Conecteaza-te cu noi

ECONOMIC

Femeile cu cel puțin trei copii vor putea ieși la pensie cu câțiva ani mai devreme

Publicat

in

Pensiile din sistemul public din țara noastră se vor stabili, începând cu 2021, pe baza unei noi legi. Proiectul acesteia a fost publicat joi în dezbatere publică și introduce noutăți precum recalcularea pensiilor, includerea studiilor de masterat și doctorat în vechimea de muncă și reducerea vârstei de pensionare a femeilor care au mai mult de trei copii.

O serie de modificări importante vor fi aduse, din septembrie 2021, sistemului public de pensii din România, potrivit unui proiect de act normativ ce a fost lansat recent în consultare publică pe site-ul Ministerului Muncii și Justiției Sociale. Mai exact, modificările se regăsesc în Proiectul de lege privind sistemul public de pensii, ce are nevoie, pentru a se putea aplica, de aprobarea Executivului, a Parlamentului, a președintelui statului și publicare în Monitorul Oficial.

Printre multe alte schimbări privind pensiile din sistemul public, proiectul de act normativ ar putea da posibilitatea mamelor cu mai mulți copii să iasă mai repede la pensie. Concret, mamele cu trei copii vor putea ieși la pensie cu doi ani mai devreme pentru fiecare copil. Astfel, aceste mame vor putea ieși la pensie cu șase ani mai devreme decât în mod normal.

Pentru a putea beneficia de această reducere a vârstei de pensionare, mamele cu peste trei copii vor trebui să se implice activ în creșterea copiilor până când aceștia împlinesc vârsta de 16 ani și să îndeplinească și condiția stagiului minim de cotizare.

Proiectul legislativ prevede o reducere suplimentară a vârstei de pensionare, ce se aplică mamelor începând cu al patrulea copil. Mai precis, aceste “mame eroine” vor putea ieși la pensie mai devreme cu câte un an pentru fiecare al patrulea copil. Spre exemplu, o mamă cu patru copii va putea ieși la pensie cu șapte ani mai devreme, iar una cu cinci copii se va bucura de o reducere a vârstei de pensionare cu opt ani.

Potrivit documentului, vârsta standard de pensionare pentru femei va fi de 63 de ani, iar stagiul minim de cotizare de 15 ani. Perioadele în care mama s-a aflat în concediu pentru creșterea copilului se consideră perioade asimilate, adică perioade în care aceasta nu a contribuit la sistemul de asigurări sociale, dar care sunt considerate vechime în muncă. Concediul de creștere a copilului se acordă pe o perioadă de doi ani sau, în cazul unui copil cu handicap, de trei ani.

În condițiile amintite mai sus, după ce actul normativ va intra în vigoare, o mamă cu trei copii va putea ieși la pensie mai devreme cu șase ani, dar doar după ce a cotizat la sistemul de pensii timp de cel puțin nouă ani, adică stagiul minim de cotizare de 15 ani din care se scade perioada de șase ani în care mama s-a aflat în concediul de creștere a copilului.

Atenție! Proiectul noii legi a pensiilor NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare în septembrie 2021, acesta trebuie aprobat de Guvern, adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Patronii de hoteluri se pregătesc să dea în judecată Guvernul

Publicat

in

De

Mai mulți patroni de hoteluri din România anunță că vor da în judecată statul român. Aceștia își doresc recuperarea pierderilor și daune în lipsa unor măsuri care să îi sprijine în această perioadă. „Deocamdată suntem în curs de a forma un consorțiu procesual din 15 patroni de hoteluri. Săptămâna viitoare voi face anunțurile. Ei sunt deciși să dea statul român în judecată, pe de o parte prelungirea nejustificată a stării de urgență sub numele de stare de alertă, în condițiile în care toate țările din jur și au deschis turismul. Și mai doresc să dea în judecată statul pentru că nu există o motivație reală pentru care să se păstreze această închidere a economiei României, ceea ce îi va duce în curând în faliment”, a declarat Ghoerghe Piperea.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

DE MAXIM INTERES! Contractele de furnizare a gazelor trebuiesc reînnoite până la 30 iunie – Piața gazelor se liberalizeaza de la 1 iulie

Publicat

in

De

Consumatorii casnici de gaze trebuie să reîncheie contractele cu furnizorii până la 30 iunie 2020, în condițiile în care, începând cu 1 iulie 2020, piața gazelor, în privința furnizării către consumatorii casnici, se va liberaliza, adică prețurile nu vor mai fi reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Acestea vor fi stabilite în funcție de mecanismele pieței (în funcție de cerere și ofertă). Consumatorii care nu reîncheie contractele (fie cu același furnizor de gaze, fie cu altul)  vor beneficia, în esență, de prelungirea furnizării gazelor de la actualul furnizor, la fel ca până acum (cu excepția tarifelor, care vor fi stabilite în funcție de oferta furnizorului). 

Aspectele menționate mai sus au fost stabilite prin Ordinul ANRE nr. 27/2020 (care a intrat în vigoare la 1 aprilie 2020) și au fost reamintite de Autoritatea cu atribuții în domeniul energiei recent, printr-un comunicat adresat consumatorilor. În comunicat este explicat ce pași trebuie să urmeze consumatorii pentru a reîncheia contractele de furnizare a gazelor. 

Cum spuneam și mai sus, ANRE reamintește că, de la 1 iulie, piața gazelor, în privința furnizării energiei către consumatorii casnici, se va liberaliza. Așadar, consumatorii sunt încurajați să verifice piața și ofertele disponibile ale furnizorilor, pentru a încheia sau reîncheia contracte de furnizare a gazelor, cu tarifele stabilite în funcție de cerere și ofertă și nu de către ANRE. 

Atenție! Consumatorii interesați pot consulta ofertele existente pe piață prin accesarea acestei aplicații puse la dispoziție de ANRE. În plus, există, pentru telefoane și tablete, aplicația „ANRE” (disponibilă în magazinele online de aplicații App Store și Google Play), care oferă aceleași informații. De asemenea, consumatorii trebuie să primească (în luna mai sau iunie), de la furnizorul actual, o ofertă cu noile prețuri practicate de acesta, începând cu 1 iulie.

Noul contract, conform ANRE, va putea fi încheiat cu unul din furnizorii acreditați (inclusiv cu cel cu care consmatorul are un contract în derulare, acum), în una din modalitățile următoare: 

  • acceptarea unei oferte publicate de către un furnizor, pe care clientul o consideră mai avantajoasă;
  • solicitarea, de la oricare furnizor, a unei oferte privind condiţiile comerciale şi preţul de furnizare, în vederea negocierii acestora, după caz;
  • selectarea furnizorului prin procedee specifice de licitaţie/achiziţie publică, dacă este cazul.

Dacă decide schimbarea furnizorului, consumatorul nu va avea de suportat costuri suplimentare și nu va avea de trecut prin schimbări de ordin tehnic. 

Ce se întâmplă, însă, în cazul în care consumatorul este pasiv și nu încheie noul contract cu furnizorul de gaze? În aceste condiții, gazul îi va fi furnizat, în continuare, de actualul furnizor, conform contractului reglementat de ANRE, în prezent. Însă acest lucru nu înseamnă și practicarea aceluiași preț. Tariful va fi cel din oferta comunicată clientului de către furnizorul actual, la care am făcut referire mai sus.

Măsurile despre care am vorbit aici fac parte dintr-o tranziție către o o piață a energiei complet liberalizată, lucru care trebuie să se întâmple până în  2021. Dacă tarifele reglementate pentru furnizarea energiei în sectorul gazelor vor mai fi aplicate până la 1 iulie 2020, piața energiei electrice, în privința prețurilor de consum, va fi liberalizată abia de la 1 ianuarie 2021

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

Mioveni

În Trend