Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

Expoziţia ‘Nicolae Iorga – 150 de ani de la naştere’, vernisată la Muzeul Naţional de Istorie a României

Publicat

in

Expoziţia „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naştere”, dedicată prezentării personalităţii şi activităţii savantului, se va deschide, joi, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat al MNIR, vernisajul va avea loc în prezenţa ministrului Culturii, Lucian Romaşcanu, a consilierului prezidenţial Sergiu Nistor, directorului general al MNIR, dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu, şi profesorului universitar Andrei Pippidi, membru corespondent al Academiei Române.

Deschisă cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, în parteneriat cu Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Universitatea din Bucureşti, Arhivele Naţionale ale României şi Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, expoziţia pune în valoare un număr important de piese inedite donate de profesorul Pippidi, nepot al lui Nicolae Iorga, care formează Colecţia „Iorga-Pippidi”, devenită parte a patrimoniului naţional.

„Adunate şi păstrate timp de decenii de către istoricul Andrei Pippidi, aceste documente şi obiecte de patrimoniu devin acum parte a patrimoniului naţional prin actul de cultură şi generozitate făcut prin donarea lor”, se arată în comunicat.

MNIR precizează că inestimabila colecţie este formată din documente şi obiecte de patrimoniu ce vor fi expuse pentru prima dată printre care actul de naştere al marelui istoric, actele de studii primare, gimnaziale şi diplomele de licenţiat şi doctor, cele mai importante diplome de doctor honoris causa primite de la marile universităţi ale Europei.

De asemenea, vor fi prezentate brevetele şi medaliile conferite lui Nicolae Iorga de-a lungul vieţii, de la cele româneşti, precum Marele colan al Ordinului Carol I şi Marele colan al Ordinului Ferdinand I, la cele străine: Ordinul Legiunea de Onoare, în grad de Mare Cruce, Franţa; Ordinul Mântuitorului, în grad de Mare Cruce, Grecia; Ordinul Coroana Italiei, în grad de Mare Cruce; Ordinul Vytautas cel Mare, în grad de Mare Cruce, Lituania; Ordinul Sfântul Iacob al Spadei, în grad de Mare Cruce, Spania.

Vor mai fi expuse documente primite de marele istoric de la Familia Regală a României, de la Regina Maria, de la Principele Carol, viitorul Rege Carol al II-lea, şi de la principesele Mărioara şi Elena, precum şi corespondenţă trimisă de diverse personalităţi sau oameni simpli; fotografii; tabloul Ecaterinei Iorga realizat de Rudolf Schweitzer Cumpăna.

Alături de piesele Colecţiei „Iorga-Pippidi”, în expoziţie sunt expuse obiecte aflate în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României, precum toga de doctor honoris causa a Universităţii din Oxford; mobilier, dar şi obiecte personale: ochelari, lupă, unul dintre condeiele lui Iorga, piese aflate în patrimoniul Institutului „Nicolae Iorga” al Academiei Române; statul de personal al profesorului Iorga de la Universitatea Bucureşti, jilţul folosit de acesta în anii în care a fost rector al universităţii, piese aflate în patrimoniul Universităţii din Bucureşti, fotografii şi documente din patrimoniul Arhivelor Naţionale ale României şi al Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe.

Evenimentul se va desfăşura cu respectarea normelor sanitare în vigoare.

Expoziţia va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 09,00 – 17,00, până la sfârşitul lunii mai.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Spania se confruntă cu un val neobişnuit de căldură pentru luna mai

Publicat

in

De

Spania se confruntă cu un val neobişnuit de căldură pentru luna mai, care va continua în acest sfârşit de săptămână, relatează AFP și Agerpres.

CaniculaFoto: Marc Bruxelle, Dreamstime.com

Mercurul termometrelor a ajuns vineri la 38 de grade Celsius în oraşele andaluze Sevilla şi Cordoba (sud), urmând să atingă 34 de grade Celsius în capitala Madrid (centru) sâmbătă, în timp ce duminică se vor înregistra 39 de grade la Zaragoza (nord-est), potrivit Agenţiei spaniole de Meteorologie (AEMET).

Joi, în Jaen (sud) s-au înregistrat 38,7 grade Celsius, un record pentru o lună de mai în acest oraş după 1883 şi „cu 15 grade peste temperatura maximă obişnuita pentru această perioadă”, a subliniat Rubén del Campo, purtătorul de cuvânt al AEMET.

Guvernul spaniol a recomandat populaţiei „să se hidrateze şi să stea cât mai mult la umbră”.

„Dacă situaţia se agravează, nu vom mai putea sta pe stradă”, a declarat Marta Vicente, 33 de ani, din Madrid, în timp ce Eric Solis, un turist de 32 de ani din Statele Unite, a estimat că situaţia este „puţin îngrijorătoare”.

Valuri de căldură tot mai numeroase în Europa

Se prognozează că temperatura nu va scădea sub 20 de grade noaptea în multe regiuni ale ţării.

Este o „lună mai foarte caldă, mult mai caldă decât de obicei”, a declarat Rubén del Campo pentru AFP.

„În 2015, am avut o lună mai excepţional de caldă, care a doborât recorduri şi ni s-a părut atunci că o astfel de situaţie nu se va mai repeta. Şi asta a fost acum şapte ani…”, a adăugat el, precizând că abia la sfârşitul lunii se va putea stabili dacă mai 2022 va deveni cea mai călduroasă lună mai din acest secol înregistrată în Spania.

Valurile de căldură tot mai numeroase, în special în Europa, sunt o consecinţă a încălzirii globale, potrivit oamenilor de ştiinţă, care consideră că emisiile de gaze cu efect de seră măresc puterea, durata şi ritmul de repetare a valurilor de căldură.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Alekandr Lukașenko spune că nu deține telefon mobil din motive de securitate

Publicat

in

De

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a spus joi că nu deține un telefon mobil, inclusiv din motive de securitate, și este conștient de deficiențele acestuia, pe care toată lumea le va înțelege mai târziu, citat de RIA Novosti

Lukașenko consideră că telefonul mobiil este o mare realizare a omenirii, dar, în opinia sa, are multe dezavantaje. Omologul său rus, Vladimir Putin, nu folosește nici el un telefon mobil.

Potrivit acestuia, este „mult mai ușor să ridici receptorul special pentru comunicare și vei găsi orice abonat”, și numește folosirea mobilului „exhibiționism voluntar”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend