Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

fanatik.ro: Planul Rusiei pentru marea ofensivă din Donbas. Care sunt șansele de succes și unde se vor duce luptele decisive

Publicat

in

​O nouă bătălie de amploarea din războiul ruso-ucrainean se desfășoară în aceste zile, obiectivul principal al Rusiei fiind ocuparea în întregime a regiunii Donbas, în care se află și republicile separatiste Donețk și Luhansk.

Planul Rusiei pentru marea ofensivă din DonbasFoto: fanatik.ro

În planul inițial al invaziei începute pe 24 februarie, Rusia urmărea să ocupe în numai câteva zile jumătatea estică a Ucrainei și să anihileze aproape întreaga armată ucraineană. Pe hârtie, trupele rusești care atacau din Belarus ar fi trebuit să ocupe rapid Kievul și apoi să avanseze spre sud, pe linia fluviului Nipru. Din Crimeea, atacul s-a desfășurat pe două direcții: spre vest cu obiectivul final Odesa și spre est, unde trupele ruse ar fi urmat să facă joncțiunea cu trupele republicilor separatiste în zona Mariupol.

Citește mai mult pe fanatik.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Moment de reculegere la ONU pentru victimele civile din Kremenciuk / Reprezentantul Rusiei s-a ridicat și el în picioare

Publicat

in

De

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat marți Consiliului de Securitate al ONU să trimită o comisie de anchetă pentru a dovedi că centrul comercial Kremenciuk a fost distrus de o rachetă rusească, obținând un minut de reculegere pentru „toți ucrainenii uciși în război” din partea celor 15 membri ai acestuia, inclusiv Rusia, potrvit AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: ukrinform.net

Într-o intervenție în direct în fața Consiliului, a doua după un prim discurs pe 5 aprilie, președintele ucrainean a mai cerut din nou ca Rusia să fie exclusă din locul său permanent în Consiliul de Securitate și să fie înființat un tribunal care să judece „actele teroriste zilnice” ale Moscovei.

„Dacă ați putea aduce un omagiu tuturor ucrainenilor care au fost uciși în acest război, tuturor adulților, tuturor copiilor noștri, zeci de mii de oameni… Vă cer să le aduceți un omagiu prin intermediul unui minut de reculegere”, a spus Zelenski la finalul discursului său, ridicându-se în picioare.

Aparent luați prin surprindere, cei 15 membri ai Consiliului de Securitate l-au imitat, la fel ca și restul persoanelor din sală, potrivit imaginilor difuzate de canalul intern de televiziune al ONU.

Reprezentând Rusia la începutul reuniunii, ambasadorul adjunct al Rusiei, Dmitri Polianski, s-a ridicat și el în picioare pentru a respecta minutul de reculegere, potrivit postului de televiziune al ONU.

Cu puțin timp înainte, Zelenski a denunțat din nou invazia Rusiei în țara sa începând cu 24 februarie, încălcând astfel Carta ONU.

„Rusia nu ar trebui să aibă dreptul de a vota” în chestiuni legate de războiul din Ucraina și „nu are dreptul de a rămâne în Consiliul de Securitate”, a spus el, calificând-o drept un „stat terorist” care trebuie „pedepsit”.

Aatacul rus din Kremenciuk s-a soldat cu aproximativ 20 de morți și zeci de răniți și dispăruți. Rusia neagă că ar fi vizat o instalație civilă, afirmând că a bombardat un depozit de arme.

„Ciclul de moarte și distrugere trebuie să se încheie. De dragul Ucrainei, al Rusiei și al lumii”, a declarat secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri politice, Rosemary DiCarlo, la începutul reuniunii, detaliind atacurile din Ucraina din ultimele zile.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Finala Campionatului European de fotbal U19 se va desfăşura între Anglia şi Israel

Publicat

in

De

Israel este a doua echipă calificată în finala Campionatului European U19, care se desfăşoară în Slovacia. În a doua semifinală a zilei, israelienii au întrecut Franţa cu 2-1.

În meciul disputat la Dunajska Streda, echipa U19 a Israelului a reuşit o surpriză, învingând naţionala similară a Franţei cu 2-1. Israel a deschis scorul în minutul 29, prin fundaşul Souleumane Toure, care a înscris în propria poartă.

Echipa condusă de Ofir Haim a majorat rezultatul de pe tabelă în minutul 57, prin golul reuşit de mijlocaşul lui Hapoel Tel Aviv, El Yam Kancepolsky. Franţa a revenit prin golul lui Alan Virginius, din minutul 62, dar scorul final a fost Franţa – Israel 1-2.

Israel va întâlni Anglia în finala programată sâmbătă, 1 iulie.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend