Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

FABULOS Cei mai mari interlopi din lume și-au creat propria rețea mondială de comunicaţii criptate: Cum i-au prins anchetatorii

Avatar

Publicat

in

Autorităţile judiciare şi de poliţie din Franţa, Olanda şi Marea Britanie au anunţat joi destructurarea unei reţele mondiale de comunicaţii criptate, EncroChat, care era folosită aproape exclusiv de organizaţii criminale cu activităţi mergând de la trafic de droguri şi extorcare de fonduri la spălare de bani şi răpiri, relatează joi AFP şi Reuters.

Operaţiunea comună a condus la “multiple arestări” în mai multe ţări europene şi a împiedicat comiterea a numeroase fapte penale, au explicat responsabili francezi şi olandezi prezenţi la o conferinţă de presă la Haga, sediul Eurojust, organizaţia de cooperare judiciară a statelor europene, scrie agerpres.ro.

Publicitate

Citește și: EXCLUSIV Mare atenție! Se propagă un imens fake-news: ‘Se schimbă vârsta de pensionare de la 1 iulie’

În cadrul anchetei desfăşurate sub egida Eurojust, sesizată anul trecut de Franţa, şi cu sprijinul Europol, în ultimele luni au fost interceptate şi descifrate în timp real “peste 100 de milioane de mesaje” transmise via EncroChat între infractori din toată lumea.

Interceptarea de mesaje a luat sfârşit la 13 iunie, după ce reţeaua a sesizat, conform unui mesaj de “alertă” adresat celor circa 60.000 de utilizatori, că a fost “infiltrată în mod ilegal” de “entităţi guvernamentale” şi şi-a sfătuit clienţii să se debaraseze “imediat” de telefoane.

Citește și: Bătaie de joc! Șeful Poliției Constanța va primi pensie de șef

Potrivit autorităţilor, cvasitotalitatea clienţilor EncroChat – “între 90% şi 100%” – au legături cu crima organizată. Circa 50.000 de telefoane utilizate de aceştia se aflau în circulaţie în 2020.

Folosirea acestor telefoane criptate de către indivizi având legături cu criminalitatea a fost detectată în Franţa în 2017, în cadrul unor operaţiuni împotriva crimei organizate desfăşurate de Institutul de cercetări penale al Jandarmeriei naţionale.

Citește și: Marcel Vela i-a ‘executat’ de ochii lumii? Șefii din Poliție, mutați disciplinar după ce au intrat în război cu sindicaliștii

Din 2018, de ancheta în legătură cu acest subiect s-a ocupat parchetul Jurisdicţiei interregionale specializate (Jirs) din oraşul Lille (nord), pe al cărui teritoriu se află serverele ce asigură funcţionarea EncroChat.

Franţa nu a dat detalii asupra operaţiunilor aflate încă în desfăşurare, dar autorităţile olandeze afirmă că prin infiltrarea reţelei s-a reuşit prevenirea a “zeci de fapte criminale violente”, inclusiv răpiri, crime şi agresiuni cu arme de foc.

Citește și: Lovitură pentru Gabriela Firea! Nicușor Dan i-a luat fața

“Este şocant de văzut cu câtă uşurinţă şi lipsă de orice scrupule sunt dezbătute şi planificate astfel de fapte penale grave” pe EncroChat, au subliniat autorităţile olandeze.

Doar în Olanda, ancheta a dus la arestarea a peste 100 de suspecţi, confiscarea a peste 8000 de kilograme de cocaină şi a 1,2 tone de metamfetamină sub formă de cristale, la închiderea a 19 laboratoare de droguri sintetice şi la confiscarea a zeci de arme de foc automate şi de ceasuri de lux, a 25 de autoturisme, unele dotate cu compartimente secrete, precum şi a aproape 25 de milioane de euro cash, au mai indicat sursele citate de AFP.

Citește și: Alertă dată de șeful ANPC! ‘Atenție în perioadele cu temperaturi caniculare!!!!’

Şi Marea Britanie, unde EncroChat are circa 10.000 de utilizatori, a anunţat joi că a dat o lovitură importantă criminalităţii organizate prin spargerea reţelei EncroChat. Potrivit Agenţiei naţionale contra criminalităţii (NCA) din Regatul Unit, care colaborează din 2016 cu parteneri internaţionali pentru destructurarea acestei reţele, în Marea Britanie au fost operate 746 de arestări şi au fost confiscate 54 de milioane de lire, 77 de arme de foc şi peste două tone de droguri.

“Împreună am reuşit să punem publicul la adăpost, arestând infractori şi capi ai crimei organizate, aşa-zişi intangibili, care s-au sustras legii ani la rând, iar acum dispunem de dovezile necesare pentru a-i aduce în faţa justiţiei”, a declarat directoarea pentru anchete a NCA, Nikki Holland, citată de Reuters.

Citește și: Consilierul lui Ludovic Orban reacționează și o atacă pe Olguța Vasilescu: Nu știe ce activitate va avea fondul suveran anunțat de Guvern .

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

ACTUAL

Studiu de ultim moment: Românii sunt dispuși să reintre în starea de urgență, în cazul unui al doilea val al pandemiei de COVID-19

Avatar

Publicat

in

De

Potrivit datelor de ultim moment ale unui studiu Novel Research, la inițiativa Provident Financial România. Un român din șase se declară de acord să treacă prin aceleași restricții dacă s-ar produce o situație similară sau va veni al doilea val de coronavirus.

În acest context, peste 46% dintre respondenţi cred că munca de acasă va fi principalul mod de desfăşurare a activităţii şi în următorul an, în timp ce o treime (33%) spun că intenţionează să-şi ţină copiii acasă şi să nu-i trimită la şcoală sau grădiniţă. Totodată, aproape 21% dintre cei chestionaţi au menţionat că se poziţionează la polul opus din acest punct de vedere.

În ceea ce priveşte situaţia financiară, doar 6% dintre români spun că veniturile actuale le permit un trai fără griji şi doar puţin peste 14% ţin o evidenţă scrisă a cheltuielilor.

Aproape 40% dintre respondenţi afirmă că veniturile curente sunt suficiente doar cât să le asigure un trai decent, fără să-şi poată permite lucruri mai scumpe, iar aproape un sfert subliniază că banii pe care îi câştigă le asigură doar lucrurile esenţiale. În acelaşi timp, aproape 9% spun că banii nu le sunt suficienţi nici măcar pentru bunurile de strictă necesitate.

Publicitate

Pe de altă parte, peste un sfert dintre respondenţi nu acordă prea multă atenţie cheltuielilor şi modului cum îşi împart veniturile, iar restul de 75% sunt atenţi la gestionarea veniturilor şi cheltuirea banilor. Cei mai chibzuiţi, din acest punct de vedere, sunt românii cu vârste cuprinse între 45 şi 64 de ani, iar în ce priveşte distribuţia pe tipul de localitate de reşedinţă orăşenii sunt mai atenţi la modul în care îşi împart banii decât locuitorii din zona rurală.

În acest moment, aproape 60% dintre locuitorii ţării au un card de debit şi mai bine de o treime deţin un card de credit sau de cumpărături.

De asemenea, peste o cincime din populaţie nu foloseşte, în prezent, niciun fel de produs financiar şi doar 17% au un cont de economii. Întrebaţi despre probabilitatea de a folosi un produs financiar în viitorul apropiat (card de debit, credit, ipotecă etc.), aproape două treimi au declarat că nu au în plan să acceseze vreun tip de produs de acest gen, iar dintre aceştia aproape 18% sunt dintre respondenţi care nu au nici în prezent vreunul dintre produsele financiare disponibile în piaţă.

Potrivit sursei citate, aproape jumătate din totalul persoanelor chestionate sunt de părere că efectele pandemiei COVID-19 se vor resimţi major asupra vieţii lor chiar şi după ce va fi trecut cu totul. Un procent aproape similar au declarat că perioada prin care trec acum i-a determinat să-şi reevalueze planurile de viitor, să controleze mai strict resursele pe care le au la dispoziţie şi să se orienteze mai mult către tehnologia digitală.

La nivel general, puţin sub 60% dintre români au precizat că ar fi acord să treacă prin aceleaşi restricţii dacă s-ar produce un al doilea val al pandemiei de coronavirus.

Studiul Novel Research a fost realizat pe un eşantion de 1.003 persoane, selectat aleatoriu din rândul populaţiei adulte din România (de peste 18 ani), folosind cote cu o marjă de eroare de +/- 3%.

Citește și:

SURSE Lovitură de teatru! Nu Ciprian al lui Napi l-a ucis pe Emi Pian! Un alt membru al clanului Rinu, suspectat!

A început destrămarea PNL?! Revoltă în partid după alianța cu USR-PLUS

SURSE Cine l-ar fi ucis pe Emi Pian – Este membru al unui clan care acționează în Colentina

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

PSD, reacție VIRULENTĂ împotriva celor de la PNL pe tema TRASEISMULUI politic: ‘Șantajul, traficul de influență și abuzul în serviciu sunt folosite fără jenă’

Avatar

Publicat

in

De

Partidul Social Democrat are o reacție vehementă împotriva celor de la PNL. În preajma alegerilor locale social-democrații își dau seama că mai mulți reprezentanți marcanți din teritoriu părăsesc„corabia” pentru PNL. Astfel, ei acuză guvernul condus de Ludovic Orban (PNL) că îi ademenesc pe aleșii locali cu bani din fondul PNDL.

„Sediul Guvernului este cuibul grupului infracțional organizat Orban-Grindă care cumpără la bucată primari, pe banii românilor! De la noaptea ca hoții liberalii au ajuns la ziua ca mafioții!

Publicitate

Șantajul, traficul de influență și abuzul în serviciu sunt folosite fără jenă, la vedere, de capii guvernării pentru a amenința cât mai mulți primari PSD sau ALDE. Cohorte întregi de aleși locali sunt adunate în miezul zilei ca să li se pună la tâmplă pistolul PNDL. Dacă devii liberal, primești bani de la buget, dacă nu – ghinion, vine și poliția peste tine!

Au transformat resursele țării într-o feudă de partid: toacă miliarde doar pentru interesul lor electoral, nu rămâne nimic pentru relansarea țării.

Când au preluat puterea, liderii PNL urlau că se opun primirii oricăror traseiști în partid. Acum și-au înghițit promisiunile, ba se și laudă cu noile cuceriri. În guvernarea Orban, drumul de la traseism la fariseism a ajuns la fel de scurt precum cel de la liberal la penal”, au precizat reprezentanții PSD.

Cazuri recente

Exemple: un fost membru PSD Argeş, Sorin Apostoliceanu, este candidatul PNL pentru funcția de primar al orașului Piteşti. Și în județul Cluj primarul Cristian Matei, de la Turda, a trecut de la PSD la PNL. Desigur, acestea sunt doar câteva dintre exemple.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend