Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Expoziţie dedicată contribuţiei României la industria aerospaţială europeană, la Bucharest Science Festival

Publicat

in

Cele mai importante contribuţii ale României la industria aerospaţială europeană vor putea fi văzute, vineri, într-o expoziţie în cadrul Bucharest Science Festival, potrivit news.ro.

Expoziţia Industriei Spaţiale din România va avea loc între orele 13.00 şi 20.00 la Nivelul 1 din Promenada Mall şi face parte din programul celei de-a noua ediţii a Bucharest Science Festival. Accesul la eveniment este gratuit.

Machetele de rachete şi motoare, printre cele mai interesante exponate din cadrul evenimentului

În ultimii ani, explorarea spaţiului cosmic nu mai este rezervată exclusiv marilor proiecte guvernamentale. Aplicaţiile comerciale, constelaţiile cu sute sau mii de sateliţi destinaţi comunicaţiilor de mare viteză şi numărul zborurilor în spaţiu au crescut semnificativ.

Citește și: ALERTĂ SURSE Falimentara City Insurance CĂLCATĂ de procurorii PICCJ – Se ridică documente ...

Pasionaţii industriei aerospaţiale de toate vârstele vor putea descoperi o imprimantă 3D care funcţionează chiar şi în condiţii de micro-gravitaţie – un experiment real sub semnătura ECRIDA, care va fi lansat in spaţiu chiar la începutul anului viitor.

Curioşii vor putea admira live diferite machete de motoare şi rachete, printre care şi modulul rachetei REXUS, care va găzdui experimentul reprezentanţilor României în cadrul lansării de anul viitor.

De asemenea, vizitatorii vor putea admira şi un stand de testare pentru paraşute, Rover-ul cu care elevii Colegiului „Vianu” au participat la competiţia naţională ExoRovers, competiţie organizată de Agenţia Spaţială Română, un Cansat – dispozitiv care permite monitorizarea creşterii plantelor în condiţii oarecum similare cu cele de pe Staţia Spaţială Internaţională şi multe altele.

Printre expozanţi se numără companii din România cu tradiţie în această industrie, start-up-uri, grupuri de studenţi implicate în proiectele Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) şi chiar elevi de liceu pasionaţi de tehnologia spaţială:

GMV România, parte din GMV, cel de-al şaselea grup industrial din sectorul spaţial european, după mărime. Compania este specializată în proiectarea sistemelor de zbor şi a celor de sol pentru o vastă gamă de misiuni spaţiale.

Deimos Space Romania, parte a grupului multinaţional Elecnor Deimos, dezvoltă tehnologii de ghidare, navigaţie şi control (GNC) pentru variate programe ale Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), precum racheta Vega-C, sistemul de transport reutilizabil Space Rider sau PROBA-3, un ansamblu de sateliţi destinaţi testării zborului în formaţie.

RISE este un start-up fondat de cercetători din domeniul spaţial. Compania oferă servicii de R&D şi de consultanţă pentru a spori accesul entităţilor locale la piaţa unică europeană a spaţiului.

ECRIDA este o echipă multidisciplinară formată din studenţi ce dezvoltă o imprimantă 3D capabilă să funcţioneze în condiţii de gravitaţie redusă. Experimentul va fi lansat în spaţiu de Agenţia Spaţială Europeană la bordul rachetei REXUS.

2Space este un start-up ce dezvoltă un lansator pentru nanosateliţi (cu masa până în 15 kg), capabil să ofere o capacitate rapidă şi configurabilă de acces orbital.

Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu este unul dintre cele mai cunoscute licee bucureştene. Elevii săi s-au făcut remarcaţi, în repetate rânduri, în cadrul unor concursuri pe teme spaţiale, organizate de ESA şi de NASA.

Masca de protecţie este obligatorie pentru toţi angajaţii şi clienţii din Promenada Mall, iar centrul comercial a implementat un sistem pentru verificarea temperaturii la intrare şi asigură distanţarea socială de minimum 2 metri, pentru un shopping responsabil şi în siguranţă. Totodată, aerul din centrul comercial este filtrat periodic, asigurând astfel o purificare intensivă a spaţiilor.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Occidentul a făcut tot ce se putea face pentru Ucraina

Publicat

in

De

Asta luând în considerare limitarea autoimpusă de către SUA și NATO, de a nu trimite trupe în cazul unei invazii. Încă de la începutul acestei crize, președintele Biden a declarat destul de clar că sancțiunile de care va fi vizată Rusia vor fi economice și că nu se pune problema de intervenție militară. Foarte posibil ca această poziție să fi dat aripi agresivității Rusiei, dar era destul de greu ca SUA să adopte o poziție mai fermă – nu prea ai cum să justifici implicarea directă într-un conflict atât de fierbinte și la această scară.

Așa că, atât SUA cât și țările occidentale au încercat să pregătească Ucraina pentru conflictul inevitabil. Și se pare că pregătirile au avut în vedere un scenariu realist, în care țara nu va rezista direct invaziei, ci va duce un război de uzură.

De aceea, încă din 2015, SUA antrenează pe teritoriul ei (!!!) combatanți ucraineni. Aceștia sunt pregătiți pentru tactici de gherilă, să ducă lupte în spatele liniilor, după ce armata rusă cucerește o parte din Ucraina. Idee care a tot fost vehiculată în spațiul public, de a face invazia mult prea scumpă pentru Rusia. Gândirea predominantă în momentul de față e că deși Rusia ar putea cuceri rapid bucăți mari din Ucraina, i-ar fi foarte greu să le mențină sub ocupație, și aici ar trebui să intervină aceste trupe antrenate de CIA.

Un scenariu similar l-am mai văzut în Siria, unde CIA a antrenat și echipat un corp de elită care să lupte cu trupele lui Bashar al-Assad și cu ISIS. Rezultatul a fost dezastruos, trupele respective fiind nimicite destul de repede și echipamentul pierdut.

Experții americani au învățat cu siguranță din lecțiile trecutului, rămâne acum de văzut cât de eficiente au fost aceste programe. Soldații ucraineni vor avea de înfruntat trupe experimentate, care au participat în multiple teatre de război, deci a căror experiență nu e dobândită doar în urma antrenamentelor, ci în conflicte reale.

Măcar ucrainenii au fost ajutați cu echipamente de război serioase. Cele care ies în evidență sunt rachetele anti-tanc. În ultimele zile, din UK au ajuns peste 1000 de lansatoare NLAW. Acestea sunt lansatoare ușoare de “unică folosință”, care vin preîncărcate cu o rachetă ghidată și care au o rază de acțiune de până la 1 km. Perfecte pentru lupta de gherilă. Dar mai impresionante sunt sistemele Javelin, lansatoare cu o raza de 3-4 km și care sunt probabil cele mai bune arme anti-tanc din lume. Acestea au venit direct de la americani, iar pe ultima sută de metri, chiar și estonienii au trimis câteva din stocul propriu.

În Siria, sistemele anti-tanc folosite de rebeli s-au dovedit a fi foarte eficiente împotriva tancurilor rusești. Chiar și cele cu sisteme avansate de protecție ca armuri reactive sau sisteme de bruiaj în infraroșu cum sunt T-90A. Deși armele folosite acolo erau mai puțin avansate decât Javelin sau NLAW, pierderile armatei siriene au fost impresionante. Desigur, mulți experți pun aceste pierderi pe seama folosirii necorespunzătoare a tancurilor în teatrele de luptă: de multe ori, vehiculele nu erau apărate de infanterie și în ipostaze tactice pe care orice comandant decent le-ar evita. E destul de greu de anticipat care ar fi rezultatul în Ucraina, unde comandanții ruși nu pot fi acuzați de amatorism.

Nu în ultimul rând, ucrainenii au achiziționat drone Bayraktar TB2 turcești. Aceste drone și-au dovedit deja eficiența în Libia, Siria sau Nagorno Karabakh. Au fost cumpărate câteva zeci, nu se știe exact câte, și ar putea reprezenta un atuu important. Deși, având în vedere superioritatea aeriană clară a Rusiei, e de asemenea posibil să devină irelevante foarte rapid. Totul depinde de desfășurarea acțiunilor în teren.

În vârtejul acestei curse a înarmării, e de salutat poziția inițial comună și coerentă a membrilor NATO. După plecarea lui Merkel, inclusiv Germania a aderat la poziția SUA de contracarare a Rusiei. Proiectul Nord Stream 2 a fost blocat înainte să devină funcțional, transporturi de gaz lichefiat au fost redirecționate dinspre Asia spre Europa pentru a compensa scăderea volumului trimis de Gazprom și aliații au arătat o mobilizare exemplară pentru pregătirea Ucrainei. Zic poziția inițială pentru că deja Olaf Scholz, noul cancelar german, a început să dea înapoi, cerând ca Nord Stream 2 să nu fie inclus în negocierile politice legate de Ucraina. Oricum, e o poziție mult mai fermă decât cele cu care ne-a obișnuit Angela Merkel în trecut.

Vladimir Putin în schimb, se află într-o poziție foarte dificilă. S-a băgat singur într-un colț, iar acum opțiunile lui sunt foarte limitate. Cea mai simplă, și unii ar spune că unica, este invazia. După o mobilizare de atâtea luni, să nu ataci acum ar fi perceput ca un gest de slăbiciune.

Însă mai grav pentru el e faptul că se află într-o cursă contra cronometru, pe două planuri. Unul îl reprezintă Ucraina – cu cât așteaptă mai mult, cu atât capacitățile defensive ale țării vor crește. Al doilea e economia Rusiei. Această mobilizare masivă de forțe îl costă enorm. La un moment dat e foarte posibil ca ceva să cedeze. 100 de mii de soldați care nu își primesc soldele sunt o bombă cu ceas, iar eventuale revolte acasă, în orașe, pe fondul sărăciei, ar fi un dezastru.

În momentul de față, pentru Putin există un singur scenariu din care iese câștigător – o victorie absolută, într-un timp foarte scurt. O repetare a războiului din 2014. Or, această posibilitate se îndepărtează cu fiecare zi ce trece. E ori acum, ori niciodată.

Orice ar alege și oricare va fi rezultatul invaziei, pe termen lung Putin pierde. Dacă nu invadează Ucraina, pierde acasă, deschizând calea detronării lui. Dacă invadează Ucraina, sancțiunile împotriva Rusiei ar putea fi devastatoare.

Mai există opțiunea să anuleze complet invazia și să se bazeze pe propagandă pentru a contracara efectele acestei ”înfrângeri”. Fabricile de troli ale Kremlinului ar fi puse la muncă grea în acest caz, pentru a răspândi o narativă prin care Rusia să apară ca fiind învingătoare. citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Moldovenii preferă banii cash: Își golesc cardul în ziua de salariu

Publicat

in

De

Volumul banilor în circulație a constituit, la sfârșitul lunii decembrie 2021, 31,7 miliarde de lei, majorându-se cu 1,8 miliarde de lei comparativ cu decembrie 2020, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei.

În perioada ianuarie – decembrie 2021, volumul încasărilor banilor în numerar s-a majorat cu 23,8 la sută față de perioada similară a anului precedent și a constituit 153.465,8 milioane lei, transmite la bani.md.

Creșterea volumului încasărilor de mijloace bănești a fost determinată, preponderent, de majorarea cu 19,6 la sută a încasărilor din comercializarea mărfurilor de consum (indiferent de canalul de desfacere), care dețin cea mai mare pondere (de 55,8 la sută) din volumul total al încasărilor. Evoluția respectivă a fost susținută de majorarea tuturor surselor de încasări de numerar.

Totodată, în luna decembrie 2021, volumul încasărilor a constituit 14 miliarde de lei (+1,5 la sută față de luna noiembrie 2021 și +11,0 la sută față de luna decembrie 2020).

Volumul eliberărilor banilor în numerar din casele băncilor licențiate în perioada ianuarie – decembrie 2021 s-a majorat cu 18,7 la sută comparativ cu perioadă similară a anului precedent și a constituit 155,3 miliarde de lei.

Modificarea respectivă a fost determinată, preponderent, de creșterea volumului eliberărilor pentru cumpărarea valutei de la persoane fizice cu 5,5 miliarde de lei (15,2 la sută), care a însumat 42,3 miliarde de lei (echivalentul a 2,3 miliarde USD). Ponderea acestora a scăzut cu 0,8 puncte procentuale și a constituit 27,3 la sută din volumul total al eliberărilor de numerar. Totodată, și-au scos din conturi 35,5 miliarde de lei.

În ceea ce privește cardurile bancare, moldovenii preferă banii gheață, chiar dacă numărul cardurilor este în creștere. Anul trecut, extragerile de pe cardurile bancare au însumat 30 miliarde de lei, cu 7,5% mai mult față de anul 2020.

Economiștii susțin că moldovenii folosesc cardurile bancare pentru extragerea banilor în ziua de salariu. Plățile online sunt făcute preponderent de moldovenii care merg în străinătate în vacanță și de străinii care vin în Republica Moldova.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend