Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

FBI intervine direct în cazul Caracal! Doi agenți l-au ‘luat tare’ pe Gheorghe Dincă

Publicat

in

O informație total neașteptată a apărut în spațiul public! Biroul Federal de Investigații (FBI) a intervenit direct în cazul Caracal.

Doi agenți FBI l-au audiat pe Gheorghe Dincă, bărbatul care a declarat că le-a ucis pe Luiza Melencu și Alexandra Măceșanu.

Advertisements

Avocatul lui Dincă, Claudiu Lascoschi, a dezvăliut că audeirea s-a realizat printr-o comisie rogatorie. El a precizat că a fost vorba de o analiză comportamentală.

„Nu este vorba de o audiere, ci de o analiză comportamentală”, a spus Lascoschi, la România TV.

Vezi și

Șeful de cabinet al lui Corneliu Coposu îl desființează pe Mihai Șora: Pe vremea când unii ‘sufereau pentru libertate’, alții erau uciși

Atenție, șoferi! Se dau amenzi usturătoare

SURSE Lovitură pentru Guvernul Dăncilă! Schema Kovesi-Iohannis-Birchall

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

NATIONAL

Comisia juridică a Senatului: Carantinarea bunurilor – eliminată din proiectul carantinării şi izolării; raportul – votat miercuri

Publicat

in

De

Comisia juridică a Senatului a dezbătut marţi noaptea, timp de patru ore, proiectul privind carantina şi izolarea, membrii forului convenind asupra mai multor texte, iar votul asupra raportului urmează să fie dat în cursul zilei de miercuri.

Dezbaterile au fost reluate după şase ore de discuţii tehnice informale pe texte cu ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru. Dezbaterile au început marţi, după ora 21,00 şi s-au încheiat în jurul orei 1,30.

Advertisements

Senatorii jurişti au discutat articolele referitoare la procedura carantinării, eliminând toate referirile la carantinarea bunurilor suspecte de a fi contaminate cu un agent înalt patogen.

Potrivit articolului 7 al proiectului de lege votat în comisie, măsura carantinei persoanelor se instituie pe baza afirmaţiilor ştiinţifice oficiale şi a definiţiei de caz, la domiciliul persoanei, la o locaţie declarată de aceasta sau în spaţiul desemnat de autorităţi cu privire la persoanele suspecte a fi infectate sau purtătoare ale unui înalt agent patogen care: a) sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel naţional, european şi internaţional de către organismele în domeniu; b) au intrat în contact direct cu persoane confirmate a fi infectate de o boală infecto-contagioasă.

“În situaţia în care aceste persoane refuză măsura carantinării la domiciliu sau la altă locaţie declarată de acestea, precum şi atunci când persoanele în cauză nu respectă măsura carantinei pe durata acesteia, deşi au consimţit anterior carantina, medicul sau organele de control recomandă iar reprezentatul DSP decide carantinarea persoanei în spaţiul special desemnat de autorităţi, dacă acestea constată riscul de transmitere a unei boli infecto-contagioase, cu risc iminent de transmitere comunitară. (…) Decizia se emite cu celeritate, în cel mult 24 de ore de la informarea făcută de medic sau de organele de control şi se comunică de îndată persoanei în cauză”, au decis senatorii jurişti.

De asemenea, s-a stabilit că persoana în cauză nu poate părăsi domiciliul, locaţia declarată pentru carantină, după caz, spaţiul special desemnat de autorităţi, fără încuviinţarea medicului sau reprezentantului DSP şi că măsura carantinării încetează la expirarea termenului specific perioadei de incubaţie sau anterior, ca urmare a confirmării persoanei ca purtătoare a agentului înalt patogen, cu sau fără semne sugestive specifice definiţiei de caz, fiindu-i aplicabile dispoziţiile privitoare la măsura izolării din acest act normativ.

Senatorii jurişti au discutat şi articolele referitoare la măsura izolării.

“Izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz, precum şi pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen, chiar dacă acesta nu prezintă semne şi simptome sugestive (…), la domiciliu, la o locaţie declarată sau, după caz, în unităţi sanitare”, prevede articolul 8 discutat în comisie.

Textele dezbătute în comisie mai prevăd ca măsura izolării să fie instituită pe o durată limitată în mod nediscriminatoriu şi proporţional cu situaţia de fapt care o determină, să aibă ca scop prevenirea răspândirii unei boli infecto-contagioase, pentru siguranţa persoanei şi sănătatea publică, să fie instituită pe o durată limitată care protejează interesul public şi să nu determine un dezechilibru între nevoia de protejare a sănătăţii publice şi imperativul respectării libertăţii persoanei.

“Izolarea persoanelor se instituie într-o unitate sanitară pentru cel mult 48 de ore exclusiv în vederea efectuării examenelor clinice, paraclinice şi a evaluărilor biologice atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infecto-contagioase cu risc iminent de transmitere comunitar. La expirarea termenului de 48 de ore, pe baza examinărilor clinice şi paraclinice, dacă se menţine riscul transmiterii unei boli infecto-contagioase cu risc de transmitere comunitară medicul recomandă prelungirea măsurii izolării persoanelor (…) în unitatea sanitară ori, după caz, la domiciliul persoanei sau la altă locaţie declarată de aceasta. Izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată se instituie dacă nu există riscul contaminării altor persoane sau al răspândirii bolii infecto-contagioase. Izolarea la domiciliu sau la altă locaţie declarată nu poate fi dispusă în situaţiile în care informaţiile ştiinţifice oficiale referitoare la tipul agentului înalt patogen, calea de transmitere şi rata de transmisibilitate impun izolarea persoanelor exclusiv în unităţile sanitare stabilite prin hotărâre a Guvernului”, prevăd textele.

Persoana izolată nu poate părăsi unitatea sanitară sau locaţia declarată fără încuviinţarea medicului sau a reprezentantului direcţiei de sănătate publică, iar măsura izolării încetează la data confirmării persoanei ca persoană vindecată pe baza examinărilor clinice şi paraclinice şi a recomandării medicului care constată că riscul de transmitere a bolii nu mai există.

În situaţia în care persoana refuză măsura izolării dispusă sau dacă persoana nu respectă măsura izolării dispusă la domiciliu sau în locaţia declarată pe durata acesteia, deşi a consimţit-o anterior, medicul sau, după caz, organele de control informează de îndată direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti, care poate confirma sau infirma măsura recomandată de medic a izolării persoanei în unitatea sanitară printr-o decizie cu caracter individual.

Senatorii jurişti au discutat şi măsurile legale de ocrotire temporară.

“Când măsura carantinei sau izolării a fost luată faţă de o persoană în a cărei ocrotire se află un minor, o persoană pusă sub interdicţie, o persoană căreia i s-a instituit tutela sau curatela ori o persoană care datorită vârstei, bolii sau din orice alt motiv rămâne fără supraveghere şi îngrijire, părintele, ocrotitorul egal, personalul medical sau reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică anunţă serviciul public de asistenţă socială în vederea monitorizării acestora şi, dacă se impune, în vederea luării măsurilor legale de ocrotire temporară pentru persoanele respective. Monitorizarea şi, după caz, măsurile legale de ocrotire temporară a persoanelor pot fi dispuse numai pe durata în care acestea rămân fără supraveghere şi fără îngrijire şi nu pot avea ca efect suspendarea de drept a exerciţiului drepturilor părinteşti sau a drepturilor ocrotitorilor legali”, prevede textul articolului 9 discutat de Comisia juridică.

Textul stipulează şi că monitorizarea şi, după caz, măsurile legale de ocrotire temporară a persoanelor nu pot fi dispuse dacă părintele sau ocrotitorul legal a desemnat un alt membru al familiei sau o persoană de referinţă pentru supravegherea şi îngrijirea acestor persoane, iar aceasta acceptă să exercite temporar supravegherea şi îngrijirea persoanelor respective.

“Direcţiile generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului vor lua măsuri pentru punerea la dispoziţia acestor persoane de locaţii rezidenţiale corespunzătoare şi personal specializat: educatori, psihologi în funcţie de vârstă şi starea de sănătate a persoanelor ocrotite pe întreaga durată în care acestea rămân fără supraveghere şi îngrijire”, mai prevede articolul 9.

Senatorii jurişti au lucrat marţi în mai multe reprize, public şi informal. La aceste şedinţe au participat miniştrii Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi şeful DSU, Raed Arafat.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Şi preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană a demisionat: Nu voi renunţa la principii pentru nimic

Publicat

in

De

Preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021, omul de afaceri Horaţiu Rada, şi-a anunţat demisia din această funcţie, afirmând că nu va accepta niciodată jumătăţi de măsură şi că nu va renunţa la principiile sale, notează news.ro.

Horaţiu Rada a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care îşi anunţă demisia din funcţia de preşedinte al Consiliului Director al Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021

Advertisements

”Sunt un om cu principii. Nu voi accepta niciodată jumătăţi de măsură. Întotdeauna voi miza pe legalitate, transparenţă şi corectitudine. Nu vreau lupte cu nimeni, nu pentru asta am intrat în acest proiect şi mi-am dedicat aproape doi ani din viaţă. Eu sunt un om dinamic, activ, dornic să fac mai mult şi mai bine în orice proiect mă implic. Însă nu pot face asta cu forţa şi de unul singur, ci doar în echipă, cu oameni care doresc acelaşi lucru. Iar în acest moment nu mai este posibil. Îmi dau demisia cu fruntea sus, acum, aici. Nu este un pas înapoi, este un pas înainte. Îl fac asumat, decis şi conştient. Mai am multe de făcut şi de spus, dar nu în această asociaţie şi nu pentru acest proiect. Vă mulţumesc şi vă doresc mult succes! Iubesc Timişoara. Asta nu se va schimba niciodată. Le mulţumesc tuturor celor care au fost alături de mine. Am întâlnit oameni excepţionali, am avut parte de multe lucruri bune, iar până la un moment dat chiar am fost convins că acest proiect are şansa lui incredibilă de a schimba în bine oameni, mentalităţi, percepţii”, a scris Horaţiu Rada în mesaj.

Rada a spus că cei doi ani de muncă în cadrul Asociaţiei s-au concretizat cu multe realizări, dar şi că va rămâne acelaşi om cu principii.

”Cei aproape doi ani de muncă s-au concretizat în rezultate pentru cine a avut ochi să le vadă. Pentru ceilalţi, oricât aş fi făcut, nu ar fi fost niciodată de ajuns. Cert este că a fost un adevărat efort de care nu-mi pare rău nicio secundă, fiindcă am dorit să muncesc voluntar pentru cel mai important proiect al Timişoarei. Am primit destule lovituri, am fost mult atacat pe nedrept, mi-au fost atribuite nişte fapte pe care nu le-aş face niciodată, dar este preţul plătit pentru că spun lucrurilor pe nume, asumat, aşa cum este normal şi firesc să se întâmple în orice sistem, organizaţie sau companie. Sunt neangajat politic şi aşa voi rămâne, şi de asta pot să spun că le mulţumesc tuturor politicienilor care m-au sprijinit în demersul meu, oameni de la toate partidele, care au înţeles că proiectul are nevoie de susţinere dincolo de carnetul de partid, de orgolii sau de simpatii. Am făcut pasul de a mă angaja în acest proiect cu curaj iar acum fac un alt pas cu demnitate. Nu mă voi schimba şi nu voi renunţa la principii pentru nimic. Datorită lor am reuşit să construiesc câteva lucruri importante în viaţă şi voi continua să fac asta. Voi rămâne acelaşi om cu principii. Voi aprecia valorile şi mă voi implica acolo unde este nevoie de mine”, a mai scris Horaţiu Rada.

Şi preşedintele UNITER, Ion Caramitru, precum şi medicul Mihai Gafencu de la Spitalul de Copii ”Louis Ţurcanu” din Timişoara şi-au anunţat demisiile din structurile de conducere ale Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021 (TM2021).

Medicul Mihai Gafencu de la Spitalul de Copii ”Louis Ţurcanu” Timişoara a activat ca membru în Consiliul Director al TM 2021 ca reprezentant al scenei culturale independente şi al sectorului Industriilor Culturale si Creative.

Maestrul Ion Caramitru s-a retras din poziţia de membru în Consiliul Director, în calitate de personalitate publică din domeniul culturii, cu profil internaţional, unde activa din aprilie 2019.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Advertisements

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend