Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Februarie 2021 – risc de black-out!

Publicat

in

Încă din 2012 am scris că Europa se vulnerabilizează odată cu aprobarea și închiderea “cleștelui energetic rusesc”.

Am

reluat analiza în primul articol din Contributors din mai 2020. De câteva săptămâni Rusia și-a intensificat asaltul în razboiul energetic, parte a războiului asimetric (unii îi zic hibrid) pe care îl desfășoară, prin creșterea prețului la gaze. Europa este devastată.

În 2017 am participat la o conferință pe probleme de securitate la Centrul de Studii Strategice de Apărare și Securitate în care am afirmat ca Romania poate intra în black-out. În ianuarie 2021 doar o regiune (12 judete) a intrat în black-out. Imediat am analizat posibilitatea declanșării unuia național.

Reiau tema deoarece iarna ce vine nu se arată prea veselă.

Acum câteva zile profesorul Dumitru Chisăliță a elaborat o analiză prin care arată că România nu poate suplinii cererea de gaze în această iarnă. Nu reiau decât previziunea domniei sale asupra perioadelor critice. Din graficul de mai jos, vedem că începând cu prima săptămână a lunii octombrie avem o potențială imposibilitate de a aproviziona consumatorii cu gaze naturale. Cea mai critică perioadă previzionată este luna februarie 2022, când deobicei se înregistrează temperaturi de – 15 grade.

Dacă vom avea lipsă de gaze nu cumva vom avea și o lipsă de energie electrică?
Articolul din ianuarie se încheia așa: “Întrebarea rămâne: “Când intrăm într-un black-out?” Nu știu. Dar știu că în 14 octombrie 2020 am avut un import de 2133 MW pentru o perioadă scurtă. (…)”
Încercăm să dăm un răspuns, cunoscând datele de producție și consum ale anului trecut, an care a avut un sezon de iarnă mai cald în comparație cu ultimii ani.
Din datele strânse din site-ul Transelectrica, pentru 2020 cel mai mare consum de energie electrică s-a înregistrat în data de 8 decembrie 2020 în intervalul orar 09.59 – 10.09 și acesta a fost de 9889 MWh.
Cel mai mare import de energie electrică s-a înregistrat în data de 14 octombrie 2020 în intervalul orar 19.10 – 19.20.
Analizăm cum a evoluat soldul consum – producție și soldul import – export pentru tot anul 2020.

Observăm că în marea majoritate a timpului consumul se află peste producție și importurile (ambele cu albastru) sunt definitorii pentru anul 2020.
De asemenea luăm ultimul sezon de iarnă. Datele consum – producție și import – export pentru perioada 1 octombrie 2020 – 31 martie 2021 arată așa:

Explicația creșterii importurilor este scăderea capacității de producție de energie securitară (cărbune, gaze, nuclear) în ultimii 10 ani:

Această scădere se datorează scăderii dramatice a producției de energie electrică din cărbune, cu mai mult de 50% și neînlocuirea capacităților ieșite din uz cu noi capacități securitare:

Cu toate că există multe capacități de producție de energie electrică din regenerabile (hidro, eolian, solar), nu ne putem baza pe acestea deoarece încă nu știm care va fi regimul meteorologic. În primul rând previziunile temperaturilor nu ne spun când sau dacă vom avea temperaturi sub -15 grade. În al doilea rând nu știm care va fi încărcarea cu apă a lacurilor de acumulare și de asemenea nu știm cum va bate vântul. Cu alte cuvinte, nu avem nici o certitudine că există posibilitatea ca să producem și să importăm energia electrică necesară consumului.

După cum ați remarcat nu am adus în discuție prețul energiei electrice, subiect tratat acum 3 săptămâni, deci nu mai are rost să mai discutăm de scumpiri. (O explicație extrem de clară mai puteți citi aici.)

Să tragem cea mai importantă concluzie: Există posibilitatea ca România să nu fie în stare să producă și să importe atâta energie de cât are nevoie dacă se vor înregistra temperaturi joase. Această impotență se datorează politicilor energetice dezastruoase ale tuturor guvernelor de până azi, adică a lipsei de investiții în capacități securitare și în posibilitatea de interconecatre cu țările vecine pentru import. Miza pe energie regenerabilă nu conferă nici o garanție că sistemul energetic național poate funcționa în lipsa capacităților securitare. Să nu uităm că Hidroelectrica, pe care s-a bazat enorm de mult toți factorii de decizie în politicile energetice nu și-a decolmatat lacurile de 30 de ani ci s-a ocupat de fel de fel de proiecte fantasmagorice, gen energie solară din lacuri acoperite cu panouri, achiziția de hârtii (studii de fezabilitatea sau proiete pe solar sau eolian) sau înființarea de alte societăți comerciale cu consilii de administrație, directorate, secretare, șoferi, sedii și mașini. Toate acestea fiind o rezultantă a politizării și deprofesionalizării. Dar cauzele întreruperilor potențiale de furnizarea a energie electrice sunt aceleași cu ale scumpirii, cauze enumerate aici.

Am scris despre politicile dezastruoase! Iată un grafic realizat de domnul Nicolae Codreanu, reputat specialist în energie (din Deva), grafic din care observăm că s-au închis foarte multe capacități de producție și nu au fost înlocuite cu altele. Aveam cea mai mare regresie din țările Uniunii Europene (+ Marea Britanie) a puterii nete totale de injecție în sistemul energetic național: – 23,4%. Nu putem să ne comparăm cu Ungaria (+ 18,8%) sau Polonia (+26,6%).Citeste intreg articolul si comenteaza pe contributors.ro

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

LiveTEXT România – Olanda, în Grupa Principală II de la CM de handbal feminin (de la ora 16:30)

Publicat

in

De

Naționala României are parte de un debut “de foc” în Grupele Principale ale Campionatului Mondial de handbal feminin din Spania. Tricolorele pregătite de Adrian Vasile se duelează joi cu Olanda, campioana mondială en-titre. Meciul de la Castello începe de la ora 16:30 și este transmis în format LiveText pe HotNews.ro.

  • Partida poate fi urmărită în direct pe DigiSport, LookTV și Telekom Sport.

România – Olanda, livetext în Grupa Principală II (CM de handbal feminin)

Programul meciurilor României

9 decembrie: România vs Olanda / ora 16:30 – Castello

11 decembrie: România vs Puerto Rico / ora 16:30 – Castello

13 decembrie: România vs Suedia / 19:00 – Castello

Grupa Principală II, clasament:

1. Norvegia (79-40) 4 puncte

2. Olanda (86-46) 3

3. Suedia (79-41) 3

4. România (60-50) 2

5. Kazakhstan (35-84) 0.

6. Puerto Rico (25-103) 0.

De știut:

  • Primele două clasate din Grupele Principale se vor califica în sferturile de finală, care vor avea loc în 14-15 decembrie, iar câştigătoarele vor evolua în semifinale, în 17 decembrie.
  • La ultima ediţie a CM (din 2019), tricolorele s-au clasat pe locul 12.
  • România are în palmaresul participărilor la CM patru medalii: aur (1962), argint (1973 şi 2005) şi bronz (2015).
  • România a bifat a 25-a prezență la turneul final mondial, fiind în continuare singura națională care a participat la toate edițiile.
  • Turneul final este găzduit în 4 orașe: Granollers (Palau d’Esports de Granollers – 5685 locuri), Lliria (Poliesportiu Pla de L’Arc – 4200 locuri), Castello (Pabellón Ciutat de Castelló – 5263 locuri) și Torrevieja (Palacio de los Deportes de Torrevieja – 4500 locuri).

Lotul României la CM 2021

Adrian Vasile nu se va putea baza pe serviciile Cristinei Neagu, cea mai bună handbalistă a României retrăgându-se temporar de la prima reprezentativă.

Portari: Iulia Dumanska, Diana Ciucă, Daciana Hosu

Extreme stânga: Ana Maria Tănasie, Nicoleta Dincă, Alexandra Dindiligan

Extreme dreapta: Laura Moisă

Interi stânga: Anca Polocoșer, Sorina Tîrcă, Bianca Bazaliu, Bianca Harabagiu

Interi dreapta: Alina Ilie, Ana Maria Savu

Centri: Mădălina Zamfirescu, Cristina Laslo, Andreea Rotaru, Andreea Popa

Pivoţi: Crina Pintea, Lorena Ostase, Alexandra Subțirică Iovănescu.

Antrenor: Adrian Vasile.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Ultima etapă a programului ‘Rabla pentru electrocasnice’ demarează vineri. Se pot achiziționa aspiratoare, uscătoare de rufe sau aparate de aer condiționat

Publicat

in

De

Etapa a III-a a sesiunii de iarnă a programului “Rabla pentru electrocasnice demarează vineri, de la ora 10:00, iar românii pot aplica pentru vouchere destinate achiziţionării de aparate de aer condiţionat, uscătoare de rufe şi aspiratoare, potrivit informaţiilor publicate, joi, pe Facebook, de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), conform agerpres.

Bugetul alocat acestei etape este de şase milioane de lei.
Valoarea voucherelor este după cum urmează: 400 de lei – pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++; 400 lei – pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++; 200 de lei – pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an.

Conform AFM, finanţarea nu poate depăşi 50% din valoarea echipamentelor comercializate prin program, iar voucherele se pot genera până pe data de 16 decembrie 2021, ora 23:59, sau până la epuizarea bugetului alocat acestei etape.

“Având în vedere că în ediţia precedentă, în etapele de selectare a voucherelor, bugetul a fost rezervat integral, ulterior fiind utilizate doar 55% din voucherele rezervate şi ţinând seama de faptul că bugetul alocat este limitat, vă rugăm să generaţi vouchere doar dacă aveţi intenţia de a le utiliza pentru achiziţionarea electrocasnicelor selectate. Reamintim că voucherul este nominal şi netransmisibil şi nu poate fi utilizat decât de persoana căreia i-a fost emis, în urma înscrierii în aplicaţia informatică”, precizează AFM.

Programul “Rabla pentru electrocasnice” – ediţia 2021 a avut alocat un buget de 75 de milioane de lei, din care 34 de milioane de lei pentru sesiunea din perioada sărbătorilor de iarnă.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend