Conecteaza-te cu noi

CULTURA

Expoziție de picturi la Centrul de Cultură și Arte ,,George Topârceanu”

Avatar

Publicat

in

Astăzi la Centrul de Cultură și Arte ,,George Topârceanu”, au fost expuse picturi ale unor artiști din Iași. Artiștii ale căror lucrări au fost expuse sunt următorii: Ofelia Huţul, Sorin Otînjac, Constantin Tofan, Mihai Pamfil, Otilia Eva, Angelica Pagu, Viorel Vasiliu, Neculai Ciochină, Merişor Dominte, Elena Cojenel, Adriana Botezatu, Stelian Onică, Gabriel Obreja, Valentina Paraschiv, Bogdan Gavrilean, Maria Mănucă, Adriana Podoleanu, Otilia Chiriac, Mariea Boz, Lăcrămioara Boz, George Popovici, Gheorghe Drăgan, Alexandra Drăgan.

Academicianul Gheorghe Păun a vorbit în deschiderea evenimentului mulțumind celor prezenți pentru participare la eveniment, și a fost plăcut surprins de faptul că astfel de manifiestări prind la public, și lumea consumă cultură în Curtea de Argeș. ,,La două săptămâni până în centenar, e nemaipomenit acest eveniment. Harta României a fost atât de des ruptă în bucăți și lipită cu sânge, că ar trebui să o mai lipim și cu acțiuni de genul ăsta, nu numai cu monumente de eroi”.

Apoi, Aurel Gărjoabă a vorbit despre lucrările prezente ,,Artiștii folosesc gramatica limbajului vizual. Ce înseamnă asta? Punct, linie, formă, culoare, valoare. Întâlnim atât lucrări figurative, în care sunt amintite forme din realitate, dar și lucrări așa zis abstracte. Vreau să vă spun că absolut toți cei prezenți aici sunt iubitori de cultură, nu vin pentru prima dată la aceste evenimente, și le mulțumesc pentru prezență”.

După discursul artistului Aurel Gârjoabă a luat cuvântul Ofelia Huțul care a lăudat picturile celorlalți artiști din Iași, și a spus că a făcut o selecție de lucrări pe care să le prezinte ,,M-am simțit onorată, și cu mine întreg Iașiul, să particip la acest vernisaj. Au fost foarte multe cereri de lucrări, și atunci am vrut să aducem pentru dumneavoastră ce este cel mai reprezentativ pentru acest eveniment, Centenar Curtea de Argeș. Sper că am reușit’’.

Picturi

 

Pe pereții Centrului de Cultură au fost expuse și două picturi ale lui Aurel Gârjoabă

 

 

 

 

 

 

 

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

ATENȚIE! Restricții majore la pelerinajul de Sfânta Filofteia la Curtea de Argeș. Doar locuitorii orașului pot participa

Avatar

Publicat

in

De

Ca în fiecare an, prăznuirea Sfintei Mucenițe Filofteia este sărbătorită pe 7 decembrie de către credincioşii ortodocşi, iar pelerinajul la moaştele sale atrage an de an, în municipiul Curtea de Argeș, mii de credincioşi. Anul acesta, ca urmare a efectelor pandemiei provocate de noul coronavirus, sărbătoarea se va desfăşura în condiţii speciale, conform Hotărârii Guvernului nr. 967 din 12.11.2020, Anexa 3, art. 10 ”pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, organizarea de procesiuni și/sau pelerinaje religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară respectiva activitate”.

În ceea ce priveşte manifestarea religioasă ocazionată de această sărbătoare, la Mânăstirea Curtea de Argeș, se preconizează un număr important de enoriaşi, motiv pentru care prezenţa jandarmilor în zonă este necesară. Demn de precizat că moaștele Sfintei Mucenițe Filoteia, aflate în Necropola Regală de la Curtea de Argeş, nu vor fi scoase anul acesta din biserică.

Astfel, în data de 7 decembrie, jandarmii argeșeni, alături de polițiști și alte structuri abilitate se vor asigura că pe parcursul manifestării religioase nu vor fi incidente de natură a pune în pericol atât siguranţa enoriaşilor, cât şi a preoţilor.

Jandarmii recomandă cetăţenilor să evite deplasările către municipiul Curtea de Argeș, întrucât doar cetățenilor cu domiciliul în acea localitate li se va permite accesul la procesiune. ”Totodată transmitem celor care vor participa, să dea dovadă de spirit civic, să respecte regulile de protecţie şi distanţare socială impuse de această perioadă, pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu SARS-Cov2 și să urmeze recomandările jandarmilor și polițiștilor prezenți în zonă”, transmite Jandarmeria Argeș.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Doliu în cultura argeșeană: A MURIT PICTORUL AUGUSTIN LUCICI

Avatar

Publicat

in

De

Veste tristă, în această dimineață, în lumea culturală argeșeană. În urmă cu câteva ore s-a stins din viață, fulgerător, maestrul Augustin Lucici, şeful Galeriei  de Artă „Rudolf Schweitzer – Cumpăna” Piteşti –  unul dintre artiștii plastici care au promovat oraşul Piteşti în toată ţara şi în străinătate. Pictor nonconformist, Augustin Lucici a impresionat mii de oameni  prin creaţiile sale.

Augustin Lucici s-a născut la 19 februarie 1956. Membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din România și muzeograf, maestrul a studiat la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, Facultatea de Arte Decorative.

Dumnezeu să-l odihnească-n pace!

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend