Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Federația Solidaritatea Sanitară avertizează guvernanții: Migrația profesioniștilor este un risc real

Publicat

in

Federaţia Solidaritatea Sanitară a transmis, joi, printr-un comunicat de presă că datele unui studiu confirmă faptul că principala soluţie împotriva migraţiei profesioniştilor din sănătate o reprezintă creşterea veniturilor salariale.

Studiul „Situația personalului sanitar din România”, lansat de Fundația Friedrich-Ebert-Stiftung în colaborare cu Syndex România în data de 14.09.2022, avându-l ca autor pe Ștefan Guga, confirmă una dintre ipotezele care a stat la baza acțiunilor Federației „Solidaritatea Sanitară” din ultimul deceniu: principala soluție împotriva migrației profesioniștilor din sănătate o reprezintă creșterea veniturilor salariale.

Studiul indică cu claritate o corelație evidentă dintre creșterea veniturilor salariale (având ca punct de pornire anul 2016) și scăderea tendinței de migrație a profesioniștilor din sănătate din perioada imediat următoare. Această corelație poate fi interpretată în mod clar drept legătură cauzală.

Dată fiind legătura vizibilă dintre preocuparea pentru creșterea veniturilor reale ale lucrătorilor din sănătate și tendința de migrație, este evident că blocarea unora dintre drepturile salariale prevăzute de legea salarizării (acordarea salariilor de bază la nivelul anului 2022 pentru toți angajații, raportarea tuturor sporurilor la salariile de bază actuale, plata orelor de gardă aferente CIM-ului suplimentar cu tariful orar aferent normei de bază), ivită pe fondul unei inflații accentuate, riscă să anuleze efectele inițiale ale creșterilor salariale asupra migrației, determinând o relansare a acesteia.

Federația „Solidaritatea Sanitară” avertizează în mod public guvernanții asupra costurilor sociale pe care le implică refuzul de a acorda drepturile salariale amintite, deficitul de profesioniști din sistemul public de sănătate pe care-l poate determina migrația unei părți relevante a acestora determinând o scădere semnificativă a capacității de a furniza servicii medicale de calitate tuturor pacienților.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ce spune Kremlinul despre închiderea frontierelor și legea marțială / Va anunța Putin vineri anexarea regiunilor ucrainene ocupate?

Publicat

in

De

Kremlinul a declarat luni că nu a fost luată nicio decizie privind închiderea frontierelor Rusiei, pe fondul exodului de bărbați de când președintele Vladimir Putin a declarat miercurea trecută o mobilizare parțială, transmite Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri PeskovFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

În ceea ce privește ”zvonurile” despre posibile închideri ale frontierei din cauza mobilizării parțiale, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a precizat că „în acest moment nu s-a luat nicio decizie în acest sens”.

În același timp, Kremlinul cere „o abordare foarte atentă” a tututor informațiilor prinvid mobilizarea parțială, inclusiv a introducerii legii marțiale în mai multe regiuni, sugerând că circulă multe neadevăruri.

Într-o convorbire cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recunoscut, de asemenea, că unele convocări au fost făcute din greșeală și că erorile vor fi corectate.

  • ”Într-adevăr, există cazuri în care decretul [privind mobilizarea parțială] este încălcat, în unele regiuni guvernatorii lucrează activ pentru a corecta situația. Jurnaliștii noștri și ONG-urile noastre desfășoară, de asemenea, o muncă activă și foarte necesară. Acest lucru este foarte important”
  • „Sperăm că ritmul va crește, că toate greșelile vor fi corectate”, a spus Peskov.

Întrebat de reporteri dacă cineva din administrația prezidențială a primit ordin de încorporare, Peskov a spus că nu șite, relatează agenția rusă de presă TASS.

„Aceasta este o chestiune personală, iar citațiile nu vin la locul de muncă”, a declarat Peskov.

Se va adresa Putin în fața Adunării Federale

De asemenea, Peskov a fost întrebat de reporteri dacă președintele rus Vladimir Putin se va adresa în fața Adunării Federale pe 30 septembrie, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că nu poate confirma această informație.

Un discurs al preşedintelui Vladimir Putin în Adunarea Federală (Parlamentul rus) ar putea avea loc pe 30 septembrie, a informat duminică RIA Novosti, citând o sursă din parlament.

Agenţia TASS, citând o sursă din Duma de Stat, a transmis că pe 30 septembrie ar putea avea loc „procedura de intrare a regiunilor DNR, LNR, Herson și Zaporojie în componenţa Rusiei”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Noii recruţi ruşi au început să ajungă la bazele militare. Majoritatea au o experiență redusă sau le lipsește cu desăvârșire

Publicat

in

De

Serviciile britanice de informaţii au comunicat că bărbaţii ruşi care au fost chemaţi să lupte în Ucraina, după ce preşedintele Putin a anunţat o mobilizare parţială, au început să ajungă la bazele militare, anunță BBC.

Majoritatea soldaţilor recrutaţi au, cel mai probabil, o experienţă militară foarte redusă sau aceasta le lipseşte cu desăvârşire. Prima mobilizare din Rusia, de după Al Doilea Război Mondial, a provocat proteste în ţară.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend