHIDERII TRANSFĂGĂRĂȘANULUI: Incredibil! CNAIR are ca obiectiv distrugerea turismului românesc

Avatar

Publicat

in

De

CNAIR a anunțat închiderea circulației pe DN7C (Transfăgărășan) și DN67C (Transalpina), începând de mâine, de 20 octombrie 2020. În mod curios, date fiind condițiile meteo prielnice, anul acesta, Transfagarasanul se inchide cu aproape doua saptamani mai devreme, spre disperarea hotelierilor din zonă.

Astfel, de mâine, circulația rutieră va fi închisă pentru toate categoriile de autovehicule sectoarul DN 7C între km 104+000 ( Piscu Negru ) şi km 130+800 (Cabana Bâlea Cascada ), asta in condițiile in care in anii precedenti, acelasi sector se inchidea oficial la data de 1 noiembrie. Potrivit CNAIR, măsura închiderii circulației rutiere pe aceste sectoare de drum a fost luată pentru siguranța participanților la trafic, având în vedere fenomenele meteorologice imprevizibile ce pot apărea în orice moment în aceste zone.

GRECU: “CNAIR are ca obiectiv distrugerea turismului românesc

Firesc, reactiile nu au intârziat să apară. Omul de afaceri Dumitru Grecu critica in termeni duri decizia CNAIR, acuzand că o firmă a statului încalcă legea. “Este incredibil în ce țară trăim și ce înseamnă respectarea legii în România. CNAIR, o firmă a statului, își permite să încalce legea care o obligă să ia toate măsurile necesare pentru buna desfășurare a traficului rutier pe drumurile publice (aspect consemnat și în decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție a României) și închide circulația fără nici o justificare (pe principiul drobului de sare), pe Transfăgărășan și Transalpina începând cu 20 octombrie, in condițiile în care toamna de-abia acum începe. Cred că este evident că acest organism al statului are ca obiectiv distrugerea turismului românesc, nu este suficient impactul provocat de covid, trebuie să venim cu măsuri suplimentare pentru distrugerea firmelor românești“, este de părere omul de afaceri Dumitru Grecu

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PROMO CAMPANIE

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend